Παρασκευή
23-06-2017
20:57
Καλωσόρισες Επισκέπτης
RSS
 

Main Publisher Registration Login
Άρθρα »
Site menu

Catalog categories
Τα μυστικά του Σεφ
Σούπες - Ζωμοί
Σαλάτες - Ορεκτικά
Ροφήματα - Κοκτέιλ
Γλυκά - Επιδόρπια
Κρεατικά - Πουλερικά
Τέχνη Σερβιρίσματος

Ενδιαφέρον

Κατασκευές βήμα-βήμα

Τέχνη Σερβιρίσματος

Ομορφιά βήμα-βήμα

* * *


Λέξεις κλειδιά

Κουτσομπολιό

Αρχική » Άρθρα » Γέυση - Συνταγές » Τα μυστικά του Σεφ

Η σαλάτα και τα συνοδευτικά της
Έχετε όρεξη για μια υγιεινή σαλάτα; Πολύ ωραία! Φαντάζομαι πώς όλοι ξέρουν ότι οι πράσινες σαλάτες είναι εξαιρετική πηγή βιταμινών, μεταλλικών στοιχείων και αντιοξειδωτικών ουσιών. Επίσης, το κάθε χρώμα λαχανικών παρέχει διαφορετικά θρεπτικά συστατικά, γι’ αυτό διαλέξτε μια ποικιλία από λαχανικά για τη σαλάτα σας. Μην διστάσετε να προσθέσετε φρούτα για να δώσετε γεύση, χρώμα καθώς και πολλές βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και φυτικές ίνες. Χρησιμοποιήστε ανανά, μήλο, αχλάδι, πορτοκάλι και σταφύλι. Συμπληρώστε τη σαλάτα σας με πρωτεΐνες, δηλαδή με φασόλια, άπαχο ζαμπόν, γαλοπούλα, κοτόπουλο και ο τόνο κονσέρβας σε φυσικό νερό.

Βήμα 1ο
Αγορά λαχανικών

Αν δεν ανήκετε στους τυχερούς που έχουν ένα λαχανόκηπο, τότε αναγκαστικά θα προμηθευτείτε τα λαχανικά από το σούπερ μάρκετ ή τη λαϊκή αγορά. Η αγορά της σαλάτας δεν είναι απλή υπόθεση. Προσέξτε την ποιότητα των λαχανικών. Συγκεκριμένα, πρέπει να έχουν ζωηρό χρώμα, να μην έχουν καφέ κηλίδες ή δείγματα ότι σαπίζουν.

Προσέξτε αν είναι εισαγωγής ή εγχώρια και πόσο κοστίζουν. Επιλέξτε προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας, τα οποία επιπλέον δεν στοιχίζουν πολύ παραπάνω από τα είδη συμβατικής καλλιέργειας. Επιπλέον, έχουν πολύ μεγαλύτερες ποσότητες βιταμινών και μετάλλων και δεν επιβαρύνουν τον οργανισμό με χημικά κατάλοιπα από τα λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα.

Βήμα 2ο
Πλύσιμο και διατήρηση λαχανικών

Είτε αγοράσατε λαχανικά συσκευασμένα είτε με το κιλό, συμβατικά ή βιολογικά, πρέπει να τα πλύνετε πολύ καλά. Αν είναι πράσινη σαλάτα, τότε τοποθετήστε τα φύλλα στο σκεύος που στραγγίζετε τα μακαρόνια, και αφήστε να τρέξει άφθονο νερό επάνω τους. Έπειτα, τοποθετήστε τα λαχανικά σε ένα λεκανάκι με άφθονο νερό και συνεχίστε το πλύσιμο. Τοποθετήστε τα λαχανικά ξανά στο πρώτο σκεύος, για να στεγνώσουν και έπειτα σκουπίστε τα απαλά με μία καθαρή πετσέτα ή χαρτί κουζίνας.

Αν θέλετε να τα διατηρήσετε για τη βραδινή σαλάτα σας, τυλίξτε τα σε χαρτί και τοποθετήστε τα στο ψυγείο.
Αν θέλετε να τα διατηρήσετε για περισσότερες μέρες, τότε, όπως τα έχετε τυλιγμένα στο χαρτί κουζίνας, βάλτε τα ένα σακουλάκι από πλαστικό.

Βήμα 3ο
Γεύση και άρωμα

Το λάδι και το ξύδι δεν είναι τα μόνα που κάνουν μια σαλάτα πιο νόστιμη. Δεν μπαίνουν σε μεγάλες ποσότητες, ούτε όποτε να 'ναι. Το λάδι, το λεμόνι, το ξύδι, το αλάτι, μπαίνουν λίγο πριν φάμε την σαλάτα, διαφορετικά μαραίνεται και τα φύλλα γίνονται πιο μαλακά.

Πρώτα μπαίνει το λάδι και έπειτα τα υπόλοιπα, ώστε να μην "καούν" τα λαχανικά.

Το αλάτι πρέπει να το διαλύετε στο λεμόνι ή το ξύδι και μετά να το περιχύνετε στη σαλάτα.

Προτιμήστε τα ξύδι μπαλσάμικο από το απλό. Έχει πιο ευχάριστο και ιδιαίτερο άρωμα.

Θέλετε γαλλική βερσιόν, με σως βινεγκρέτ; Τότε ανακατέψτε λάδι και ξύδι (σε αναλογία 1 προς 3), αλάτι, πιπέρι και μουστάρδα. Αν είναι πολύ πηχτή η σως, προσθέστε λίγο νερό.

Τη θέλετε πιο "ενισχυμένη"; Τότε προσθέστε ηλιόσπορους καθαρισμένους και λίγο σουσάμι, που θα έχετε καβουρντίσει ελαφρά.

Τρελαίνεστε για ξηρούς καρπούς; Αν και οι ξηροί καρποί έχουν πολλά λιπαρά, περιέχουν κυρίως μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά που βοηθούν στην καρδιακή λειτουργία. Δοκιμάστε να βάλετε στη σαλάτα σας λιναρόσπορο, σπόρο κολοκύθας, ηλιόσπορο και καβουρδισμένα καρύδια.

Βήμα 4ο
Συνδυασμοί λαχανικών

Ραντίτσιο, γιατί δίνει ωραίο χρώμα και ελαφριά γεύση στη σαλάτα. Συνδυάζεται τέλεια με τη γλυκιά γεύση του μαρουλιού.

Μαρούλι: μόνο του ή με άλλα λαχανικά, ταιριάζει τόσο με ξύδι μπαλσάμικο, όσο και με λεμόνι.

Ρόκα: σε συνδυασμό με άλλα λαχανικά, όπως μαρούλι, ραδίκια και κύβους ντομάτας. Έχει ελαφρώς πικάντικη γεύση και ταιριάζει με λεπτές φέτες παρμεζάνας.

Κατηγορία: Τα μυστικά του Σεφ | Έγραψε: woman-life (06-05-2010) | Το διάβασαν: 1755 | Βαθμολογία: 0.0/0 |

Άλλα άρθρα με θέμα λαχανικά, μαγείρεμα:

Καινούρια Άρθρα :

· 5 Tips για οικονομικές καλοκαιρινές...

· Τοματόσουπα με καπνιστό λουκάνικο

· Τα 4 SOS τιπ για το μακιγιάζ της πα...

· Δουλεύω στο σπίτι

· Μην κάνετε αυτά τα λάθη μπροστά στα...

· Το φαρμακείο των καλοκαιρινών διακο...

· 40+ Πλεξούδες για το καλοκαίρι

· Η ζωή με σκύλο

· 10 ταξίδια που πρέπει να κάνεις πρι...

· Φτιάξε δικά σου πεντανόστιμα ferrer...

· 4 λάθη καλοκαιρινού μακιγιάζ

· Τα πρώτα 70 λεπτά του μωρού στον κό...

· 7 τύποι γυναικών που οι άντρες δε θ...

· Τι να τρώτε το βράδυ για ν΄αδυνατίσ...

Συνολικά σχόλια: 0

Μόνο εγγεγραμμένα μέλη μπορούν να αφήνουν σχόλια.

[ Εγγραφή νέου μέλους | Είσοδος ]



Σχόλια Καινούρια τεστ
  • Πώς εκδηλώνετε τον έρωτά σας? New

  • Τι είδους ζευγάρι είστε?

  • Θα ωριμάσετε επιτέλους?

  • Τα θέλω όλα εδώ και τώρα!

  • Το ποτήρι είναι μισοάδειο ή μισογεμάτο?

  • Είστε στο σωστό επαγγελματικό δρόμο?
  • Login form
    Μπείτε στην παρέα μας!
    Γίνετε μέλος και αποκτήστε πρόσβαση στις κρυφές σελίδες!

    Όνομα :
    Κωδικός :





    Αναζήτηση Άρθρων


    Χρήσιμοι σύνδεσμοι


    Η αναδημοσίευση μπορεί να γίνει αν, και μόνο αν τηρηθούν οι όροι
    Copyright MyCorp © 2017 - Site managed by uCoz
    website stats