Τρίτη
19-03-2024
04:07
Καλωσόρισες Επισκέπτης
RSS
 

Main Publisher Registration Login
Άρθρα »
Site menu

Catalog categories
Χτίζουμε καριέρα
Η γωνιά του φοιτητή
Αυτό το ξέρατε?

Ενδιαφέρον

Κατασκευές βήμα-βήμα

Τέχνη Σερβιρίσματος

Ομορφιά βήμα-βήμα

* * *


Λέξεις κλειδιά

Κουτσομπολιό

Αρχική » Άρθρα » Καριέρα - Σπουδές » Χτίζουμε καριέρα

Ενδείξεις και Συμβουλές για την Εύρεση Εργασίας στο Εξωτερικό
Πού να ψάξω για δουλειά;

Στο εσωτερικό των χωρών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ), η ελεύθερη κυκλοφορία των ατόμων αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στους υπηκόους των χωρών αυτών να εργαστούν σε άλλη χώρα του ΕΟΧ χωρίς άδεια εργασίας. Η ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων θα εφαρμοστεί στους πολίτες των νέων κρατών μελών βάσει των μεταβατικών ρυθμίσεων που προβλέπονται στη συνθήκη προσχώρησης της Τσεχικής Δημοκρατίας, της Εσθονίας, της Κύπρου, της Λετονίας, της Λιθουανίας, της Ουγγαρίας, της Μάλτας, της Πολωνίας, της Σλοβενίας και της Σλοβακίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο παρακάτω τμήμα «Οι μεταβατικές ρυθμίσεις που θεσπίστηκαν για τα νέα κράτη μέλη» εξετάζονται θέματα τα οποία αφορούν ιδιαίτερα τα νέα κράτη μέλη.

Ποια πρακτικά ζητήματα πρέπει να εξετάσω πριν ξεκινήσω την αναζήτηση εργασίας;

Η διαβίωση και η εργασία σε μία άλλη ευρωπαϊκή χώρα θέτουν ακόμα εμπόδια, όπως η προσαρμογή σε ένα άλλο πολιτιστικό περιβάλλον, η εργασία σε μια ξένη γλώσσα, αλλά και η εξοικείωση με διαφορετικά συστήματα φορολόγησης και κοινωνικής ασφάλισης. Ο καλύτερος τρόπος να προετοιμαστείτε είναι να είστε σωστά ενημερωμένος (-η) για τη χώρα της επιλογής σας. Ο χαρακτήρας και η αποφασιστικότητά σας παίζουν επίσης ρόλο στην εύρεση εργασίας, παράλληλα φυσικά με τα επαγγελματικά σας προσόντα και τη γνώση ξένων γλωσσών.

Πριν να ξεκινήσετε την αναζήτηση, είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσετε ότι δεν είναι απαραίτητα πιο εύκολο να βρείτε δουλειά στο εξωτερικό απ’ ό,τι στη χώρα σας (το συνολικό ποσοστό ανεργίας για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ακόμα υψηλό). Ωστόσο, ορισμένοι κλάδοι της ευρωπαϊκής αγοράς εργασίας μπορεί να προσφέρουν σημαντικές ευκαιρίες, όπως ο κλάδος του τουρισμού και ο κλάδος των υπηρεσιών (χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, παροχή συμβουλών διαχείρισης, οικοδομικός τομέας, τομέας των τεχνολογιών της πληροφορίας και ορισμένοι τομείς του κλάδου της υγείας) καθώς και ο τομέας των εποχιακών εργασιών στη γεωργία. Επίσης, μη λησμονείτε ότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές στις εργασιακές ευκαιρίες μεταξύ περιφερειών του ΕΟΧ και ότι η κατάσταση μπορεί να αλλάξει πολύ γρήγορα.

Πώς να ξεκινήσω την έρευνά μου;

Για βοηθηθείτε στην εύρεση εργασίας πριν φύγετε, πρέπει να κάνετε τα εξής:

  • Επισκεφθείτε την πύλη EURES για την κινητικότητα στην εργασία, όπου θα βρείτε αγγελίες για θέσεις εργασίας, πληροφορίες για τις συνθήκες διαβίωσης και εργασίας καθώς και συνδέσμους για άλλες χρήσιμες πληροφορίες. Σε αυτόν τον ιστοχώρο μπορείτε επίσης να καταχωρήσετε το βιογραφικό σας σημείωμα για να το δουν πιθανοί εργοδότες σε όλη την Ευρώπη.
  • Επικοινωνήστε με μία τοπική ή περιφερειακή υπηρεσία απασχόλησης (ΟΑΕΔ) για να ζητήσετε συμβουλές. Μπορεί να έχουν σύμβουλο του δικτύου EURES ο οποίος να σας παράσχει πιο εξατομικευμένες συμβουλές, ή να ελέγξει τις προσφορές εργασίας στο σύστημα EURES και να συνεργαστεί με τους συμβούλους EURES από τη χώρα όπου προτίθεστε να πάτε.
  • Ελέγξτε τις αγγελίες προσφοράς εργασίας στις εφημερίδες της χώρας «υποδοχής» σας (συνήθως τις λαμβάνουν σε τακτική βάση οι κυριότερες δημόσιες βιβλιοθήκες). Να θυμάστε ότι πολλά εξειδικευμένα περιοδικά δημοσιεύουν αγγελίες για συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους.
  • Επικοινωνήστε με τη δημόσια υπηρεσία απασχόλησης της χώρας υποδοχής σας, η οποία θα είναι σίγουρα σε θέση να σας παράσχει συμβουλές. Να θυμάστε ότι ως υπήκοος χώρας του ΕΟΧ, σε ένα άλλο κράτος μέλος έχετε τα ίδια δικαιώματα με τους υπηκόους τους κράτους αυτού. Ζητείστε να μιλήσετε με έναν σύμβουλο του δικτύου ο οποίος να έχει πείρα στην παροχή βοήθειας σε ξένους πολίτες.

    Άλλοι λιγότερο συνηθισμένοι τρόποι για την εύρεση εργασίας

    Να θυμάστε ότι ο πιο συνηθισμένος τρόπος να πάρετε πληροφορίες για τις κενές θέσεις εργασίας είναι μέσω της εκάστοτε δημόσιας υπηρεσίας απασχόλησης.

    Ωστόσο, αξίζει να δοκιμάσετε και τα ακόλουθα:

  • Σε πολλά κράτη μέλη, υπάρχουν ιδιωτικά γραφεία εύρεσης προσωρινής εργασίας. Θυμηθείτε να ελέγξετε εάν χρεώνουν τις υπηρεσίες τους, και ενημερωθείτε εκ των προτέρων για το είδος των συμβάσεων εργασίας τους.
  • Επίσης υπάρχουν ιδιωτικά πρακτορεία πρόσληψης αλλά συνήθως εστιάζονται σε θέσεις εργασίας διευθυντικού επιπέδου ή σε συγκεκριμένους τομείς όπως η πληροφορική ή η οικονομία.
  • Για τους σπουδαστές, οι διάφορες εκδηλώσεις επαγγελματικής ενημέρωσης καθώς και τα κέντρα επαγγελματικού προσανατολισμού μπορούν να παίξουν πολύ σημαντικό ρόλο στην ανεύρεση εργασίας.
  • Οι αυθόρμητες αιτήσεις για πρόσληψη στις εταιρείες γίνονται όλο και περισσότερο συχνές. Πρέπει να μάθετε όσο το δυνατόν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την εταιρεία που σας ενδιαφέρει, εφόσον η επιτυχία σας μπορεί να εξαρτηθεί από την ικανότητά σας να αποδείξετε πόσο καλά ανταποκρίνεστε στη δομή και στις απαιτήσεις της. Πρέπει να συντάξετε την αίτησή σας σε μορφή επιστολής, όπου θα αναφέρετε τα επαγγελματικά σας προσόντα, την πείρα σας καθώς και τους λόγους για τους οποίους σας ενδιαφέρει ειδικότερα η συγκεκριμένη εταιρεία. Ειδάλλως, πολλές εταιρείες διαθέτουν τον δικό τους ιστοχώρο προσλήψεων στο διαδίκτυο, όπου μπορείτε να υποβάλετε αίτηση σε ηλεκτρονική μορφή.
  • Οι προσωπικές διασυνδέσεις είναι πολύ σημαντικές στις περισσότερες χώρες, εφόσον η πρώτη κοινοποίηση για πολλές κενές θέσεις εργασίας συχνά γίνεται προφορικά.
  • Η προσωρινή διαμονή στην χώρα της επιλογής σας κατά τη διάρκεια μαθητείας ή άσκησης αποτελεί ιδεώδη τρόπο για να γνωρίσετε τη χώρα και σας δίνει την ευκαιρία να αναζητήσετε δουλειά επιτόπου. Πολλές μεγάλες εταιρείες οργανώνουν τέτοιου είδους περιόδους μαθητείας ή άσκησης.

    Σημεία που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν υποβάλλετε αίτηση για μια θέση εργασίας

    Ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία είναι να βρείτε πώς θα αναγνωριστούν τα επαγγελματικά σας προσόντα στη χώρα «υποδοχής». Το κυριότερο, για όσους έχουν συγκεκριμένα προσόντα, είναι να μάθετε εάν το επάγγελμά σας είναι νομοθετικά κατοχυρωμένο ή όχι. Τα νομοθετικά κατοχυρωμένα επαγγέλματα είναι εκείνα των οποίων η άσκηση απαιτεί συγκεκριμένους τίτλους σπουδών (π.χ. τα επαγγέλματα του δικηγόρου, του λογιστή, του δασκάλου, του μηχανικού, του γιατρού, του οδοντίατρου, του κτηνίατρου, του φαρμακοποιού, του αρχιτέκτονα καθώς και τα παραϊατρικά επαγγέλματα). Σε ορισμένα από αυτά, έχει καταρτιστεί κατάλογος με αναγνωρισμένα και ισότιμα προσόντα, ενώ σε άλλα η ισοτιμία κρίνεται κατά περίπτωση, όπου λαμβάνονται υπόψη η διάρκεια και το περιεχόμενο των σπουδών. Εάν το επάγγελμά σας δεν είναι νομοθετικά κατοχυρωμένο, μπορείτε να αρχίσετε να εργάζεστε αμέσως μόλις βρείτε τη θέση εργασίας, αλλά παράλληλα πρέπει να ακολουθήσετε τις τυχόν απαραίτητες διαδικασίες που ενδεχομένως ισχύουν για το συγκεκριμένο επάγγελμα στη χώρα υποδοχής, οι οποίες ενδέχεται να είναι διαφορετικές απ’ ό,τι έχετε συνηθίσει.

    Τι άλλα πρέπει να λάβει κανείς υπόψη;

    Πρέπει να βεβαιωθείτε ότι έχετε συντάξει ένα σαφές και σωστά δομημένο βιογραφικό σημείωμα, το οποίο στοχεύει στη συγκεκριμένη θέση εργασίας. Θα πρέπει επίσης να το μεταφράσετε στη γλώσσα της χώρας υποδοχής, όπως πρέπει να κάνετε και με τα πτυχία σας (βλ. πιο πάνω). Τα περισσότερα κράτη μέλη απαιτούν το θέμα του πτυχίου ή του διπλώματός σας να έχει άμεση σχέση με τη θέση εργασίας για την οποία υποβάλλετε αίτηση, άλλα κράτη μέλη όμως δεν δίνουν τόσο μεγάλη σημασία σ’ αυτό. Η ΕΕ έχει εκδώσει ένα υπόδειγμα ευρωπαϊκού βιογραφικού σημειώματος, το οποίο είναι κατάλληλο τόσο για τους αποφοίτους επαγγελματικών σχολών όσο και για τους αποφοίτους πανεπιστημίων. Το βιογραφικό σημείωμα Europass (CV) δίνει μια σαφή εικόνα των προσόντων και των δεξιοτήτων σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Το υπόδειγμα αυτό διατίθεται σε 20 γλώσσες της ΕΕ στο Βιογραφικό on-line του EURES.

    Πώς να ετοιμαστώ για μια επαγγελματική συνέντευξη;

    Όπως και στην πατρίδα σας, πρέπει να προετοιμαστείτε διεξοδικά για μια επαγγελματική συνέντευξη. Βεβαιωθείτε ότι έχετε όλες τις σχετικές πληροφορίες για την εταιρεία και να είστε έτοιμος (-η) να κάνετε ερωτήσεις τόσο για την εταιρεία όσο και για συγκεκριμένες πτυχές της θέσης εργασίας. Επίσης θα πρέπει να αποδείξετε ότι κατέχετε τη γλώσσα της χώρας υποδοχής και ότι τα προσόντα και οι δεξιότητές σας ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του εργοδότη για τη συγκεκριμένη θέση. Πολλές μεγάλες εταιρείες σε όλη την ΕΕ χρησιμοποιούν κέντρα αξιολόγησης για να εκτιμήσουν πώς οι πιθανοί υπάλληλοί τους θα συμπεριφερθούν σε πραγματικές συνθήκες.

    Τι έγγραφα να πάρω μαζί μου στη συνέντευξη;

    Συνήθως χρειάζεστε:
    • αρκετά αντίγραφα του βιογραφικού σας σημειώματος στην κατάλληλη γλώσσα·
    • επίσημη μετάφραση του διπλώματός (συνήθως χορηγείται από το εκπαιδευτικό ίδρυμα ή από το αρμόδιο υπουργείο)·
    • φωτοτυπίες του απολυτηρίου λυκείου σας, του πανεπιστημιακού σας διπλώματος ή άλλου τίτλου σπουδών·
    • διαβατήριο ή έγκυρο δελτίο ταυτότητας·
    • αντίγραφο του πιστοποιητικού γέννησής σας·
    • το κατάλληλο έντυπο E βάσει του οποίου δικαιούστε ασφαλιστική κάλυψη υγείας (π.χ. E111), και
    • μερικές φωτογραφίες διαβατηρίου.

    Μπορώ να μεταβώ σε άλλο κράτος μέλος του ΕΟΧ χωρίς να έχω δεχθεί προσφορά εργασίας;

    Εάν είστε άνεργος και θέλετε να αναζητήσετε εργασία σε άλλη χώρα του ΕΟΧ, μπορείτε να μεταφέρετε το επίδομα ανεργίας σας για 3 μήνες. Ωστόσο, υπάρχουν αυστηροί κανόνες και προϋποθέσεις για τη μεταφορά των επιδομάτων. Επομένως, είναι καλύτερα να επικοινωνήσετε με την τοπική υπηρεσία απασχόλησης πριν προβείτε σε οποιεσδήποτε ενέργειες. Εάν δεν έχετε βρει εργασία μετά τους 3 μήνες, είναι πιθανόν να σας ζητηθεί να φύγετε, αν και οι αρχές μπορεί να είναι επιεικείς αν αποδείξετε ότι έχετε σοβαρές πιθανότητες να βρείτε εργασία.

    * EURES = European Employment Services

    Πηγή: EURES

  • Κατηγορία: Χτίζουμε καριέρα | Έγραψε: woman-life (06-07-2009) | Το διάβασαν: 4979

    Άλλα άρθρα με θέμα καριέρα:

    Καινούρια Άρθρα :

    · Είναι και κάτι πρωινά ...!!!

    · 5 Tips για οικονομικές καλοκαιρινές...

    · Τοματόσουπα με καπνιστό λουκάνικο

    · Τα 4 SOS τιπ για το μακιγιάζ της πα...

    · Δουλεύω στο σπίτι

    · Μην κάνετε αυτά τα λάθη μπροστά στα...

    · Το φαρμακείο των καλοκαιρινών διακο...

    · 40+ Πλεξούδες για το καλοκαίρι

    · Η ζωή με σκύλο

    · 10 ταξίδια που πρέπει να κάνεις πρι...

    · Φτιάξε δικά σου πεντανόστιμα ferrer...

    · 4 λάθη καλοκαιρινού μακιγιάζ

    · Τα πρώτα 70 λεπτά του μωρού στον κό...

    · 7 τύποι γυναικών που οι άντρες δε θ...

    Συνολικά σχόλια: 0

    Μόνο εγγεγραμμένα μέλη μπορούν να αφήνουν σχόλια.

    [ Εγγραφή νέου μέλους | Είσοδος ]



    Σχόλια Καινούρια τεστ
  • Πώς εκδηλώνετε τον έρωτά σας? New

  • Τι είδους ζευγάρι είστε?

  • Θα ωριμάσετε επιτέλους?

  • Τα θέλω όλα εδώ και τώρα!

  • Το ποτήρι είναι μισοάδειο ή μισογεμάτο?

  • Είστε στο σωστό επαγγελματικό δρόμο?
  • Login form
    Μπείτε στην παρέα μας!
    Γίνετε μέλος και αποκτήστε πρόσβαση στις κρυφές σελίδες!

    Όνομα :
    Κωδικός :





    Αναζήτηση Άρθρων


    Χρήσιμοι σύνδεσμοι


    Η αναδημοσίευση μπορεί να γίνει αν, και μόνο αν τηρηθούν οι όροι
    Copyright MyCorp © 2024 - Site managed by uCoz
    website stats