Συστατικά: 250 gr κουβερτούρα 150 gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη 150 gr βούτυρο ή μαργαρίνη 3-4 αυγά * ατομικά φορμάκια Προαιρετικά: Κρέμα γάλακτος Καρύδια Βανίλια Προετοιμασία: 1. Χτυπάμε στο μίξερ αυγά και ζάχαρη μαζί. * Όσο πιο πολλά αυγά, τόσο πιο σφιχτό θα είναι το σουφλέ. 2. Προσθέτουμε αλεύρι και χτυπάμε πολύ καλά μέχρι να γίνει ομοιόμορφη μάζα. 3. Παράλληλα λιώνουμε την κουβερτούρα μαζί με το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά. 4. Ενώνουμε όλα τα μίγματα μαζί (αλεύρι και κουβερτούρα) και τα ανακατεύουμε πολύ καλά. 5. Βουτυρώνουμε πολύ καλά πυρίμαχα ατομικά φορμάκια ή τα αλουμινένια μιας χρήσης. 6. Γεμίζουμε τα φορμάκια με το μείγμα το οποίο να φτάνει κάπου λίγο πιο κάτω από τις άκρες και πιο πάνω από τη μέση. 7. Τοποθετούμε τα φορμάκια σε προθερμασμένο φούρνο και ψήνουμε για 10 λεπτά σε 180 βαθμούς ή για 6 λεπτά σε 220 βαθμούς. Το σουφλέ μας πρέπει να ψηθεί απ’ έξω και να μείνει υγρό από μέσα. Προαιρετικά βήματα: Αν χρησιμοποιήσουμε βανίλια: ανακατεύουμε το αλεύρι με τη βανίλια πριν τα αναμίξουμε με τα αυγά και τη ζάχαρη. Αν χρησιμοποιήσουμε κρέμα γάλακτος: μόλις λιώσει η κουβερτούρα προσθέτουμε κρέμα γάλακτος για μια πιο πλούσια γεύση (μετά το βήμα 3). Αν χρησιμοποιήσουμε καρύδια: τα προσθέτουμε αφού ενώσουμε όλα τα υλικά (στο βήμα 4). Σερβίρουμε: Ξεφορμάρουμε τα σουφλέ και τα βάζουμε σε πιατάκια του γλυκού με μια μπάλα παγωτού βανίλια. Πασπαλίζουμε με τρούφα σοκολάτας ή ψίχα καρυδιού. Ξεφορμάρουμε τα σουφλέ και τα βάζουμε σε πιατάκια του γλυκού στολίζοντάς τα με λίγη σαντιγί και φράουλες. Αφήνουμε τα σουφλέ στα φορμάκια τους και απλώς τα πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη άχνη. Πώς λιώνουμε την κουβερτούρα; Χρειαζόμαστε δυο κατσαρόλες μια μεγαλύτερη και μια μικρότερη. Η δεύτερη πρέπει να χωράει (να μπαίνει) στην πρώτη. Ρίχνουμε στην μεγάλη κατσαρόλα νερό και την βάζουμε στο μάτι. Την κουβερτούρα βάζουμε στην μικρότερη κατσαρόλα και την τοποθετούμε μέσα στην μεγάλη. Δεν ξεχνάμε να ανακατεύουμε κάπου κάπου την σοκολάτα μας όσο θα λιώνει. Tips: Όσο ανακατεύουμε τα διάφορα υλικά προσέχουμε να μην πέσει ούτε μια σταγόνα νερό στα μείγματα ειδάλλως τα σουφλέ μας κινδυνεύουν να πετρώσουν. Προσπαθούμε να μην ανοίγουμε το πορτάκι του φούρνου όσο ψήνονται τα σουφλέ μας ώστε να μην εμποδίσουμε το φούσκωμα.
|