Τετάρτη
17-04-2024
01:17
Καλωσόρισες Επισκέπτης
RSS
 

Main Publisher Registration Login
Άρθρα »
Site menu

Catalog categories
Χτίζουμε καριέρα
Η γωνιά του φοιτητή
Αυτό το ξέρατε?

Ενδιαφέρον

Κατασκευές βήμα-βήμα

Τέχνη Σερβιρίσματος

Ομορφιά βήμα-βήμα

* * *


Λέξεις κλειδιά

Κουτσομπολιό

Αρχική » Άρθρα » Καριέρα - Σπουδές » Χτίζουμε καριέρα

10 Μύθοι που εμποδίζουν την εργασία
Για να μπορέσεις να ανέβεις τα σκαλιά της καριέρας πρέπει να ακολουθείς κάποιους άγραφους κανόνες. Όλοι γνωρίζουμε ότι για την γυναίκα είναι πιο δύσκολο να φτάσει την επαγγελματική επιτυχία. Αλλά συχνά οι ίδιες οι γυναίκες διαπράττουν ορισμένες λανθασμένες ενέργειες που μπορούν να εμποδίσουν την καριέρα, να μειώσουν σημαντικά τις πιθανότητες για προαγωγή και να οδηγήσουν σε απολύσεις. Προβλήματα επίσης δημιουργούνται και από κάποιους μύθους που έχουν εγκατασταθεί στο μυαλό μας. Ας τους αναλύσουμε λοιπόν.

Μύθος 1ος. Δεν έχεις μόρφωση άρα δεν έχεις καριέρα
Σίγουρα, ορισμένες επαγγελματικές δραστηριότητες απαιτούν τα κατάλληλα προσόντα και γνώσεις. Χωρίς την κατάλληλη μόρφωση δεν θα γίνετε ούτε γιατρός ούτε δικηγόρος. Αλλά για να φτάσετε τις κορυφές σε πολλά άλλα επαγγέλματα, όπως η δημοσιογραφία, η διοίκηση επιχειρήσεων, το design και σχεδόν σε όλες τις καλλιτεχνικές κατευθύνσεις, δεν είναι αναγκαίος ο πανεπιστημιακός ή οποιοσδήποτε άλλος βαθμός μόρφωσης. Μερικές φορές, αρκούν μερικά βραδινά μαθήματα ή ένα καλό βιβλίο. Οι εργοδότες των επαγγελμάτων αυτών ενδιαφέρονται περισσότερο για τις εμπειρίες σας, το στιλ σας και την ποιότητα παρά για την βαθμολογία σας.
Εάν δεν μπορείτε να περηφανευτείτε για το επίπεδο σπουδών σας, δεν υπάρχει τίποτα το τρομερό. Ξεκινήστε την καριέρα σας από τα χαμηλότερα κλιμάκια. Εάν, για παράδειγμα, ονειρεύεστε να γίνετε εκφωνητής στο ράδιο, τολμήστε για αρχή να αναλάβετε τη θέση της γραμματέα ή του “κοριτσιού για τις εξωτερικές δουλειές”. Ο στόχος σας είναι να μάθετε από μέσα πώς και που δραστηριοποιείται η εταιρεία και να αναδίξετε τον εαυτό σας. Άλλωστε, πολλοί εργοδότες, σε περίπτωση που προκύπτει μια κενή θέση, προτιμούν να δώσουν προαγωγή σε άτομα που είδη δουλεύουν γι' αυτούς, που γνωρίζουν και είναι εξοικειωμένοι στον χώρο, παρά να πάρουν κάποιον καινούριο.

Μύθος 2ος. Το μακροσκελές βιογραφικό φαίνεται εντυπωσιακό
Ίσως για κάποιους ναι, αλλά όχι για τους πολυάσχολους επιχειρηματίες. Για τους περισσότερους εργοδότες αρκεί ένα εγγράμματο, σαφές και σύντομο βιογραφικό χωρίς περιττές λεπτομέρειες. Αυτό θα σηματοδοτήσει την οργάνωσή σας και την ικανότητα να εκφράζετε τις σκέψεις σας – ιδιότητες πολύτιμες για κάθε εργοδότη. Δεν είναι αναγκαίο να αναφέρετε όλες τις προηγούμενες θέσεις εργασίας ειδικά αν δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με το στοιχείο που θέλετε να ασχοληθείτε τώρα. Και μην γράφετε τα χόμπι σας αν δεν είναι άμεσα συνδεδεμένα με το επάγγελμά σας.

Μύθος 3ος. Στα 25-30 μου πρέπει είδη να ξέρω τι θέλω από τη ζωή μου
Υπάρχουν πολλά παραδείγματα ανθρώπων που στη μέση της ζωής τους άλλαζαν το επάγγελμά τους κι έγιναν επιτυχημένοι. Μην παραιτείστε από τα όνειρά σας ακόμα κι αν είστε 40 χρονών και. Υπάρχουν τόσοι άνθρωποι που νιώθουν δυστυχισμένοι επειδή κάνουν μια δουλειά που δεν αγαπούν. Μην είστε ένας από αυτούς. Βέβαια, μετά από κάποια συγκεκριμένη ηλικία δεν θα μπορέσετε να γίνετε αστροναύτες, αλλά στα περισσότερα άλλα επαγγέλματα μπορείτε να βρείτε τον εαυτό σας χωρίς να μετανιώνετε για τις χαμένες ευκαιρίες που δεν αξιοποιήσατε.

Μύθος 4ος. Κάνοντας συχνά υπερωρίες θα φτιάξω πιο γρήγορα και εύκολα την καριέρα μου
Μπορεί να είναι κι έτσι. Ή μήπως το αφεντικό σας θα σκεφτεί ότι είστε αδύναμοι, αργοί ή ανίκανοι να εκπληρώσετε όλες τις υποχρεώσεις σας στην ώρα; Εξάλλου οι πολλές και συχνές υπερωρίες επιφέρουν προβλήματα στην υγεία - κατάθλιψη, στρες και άγχος. Είναι απίθανο όλα αυτά να συμβάλουν στην καλή απόδοση στην εργασία. Μάλλον το ακριβώς αντίθετο, θα παρεμποδίζουν την σταδιοδρομία σας. Φυσικά υπάρχουν περιπτώσεις που πρέπει να μείνετε παραπάνω ώρες ή να πάτε το Σαββατοκύριακο στη δουλειά, αλλά αυτό δεν πρέπει να γίνει συνήθειο.

Μύθος 5ος. Καλύτερα να κρατάς τις φιλοδοξίες σου για τον εαυτό σου
Ονειρεύεστε να αναλάβετε την έδρα ανώτατου διευθυντικού στελέχους και σε πέντε χρόνια να φτάσετε στο Διοικητικό Συμβούλιο, αλλά ποτέ δεν το λέτε στους συναδέλφους σας; Λάθος! Εξάλλου γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο στις συνεντεύξεις ρωτάνε “σε ποια θέση βλέπετε τον εαυτό σας σε 5 χρόνια;”. Οι μεγάλες εταιρείες ενδιαφέρονται για υγιείς νέους και φιλόδοξους “λύκους” κι όχι για εκείνους που αρκούνται μια ζωή να κάθονται στους “βοηθούς”. Ένας φιλόδοξος υπάλληλος θα προσπαθεί να γίνεται όλο και καλύτερος και να εκτελεί τα καθήκοντά του προβάλλοντας φρέσκες ιδέες. Επιπλέον, με την εμφάνιση μιας κενής ανώτερης θέσης, το αφεντικό είδη θα γνωρίζει ποιος πραγματικά ενδιαφέρεται να την αναλάβει.

Μύθος 6ος. Δεν πρέπει να διαφωνώ με τους συναδέλφους και τους ανωτέρους μου
Φοβάστε να αποκτήσετε εχθρούς και γι' αυτό συμφωνείτε με όλους και πάντα; Κακώς! Καλές και ομαλές σχέσεις πρέπει να έχετε με όλους τους εργαζόμενους στον χώρο σας. Αλλά εκεί πρέπει να έχετε συναδέλφους, όχι φίλους. Φυσικά, μπορείτε να έχετε φίλους μεταξύ των συναδέλφων ή και ανωτέρων σας, αλλά στο χώρο εργασίας πρέπει να ξεχνάτε τη φιλία και να συμπεριφέρεστε σωστά και επίσημα. Ειδικά η συμπεριφορά απέναντι στους άντρες θα πρέπει να είναι προσεκτική και τυπική. Γενικά, στον χώρο εργασίας όλες οι προσωπικές σχέσεις πρέπει να είναι στο minimum. Δουλειά πάνω απ' όλα αν νοιάζεστε για την καριέρα σας. Κι αν η φιλία έρχεται σε σύγκρουση με την εργασία, τότε ξεχάστε το ένα από τα δύο. Μην φοβάστε να διαφωνείτε και με τους ανωτέρους σας. Για παράδειγμα, έχετε δική σας γνώμη για κάποιο σημαντικό ζήτημα η οποία όμως διαφέρει από αυτήν του ανωτέρου. Εξοπλιστείτε με επιχειρήματα και εκφράστε με τόλμη τη γνώμη σας. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι πρέπει να διαφωνείτε με όλα και όλους γιατί τότε θα χαλάσει η φήμη σας. Και μην ξεχνάτε για όλα όσα λέτε να υπάρχουν επιχειρήματα.

Μύθος 7ος. Συχνές αλλαγές δουλειάς εμποδίζει την καριέρα
Οι εποχές, που θεωρούσαν τα άτομα αυτά δύσπιστα και δεν ήθελαν να τους προσλαμβάνουν, πέρασαν. Τώρα θεωρείται ότι ένας λογικός αριθμός αλλαγής θέσεων εργασίας προσθέτει εμπειρία, γνώσεις και ίσως χρήσιμες γνωριμίες στο προφίλ του υποψηφίου.

Μύθος 8ος. Η εικόνα ότι είμαι μονίμως απασχολημένος δείχνει ότι εργάζομαι με ζήλο
Σίγουρα δεν πρέπει να τεμπελιάζετε στον χώρο εργασίας σας, αλλά και η υπερβολική απασχόληση επίσης αντενδείκνυται. Μην είστε “απρόσιτοι”. Μην λέτε στους συναδέλφους σας ότι είστε υπερβολικά απασχολημένη για να τους βοηθήσετε. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό στις σύγχρονες επιχειρήσεις, όπου ισχυρό εταιρικό πνεύμα είναι σημαντικό και άμεσο αποτέλεσμα του συνολικού έργου. Πάντα να είστε παρούσα στον εργασιακό σας χώρο. Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να σας ψάχνει το αφεντικό σας και να μην σας βρίσκει όταν έχει κάποιο σημαντικό ζήτημα. Όσο απασχολημένη κι αν είστε, πάντα να απαντάτε στα τηλεφωνήματα και ηλεκτρονικά μηνύματα.

Μύθος 9ος. Εάν το αφεντικό σάς επικρίνει, αυτό σημαίνει ότι η καριέρα σας βρίσκεται σε κίνδυνο
Δε θα μπορέσετε να πετύχετε στη δουλειά σας αν δεν ξέρετε τι ακριβώς ζητάει το αφεντικό. Και η έλλειψη κριτικής από ανωτέρους δεν υποδηλώνει ότι είναι ευχαριστημένοι. Κάποια στιγμή ίσως να σας τα πούνε όλα μαζεμένα, γι' αυτό η κριτική είναι καλύτερη από την σιωπή. Έτσι θα μπορείτε να λαμβάνετε υπόψη σας τις παρατηρήσεις και να βελτιώνετε τις μεθόδους εργασίας σας. Και μην βιάζεστε να λαμβάνετε όλες τις κριτικές πολύ προσωπικά. Οι εργαζόμενοι, και ειδικά οι γυναίκες, πρέπει να συνειδητοποιούν ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται από τους ανωτέρους δεν έχουν σχέση με τις προσωπικές τους σχέσεις ή με την αξιολόγηση του έργου. Με άλλα λόγια, αν το αφεντικό δεν δέχτηκε κάποια πρότασή σας αυτό δε σημαίνει ότι δεν σας εκτιμά ως εργαζόμενη ή είναι θυμωμένος μαζί σας. Ενώ τα τραυματισμένα συναισθήματά σας μπορεί να σας εμποδίσουν να επικεντρωθείτε στα καθήκοντά σας.

Μύθος 10ος. Εάν είστε το αφεντικό του εαυτού σας, πιο γρήγορα θα γίνετε πετυχημένη
Γιατί να δουλεύεις για κάποιον, όταν δημιουργώντας δική σου επιχείρηση, μπορείς να βάλεις όλα τα κέρδη στην τσέπη σου; Η προοπτική φαίνεται δελεαστική. Αλλά σκεφτείτε εκατό φορές πριν γίνετε ελεύθεροι επιχειρηματίες. Εάν, δουλεύοντας για κάποιον άλλο, έχετε το δικαίωμα να πάρετε αναρρωτική, διάλειμμα για μεσημεριανό και να σχολάσετε λίγο νωρίτερα για 'α λόγο, στη δική σας επιχείρηση δεν θα έχετε την ίδια πολυτέλεια. Μόλις φύγετε για “ελεύθερη κατάδυση”, αρχίζετε να δουλεύετε για έναν πολύ αυστηρό και αδίστακτο αφεντικό – τον εαυτό σας! Κι αυτό σημαίνει – συχνές υπερωρίες, άγχος, διπλή ευθύνη και εργασία τα Σαββατοκύριακα.

Καλή επιτυχία σε ότι κι αν κάνετε !

© Woman-Life

Κατηγορία: Χτίζουμε καριέρα | Έγραψε: woman-life (27-04-2010) | Το διάβασαν: 1767

Άλλα άρθρα με θέμα καριέρα:

Καινούρια Άρθρα :

· Είναι και κάτι πρωινά ...!!!

· 5 Tips για οικονομικές καλοκαιρινές...

· Τοματόσουπα με καπνιστό λουκάνικο

· Τα 4 SOS τιπ για το μακιγιάζ της πα...

· Δουλεύω στο σπίτι

· Μην κάνετε αυτά τα λάθη μπροστά στα...

· Το φαρμακείο των καλοκαιρινών διακο...

· 40+ Πλεξούδες για το καλοκαίρι

· Η ζωή με σκύλο

· 10 ταξίδια που πρέπει να κάνεις πρι...

· Φτιάξε δικά σου πεντανόστιμα ferrer...

· 4 λάθη καλοκαιρινού μακιγιάζ

· Τα πρώτα 70 λεπτά του μωρού στον κό...

· 7 τύποι γυναικών που οι άντρες δε θ...

Συνολικά σχόλια: 0

Μόνο εγγεγραμμένα μέλη μπορούν να αφήνουν σχόλια.

[ Εγγραφή νέου μέλους | Είσοδος ]



Σχόλια Καινούρια τεστ
  • Πώς εκδηλώνετε τον έρωτά σας? New

  • Τι είδους ζευγάρι είστε?

  • Θα ωριμάσετε επιτέλους?

  • Τα θέλω όλα εδώ και τώρα!

  • Το ποτήρι είναι μισοάδειο ή μισογεμάτο?

  • Είστε στο σωστό επαγγελματικό δρόμο?
  • Login form
    Μπείτε στην παρέα μας!
    Γίνετε μέλος και αποκτήστε πρόσβαση στις κρυφές σελίδες!

    Όνομα :
    Κωδικός :





    Αναζήτηση Άρθρων


    Χρήσιμοι σύνδεσμοι


    Η αναδημοσίευση μπορεί να γίνει αν, και μόνο αν τηρηθούν οι όροι
    Copyright MyCorp © 2024 - Site managed by uCoz
    website stats