Τετάρτη
24-04-2024
08:13
Καλωσόρισες Επισκέπτης
RSS
 

Main Publisher Registration Login
Το προβλημα της δυσκοιλιοτητας - ΦΟΡΟΥΜ »

· Αρχική σελίδα του site
· Αρχική σελίδα του φόρουμ
· Νέα δημοσιεύματα · Μέλη
· Κανόνες · Αναζήτηση · RSS


  • Page 1 of 2
  • 1
  • 2
  • »
ΦΟΡΟΥΜ » ΟΜΟΡΦΙΑ - ΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ » ΥΓΕΙΑ » Το προβλημα της δυσκοιλιοτητας (Δυσκοιλιοτητα)
Το προβλημα της δυσκοιλιοτητας
SONYA

Ημερομηνία: Τρίτη, 05-10-2010, 22:18 | Δημοσίευμα # 1
Φρέσκο Μέλος

Δημοσιεύσεις: 21
Δωράκια: 0
Σεβασμός: 0

Offline
Από τις πιο συχνές διαταραχές του πεπτικού μας συστήματος, η δυσκοιλιότητα, είναι μία κατάσταση που διαταράσσει την καθημερινότητα εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Η σύγχυση που υπάρχει όσο αφορά στον ορισμό της, αλλά και η πεποίθηση ότι είναι ένα πρόβλημα που δύσκολα αντιμετωπίζεται, οδηγεί πολλούς από τους ασθενείς σε μία μοιρολατρική αποδοχή της κατάστασης τους ή σε αναποτελεσματικές προσπάθειες αντιμετώπισης της, που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί όχι μόνο να μην περιορίσουν τα συμπτώματα, αλλά αντίθετα να τα επιτείνουν

Πότε αντιμετωπίζουμε πρόβλημα δυσκοιλιότητας

Αν και πολλοί άνθρωποι θεωρούν όχι αν δεν έχουν μία κένωση την ημέρα αντιμετωπίζουν πρόβλημα δυσκοιλιότητας, στην πραγματικότητα κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία μάλιστα, ένα ποσοστό μικρότερο του 50% του γενικού πληθυσμού, έχει μία κένωση την ημέρα. 0 φυσιολογικός αριθμός των κενώσεων κυμαίνεται από 3 φορές την ημέρα έως 3 φορές την εβδομάδα και επηρεάζεται από τον τρόπο ζωής και τις διατροφικές συνήθειες του ατόμου. Το να μην υπάρξει κένωση για μία ή δύο ημέρες δεν θεωρείται ότι προκαλεί κάποιο πρόβλημα στην υγεία μας, ούτε έχει σοβαρές επιπτώσεις στη διάθεση ενός ατόμου.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ένα άτομο αντιμετωπίζει πρόβλημα δυσκοιλιότητας όταν έχει λιγότερες από τρεις κενώσεις την εβδομάδα, κάτι που μπορεί να συμβαίνει:

1. είτε γιατί από το τοίχωμα του παχέος εντέρου απορροφάται πολύ μεγάλη ποσότητα νερού, με αποτέλεσμα τα κόπρανα να γίνονται σκληρά και ξερά,

2. είτε γιατί οι κινήσεις του τοιχώματος του εντέρου είναι πολύ αργές, με αποτέλεσμα τα κόπρανα να προχωρούν προς τον πρωκτό με πολύ αργούς ρυθμούς.

Θα πρέπει να αναφέρουμε εδώ ότι το να έχει ένα άτομο για περιορισμένο χρονικό διάστημα λιγότερες από τρεις κενώσεις την εβδομάδα θεωρείται κάτι το φυσιολογικό, ιδίως στις ανεπτυγμένες χώρες όπου επικρατούν οι έντονοι ρυθμοί ίου σύγχρονου τρόπου ζωής. Πιο συχνά δυσκοιλιότητα εμφανίζουν οι γυναίκες (ιδίως κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης), τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι.

Γενικοί παράγοντες που ευνοούν την εμφάνιση δυσκοιλιότητας είναι:

1. Η διατροφή: παίζει καθοριστικό ρόλο στην εμφάνιση, αλλά και στην αντιμετώπιση του προβλήματος της δυσκοιλιότητας. Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών (τροφών δηλαδή πλούσιων σε φυτικές ίνες) και η πρόσληψη πολλών υγρών, διευκολύνει τον σχηματισμό ογκωδών κοπράνων με μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό (50-70%), τα οποία προωθούνται πιο εύκολα προς τον πρωκτό. Αντίθετα, μια διατροφή πλούσια σε κρέας, αυγά και τυρί, ευνοεί την εμφάνιση της δυσκοιλιότητας.

2. Η καθιστική ζωή: ευνοεί την εμφάνιση της δυσκοιλιότητας, ενώ αντίθετα η σωματική άσκηση επιδρά θετικά τόσο στην κινητικότητα του εντέρου, όσο και στον τόνο των μυών που συμμετέχουν στη λειτουργία της αφόδευσης.

3. Αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες: για παράδειγμα μπορούμε αναφέρουμε, τα ταξίδια, την αλλαγή του τόπου διαμονής ή του εργασιακού χώρου, το αίσθημα ντροπής, την έλλειψη καθαριότητας, κλπ.

4. Διάφορες ασθένειες ή καταστάσεις που είναι υπεύθυνες για την εμφάνιση δυσκοιλιότητας είναι: a. φυματίωση και αμοιβάδωση (δημιουργούν μάζες μέσα στο έντερο, που οδηγούν στην απόφραξη του αυλού του)

5.το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου (παλαιότερα ονομαζόταν σπαστική κολίτιδα)

6. οι αιμορροΐδες, οι ραγάδες και διάφορα περιεδρικά αποστήματα που προκαλούν έντονο πόνο κατά την αφόδευση

7. η νόσος του Crohn (φλεγμονώδης πάθηση του εντέρου)

8. το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου (σπαστική κολίτιδα)

9. χειρουργικές επεμβάσεις στην κοιλιακή χώρα, η ύπαρξη πολύποδων στο έντερο, οι κακοήθεις νεοπλασίες, κλπ.

10. η σκλήρυνση κατά πλάκας

11. η νόσos του Parkinson

12.ψυχιατρικές παθήσεις (νευρογενής ανορεξία, κατάθλιψη, ψυχώσεις)

13. η λήψη κάποιων φαρμάκων

Είναι κρίμα να αφήνουμε να μας ταλαιπωρεί ένα πρόβλημα του οποίου η λύση μπορεί να είναι μερικές απλές αλλαγές στις διατροφικές μας συνήθειες. Ακόμα όμως και στην περίπτωση που δυσκοιλιότητα είναι συνέπεια κάποιας πάθησης και πάλι η κατάλληλη θεραπεία θα βελτιώσει σημαντικά την κατάσταση μας.
 
martzak51

Ημερομηνία: Τετάρτη, 06-10-2010, 02:11 | Δημοσίευμα # 2
Ασημένιο Μέλος

Δημοσιεύσεις: 1235
Δωράκια: 7
Σεβασμός: 4

Offline
Σοβαρώτατο πρόβλημα σε πάρα πολλούς δυστυχώς ανθρώπους sad
 
SONYA

Ημερομηνία: Τετάρτη, 06-10-2010, 09:54 | Δημοσίευμα # 3
Φρέσκο Μέλος

Δημοσιεύσεις: 21
Δωράκια: 0
Σεβασμός: 0

Offline
ΝΑΙ, ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΑΖΙ ΣΟΥ..ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΛΟΓΟ ΤΟ ΕΒΑΛΑ...ΣΤΙΣ ΕΠΟΧΕΣ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ ΠΟΥ ΤΡΕΧΟΥΜΕ ΣΑΝ ΤΡΕΛΟΙ ΟΛΟ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΛΛΑ Η ΑΛΟΗ ΒΕΡΑ ΒΟΗΘΑΕΙ ΠΟΛΥ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ...
 
martzak51

Ημερομηνία: Πέμπτη, 07-10-2010, 15:41 | Δημοσίευμα # 4
Ασημένιο Μέλος

Δημοσιεύσεις: 1235
Δωράκια: 7
Σεβασμός: 4

Offline
Ευχαριστώ πολύ Σόνια θα το συστήσω σε δικούς μου ανθρώπους που έχουν πρόβλημα.Είχα δοκιμάσει παλαιότερα για άλλη αιτία.Όλο και περισσότερο επιστρέφουμε επιτέλους στα φυσικά προϊόντα της μάνας γής.Ευτυχώς που οι ειδικοί το κατάλαβαν και μας απαλλάσουν από τα διάφορα χημικά σκευάσματα....
 
SONYA

Ημερομηνία: Τετάρτη, 20-10-2010, 13:36 | Δημοσίευμα # 5
Φρέσκο Μέλος

Δημοσιεύσεις: 21
Δωράκια: 0
Σεβασμός: 0

Offline
Quote (martzak51)
Ευχαριστώ πολύ Σόνια θα το συστήσω σε δικούς μου ανθρώπους που έχουν πρόβλημα.Είχα δοκιμάσει παλαιότερα για άλλη αιτία.Όλο και περισσότερο επιστρέφουμε επιτέλους στα φυσικά προϊόντα της μάνας γής.Ευτυχώς που οι ειδικοί το κατάλαβαν και μας απαλλάσουν από τα διάφορα χημικά σκευάσματα....


ΚΑΛΗΜΕΡΑ
ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΔΩΡΕΑΝ ΔΟΚΙΜΗΣ , ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ
 
Elpaki

Ημερομηνία: Κυριακή, 24-02-2013, 19:48 | Δημοσίευμα # 6
Φρέσκο Μέλος

Δημοσιεύσεις: 27
Δωράκια: 1
Σεβασμός: 0

Offline
Καλησπέρα! Ένα από τα πιο σοβαρότερα προβλήματα ανθρώπων και όσο περνάει ο καιρός και το αφήνουν μπορεί να γίνει ακόμη πιο σοβαρό πιστεύω!Πολλά άτομα από τα οποία γνωρίζω πάσχουν από αυτό το πρόβλημα!!

Έχω ακούσει ότι ο χυμός λεμονιού βοηθάει πολύ στη ρύθμιση του μεταβολισμού !!!Ελπίζω πραγματικά να φανεί χρήσιμο και στην πράξη!! smile
 
Sisaki

Ημερομηνία: Τετάρτη, 27-02-2013, 14:07 | Δημοσίευμα # 7
Αρχάριο Καινούριος

Δημοσιεύσεις: 8
Δωράκια: 0
Σεβασμός: 0

Offline
Γεια σας,κορίτσια!Θίξατε ένα θέμα που με ταλαιπωρεί χρόνια...έχω δοκιμάσει με σωστή διατροφή να το αντιμετωπίσω,αλλά κατέληξα πως μόνο το γιαούρτι με βοηθάει κ ΤΟ ΣΙΧΑΙΝΟΜΑΙ!!Δεν είχα ξανακούσει για λεμόνι κ αλόη...Για το λεμόνι φαντάζομαι πως πίνεις το χυμό του.Η αλόη???πού τη βρίσκω κ πώς τη χρησιμοποιώ?
 
rika

Ημερομηνία: Τετάρτη, 27-02-2013, 22:59 | Δημοσίευμα # 8
Δυνατό Μέλος

Δημοσιεύσεις: 243
Δωράκια: 0
Σεβασμός: 1

Offline
Με την αλόη κυκλοφορούν διάφορα συμπληρώματα διατροφής και ροφήματα. Ωστόσο κάποιοι έχουν αλλεργία γι' αυτό προσεκτικά.
Sisaki, στο φαρμακείο σίγουρα μπορούν να σε βοηθήσουν. Ή μήπως θέλεις να αποφύγεις τα έτοιμα σκευάσματα και ενδιαφέρεσαι για "σπιτικούς / παραδοσιακούς" τρόπους;
 
martzak51

Ημερομηνία: Τετάρτη, 27-02-2013, 23:07 | Δημοσίευμα # 9
Ασημένιο Μέλος

Δημοσιεύσεις: 1235
Δωράκια: 7
Σεβασμός: 4

Offline
Στην δυσκοιλιότητα κορίτσια βοηθούν πάρα πολύ τα ξερά δαμάσκηνα ,είναι θαυματουργά,καθώς και τα σύκα φρέσκα ή αποξηραμένα...Πράγματι είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα.. sad

Τελευταία επεξεργασία από martzak51 - Τετάρτη, 27-02-2013, 23:08
 
woman-life

Ημερομηνία: Σάββατο, 02-03-2013, 00:05 | Δημοσίευμα # 10
Πλατινένιο Admin

Δημοσιεύσεις: 2513
Δωράκια: 6
Σεβασμός: 5

Offline
Κι εγώ αυτό ήθελα να γράψω. Τα δαμάσκηνα είναι όντως θαυματουργά σε αυτήν την περίπτωση. Φρέσκα και αποξηραμένα.

Woman-Life
 
Elpaki

Ημερομηνία: Σάββατο, 02-03-2013, 17:47 | Δημοσίευμα # 11
Φρέσκο Μέλος

Δημοσιεύσεις: 27
Δωράκια: 1
Σεβασμός: 0

Offline
Ναι η αληθεια ειναι οτι και τα δαμασκηνα και τα συκα βοηθουν πολυ! Πισταυεω ομωσ οτι ειναι και θεμα μεταβολισμου!Καθε οργανισμος λειτουργει διαφορετικα πιστευω!Για παραδειγμα : Σε καποια ατομα τα δαμασκηνα προκαλλουν τυμπανισμο και αλλους τους βοηθαει πολυ στον μεταβολισμο!!!
Επισης αν τρωμε για συνεχομενες μερες δαμασκηνα ,συκα και ολα τα υπολοιπα τα υπολοιπα που ειπαμε οτι βοηθανε στο δυσκοιλιοτητα υπαρχει πιθανοτητα ο οργανισμος μας να τα συνιθησει και να μην αντιδραει οπωσ στην αρχη!!!

Αυτη ειναι η αποψη μου και θα ηθελα την γνωμη σας αν κανω καπου λαθοσ!!! smile
 
Sisaki

Ημερομηνία: Τετάρτη, 06-03-2013, 14:28 | Δημοσίευμα # 12
Αρχάριο Καινούριος

Δημοσιεύσεις: 8
Δωράκια: 0
Σεβασμός: 0

Offline
Θα συμφωνήσω πως από ένα σημείο και μετά ο οργανισμός συνηθίζει κάποιες τροφές και δεν έχουν τα ίδια αποτελέσματα.Ενώ στην αρχή τα μπρόκολα κ τα μαρούλια με βοηθούσαν,τώρα πια δεν συμβαίνει το ίδιο.Rika, ευχαριστώ για την πληροφορία.Θα προτιμούσα να μπορέσω να το ρυθμίσω με πιο... παραδοσιακό τρόπο,αλλά εφόσον δεν το καταφέρνω...Θα δοκιμάω και την αλόη!
 
virginie

Ημερομηνία: Πέμπτη, 07-03-2013, 12:39 | Δημοσίευμα # 13
Λαμπερό Μέλος

Δημοσιεύσεις: 509
Δωράκια: 8
Σεβασμός: 2

Offline
Εγώ πάλι κορίτσια απο προσωπική εμπειρία πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό να ακολουθούμε ένα σταθερό ωράριο στη διατροφή μας.
Πρέπει να λαμβάνουμε τα γεύματά μας περίπου την ίδια ώρα καθημερινά.
Έτσι εκπαιδεύουμε κατα κάποιο τρόπο το έντερό μας να λειτουργεί σε συγκεκριμένες ώρες.
Φυσικά πρέπει να καταναλώνουμε τροφές με πολλές φυτικές ίνες.
Εμένα με βοηθάει πολύ το κρίθινο παξιμάδι στις δύσκολες μέρες.Ταυτόχρονα πίνω και αρκετό νερό και έτσι λύνω το πρόβλημά μου που ευτυχώς δεν το έχω συχνά. tongue
 
woman-life

Ημερομηνία: Πέμπτη, 07-03-2013, 19:43 | Δημοσίευμα # 14
Πλατινένιο Admin

Δημοσιεύσεις: 2513
Δωράκια: 6
Σεβασμός: 5

Offline
Αν θέλετε να αποφύγετε τα φάρμακα και τα συμπληρώματα διατροφής έχει βρει κάποιες πληροφορίες για τροφές που βοηθούν.
Η Βιργινία έχει δίκαιο που λέει για τις φυτικές ίνες.

Στα τρόφιμα που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες που βοηθούν το έντερο σας κατά της δυσκοιλιότητας περιλαμβάνονται:
Φρούτα:
- Μήλα
- Ροδάκινα
- Βατόμουρα
- Πορτοκάλια
- Μανταρίνια
- Αχλάδια
- Ξηρά δαμάσκηνα
- Καρπούζι
- Πεπόνι

Λαχανικά
- Κολοκύθια
- Μπρόκολο
- Λαχανάκια Βρυξελλών
- Λάχανο
- Καρότα
- Κουνουπίδι
- Σπανάκι

Όσπρια
- Φασόλια
- Φασόλια γίγαντες
- Λουβί

Δημητριακά
- Δημητριακά προγεύματος ολικής αλέσεως, νιφάδες καλαμποκιού, βρώμης, πίτουρου
- Ψωμί ολικής αλέσεως
- Ζυμαρικά ολικής αλέσεως


Woman-Life
 
Liberty

Ημερομηνία: Παρασκευή, 08-03-2013, 13:55 | Δημοσίευμα # 15
Φρέσκο Μέλος

Δημοσιεύσεις: 34
Δωράκια: 1
Σεβασμός: 0

Offline
Αν μου επιτρέπετε, να προσθέσω ένα φθηνό φάρμακο ειδικά για τη δυσκοιλιότητα.
Το γέλιο! biggrin
Κάνει ένα θαυμάσιο σπλαχνικό μασάζ και κυρίως χωρίς παρενέργειες!
Η κατηγορία μουσική και σινεμά του αγαπημένου μας forum έχει πολλές προτάσεις!!!
 
ΦΟΡΟΥΜ » ΟΜΟΡΦΙΑ - ΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ » ΥΓΕΙΑ » Το προβλημα της δυσκοιλιοτητας (Δυσκοιλιοτητα)
  • Page 1 of 2
  • 1
  • 2
  • »
Search:

Καινούρια Άρθρα

(15-01-2017) Είναι και κάτι πρωινά ...!!! | Ψυχολογία
(23-06-2016) 5 Tips για οικονομικές καλοκαιρινές αποδράσεις | Χρήμα, αγορά, οικονομία
(20-06-2016) Τοματόσουπα με καπνιστό λουκάνικο | Σούπες - Ζωμοί
(17-06-2016) Τα 4 SOS τιπ για το μακιγιάζ της παραλίας | Μακιγιάζ και άρωμα
(14-06-2016) Δουλεύω στο σπίτι | Χτίζουμε καριέρα
(12-06-2016) Μην κάνετε αυτά τα λάθη μπροστά στα παιδιά σας | Γονείς και παιδιά

Κατασκευές βήμα βήμα
Μόνο για μέλη

Τέχνη Σερβιρίσματος
Μόνο για μέλη


Copyright MyCorp © 2024
Site managed by uCoz
website stats