Παρασκευή
29-03-2024
16:21
Καλωσόρισες Επισκέπτης
RSS
 

Main Publisher Registration Login
Τα μυστικά ενός φιλιού - ΦΟΡΟΥΜ »

· Αρχική σελίδα του site
· Αρχική σελίδα του φόρουμ
· Νέα δημοσιεύματα · Μέλη
· Κανόνες · Αναζήτηση · RSS


  • Page 1 of 1
  • 1
ΦΟΡΟΥΜ » ΣΧΕΣΕΙΣ - ΟΙΚΟΓΕΝΙΑ - ΠΑΙΔΙ » ΕΡΩΤΕΣ ΚΙ ΑΓΑΠΕΣ » Τα μυστικά ενός φιλιού (Τα χημικά μυστικά ενός παθιασμένου φιλιού)
Τα μυστικά ενός φιλιού
woman-life

Ημερομηνία: Τετάρτη, 18-02-2009, 21:58 | Δημοσίευμα # 1
Πλατινένιο Admin

Δημοσιεύσεις: 2513
Δωράκια: 6
Σεβασμός: 5

Offline
Τα παθιασμένα φιλιά οδηγούν στην απελευθέρωση ενός πολύπλοκου ορμονικού-χημικού «κύματος» στον εγκέφαλο, το οποίο κάνει τους συντρόφους να νιώθουν έξαψη, ευτυχία ή χαλάρωση, διαπιστώνουν Αμερικανοί ερευνητές του Πανεπιστημίου Λαφαγιέτ της Πενσιλβάνια.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι το φίλημα είναι πολύ πολύπλοκο και προκαλεί ορμονικές αλλαγές και πράγματα που δεν είχαμε ποτέ φανταστεί ότι συνέβαιναν» δήλωσε στους Times του Λονδίνου η καθηγήτρια Ψυχολογίας Γουέντι Χιλ, επικεφαλής της μελέτης.

Η έρευνα θα παρουσιαστεί αυτή την εβδομάδα στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για την Προώθηση της Επιστήμης.

Η Δρ Χιλ ενδιαφερόταν να διερευνήσει τι μπορεί να προκαλεί μια τέτοια συναισθηματική αντίδραση απλώς με την επαφή των χειλιών. Το πείραμα πραγματοποιήθηκε σε ζευγάρια, πριν και μετά το άγγιγμα των χεριών τους, καθώς επίσης πριν και μετά το φίλημα, και επικεντρώθηκε στα επίπεδα δύο ορμονών, της ωκυτοκίνης και της κορτιζόλης.

Κανονικά, η ωκυτοκίνη (ορμόνη των συναισθηματικών δεσμών) θα έπρεπε να αυξάνει, ενώ η κορτιζόλη (ορμόνη του άγχους) να πέφτει.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όντως η κορτιζόλη πέφτει και στα δύο φύλα μετά την επαφή των χεριών και το φίλημα, όμως η ωκυτοκίνη αυξάνει στους άνδρες αλλά πέφτει στις γυναίκες, ένα απρόσμενο εύρημα.

Η καθηγήτριας Ψυχολογίας Σούζαν Χιουζ του Κολεγίου Ολμπράιτ της Πενσιλβάνια, η οποία είχε πραγματοποιήσει προηγούμενη έρευνα σχετικά με τη σημασία του πρώτου φιλιού για τη συνέχεια μιας σχέσης, υποστηρίζει στην εφημερίδα ότι το φιλί είναι σημαντικό από βιολογική-εξελικτική σκοπιά, επειδή βοηθά τις γυναίκες να ξεχωρίζουν τους δυνητικούς εραστές και συζύγους.

«Οι γυναίκες δίνουν πολύ μεγαλύτερη σημασία στην αναπνοή και τα δόντια ενός άνδρα, γιατί θεωρούν ότι αυτό αποτελεί ένδειξη πως φροντίζει για την υγιεινή του, πράγμα που νοιάζει πολύ περισσότερο τις γυναίκες».

Παραμένει πάντως αίνιγμα πώς το φιλί προκαλεί τόσο σημαντικές ορμονικές αλλαγές. Οι ψυχολογικοί παράγοντες παίζουν το δικό τους ρόλο, ωστόσο ορισμένοι ερευνητές υποπτεύονται ότι το σάλιο περιέχει φερομόνες, χημικούς «αγγελιαφόρους» του έρωτα που υπάρχουν και σε άλλα θηλαστικά.

Στους ανθρώπους, ο ρόλος που μπορεί να έχουν οι φερομόνες είναι ένα αμφιλεγόμενο θέμα, καθώς παραμένει αδιευκρίνιστο αν αυτές οι ουσίες γίνονται όντως αντιληπτές από τη μύτη.

Η Έλεν Φίσερ, καθηγήτρια Ανθρωπολογίας στο πανεπιστήμιο Ράτγκερς του Νιού Τζέρσι και συγγραφέας του μεταφρασμένου και στα ελληνικά βιβλίου Γιατί αγαπάμε, πιστεύει ότι το φιλί όχι απλώς παράγει μια χημική και σεξουαλική συγκίνηση, αλλά βελτιώνει και την υγεία στο σύνολό της.

«Όταν μοιράζεσαι τα μικρόβιά σου με κάποιον άλλο, τονώνεις το εσωτερικό ανοσοποιητικό σου σύστημα», εκτιμά.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
in.gr


Woman-Life
 
ΦΟΡΟΥΜ » ΣΧΕΣΕΙΣ - ΟΙΚΟΓΕΝΙΑ - ΠΑΙΔΙ » ΕΡΩΤΕΣ ΚΙ ΑΓΑΠΕΣ » Τα μυστικά ενός φιλιού (Τα χημικά μυστικά ενός παθιασμένου φιλιού)
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:

Καινούρια Άρθρα

(15-01-2017) Είναι και κάτι πρωινά ...!!! | Ψυχολογία
(23-06-2016) 5 Tips για οικονομικές καλοκαιρινές αποδράσεις | Χρήμα, αγορά, οικονομία
(20-06-2016) Τοματόσουπα με καπνιστό λουκάνικο | Σούπες - Ζωμοί
(17-06-2016) Τα 4 SOS τιπ για το μακιγιάζ της παραλίας | Μακιγιάζ και άρωμα
(14-06-2016) Δουλεύω στο σπίτι | Χτίζουμε καριέρα
(12-06-2016) Μην κάνετε αυτά τα λάθη μπροστά στα παιδιά σας | Γονείς και παιδιά

Κατασκευές βήμα βήμα
Μόνο για μέλη

Τέχνη Σερβιρίσματος
Μόνο για μέλη


Copyright MyCorp © 2024
Site managed by uCoz
website stats