Μια και με τον όρο δημητριακά έρχεται σχεδόν σε όλους μας ο συνειρμός μιας συγκεκριμένης μάρκας δημητριακών που πωλούνται στο εμπόριο, θα θέλαμε να σας προτείνουμε μια εναλλακτική λύση. Αντί να τρώτε το πρωί τα δημητριακά του εμπορίου με γιαούρτι ή γάλα, προτιμήστε να φτιάξετε τους δικούς σας συνδυασμούς. Η μείωση των θερμίδων βοηθά στην απώλεια βάρους, αλλά όταν αυτό γίνεται με την προσθήκη στη διατροφή δημητριακών ολικής αλέ- σεως, τότε προκύπτει όφελος και για την καρδιά, σύμφωνα με στοιχεία που δημο- σιεύονται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition. Η ανασκόπηση επτά μεγά- λων ερευνών αποκαλύπτει ότι τα δημητριακά όπως η βρώμη, το κριθάρι και το ακατέργαστο ρύζι συντελούν στη μείωση του κινδύνου απόφραξης αρτηριών, εμφραγμάτων και εγκεφαλικών επεισοδίων, σύμφωνα με στοιχεία επιστημονικού έντυπου Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases. Ο τύπος των φυτικών ινών που εμπεριέχονται στα δημητριακά ολικής αλέσεως και σε πολλά λαχανικά, οι ονομαζόμενες αδιάλυτες φυ- τικές ίνες, συμβάλλουν στην πρόληψη του διαβήτη, βελ- τιώνοντας την χρήση της ιν- σουλίνης από τον οργανι- σμό, σύμφωνα με γερμανική μελέτη (έντυπο Diabetes Care). Σύμφωνα με στοιχεία επι- στημονικού έντυπου Ameri- can Journal of Clinical Nutrition, οι ηλικιωμένοι που τρώνε τακτικά σιτηρά ολικής αλέσεως, όπως δημητριακά με αυξημένη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και βρώμη, ίσως έχουν λιγότερες πιθανότητες εκδήλωσης ενός συμπλέγματος παθήσεων που αυξάνουν τον κίνδυνο εμ- φράγματος και εγκεφαλικού επεισοδίου. |
|
Αγοράστε φυσικά δημητριακά π.χ. Νιφάδες βρόμης και συνδυάστε τα με άλλα προϊόντα ανάλογα με τις ανάγκες του οργανισμού σας, όπως με σταφίδες, με ξηρούς καρπούς π.χ. Αμύγδαλα ή φουντούκια, με κομμάτια φρέσκων φρούτων ή αποξηραμένων όπως βερίκοκα και δαμάσκηνα.
Βρόμη ή βρώμη:
όσοι δε γνωρίζετε ποια είναι η βρόμη, η λέξη κλειδί για να τη θυμηθείτε είναι η “κουάκερ”. Το κουάκερ θεωρείται τροφή πλούσια σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες αλλά και θερμίδες γιατί τα 100 γραμμάρια κρύβουν μέσα τους περίπου 384 θερμίδες.
Η βρόμη περιέχει ω-3, φυτικές ίνες, ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, σίδηρο και νάτριο. Μπορείτε να τη φάτε για πρωινό, ανακατεύοντάς την με λίγο νερό και μέλι. Το σίγουρο είναι πως θα σας κρατήσει για πολλές ώρες.
Το αλεύρι βρώμης μπορεί να αποτελέσει το κύριο συστατικό για να φτιάξετε μπισκότα, κουλουράκια ή τάρτες με φρέσκα φρούτα.
Συμβουλή: Η βρόμη μπορεί να γίνει και μια πάρα πολύ ωραία ενυδατική μάσκα προσώπου. Ανακατέψτε 1 κουταλιά της σούπας βρόμη με λίγο χλιαρό γάλα και αφήστε το μείγμα για λίγα λεπτά στο πρόσωπό σας.
Καλαμπόκι:
το καλαμπόκι είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, Β και C. Περιέχει ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, μαγνήσιο και κάλιο. 100 γραμμάρια βραστού καλαμποκιού (σαν σαλάτα) σας παρέχουν 80 θερμίδες.
Συμβουλή: Το καλαμποκάλευρο μπορεί να γίνει ένα ωραιότατο φυσικό πίλινγκ για το πρόσωπό σας. Ανακατέψτε στην παλάμη σας μισό κουταλάκι καλαμποκάλευρου με μια μικρή ποσότητα από το κρεμοσάπουνο με το οποίο πλένεστε και τρίψτε το πρόσωπό σας, το οποίο προηγουμένως έχετε βρέξει ελαφρώς.
Κριθάρι:
το κριθάρι περιέχει βιταμίνη Β12, η οποία βρίσκεται κυρίως στο κρέας, περιέχει ακόμη ασβέστιο, σίδηρο, φώσφορο και κάλιο. Ιδανικό για όσους χρειάζονται ενέργεια και δύναμη. Δεν είναι τυχαίο ότι τα άλογα μεταξύ άλλων τρώνε κριθάρι. Στο εμπόριο κυκλοφορούν τα κριθαρένια παξιμάδια.
Συμβουλή: Ιδανικός τρόπος για να εντάξετε το κριθάρι στη διατροφή σας είναι να το συνδυάσετε με σαλάτα. Αντί να φάτε μια φέτα άσπρο ψωμί, προτιμήστε μια φρυγανιά από κριθάρι. Η γνωστή κριτική νοστημιά “ντάκος”, δεν είναι τίποτα άλλο από ένα παξιμάδι ελαφρά βρεγμένο, στο οποίο από πάνω τρίβετε τυρί φέτα και ντομάτα κομμένη σε μικρά κυβάκια. Προσθέτετε λίγο ελαιόλαδο κι αν θέλετε λίγες ελιές ή κάπαρη και απολαμβάνετε ένα υγιεινό γεύμα.
Ρύζι:
μιλάμε βέβαια για το ακατέργαστο ρύζι. Περιέχει βιταμίνες Β, αλλά και ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, νάτριο, μαγνήσιο και κάλιο. Τα 100 γραμμάρια περιέχουν περίπου 110 θερμίδες. Πολύ καλό φάρμακο για το στομάχι.
Συνδυάζεται: πολύ ωραία με λαχανικά ή με μανιτάρια σαν σαλάτα, αλλά και σαν κυρίως γεύμα με πράσινες πιπεριές και ντομάτες, τα γνωστά “γεμιστά”.
Σίκαλη:
η σίκαλη περιέχει ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, νάτριο, μαγνήσιο και κάλιο καθώς και Β6 και φολικό οξύ. Κάνει πολύ καλό στα άτομα που έχουν διαβήτη, ενώ τονώνει τους εξασθενημένους οργανισμούς. Κυκλοφορεί στο εμπόριο σικαλίσιο ψωμί, το οποίο είναι πολύ πιο νόστιμο από το άσπρο που δεν έχει να προσφέρει τίποτα σχεδόν στον οργανισμό, δεδομένου ότι συχνά παρασκευάζεται από νοθευμένα άλευρα και διογκωτικές ύλες.
Σιτάρι:
το σιτάρι περιέχει βιταμίνες Β1, Β2, Β3, Ε αλλά και μέταλλα όπως ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, νάτριο, μαγνήσιο και κάλιο. Η καλύτερη μορφή για να το φάτε ώστε να έχει διατηρήσει τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά του είναι βραστό, που δεν είναι τίποτα άλλο από τα γνωστά μας κόλλυβα. Αν βέβαια δεν μπορείτε να το φάτε σκέτο, προσθέστε λίγο μέλι ή ζάχαρη, σουσάμι και κανέλα. Πολύ δυναμωτικό θεωρείται επίσης το να πιείτε το ζουμί του. Το σιτάρι σε αυτήν του τη μορφή, δηλαδή σαν καρπός, είναι πρώτης τάξεως τονωτικό, βοηθά στη μνήμη και σε όσους έχουν αναιμία.