Πέμπτη
28-03-2024
15:46
Καλωσόρισες Επισκέπτης
RSS
 

Main Publisher Registration Login
Hi-Tech λεξικό - ΦΟΡΟΥΜ »

· Αρχική σελίδα του site
· Αρχική σελίδα του φόρουμ
· Νέα δημοσιεύματα · Μέλη
· Κανόνες · Αναζήτηση · RSS


  • Page 1 of 2
  • 1
  • 2
  • »
ΦΟΡΟΥΜ » WOMAN - LIFE » ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ » Hi-Tech λεξικό
Hi-Tech λεξικό
woman-life

Ημερομηνία: Κυριακή, 17-03-2013, 14:05 | Δημοσίευμα # 1
Πλατινένιο Admin

Δημοσιεύσεις: 2513
Δωράκια: 6
Σεβασμός: 5

Offline

Λεξικό με Hi-Tech έννοιες και ορολογίες.

Να διαβάζουμε, να μαθαίνουμε, να προχωράμε μπροστά!

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

сcomputeractive.gr


Woman-Life
 
woman-life

Ημερομηνία: Κυριακή, 17-03-2013, 14:14 | Δημοσίευμα # 2
Πλατινένιο Admin

Δημοσιεύσεις: 2513
Δωράκια: 6
Σεβασμός: 5

Offline
1, 2, 3 ...


3G
Συντομογραφία για τις υπηρεσίες τρίτης γενιάς της κινητής τηλεφωνίας που επιτρέπουν ασύρματη μετάδοση εικόνας και ήχου σε πολύ υψηλές ταχύτητες.

1080p
Μία από τις αναλύσεις που χρησιμοποιούν οι τηλεοράσεις υψηλής ανάλυσης αλλά και τα αντίστοιχα DVD players.




Α


Active-X
Τεχνολογία που προσθέτει έξτρα λειτουργίες σε μία εφαρμογή, όπως είναι ένας web browser.

Active-X Controls
Τεχνολογία που χρησιμοποιεί ο Internet Explorer για την απεικόνιση συγκεκριμένων sites.

Address bar
Η γραμμή στο επάνω μέρος του browser, στην οποία εισάγετε τη διεύθυνση ενός site για να μεταβείτε σε αυτό.

ADSL (Asymmetric Digital Subscriber)
Μία τεχνολογία που προσφέρει σε μία κοινή οικιακή τηλεφωνική γραμμή ταχύτητα σύνδεσης στο Internet - πολύ ταχύτερη από αυτή ενός "κλασσικού" modem.

Adware
Software, το οποίο εμφανίζει διαφημίσεις στο PC, συνήθως χωρίς την ρητή άδεια του κατόχου του υπολογιστή.

AGP (Accelerated Graphics Port)
Μια θύρα στο εσωτερικό του υπολογιστή (επάνω στη motherboard), όπου τοποθετείται η κάρτα γραφικών. Προσφέρει μεγάλη ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων και δυνατότητα αναπαραγωγής γρήγορων τρισδιάστατων γραφικών.

Antivirus
Εφαρμογή (software) αντιμετώπισης των ιών για υπολογιστές, την οποία καλείστε να εγκαταστήσετε στον υπολογιστή σας, προκειμένου να τον προστατέψετε από κακόβουλα προγράμματα. Η εφαρμογή αυτή μπορεί να προσφέρει διαρκεί προστασία μέσω της δυνατότητας αυτόματων ενημερώσεων που διαθέτει. Οι περισσότερες διαθέτουν ποικίλα χαρακτηριστικά παραμετροποίησης και διατίθενται αντί χρηματικού αντιτίμου, αν και υπάρχουν και δωρεάν.

Applet
Μια μικρή εφαρμογή, η οποία βρίσκεται μέσα στα Windows, όπως είναι για παράδειγμα η Αριθμομηχανή.

ASF (Audio Streaming Format)
Τεχνολογία για μετάδοση multimedia υλικού μέσω Internet.

AVI (Audio Video Interleaved)
Video for Windows. Δημοφιλές πρότυπο συμπίεσης για βίντεο, κατασκευής Microsoft.


Woman-Life
 
woman-life

Ημερομηνία: Κυριακή, 17-03-2013, 14:33 | Δημοσίευμα # 3
Πλατινένιο Admin

Δημοσιεύσεις: 2513
Δωράκια: 6
Σεβασμός: 5

Offline
Β


Back up
Η διαδικασία της αντιγραφής σημαντικών αρχείων του υπολογιστή σε αποθηκευτικά μέσα, όπως είναι τα CDs και τα DVDs για την αποφυγή ανεπιθύμητων απωλειών.

Bandwidth
Μονάδα μέτρησης του μέγιστου ποσού δεδομένων, που μπορεί να μεταφερθεί μέσω κάποιας σύνδεσης. Το bandwidth, για παράδειγμα, μιας σύνδεσης στο Internet με απλό modem, είναι 56.000 bits δεδομένων για κάθε δευτερόλεπτο.

Benchmark
Προγράμματα που χρησιμοποιούνται για τη μέτρηση των επιδόσεων του υπολογιστή συνήθως σε σχέση με άλλα συστήματα αναφοράς.

Beta
Έκδοση μιας εφαρμογής, η οποία βρίσκεται ακόμα σε στάδιο ανάπτυξης. Οι εταιρίες δημιουργούν beta εκδόσεις εφαρμογών, τις οποίες και δίνουν σε ειδηκευμένους χρήστες για έλεγχο πριν κυκλοφορήσουν το τελικό "προϊόν" στην αγορά.

BIOS (Basic Input Output System)
Software που είναι "εγκατεστημένο" σε όλα τα PCs και ελέγχει τις βασικές λειτουργίες συσκευών όπως η οθόνη, ο σκληρός δίσκος και το πληκτρολόγιο.

Bit
Συντομογραφία για τις λέξεις Binary Digit, που σημαίνει δυαδικό ψηφία. Ένα bit μπορεί να αποθηκεύσει την τιμή "1" ή την τιμή "0", ενώ σύνολα από bits ενώνονται για να δημιουργήσουν μεγαλύτερα "κομμάτια" πληροφοριών, όπως για παράδειγμα το byte που ισούται με οκτώ bits.

Bitmaps (BMP)
Τύπος εικόνας που αποθηκεύει μεγάλο ποσό πληροφορίας, με συνέπεια να έχει και πολύ καλή ποιότητα. Χρησιμοποιείται και για την αποθήκευση φωτογραφιών από ψηφιακές κάμερες, αν και λόγω του μεγάλου μεγέθους του αρχείου που δημιουργείται είναι λίγο δύσχρηστη στο Web.

Bitrates
Ο ρυθμός της ταχύτητας με την οποία μεταφέρονται τα bits. Εκφράζει σε αναλογία και την ποιότητα που μπορεί να έχει κάποιο multimedia αρχεία.

Blog
Ηλεκτρονικές καταχωρήσεις που δημοσιεύονται σε ιστοσελίδες σε μορφή ημερολογίου.

Blu-Ray
Τεχνολογία οπτικών δίσκων που τους καθιστά ικανούς να αποθηκεύουν μέχρι και 50GBs δεδομένων. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για την αποθήκευση ταινιών υπερ-υψηλής ανάλυσης.

Blue-ray
Το πρότυπο αυτό χρησιμοποιεί τεχνολογία μπλε λέιζερ και μπορεί να αποθηκεύσει μέχρι 27Gb δεδομένων σε έναν δίσκο DVD (σε αντίθεση με τα 4,7Gb του κλασικού DVD), το οποίο συνεπάγεται 12 ώρες video. Το πρότυπο Blue-ray αναπτύχθηκε από πολλές γνωστές εταιρείες και είναι ανταγωνιστικό του HD-DVD.

Bluetooth
Τεχνολογία που επιτρέπει την ασύρματη ανταλλαγή δεδομένων από συμβατικές συσκευές που βρίσκονται σε απόσταση μέχρι και δέκα μέτρων μεταξύ τους.

BMP
Βλ. πιο πάνω Bitmaps

Bookmark
Το προσωπικό σας "βιβλίο" διευθύνσεων με τα "Αγαπημένα" sites που επισκέπτεστε συχνά.

Boot
Η διαδικασία εκκίνησης ενός υπολογιστή.

Boot disk ή Bootable disk
Ένας "δίσκος" που περιέχει όλα τα απαραίτητα αρχεία που χρειάζεται ένα PC για να εκκινήσει σωστά. Συνήθως πρόκειται για κάποιο σκληρό δίσκο, αλλά μπορεί να είναι CD-Rom ή ακόμα και USB Flash disk.

Botnet
Μια ομάδα από υπολογιστές συνδεδεμένους στο Internet, οι οποίοι έχουν μολυνθεί από ιό και χρησιμοποιούνται ακούσια για να προωθήσουν ιούς και spam mails σε άλλους υπολογιστές.

Broadband
Ευρυζωνική σύνδεση. Ο όρος αναφέρεται σε συνδέσεις Internet υψηλού bandwidth, όπως είναι η ADSL.

Browser
Η εφαρμογή που χρησιμοποιούμε για να κάνουμε "browse". Δηλαδή η χρήση ενός web ή file browser για την απεικόνιση των web sites ή των αρχείων κάποιου αποθηκευτικού μέσου. Οι πιο γνωστοί browsers είναι ο Internet Explorer, ο Mozilla firefox και ο Opera.

Buffering
Είδος "μνήμης" στο σκληρό δίσκο του υπολογιστή, που φιλοξενεί προσωρινά δεδομένα όπως για παράδειγμα τμήματα μιας streaming ταινίας για αναπαραγωγή σε πραγματικό χρόνο.


Woman-Life
 
woman-life

Ημερομηνία: Κυριακή, 17-03-2013, 14:37 | Δημοσίευμα # 4
Πλατινένιο Admin

Δημοσιεύσεις: 2513
Δωράκια: 6
Σεβασμός: 5

Offline
C


Cache
Ένα είδος γρήγορης μνήμης "αποθήκης" που χρησιμοποιείται συχνά για δεδομένα ή αρχεία. Τα δεδομένα ανακτώνται από την cache πολύ πιο γρήγορα από ότι από την πηγή τους. Ο Internet Explorer χρησιμοποιεί cache για να φορτώνει πιο γρήγορα ιστοσελίδες, ενώ cache μνήμη χρησιμοποιούν και πολλά εξαρτήματα του υπολογιστή όπως για παράδειγμα οι επεξεργαστές και οι σκληροί δίσκοι.

Cartridges
"Μελανοδοχεία" για τους εκτυπωτές, που εκτός από το μελάνι ενσωματώνουν και την κεφαλή του εκτυπωτή. Μπορεί να περιέχουν ένα περισσότερα χρώματα μελανών.

Chatting
Είδος συνομιλίας στο Διαδίκτυο που γίνεται μέσω γραπτών μηνυμάτων σε πραγματικό χρόνο.

Chipset
Μια ομάδα από chips που συνεργάζονται για την εκπλήρωση κοινού σκοπού.

Clipart
Μια βιβλιοθήκη με ζωγραφιές ή φωτογραφίες για χρήση σε παρουσιάσεις ή ακόμα και σε έγγραφα του Word.

Clipboard
Ο προσωρινός χώρος αποθήκευσης στη μνήμη για λειτουργίες των Windows.

Codec (Codec Decoder)
Αλγόριθμος συμπίεσης - αποσυμπίεσης multimedia υλικού για αναπαραγωγή από ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Compact
Ο όρος χρησιμοποιείται για να χαρακτηρίσει μεταξύ άλλων το μικρό μέγεθος και όγκο των ηλεκτρονικών συσκευών. Πολύ συχνά χρησιμοποιείται για τις ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές.

Composite
Τύπος σύνδεσης που χρησιμοποιείται από τηλεοράσεις, βιντεοκάμερες αλλά και τον υπολογιστή για να επικοινωνούν μεταξύ τους.

Cookies
Αρχεία κειμένου που δημιουργούνται από web sites και αποθηκεύονται στο σκληρό δίσκο του υπολογιστή σας. Τα Cookies περιλαμβάνουν ρυθμίσεις και άλλες πληροφορίες για τις προτιμήσεις σας, όσον αφορά κάποια sites και δεν είναι επιβλαβή για τον υπολογιστή σας.

CPU (Central Processing Unit)
Συντομογραφία για την κεντρική μονάδα επεξεργασίας του υπολογιστή. Η CPU εκτελεί τις "σκληρές" εργασίες του PC, ενώ όσο πιο "δυνατή" CPU έχετε, τόσο πιο γρήγορος είναι ο υπολογιστή σας.

Crash
Αυτό συμβαίνει όταν μια εφαρμογή δυσλειτουργεί με συνέπεια να "παγώνει" ο υπολογιστής. Αρκετά συχνά, η μόνη λύση είναι η επανεκκίνηση του PC, με συνέπεια να χαθούν κάποια δεδομένα που δεν προλάβαμε να αποθηκεύσουμε.

CRT (Cathode Ray Tube)
Η τεχνολογία που βασίζεται σε έναν καθοδικό γυάλινο σωλήνα και χρησιμοποιείται για την αναπαραγωγή εικόνας στις περισσότερες τηλεοράσεις και monitors υπολογιστών.


Woman-Life
 
woman-life

Ημερομηνία: Κυριακή, 17-03-2013, 14:39 | Δημοσίευμα # 5
Πλατινένιο Admin

Δημοσιεύσεις: 2513
Δωράκια: 6
Σεβασμός: 5

Offline
D


D-Sub
Είδος αναλογικής σύνδεσης της κάρτας γραφικών του PC με την οθόνη. Χρησιμοποιείται σε όλα τα CRT monitors.

Dbx
Τύπος αρχείου που χρησιμοποιεί το Outlook Express για να αποθηκεύει κάθε έναν από τους φακέλους με τα ηλεκτρονικά μηνύματα.

DDR (Double Data Rate memory)
Ένας τύπος μνήμης, που είναι δύο φορές πιο γρήγορος από ότι η κοινή μνήμη. Χρησιμοποιείται, τόσο σε κάρτες γραφικών, όσο και σε Pcs.

DDR2
Ο απόγονος της μνήμης DDR, που λειτουργεί σε ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα.

Defrag
Η αποκερμάτιση του δίσκου. Η αναδιοργάνωση των δεδομένων που αποθηκεύονται σε ένα δίσκο, ώστε να μπορούν να ανακληθούν πιο γρήγορα.

Desktop
Αυτό που βλέπετε όταν ξεκινάνε τα Windows. Η επιφάνεια εργασίας που περιλαμβάνει τα διάφορα εικονίδια, αλλά και την μπάρα εργασιών.

DHCP
Ένα πρωτόκολλο που συναντάμε σε έναν router ή μας προσφέρεται από τον ISP μας, υπεύθυνο για την ανάθεση διευθύνσεων IP σε υπολογιστές.

Dial-up
Τρόπος σύνδεσης στο Internet για τον οποίο απαιτείται μια κοινή σταθερή τηλεφωνική γραμμή και ένα modem.

Dialer
Οι dialers είναι μικρά προγράμματα, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να διακόπτουν την τηλεφωνική σύνδεση Internet και να καλούν αυτόματα έναν αριθμό υψηλής χρέωσης για πρόσβαση σε συγκεκριμένες υπηρεσίες, χωρίς τη συνειδητή συγκατάθεση του χρήστη.

DirectX
Πρόγραμμα για τα Windows που εξασφαλίζει τη συμβατότητα μεταξύ hardware και software του υπολογιστή.

DivX
Αλγόριθμος συμπίεσης βίντεο που προσφέρει πολύ καλή ποιότητα συμπίεσης σε σχέση με το τελικό μέγεθος του αρχείου βίντεο.

Dll
Τα αρχεία dll αποτελούν τις "βιβλιοθήκες" των Windows εμπεριέχοντας σημαντικές πληροφορίες που χρησιμοποιούνται από πολλά προγράμματα και εφαρμογές του λειτουργικού συστήματος.

Doc
Τύπος αρχείου κειμένου, που χρησιμοποιείται από τον επεξεργαστή κειμένου Microsoft Word.

Domain name
Το όνομα (η διεύθυνση) που χρησιμοποιεί ένα site στο Internet. Για παράδειγμα www.site.com ή www.woman-life.ucoz.com

Download manager
Εφαρμογή διαχείρισης του downloading των αρχείων από το Διαδίκτυο.

Dpi (Dots per Inch)
Κουκκίδες ανά τετραγωνική ίντσα. Η ανάλυση του φακού μιας ψηφιακής φωτογραφικής μηχανής, μιας βιντεοκάμερας ή μιας web camera, που υποδηλώνει ως ένα σημείο και την ποιότητα της εικόνας. Ή αλλιώς μονάδα μέτρησης της ανάλυσης εκτύπωσης αλλά και σάρωσης.

Drag and drop
Όταν "σύρουμε" ένα αντικείμενο στην οθόνη μας -όπως περιγράφεται στο λήμμα "Drag"- και στη συνέχεια ελευθερώσουμε το αριστερό πλήκτρο του mouse, το αντικείμενο θα τοποθετηθεί εκεί όπου επιλέξαμε. Η ενέργεια αυτή ονομάζεται Drag and drop.

Drive
Ο μηχανισμός λειτουργίας των μηχανικών μέσων καταχώρησης των δεδομένων, όπως για παράδειγμα, ο σκληρός δίσκος, η δισκέτα κ.α.

Drivers
Software που απαιτείται από τα Windows, αλλά και από άλλα λειτουργικά συστήματα για την επικοινωνία με περιφερειακές συσκευές. Συνήθως βρίσκονται μέσα στα Windows, αλλά πολλές φορές δίνονται και σε CD με την αγορά κάποιας καινούριας κάρτας ή συσκευής.

DRM
Η τεχνολογία διαχείρισης ψηφιακών δικαιωμάτων. Περιορίζει τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και να αντιγραφεί το ψηφιακό περιεχόμενο.

Drop-down menu
Μια λίστα με επιλογές, που εμφανίζεται κάτω από ένα μενού εντολών όταν επιλέξουμε ένα από αυτά.

DSL
Μια τεχνολογία που προσφέρει σε μια κοινή οικιακή τηλεφωνική γραμμή ταχύτητα σύνδεσης στο Internet – πολύ ταχύτερη από αυτή ενός "κλασικού" modem.

DTS (Digital Theater Systems)
Τεχνολογία εξακάναλου (5.1) ψηφιακού ήχου παρόμοια με το Dolby Digital. Χρησιμοποιεί μικρότερο βαθμό συμπίεσης από το Dolby Digital και διαθέτει ελαφρώς καλύτερη ποιότητα ήχου.

Dual Layer
Τεχνολογία ψηφιακών μέσων, βάση της οποίας μπορείτε να εγγράψετε δεδομένα σε δισκάκια DVD διπλάσιας χωρητικότητας 8,5GB.

DVB-T tuners
TV tuners για PC που διαθέτουν δυνατότητα αποκωδικοποίησης ψηφιακού τηλεοπτικού σήματος.

DVI (Digital Video Interface)
Τύπος σύνδεσης που χρησιμοποιείται από ορισμένα TFT monitors και κάρτες γραφικών. Προσφέρει μια αμιγώς ψηφιακή σύνδεση μεταξύ του PC και του monitor, με αποτέλεσμα καλύτερη και καθαρότερη εικόνα σε αντίθεση με το κλασικό τρόπο σύνδεσης VGA (D-Sub).

DVD
Τύπος οπτικού δίσκου, ικανός να αποθηκεύσει τεράστια ποσά ψηφιακών δεδομένων συμπεριλαμβανομένων και ολόκληρων ταινιών με πολύ καλή ποιότητα εικόνας και ήχου.

Dye-sublimation
Είδος εκτυπωτή που χρησιμοποιεί την τεχνολογία της θερμικής εξάχνωσης των χρωμάτων που βρίσκονται σε ειδικό ρολό, αντί για υγρή μελάνη.


Woman-Life
 
woman-life

Ημερομηνία: Κυριακή, 17-03-2013, 14:42 | Δημοσίευμα # 6
Πλατινένιο Admin

Δημοσιεύσεις: 2513
Δωράκια: 6
Σεβασμός: 5

Offline
Ε


Encoder
Στο χώρο της ψηφιακής μουσικής και του ψηφιακού βίντεο, ο encoder είναι πρόγραμμα που μετατρέπει τραγούδια από CD σε MP3 ή ταινίες DVD σε κάποια άλλη ψηφιακή μορφή βίντεο.

Encryption
Η επιστήμη της κρυπτογράφησης αρχείων κειμένου ή multimedia περιεχομένου, έτσι ώστε να μπορούν να "ανοιχθούν" μόνο από τους χρήστες που γνωρίζουν τους κωδικούς ασφαλείας που εισήχθησαν κατά την κρυπτογράφηση.

Ethernet
Είδος δικτύου υπολογιστών που αναπτύχθηκε από την Xerox στις αρχές του 1970, επιτρέποντας σε ένα αριθμό υπολογιστών να συνδεθούν μεταξύ τους και να επικοινωνήσουν ανταλλάσσοντας δεδομένα.

Extension
Τα τρία γράμματα που ακολουθούν το όνομα του κάθε αρχείου και τα οποία προσδιορίζουν το είδος του. Για παράδειγμα η επέκταση BMP (Bitmap) προσδιορίζει αρχείο εικόνας, ενώ η επέκταση AVI (Video for Windows), αρχείο video.


Woman-Life
 
woman-life

Ημερομηνία: Κυριακή, 17-03-2013, 14:43 | Δημοσίευμα # 7
Πλατινένιο Admin

Δημοσιεύσεις: 2513
Δωράκια: 6
Σεβασμός: 5

Offline
F


FAT32 (File Allocation Table)
Ένα σύστημα που χρησιμοποιείται από τα Windows για να οργανώσει τα αρχεία που είναι αποθηκευμένα στο δίσκο. Τα Windows 95 χρησιμοποιούσαν το σύστημα FAT16, τα Win98 και Me χρησιμοποιούν το σύστημα FAT32, ενώ τα Windows XP το σύστημα NTFS.

File browser
Εφαρμογή που χρησιμοποιούμε για την απεικόνιση των αρχείων κάποιου αποθηκευτικού μέσου.

File sharing
Ο όρος διαμοιρασμός αρχείων, αναφέρεται στο μοίρασμα δεδομένων ή αποθηκευτικού χώρου σε ένα δίκτυο. Το file sharing επιτρέπει σε πολλαπλούς χρήστες να κάνουν χρήση του ίδιου αρχείου με δυνατότητα ανάγνωσης, τροποποίησης, αντιγραφής ή και εκτύπωσής του.

Firewall
Ένα σύστημα που εμποδίζει την παράνομη είσοδο σε έναν υπολογιστή μέσω ενός δικτύου, όπως είναι και το Internet. Τα firewalls μπορεί να είναι είτε hardware είτε software, με τις εταιρίες να προτιμούν τα πρώτα για μεγαλύτερη ασφάλεια και τους χρήστες τα δεύτερα.

Firewire
Ένας πολύ γρήγορος τρόπος επικοινωνίας του PC με συσκευές, όπως οι ψηφιακές βιντεοκάμερες και οι εξωτερικοί σκληροί δίσκοι. Γνωστό και ως πρότυπο IEEE1394. Το Firewire 400 βρίσκεται στα επίπεδα του USB 2.0 από θέμα ταχύτητας, ενώ το Firewire 800 είναι πολύ πιο γρήγορο.

Firmware
Software που είναι μονίμως αποθηκευμένο σε μια συσκευή -όπως για παράδειγμα σε μια κάρτα γραφικών- και ελέγχει τις βασικές λειτουργίες της. Το firmware μπορεί να αναβαθμιστεί με τη βοήθεια μιας λειτουργίας γνωστής και ως "flashing".

Flash
Είδος "γρήγορης" μνήμης που χρησιμοποιείται μεταξύ άλλων από USB Flash disks και MP3 Players.

Flash drives
Αποθηκευτικό μέσο που χρησιμοποιεί το πρωτόκολλο σύνδεσης USB με τον υπολογιστή και μνήμη τύπου Flash.

FLV
Τύπος αρχείων streaming video που χρησιμοποιείται από πολλά websites όπως για παράδειγμα το youtube.

Format
Η προετοιμασία του σκληρού δίσκου ή μιας δισκέτας για να χρησιμοποιηθεί σε συγκεκριμένο υπολογιστή, αλλά και με συγκεκριμένο λειτουργικό σύστημα.

Forum
Ειδικοί δικτυακοί τόποι τους οποίους μπορεί κάποιος να επισκεφτεί για να διαβάσει τις συζητήσεις άλλων χρηστών, αλλά και να δημοσιεύσει δικές του ερωτήσεις αναμένοντας απάντηση από άλλους χρήστες.

Fps (Frames per second)
Καρέ ανά δευτερόλεπτο. Μονάδα μέτρησης που υποδηλώνει πόσο ομαλή είναι η κίνηση σε κάποιο βίντεο.

Frames
Ο αριθμός των εικόνων που εμφανίζονται ανά δευτερόλεπτο σε κάποιο βίντεο και δημιουργούν την αίσθηση της κίνησης.

FTP (File Transfer Protocolo)
Ένα πρωτόκολλο μεταφοράς αρχείων μέσω Internet.


Woman-Life
 
woman-life

Ημερομηνία: Δευτέρα, 25-03-2013, 11:31 | Δημοσίευμα # 8
Πλατινένιο Admin

Δημοσιεύσεις: 2513
Δωράκια: 6
Σεβασμός: 5

Offline
G


GB (Gigabyte)
Μονάδα μέτρησης αποθηκευτικού χώρου, που χρησιμοποιείται συνήθως για τους σκληρούς δίσκους. 1Gb ισούται με 1,024Mb (Megabytes).

GHz (Gigahertz)
Μέτρο ταχύτητας του επεξεργαστή. Όσο μεγαλύτερος ο αριθμός, τόσο πιο γρήγορος ο επεξεργαστής.

Gif
Τύπος αρχείου συμπιεσμένης εικόνας που υποστηρίζει μέχρι 256 χρώματα και χρησιμοποιείται ευρύτατα σε ιστοσελίδες στο Internet.

GPRS
Πρωτόκολλο επικοινωνίας που προσφέρει συνεχή σύνδεση σε δίκτυα δεδομένων.

GPS (Global Positioning System)
Δίκτυο από δορυφόρους που περιστρέφονται γύρω από τη γη και χρησιμοποιούνται για να υποδεικνύουν μέσω ειδικών συσκευών συγκεκριμένα γεωγραφικά σημεία επάνω στον πλανήτη. Το παγκόσμιο σύστημα εντοπισμού γεωγραφικής θέσης ενσωματώνεται με αυξανόμενο ρυθμό ως κύριο χαρακτηριστικό στις συσκευές κινητών τηλεφώνων.
Με δύο λόγια: Είναι σύστημα πλοήγησης που βρίσκει συντεταγμένες μέσω δορυφόρου.


Woman-Life
 
woman-life

Ημερομηνία: Δευτέρα, 25-03-2013, 11:31 | Δημοσίευμα # 9
Πλατινένιο Admin

Δημοσιεύσεις: 2513
Δωράκια: 6
Σεβασμός: 5

Offline
H


Hackers
Χρήστες που εισέρχονται σε υπολογιστές άλλων ανθρώπων ή δίκτυα, συνήθως χωρίς την άδεια των ιδιοκτητών τους, με απώτερο στόχο να επιφέρουν στην καλύτερη περίπτωση κάποιες αλλαγές και στην χειρότερη καταστροφές.

Hardware
Όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τα “φυσικά” εξαρτήματα του υπολογιστή, όπως είναι η οθόνη και το πληκτρολόγιο.

HD-DVD
Τεχνολογία οπτικών δίσκων που τους καθιστά ικανούς να αποθηκεύουν μέχρι και 30Gb δεδομένων. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για την αποθήκευση ταινιών υπέρ-υψηλής ανάλυσης. Σε γενικές γραμμές το HD-DVD είναι ικανό να αποθηκεύσει δύο ή τέσσερις φορές περισσότερα δεδομένα από ό,τι ένα κλασικό DVD. Υποστηρίζεται από εταιρίες όπως η Microsoft και είναι ανταγωνιστικό του Blu-Ray.

HDMI (High Definition Multimedia Interface)
Θύρα υποδοχής που χρησιμοποιείται για την σύνδεση συσκευών αναπαραγωγής ψηφιακού υλικού υψηλής ανάλυσης όπως Blu-ray και HD-DVD players. Συνδυάζει ήχο (audio) και εικόνα (video).

HDTV
Τηλεοπτικό σήμα υψηλής ανάλυσης.

Hi-Fi
Υψηλής ποιότητας οικιακό σύστημα ήχου.

High Definition (HD)
Μια εικόνα υψηλής ανάλυσης διαθέτει σαφώς ανώτερη ανάλυση από μια κοινή τηλεόραση ή video, με συνέπεια να εμφανίζει περισσότερη λεπτομέρεια.

History
Λίστα στον browser με τις διευθύνσεις που έχετε επισκεφτεί ώστε να μπορείτε να τις επισκεφτείτε εύκολα ξανά.

Hosting company
Μια εταιρεία που ασχολείται με websites, domain names και λογαριασμούς email, παρέχοντας τις κατάλληλες υπηρεσίες για την υποστήριξή τους.

HTML (HyperText Mark-up Language)
Η γλώσσα που χρησιμοποιείται για να δημιουργηθούν ιστοσελίδες στο Internet.

HTTP (Hyper Text Transfer Protocol)
Πρωτόκολλο επικοινωνίας δημιουργημένο για την περιήγηση στο Web και την παρουσίαση multimedia αρχείων (κείμενο, γραφικά, ήχος, βίντεο).

Hub
Συσκευή που συνδέει δύο ή περισσότερους υπολογιστές σε τοπικό δίκτυο.

Hyperlinks
Ο "σύνδεσμος" μιας ιστοσελίδας - σημεία στην οθόνη στα οποία μπορείτε να κάνετε κλικ για να μεταφερθείτε συνήθως σε άλλες ιστοσελίδες.


Woman-Life
 
woman-life

Ημερομηνία: Δευτέρα, 25-03-2013, 11:32 | Δημοσίευμα # 10
Πλατινένιο Admin

Δημοσιεύσεις: 2513
Δωράκια: 6
Σεβασμός: 5

Offline
I


ID3 tag
Η “ετικέτα” των μουσικών αρχείων που περιλαμβάνει στοιχεία, όπως το όνομα του καλλιτέχνη, το είδος της μουσικής και άλλα χρήσιμα. Μπορεί να επεξεργαστεί ανά πάσα στιγμή από το χρήστη.

IDE (Integrated Drive Electronics)
Πρωτόκολλο επικοινωνίας της motherboard με συσκευές όπως σκληροί δίσκοι, CD-Rom drives, DVD-Rom drives και άλλες.

Image Drive
Δημιουργία αντιγράφου ασφαλείας του σκληρού δίσκου για την επαναφορά του συστήματος, όποτε αυτό θεωρηθεί αναγκαίο από τον χρήστη.

Image File
Δημιουργία αντιγράφου ασφαλείας του σκληρού δίσκου για την επαναφορά του συστήματος, όποτε αυτό θεωρηθεί αναγκαίο από τον χρήστη.

Inkjet εκτυπωτές
Τύπος εκτυπωτή που “ψεκάζει” μελάνι κατά την εκτύπωση. Μπορεί να εκτυπώσει ασπρόμαυρα αλλά και έγχρωμα.

Instant messaging
Πρόγραμμα επικοινωνίας σε πραγματικό χρόνο μέσω Internet.

Internet browser
Πρόγραμμα πλοήγησης στο Internet. Οι διασημότεροι Internet browsers είναι ο Internet Explorer που περιλαμβάνεται στα Windows, ο Mozilla Firefox και ο Google Chrome.

IP (Internet Protocol)
Η ηλεκτρονική ταυτότητα ενός υπολογιστή, που είναι συνδεδεμένος σε τοπικό δίκτυο ή στο Internet.

IrDA (Infrares Data Association)
Πρωτόκολλο ασύρματης επικοινωνίας με μικρή εμβέλεια. Χρησιμοποιείται συνήθως από μικρές φορητές συσκευές, όπως τα κινητά τηλέφωνα.

ISO
Ένα μέγεθος που δείχνει την ευαισθησία της κάμερας στο φως. Όσο πιο υψηλό, τόσο μεγαλύτερη και η ευαισθησία.

ISP (Internet service provider)
Μια εταιρεία που σας παρέχει τη σύνδεση με το Internet.


Woman-Life
 
woman-life

Ημερομηνία: Δευτέρα, 25-03-2013, 11:32 | Δημοσίευμα # 11
Πλατινένιο Admin

Δημοσιεύσεις: 2513
Δωράκια: 6
Σεβασμός: 5

Offline
J


Javascript
Εξειδηκευμένη γλώσσα προγραμματισμού που χρησιμοποιείται για να δημιουργήσουμε εφέ σε ιστοσελίδες, όπως είναι σκηνές animation.

JPEG
Συνηθισμένος τύπος συμπιεσμένης εικόνας με πολύ καλή ποιότητα, που χρησιμοποιείται ευρύτατα σε ιστοσελίδες στο Internet.


Woman-Life
 
woman-life

Ημερομηνία: Δευτέρα, 25-03-2013, 11:32 | Δημοσίευμα # 12
Πλατινένιο Admin

Δημοσιεύσεις: 2513
Δωράκια: 6
Σεβασμός: 5

Offline
K


Kbps
Kilobytes ανά δευτερόλεπτο. Μονάδα μέτρησης μεταφοράς δεδομένων ή ταχύτητας modem.

Keyloggers
Κακόβουλο πρόγραμμα που χρησιμοποιείται για την καταγραφή και μεταφορά των πληκτρολογημένων από εσάς στοιχείων, σε ένα τρίτο πρόσωπο, με δόλιο σκοπό.


Woman-Life
 
woman-life

Ημερομηνία: Δευτέρα, 25-03-2013, 11:32 | Δημοσίευμα # 13
Πλατινένιο Admin

Δημοσιεύσεις: 2513
Δωράκια: 6
Σεβασμός: 5

Offline
L


LAN (Local Area Network)
Όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει δύο ή περισσότερους υπολογιστές συνδεδεμένους μεταξύ τους σε ένα χώρο με δυνατότητα ανταλλαγής κοινών πόρων.

Laser
Είδος εκτυπωτή που εκτυπώνει κείμενα και γραφικά υψηλής ποιότητας χρησιμοποιώντας μία δέσμη φωτός laser.

Layer
Στην επεξεργασία εικόνας, οι επιστρώσεις αποτελούν το ισοδύναμο πολλαπλών φύλλων υλικού που συσσωρεύονται πάνω από έναν ζωγραφικό καμπβά. Στην ουσία είναι τα επίπεδα στα οποία είναι χωρισμένη μία εικόνα και τα οποία μπορείτε να επεξεργαστείτε ανεξάρτητα.

LCD (Liquid Crystal Display)
Τεχνολογία που χρησιμοποιείται για την δημιουργία λεπτών οθονών χαμηλής κατανάλωσης ισχύος.

Lightscribe
Τεχνολογία που ενσωματώνεται σε συγκεκριμένα DVD recorders και επιτρέπει την χάραξη ετικετών με laser επάνω σε οπτικούς δίσκους.

Line In
Είσοδος για τη σύλληψη ήχου από εξωτερική αναλογική πηγή (κασετόφωνο, πικάπ, τηλεόραση).

Link
Ο "σύνδεσμος" μιας ιστοσελίδας. Σημεία στην οθόνη, στα οποία μπορείτε να κάνετε κλικ για να μεταφερθείτε συνήθως σε άλλες ιστοσελίδες.

Linux
Λειτουργικό σύστημα που μπορεί να "τρέξει" και σε PCs και το οποίο διατίθεται δωρεάν στο ίντερνετ. Είναι αρκετά πιο πολύπλοκο από τα Windows. Βασίζεται στο λειτουργικό σύστημα Unix.

Login
Η είσοδος σε πρόγραμμα ή υπολογιστή ή η εγγραφή σε κάποια ηλεκτρονική υπηρεσία. Απαιτεί την εισαγωγή όνομα χρήστη και κωδικού ασφαλείας σε ειδικές ηλεκτρονικές φόρμες.


Woman-Life
 
woman-life

Ημερομηνία: Δευτέρα, 25-03-2013, 11:32 | Δημοσίευμα # 14
Πλατινένιο Admin

Δημοσιεύσεις: 2513
Δωράκια: 6
Σεβασμός: 5

Offline
M


MAC addresses
Ένας μοναδικός κώδικας, ο οποίος αναγνωρίζει τον προσαρμογέα δικτύου σε ένα PC.

Mainboard ή Motherboard
Η βασική ηλεκτρονική πλακέτα του PC στην οποία συνδέονται όλα τα επί μέρους εξαρτήματα.

MB (Megabyte)
Μέτρο για τη χωρητικότητα της μνήμης ή των αποθηκευτικών μέσων. 1Mb = 1,024Kb (Kilobytes).

Mbits
Megabits ανά δευτερόλεπτο. Μέγεθος μέτρησης της ταχύτητας μεταφοράς δεδομένων.

Megapixel
Μέτρο της ποσότητας της λεπτομέρειας, που μπορεί να καταγράψει μια ψηφιακή φωτογραφική μηχανή. Ένα Mpixel αντιστοιχεί σε ένα εκατομμύριο pixels.

Memory Stick
Τύπος ψηφιακής κάρτας αποθήκευσης δεδομένων.

MPEG (Motion Picture Experts Group)
Πρότυπο συμπίεσης βίντεο με πολύ καλή αναλογία ποιότητας προς μέγεθος αρχείου.


Woman-Life
 
woman-life

Ημερομηνία: Δευτέρα, 25-03-2013, 11:32 | Δημοσίευμα # 15
Πλατινένιο Admin

Δημοσιεύσεις: 2513
Δωράκια: 6
Σεβασμός: 5

Offline
N


Newsletter
Διαφημιστικού ή ενημερωτικού περιεχομένου e-mail, που αποστέλλεται μαζικά στους συνδρομητές μιας εταιρίας ή υπηρεσίας.

Notebook
Φορητός υπολογιστής, μεγέθους σημειωματάριου (notebook) Α4. Αποκαλείται επίσης και laptop.

NTFS (NT File System)
Σύστημα αρχείων που χρησιμοποιείται στα Windows 2000, NT και XP. Είναι περισσότερο αξιόπιστο από τα παλιότερα FAT32 που χρησιμοποιούσαν τα Windows 98.


Woman-Life
 
ΦΟΡΟΥΜ » WOMAN - LIFE » ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ » Hi-Tech λεξικό
  • Page 1 of 2
  • 1
  • 2
  • »
Search:

Καινούρια Άρθρα

(15-01-2017) Είναι και κάτι πρωινά ...!!! | Ψυχολογία
(23-06-2016) 5 Tips για οικονομικές καλοκαιρινές αποδράσεις | Χρήμα, αγορά, οικονομία
(20-06-2016) Τοματόσουπα με καπνιστό λουκάνικο | Σούπες - Ζωμοί
(17-06-2016) Τα 4 SOS τιπ για το μακιγιάζ της παραλίας | Μακιγιάζ και άρωμα
(14-06-2016) Δουλεύω στο σπίτι | Χτίζουμε καριέρα
(12-06-2016) Μην κάνετε αυτά τα λάθη μπροστά στα παιδιά σας | Γονείς και παιδιά

Κατασκευές βήμα βήμα
Μόνο για μέλη

Τέχνη Σερβιρίσματος
Μόνο για μέλη


Copyright MyCorp © 2024
Site managed by uCoz
website stats