Τετάρτη
24-04-2024
15:00
Καλωσόρισες Επισκέπτης
RSS
 

Main Publisher Registration Login
Άρθρα »
Site menu

Catalog categories
Ψυχολογία
Η διατροφή μας
Δίαιτα και βάρος
Υγεία πάνω απ' όλα
Άσκηση και γυμναστική

Ενδιαφέρον

Κατασκευές βήμα-βήμα

Τέχνη Σερβιρίσματος

Ομορφιά βήμα-βήμα

* * *


Λέξεις κλειδιά

Κουτσομπολιό

Αρχική » Άρθρα » Υγεία - Διατροφή » Ψυχολογία

Καταπολεμήστε την κατάθλιψη
Ποιες τεχνικές ή εναλλακτικές θεραπείες μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης;

Η δρ. Melvyn Lurie απαντάει: Υπάρχουν διάφορες εναλλακτικές θεραπείες, όπως η έντονη σωματική άσκηση, τα φυτικά σκευάσματα, ο βελονισμός, το μασάζ, η γιόγκα και η βαθιά χαλάρωση. Οι θεραπείες αυτές πρέπει να χρησιμοποιούνται καθημερινά προκειμένου να λειτουργήσουν. Αν μια εναλλακτική θεραπεία έχει αποτέλεσμα πάνω σας, δεν υπάρχει λόγος να τη διακόψετε. Ωστόσο, καλό είναι να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.
Η εθελοντική εργασία μπορεί να βοηθήσει καθώς αμείβει σε προσωπικό επίπεδο. Ωστόσο είναι σημαντικό να επιλέξετε εκείνη την εργασία στην οποία συμμετέχουν άτομα μα τα όποια έχετε κοινή ηλικία και ενδιαφέροντα ώστε να αναπτυχθούν σχέσεις εμπιστοσύνης και στήριξης.
Επίσης, αποφύγετε να μένετε μόνοι. Η διατήρηση τακτικής επαφής με ανθρώπους έχει μια σειρά από κοινωνικά και ψυχολογικά οφέλη και σας βοηθάει να αποφύγετε προβλήματα υγείας που συνδέονται με την κοινωνική απομόνωση. Μην ξεχνάτε και τους φίλους στο διαδίκτυο. Αν και δεν είναι όπως οι άλλοι φίλοι σας, με τους οποίους έχετε προσωπική επαφή, μπορούν να σας ακούσουν και ίσως να σας υποστηρίξουν. Και τα δύο είδη επαφής έχουν τα πλεονεκτήματά τους και, αν προσέχετε, μπορείτε να ωφεληθείτε και από τα δύο.



Οι επιστημονικές έρευνες βγάζουν τα παρακάτω συμπεράσματα:

  • Η γυμναστική "φάρμακο" κατά της κατάθλιψης

    Η γυμναστική μπορεί να βελτιώσει τη νοητική ικανότητα των ηλικιωμένων, αλλά και να δράσει προληπτικά σε περιπτώσεις σταδιακής εξασθένησης των πνευματικών λειτουργιών.

    Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι πνευματικές και οι γνωστικές ικανότητες βελτιώνονται με την άσκηση. Η ακριβής σχέση της πνευματικής διαύγειας με την άσκηση παραμένει αδιευκρίνιστη. Οι ερευνητές όμως πιστεύουν ότι θα μπορούσε να συνδέεται με το γεγονός ότι η άσκηση βελτιώνει το κυκλοφορικό και την οξυγόνωση του αίματος.

    Ο Τζέιμς Μπλουμένθαλ, ψυχολόγος στο Duke University Medical Center του Ντούρχαμ στη Βόρεια Καρολίνα, ανέφερε ότι ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα ήταν ότι η άσκηση έχει ευεργετικές επιδράσεις σε λειτουργίες που ελέγχονται από συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου. Η μνήμη, ο σχεδιασμός, η οργάνωση και ο ταυτόχρονος χειρισμός πολλών υποθέσεων βελτιώθηκαν σε όλους τους συμμετέχοντες κατά τη διάρκεια της μελέτης. Η προσοχή, όμως, η συγκέντρωση και οι ψυχοκινητικές ικανότητες ελέγχονται από διαφορετικό μέρος του εγκεφάλου, στο οποίο δεν υπήρξαν επιπτώσεις.

    Στην έρευνα, που ονομάστηκε SMILE (Standard Medical Intervention and Long Term Exercise), συμμετείχαν 156 ασθενείς, ηλικίας 50 έως 70 ετών, οι οποίοι είχαν έντονη καταθλιπτική διαταραχή και χωρίστηκαν τυχαία σε τρεις διαφορετικές ομάδες. Η πρώτη έκανε 30 λεπτά αεροβικής γυμναστικής τρεις φορές την εβδομάδα, η δεύτερη πήρε αντικαταθλιπτικά φάρμακα και η τρίτη ακολούθησε ένα συνδυασμό και των δύο. Έπειτα από 16 εβδομάδες, και οι τρεις ομάδες βελτίωσαν τη διάθεσή τους στον ίδιο βαθμό, γεγονός που οδήγησε τους ερευνητές στο συμπέρασμα ότι η άσκηση έδρασε εξίσου αποτελεσματικά με τα φάρμακα.

    Εκτός από τον έλεγχο στα επίπεδα της κατάθλιψης, οι επιστήμονες μέτρησαν τις πνευματικές διεργασίες, συγκρίνοντας τους 42 ανθρώπους που μετείχαν στην ομάδα της άσκησης με αυτούς που έλαβαν τη φαρμακευτική αγωγή. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι εμφανίστηκαν πλεονεκτήματα στις περιοχές των γνωστικών λειτουργιών. Ασθενείς με ήπια μορφή κατάθλιψης παρουσίασαν τη μεγαλύτερη βελτίωση.

    H έρευνα δημοσιεύθηκε στην Journal of Ageing and Physical Activity.

  • Γυμναστείτε με φίλους και διώξτε το άγχος και την κατάθλιψη

    Οι άνθρωποι που αθλούνται τακτικά στον ελεύθερο χρόνο τους, κυρίως παρέα με φίλους τους, είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους, σύμφωνα με νέα βρετανο-νορβηγική έρευνα, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο British Journal of Psychiatry.

    Η μελέτη έδειξε ότι το ίδιο ευεργετικό αποτέλεσμα δεν ισχύει, αν η φυσική δραστηριότητα αποτελεί τμήμα της εργασιακής ρουτίνας του ανθρώπου. Οι ερευνητές από το Ινστιτούτο Ψυχιατρικής του Βασιλικού Κολεγίου του Λονδίνου και του Νορβηγικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Μπέργκεν, με επικεφαλής τον Δρ Σάμιουελ Χάρβεϊ, συνέκριναν τις επιπτώσεις της σωματικής δραστηριότητας στον ελεύθερο χρόνο και στη διάρκεια της εργασίας και βρήκαν ότι στην πρώτη μόνο περίπτωση υπάρχει σαφής ψυχική ωφέλεια για το άτομο.

    Οι άνθρωποι που δεν είναι σωματικά δραστήριοι στον ελεύθερο χρόνο τους, έχουν σχεδόν διπλάσια πιθανότητα να εμφανίσουν συμπτώματα κατάθλιψης σε σχέση με όσους έχουν τέτοιες φυσικές δραστηριότητες. Ο βαθμός έντασης της καταβαλλόμενης προσπάθειας -αν δηλαδή η φυσική δραστηριότητα είναι λιγότερο ή περισσότερο έντονη- δεν φαίνεται να επιδρά διαφορετικά στην ψυχική διάθεση. Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι ιδιαίτερα αν κανείς στον ελεύθερο χρόνο του αθλείται μαζί με φίλους του, αυτό τον βοηθάει ακόμη περισσότερο να διώχνει το άγχος.

  • Γάμος: Το καλύτερο αντικαταθλιπτικό

    "Φάρμακο" για την ψυχική υγεία και των δύο φύλων αποτελεί ο γάμος, σύμφωνα έρευνα επιστημόνων από τη Νέα Ζηλανδία. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 34.500 ανθρώπων από 15 χώρες, ενώ βασίστηκε και σε στοιχεία για την ψυχική υγεία από τα αρχεία του ΠΟΥ.

    Όπως τονίζουν οι επιστήμονες που πραγματοποίησαν την έρευνα, οι συζυγικές σχέσεις ωφελούν σε μεγάλο βαθμό την ψυχική υγεία τόσο των ανδρών, όσο και των γυναικών. Αντιθέτως, ο πόνος και οι διαταραχές που ακολουθούν τη διάλυση ενός γάμου, καθιστούν ακόμα πιο ευάλωτους τους ανθρώπους, ενώ η διάσταση, ο χωρισμός ή ο θάνατος ανάμεσα σε ένα παντρεμένο ζευγάρι αυξάνουν τους κινδύνους για την εμφάνιση ψυχικών προβλημάτων, όπως η κατάθλιψη στους άντρες και οι κατάχρηση αλκοόλ και φαρμάκων στις γυναίκες.

    Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην βρετανική επιθεώρηση Psychological Medicine. Στην διεξαγωγή της συμμετείχαν ο ΠΟΥ, το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και αρκετοί διεθνείς οργανισμοί.

    in.gr & skai.gr

  • Κατηγορία: Ψυχολογία | Έγραψε: woman-life (02-04-2011) | Το διάβασαν: 3570

    Άλλα άρθρα με θέμα ψυχολογία, γυμναστική, κατάθλιψη:

    Καινούρια Άρθρα :

    · Είναι και κάτι πρωινά ...!!!

    · 5 Tips για οικονομικές καλοκαιρινές...

    · Τοματόσουπα με καπνιστό λουκάνικο

    · Τα 4 SOS τιπ για το μακιγιάζ της πα...

    · Δουλεύω στο σπίτι

    · Μην κάνετε αυτά τα λάθη μπροστά στα...

    · Το φαρμακείο των καλοκαιρινών διακο...

    · 40+ Πλεξούδες για το καλοκαίρι

    · Η ζωή με σκύλο

    · 10 ταξίδια που πρέπει να κάνεις πρι...

    · Φτιάξε δικά σου πεντανόστιμα ferrer...

    · 4 λάθη καλοκαιρινού μακιγιάζ

    · Τα πρώτα 70 λεπτά του μωρού στον κό...

    · 7 τύποι γυναικών που οι άντρες δε θ...

    Συνολικά σχόλια: 0

    Μόνο εγγεγραμμένα μέλη μπορούν να αφήνουν σχόλια.

    [ Εγγραφή νέου μέλους | Είσοδος ]



    Σχόλια Καινούρια τεστ
  • Πώς εκδηλώνετε τον έρωτά σας? New

  • Τι είδους ζευγάρι είστε?

  • Θα ωριμάσετε επιτέλους?

  • Τα θέλω όλα εδώ και τώρα!

  • Το ποτήρι είναι μισοάδειο ή μισογεμάτο?

  • Είστε στο σωστό επαγγελματικό δρόμο?
  • Login form
    Μπείτε στην παρέα μας!
    Γίνετε μέλος και αποκτήστε πρόσβαση στις κρυφές σελίδες!

    Όνομα :
    Κωδικός :





    Αναζήτηση Άρθρων


    Χρήσιμοι σύνδεσμοι


    Η αναδημοσίευση μπορεί να γίνει αν, και μόνο αν τηρηθούν οι όροι
    Copyright MyCorp © 2024 - Site managed by uCoz
    website stats