Πέμπτη
25-04-2024
16:19
Καλωσόρισες Επισκέπτης
RSS
 

Main Publisher Registration Login
Άρθρα »
Site menu

Catalog categories
Ψυχολογία
Η διατροφή μας
Δίαιτα και βάρος
Υγεία πάνω απ' όλα
Άσκηση και γυμναστική

Ενδιαφέρον

Κατασκευές βήμα-βήμα

Τέχνη Σερβιρίσματος

Ομορφιά βήμα-βήμα

* * *


Λέξεις κλειδιά

Κουτσομπολιό

Αρχική » Άρθρα » Υγεία - Διατροφή » Η διατροφή μας

Διατροφή που θα βοηθήσει να κόψουμε το κάπνισμα
Φαίνεται πώς όλη η ανθρωπότητα προσπαθεί να καταπολεμήσει το κάπνισμα. Έτσι, για παράδειγμα, μερικές χώρες όπως και η Ελλάδα, έχουν απαγορεύσει το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους, το Υπουργείο Υγείας προειδοποιεί τους χρήστες αναγράφοντας τους κινδύνους πάνω στα πακέτα ενώ οι σχεδιαστές με τη σειρά τους προσπαθούν να πρωτοτυπήσουν φτιάχνοντας μοναδικά και συλλεκτικά πακέτα. Οι γιατροί αναφέρουν τις φοβερές συνέπειες του καπνίσματος, οι καπνιστές δίνουν συμβουλές με τι μπορεί κανείς να αντικαταστήσει το τσιγάρο, ενώ οι διαιτολόγοι προσφέρουν αντι-νικοτινική δίαιτα. Ας πούμε κι εμείς την άποψή μας σχετικά με τη διατροφή που πρέπει να ακολουθήσει κάποιος που σκοπεύει να κόψει το κάπνισμα.

Βρήκαμε μια πολύ ενδιαφέρον μελέτη Αμερικανών ειδικών από το Duke University of North Carolina, οι οποίοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν ορισμένα προϊόντα διατροφής τα οποία “καλυτερεύουν” τη γεύση του καπνού και προϊόντα που “χειροτερεύουν” τη γεύση του, κόβοντας έτσι την επιθυμία ενός ανθρώπου να ανάψει τσιγάρο. Οι απόψεις των διακοσίων “βαρέων καπνιστών” έχουν ως εξής:

Κόβοντας το κάπνισμα είναι σημαντικό να καταναλώνονται αρκετές βιταμίνες και αντιοξειδωτικά. Η βιταμίνη Ε σταθεροποιεί τις κυτταρικές μεμβράνες και τις προστατεύει από τις ελεύθερες ρίζες. Η βιταμίνη Α βελτιώνει την κατάσταση των ιστών, η β-καροτίνη συμβάλει στην πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα. Οι βιταμίνες της ομάδας Β εμποδίζουν την καταστροφή των κυττάρων του δέρματος από τη νικοτίνη και τη πίσσα. Το σελήνιο υποστηρίζει τη δράση της βιταμίνης Ε και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Όλες οι παραπάνω βιταμίνες βρίσκονται στα φρούτα, λαχανικά και ξηρούς καρπούς.

  • Το 19% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι μειώνεται η όρεξη για κάπνισμα μετά την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων. Το τσιγάρο που θα ακολουθήσει ένα ποτήρι γάλα δε θα φέρει ευχάριστη αίσθηση. Αρκετοί από αυτούς που έκοψαν το κάπνισμα επισήμαναν έναν αποτελεσματικό τρόπο για να σταματήσετε αυτή τη βλαβερή συνήθεια: βρέξτε το τσιγάρο με γάλα, αφήστε το να στεγνώσει και στη συνέχεια καπνίστε το. Η πίκρα θα είναι τόσο άθλια που μπορεί να προκαλέσει εμετό. Επομένως κάθε επόμενη φορά που ο οργανισμός σας θα ζητά τη δόση νικοτίνης, βλέποντας το τσιγάρο στο μυαλό σας αυτόματα θα έρχεται η ανάμνηση δυσφορίας και το ερώτημα “μήπως να μην το ανάψω;”.

  • Περίπου το 16% των ερωτηθέντων απεχθάνονται τη γεύση του τσιγάρου μετά την κατανάλωση φρέσκων, ωμών φρούτων, λαχανικών, χόρτων. Και ειδικά μετά από σέλινο, σπαράγγια, φασόλια, αγγούρια, κολοκυθάκια και μελιτζάνες. Με τη μείωση της κατανάλωσης λιπών, αλκοόλ, τουρσιά και πίκλες, τα παραπάνω προϊόντα μειώνουν την εξάρτηση από την νικοτίνη. Αποφύγετε τα πολύ γλυκά φρούτα και λαχανικά. Παρά τη θετική επίδραση των γλυκών τροφίμων (στο ορμονικό επίπεδο – γρήγορα βελτιώνεται η διάθεση και μειώνεται το αίσθημα της πείνας) η δράση τους μοιάζει με βόμβα. Μετά από κάποια ώρα ενεργοποιείται το σημείο απόλαυσης και ο ανθρώπινος οργανισμός αρχίζει να ζητά απολαύσεις συμπεριλαμβανομένου και του τσιγάρου. Θα ρωτήσετε τι φρούτα πρέπει να φάτε; Ξινά – μήλα, ακτινίδια, δαμάσκηνα, αχλάδια, πορτοκάλια. Και μην τα συνδυάζετε με άλλα τρόφιμα, φάτε τα πριν ή μετά το φαγητό σας.

  • Περίπου το 14% των ερωτηθέντων καπνιστών κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν τους αρέσει η γεύση του τσιγάρου μετά την κατανάλωση νερού ή χυμού. Αυτά τα υγρά όχι μόνο βοηθούν τον οργανισμό να καθαρίσει αλλά και “χαρίζουν” δυσάρεστο αίσθημα άμα καπνίσετε τσιγάρο.

    Μέχρι να αποφασίσετε ποια προϊόντα διατροφής πρέπει να παραμείνουν στο τραπέζι σας και ποια να φύγουν, σας προτείνουμε να πάρετε ένα γυάλινο βάζο και να μαζέψετε εκεί μέσα όλα τα αποτσίγαρά σας της ημέρας, εβδομάδας, μήνα ... Σίγουρα μόλις δείτε τη “συλλογή” αυτή η επιθυμία σας να κόψετε το κάπνισμα θα δυναμώσει.

    Την ίδια στιγμή, περισσότερη ευχαρίστηση στο κάπνισμα προσφέρει το αλκοόλ. Έτσι λένε το 44% των ερωτηθέντων. Και πράγματι, το αλκοόλ “βελτιώνει” τη γεύση του καπνού. Ο καφές, το τσάι και αναψυκτικά τύπου κόλα ανέφεραν οι 45% ενώ το κρέας το 11% των ερωτηθέντων.

    Με την ευκαιρία, περί του καφέ, οι επιστήμονες έχουν άλλη άποψη. Πιστεύουν ότι η σχέση καφές-τσιγάρο έχει αντανακλαστικό χαρακτήρα κι όχι πραγματικό. Δηλαδή με την πρώτη γουλιά του καφέ θέλετε κατευθείαν να ανάψετε τσιγάρο ενώ στην πραγματικότητα η καφεΐνη αρχίζει να δρα μετά από μισή ώρα.

    Φυσικά, είναι λογικό ότι να κόψετε το κάπνισμα μόνο με την κατανάλωση των παραπάνω προϊόντων είναι αδύνατο πράγμα. Όμως αναμφίβολα κάποια βοήθεια θα προσφέρουν. Ως εκ τούτου το συμπέρασμά μας είναι το εξής: μια διατροφή σύμφωνη με τα παραπάνω και η μεγάλη θέληση – είναι η επιτυχία!

    © Woman-Life

  • Κατηγορία: Η διατροφή μας | Έγραψε: woman-life (23-05-2010) | Το διάβασαν: 3088

    Άλλα άρθρα με θέμα κάπνισμα, διατροφή:

    Καινούρια Άρθρα :

    · Είναι και κάτι πρωινά ...!!!

    · 5 Tips για οικονομικές καλοκαιρινές...

    · Τοματόσουπα με καπνιστό λουκάνικο

    · Τα 4 SOS τιπ για το μακιγιάζ της πα...

    · Δουλεύω στο σπίτι

    · Μην κάνετε αυτά τα λάθη μπροστά στα...

    · Το φαρμακείο των καλοκαιρινών διακο...

    · 40+ Πλεξούδες για το καλοκαίρι

    · Η ζωή με σκύλο

    · 10 ταξίδια που πρέπει να κάνεις πρι...

    · Φτιάξε δικά σου πεντανόστιμα ferrer...

    · 4 λάθη καλοκαιρινού μακιγιάζ

    · Τα πρώτα 70 λεπτά του μωρού στον κό...

    · 7 τύποι γυναικών που οι άντρες δε θ...

    Συνολικά σχόλια: 0

    Μόνο εγγεγραμμένα μέλη μπορούν να αφήνουν σχόλια.

    [ Εγγραφή νέου μέλους | Είσοδος ]



    Σχόλια Καινούρια τεστ
  • Πώς εκδηλώνετε τον έρωτά σας? New

  • Τι είδους ζευγάρι είστε?

  • Θα ωριμάσετε επιτέλους?

  • Τα θέλω όλα εδώ και τώρα!

  • Το ποτήρι είναι μισοάδειο ή μισογεμάτο?

  • Είστε στο σωστό επαγγελματικό δρόμο?
  • Login form
    Μπείτε στην παρέα μας!
    Γίνετε μέλος και αποκτήστε πρόσβαση στις κρυφές σελίδες!

    Όνομα :
    Κωδικός :





    Αναζήτηση Άρθρων


    Χρήσιμοι σύνδεσμοι


    Η αναδημοσίευση μπορεί να γίνει αν, και μόνο αν τηρηθούν οι όροι
    Copyright MyCorp © 2024 - Site managed by uCoz
    website stats