Παρασκευή
29-03-2024
13:55
Καλωσόρισες Επισκέπτης
RSS
 

Main Publisher Registration Login
Άρθρα »
Site menu

Catalog categories
Χτίζουμε καριέρα
Η γωνιά του φοιτητή
Αυτό το ξέρατε?

Ενδιαφέρον

Κατασκευές βήμα-βήμα

Τέχνη Σερβιρίσματος

Ομορφιά βήμα-βήμα

* * *


Λέξεις κλειδιά

Κουτσομπολιό

Αρχική » Άρθρα » Καριέρα - Σπουδές » Αυτό το ξέρατε?

5 μύθοι για τους πάγους της Ανταρκτικής!
Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας μελέτες που υποστηρίζουν ότι το λιώσιμο των πάγων της Δυτικής Ανταρκτικής έχει εισέλθει σε μια μη αναστρέψιμη τροχιά, ενώ στην Ανατολική Ανταρκτική τον πλανήτη απειλούν οι πάγοι της λεκάνης Γουίλκς. Η ιστοσελίδα LiveScience συγκέντρωσε τα υπάρχοντα στοιχεία για την πραγματική κατάσταση που επικρατεί στους Αντίποδες της Υδρογείου και παρουσιάζει πέντε κοινές παρανοήσεις σχετικά με τις αλλαγές που συμβαίνουν στην παγωμένη Ήπειρο.

1. Οι πάγοι της Ανταρκτικής επεκτείνονται δεν συρρικνώνονται
Η αλήθεια είναι ότι οι θαλάσσιοι πάγοι της Ανταρκτικής επεκτείνονται τις τελευταίες δεκαετίες. Ωστόσο, πρέπει να τονίσουμε τη διαφορά ανάμεσα στους θαλάσσιους και τους χερσαίους πάγους. Όταν οι επιστήμονες κάνουν λόγο για τήξη του παγοκαλύμματος της Ανταρκτικής αναφέρονται στους χερσαίους πάγους. Σε αντίθεση με το παγοκάλυμμα της Αρκτικής, το οποίο διατηρείται καθόλη τη διάρκεια του έτους, στην Ανταρκτική οι θαλάσσιοι πάγοι λιώνουν κατά τους θερινούς μήνες. Έτσι, περισσότεροι θαλάσσιοι πάγοι σημαίνουν λίγα πράγματα για τη συνολική μάζα πάγου στην περιοχή. Ενδιαφέρουσα είναι η σύνδεση ανάμεσα στους αυξανόμενους θαλάσσιους πάγους και το λιώσιμο των παγετώνων. Ισχυρότεροι άνεμοι, μαζί με τις μεταβαλλόμενες θερμοκρασίες και την αλατότητα των ωκεανίων υδάτων συμβάλλουν στην αύξηση των θαλάσσιων πάγων διανοίγοντας περιοχές όπου ευνοείται η δημιουργία τους και μειώνοντας την τήξη τους. Οι ίδιες συνθήκες συνδέονται με τη συρρίκνωση των παγετώνων, καθώς οι άνεμοι ωθούν ένα σύστημα θερμών ωκεανίων ρευμάτων που “ροκανίζουν” τους πάγους από κάτω.

2. Μπορεί να φταίνε τα ηφαίστεια
Η Δυτική Ανταρκτική, όπου οι πάγοι λιώνουν ταχεώς, φιλοξενεί επίσης μια σειρά από ενεργά ηφαίστεια. Μήπως φταίνε αυτά για το λιώσιμο των πάγων και όχι η κλιματική αλλαγή; Η απάντηση που δίνουν οι επιστήμονες είναι απερίφραστα “όχι”. Για παράδειγμα στην Ισλανδία υπάρχουν πολλά ενεργά ηφαίστεια, αλλά οι παγετώνες στην επιφάνεια υφίστανται. Δεύτερον, κατά τη διάρκεια της Εποχής των Παγετώνων σημειώθηκαν εκρήξεις ηφαιστείων ανάμεσα στα στρώματα πάγου χωρίς να λιώσουν οι πάγοι. Τρίτον, η ηφαιστειακή δραστηριότητα στο υπέδαφος της Δυτικής Ανταρκτικής δεν έχει μεταβληθεί σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες. Τέλος, θα χρειαζόταν μια πρωτοφανής έκρηξη για να λιώσουν οι πάγοι που καλύπτουν τα υπόγεια ηφαίστεια της Ανταρκτικής.

3. Η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι συνωμοσία
Τα νούμερα είναι αμείλικτα και δεν συνηγορούν με την άποψη της μειονότητας εκείνων των σκεπτικιστών του κλίματος που διαφωνούν με το 97% των κλιματικών επιστημόνων περί της ανθρωπογενούς “ρίζας του κακού”. Οι τελευταίες μελέτες για τους πάγους της Δυτικής Ανταρκτικής δεν βασίζονται σε μαθηματικά μοντέλα και κλιματικά σενάρια, αλλά σε άμεσες παρατηρήσεις πεδίου. Η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι έξι μεγαλύτεροι παγετώνες συρρικνώνονται χωρίς επιστροφή.

4. Η Γη θα εισέλθει σε νέα Εποχή Παγετώνων ούτως ή άλλως
Οι κλιματικοί επιστήμονες συμφωνούν ότι η Γη πέρασε από διάφορους κύκλους θέρμανσης και ψύξης. Οι κύκλοι αυτοί επαναλαμβάνονται κάθε 100.000 χρόνια τα τελευταία 900.000 χρόνια. Δύσκολα μπορεί η Γη να εισέλθει σε μια νέα Εποχή των Παγετώνων καθώς τα ανθρωπογενή αέρια του θερμοκηπίου, τα αερολύματα και άλλες αλλαγές έχουν μεταβάλλει τους φυσικούς κύκλους. Επίσης, τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα διαμορφώνονται σε επίπεδα που είχε “ξαναδεί” ο πλανήτης πριν από 3 εκατ. έτη.

5. Ο πάγος συρρικνώνεται όταν λιώνει έτσι η στάθμη των ωκεανών θα κατέβει
Το παγοκάλυμμα της Ανταρκτικής είναι χερσαίο όχι θαλάσσιο. Αυτό σημαίνει ότι η συντριπτική πλειονότητα των πάγων δεν εκτοπίζουν θαλάσσιες μάζες. Αντιθέτως, όταν οι πάγοι λιώσουν θα διαρρεύσουν στον ωκεανό ανεβάζοντας τη στάθμη των υδάτων. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Δυτική Ανταρκτική καταγράφεται το εντυπωσιακό φαινόμενο της “ανάκαμψης των παγετώνων”: το έδαφος ανασηκώνεται εκεί όπου υποχωρούν οι πάγοι.


πηγή: econews.gr

Κατηγορία: Αυτό το ξέρατε? | Έγραψε: woman-life (10-01-2015) | Το διάβασαν: 919

Άλλα άρθρα με θέμα περιβάλλον:

Καινούρια Άρθρα :

· Είναι και κάτι πρωινά ...!!!

· 5 Tips για οικονομικές καλοκαιρινές...

· Τοματόσουπα με καπνιστό λουκάνικο

· Τα 4 SOS τιπ για το μακιγιάζ της πα...

· Δουλεύω στο σπίτι

· Μην κάνετε αυτά τα λάθη μπροστά στα...

· Το φαρμακείο των καλοκαιρινών διακο...

· 40+ Πλεξούδες για το καλοκαίρι

· Η ζωή με σκύλο

· 10 ταξίδια που πρέπει να κάνεις πρι...

· Φτιάξε δικά σου πεντανόστιμα ferrer...

· 4 λάθη καλοκαιρινού μακιγιάζ

· Τα πρώτα 70 λεπτά του μωρού στον κό...

· 7 τύποι γυναικών που οι άντρες δε θ...

Συνολικά σχόλια: 0

Μόνο εγγεγραμμένα μέλη μπορούν να αφήνουν σχόλια.

[ Εγγραφή νέου μέλους | Είσοδος ]



Σχόλια Καινούρια τεστ
  • Πώς εκδηλώνετε τον έρωτά σας? New

  • Τι είδους ζευγάρι είστε?

  • Θα ωριμάσετε επιτέλους?

  • Τα θέλω όλα εδώ και τώρα!

  • Το ποτήρι είναι μισοάδειο ή μισογεμάτο?

  • Είστε στο σωστό επαγγελματικό δρόμο?
  • Login form
    Μπείτε στην παρέα μας!
    Γίνετε μέλος και αποκτήστε πρόσβαση στις κρυφές σελίδες!

    Όνομα :
    Κωδικός :





    Αναζήτηση Άρθρων


    Χρήσιμοι σύνδεσμοι


    Η αναδημοσίευση μπορεί να γίνει αν, και μόνο αν τηρηθούν οι όροι
    Copyright MyCorp © 2024 - Site managed by uCoz
    website stats