Το δικό μας "Βιβλίο Συνταγών"
|
|
martzak51 | Ημερομηνία: Τρίτη, 20-03-2012, 18:10 | Δημοσίευμα # 91 |
Ασημένιο Μέλος
Δημοσιεύσεις: 1235
| Αμύγδαλα κορίτσια αν μας αρέσουν βάζουμε και μέσα.Αμμωνία Ράνια μου βρίσκεις παντού.Εγω συνήθως την αγοράζω από σου μάκετ (σουπερ-μάρκετ) που λέει και η Χρυσαννούλα μου.Εγώ την χρησιμοποιώ αρκετα,κυρίως σε νηστήσιμα κέϊκ-κουλουράκια. Βιργινία μου ,αφού αρέσει στον άνδρα σου,θα σου στείλω ακόμα μία συνταγή σάμαλι την οποία μου έδωσε ζαχαροπλάστης και ήταν η σπεσιαλιτέ του.Είναι συνταξιούχος πλέον και μπορώ να την δώσω πλέον.
|
|
| |
martzak51 | Ημερομηνία: Τρίτη, 20-03-2012, 18:16 | Δημοσίευμα # 92 |
Ασημένιο Μέλος
Δημοσιεύσεις: 1235
| Είναι το γλυκό της Μ.Εβδομάδος όπως λέω επειδή δεν τρώμε λάδι.Σημερα μάλιστα μου ζήτησε η κόρη μου να της φτιάξω.
Τελευταία επεξεργασία από martzak51 - Τρίτη, 20-03-2012, 18:17 |
|
| |
Ρανια | Ημερομηνία: Τρίτη, 20-03-2012, 18:46 | Δημοσίευμα # 93 |
Χάλκινο Μέλος
Δημοσιεύσεις: 757
| ευχαριστω Μαρια μου Αυριο που θα βγω θα το ψαξω
|
|
| |
Ρανια | Ημερομηνία: Πέμπτη, 22-03-2012, 00:21 | Δημοσίευμα # 94 |
Χάλκινο Μέλος
Δημοσιεύσεις: 757
| Μαράκι μου βρήκα αμμωνία!! στο τμημα μπαχαρικά στο σουπερ μάρκετ όπως μου είπες , πλαι στη σοδα Δεν το ειχδα προσέξει γιατι αγοραζα τα τενεκεδενια κουτακια σοδα Η αμμωνία δινει χαρακτηριστικη γευση θυμαμαι στα πασχαλιατικα κουλουρακια που εκανε παλαιοτερα η μητέρα μου την ανέλυες στο χυμό πορτοκαλι οπως είπες Τελευταια όμως δεν κανει πια γλυκά λογω ηλικίας. Την ειχα ρωτησει αλλα δεν ειχε κρατησει συνταγες που να περιεχουν αμμωνια (ειχαν χαθει τα παλια τετραδια της) Ευτυχώς Μαρία μου που χάρις σε σενα και τη Βιργινία μαθαινουμε τόσες παραδοσιακές Αυριο εχω παλι πρωινες δουλειες και θελω μετά αν προλάβω να κανω το σαμαλι
|
|
| |
martzak51 | Ημερομηνία: Πέμπτη, 22-03-2012, 01:00 | Δημοσίευμα # 95 |
Ασημένιο Μέλος
Δημοσιεύσεις: 1235
| Και η μαμά μου χρησιμοποιούσε την αμμωνία στα Πασχαλινά κουλουράκια κάτι που κάνω και εγώ. Τα Πασχαλινά κουλουράκια Ράνια μου τα συνδέω μόνο με την αμμωνία,τα άλλα τα φτιάχνουμε όλες τις εποχές. Έθιμο και αυτό και τηρώ ευλαβικά.Η μανούλα μου χρησιμοποιούσε πολύ απλά υλικά ,στα κουλουράκια τα Πασχαλινά π.χ.χρησιμοποιούσε απλή φυτίνη και αλεύρι από το φούρνο για όλες τις χρήσεις τα κουλουράκια της όμως δεν τα έφτιαχνε καμμιά σε νοστιμιά και εμφάνιση Και τα δούλευε με το χέρι.... Αυτή η φυτίνη με τόσο δούλεμα γινόταν σαν βαμβάκι απαλή. Αχ καλή μου μανούλα......
|
|
| |
martzak51 | Ημερομηνία: Πέμπτη, 22-03-2012, 01:16 | Δημοσίευμα # 96 |
Ασημένιο Μέλος
Δημοσιεύσεις: 1235
| Καλές μου φίλες είχα πεί πως θα σας δώσω και την δεύτερη συνταγή του γλυκού Σάμαλι. Μου αρέσει πάρα πολύ και αυτή η συνταγή και την φτιάχνω όταν δεν είναι νηστεία. Συνήθως την φτιάχνω στο μεγάλο ταψί των πυρέξ και παίρνει την μισή δόση των υλικών που μου έδωσε ο ζαχαροπλάστης.Βλέπετε το ταψί του ζαχαροπλαστείου είναι πολύ μεγαλύτερο από τα δικά μας,
ΣΑΜΑΛΙ
1 κιλό και 200 γραμ.γιαούρτι στραγγιστό 3 φλυτζάνες ζάχαρη 1/2 φακελάκι μαστίχα (την χτυπάμε στο μίξερ με ζάχαρη να γίνει σκόνη) 1 φακελάκι σόδα 1 σιμιγδάλι χοντρό (500 γραμ.) 1/2 σιμιγδάλι ψιλό (250 γραμ). 1 βανίλια. ΣΙΡΟΠΙ
5 φλυτζάνες ζάχαρη 6 ποτήρια νερό.
Η εκτέλεση ίδια με την άλλη συνταγή.Πιστή αντιγραφή όπως μου την έδωσαν.Είναι πολύ νόστιμο και δροσερό γλύκισμα.
|
|
| |
Ρανια | Ημερομηνία: Πέμπτη, 22-03-2012, 10:15 | Δημοσίευμα # 97 |
Χάλκινο Μέλος
Δημοσιεύσεις: 757
| η δικια σου Μαρακι ειναι νηστισιμη, οποτε αυτην την κραταμε για αργοτερα
|
|
| |
Ρανια | Ημερομηνία: Πέμπτη, 22-03-2012, 22:04 | Δημοσίευμα # 98 |
Χάλκινο Μέλος
Δημοσιεύσεις: 757
| λοιπον κορίτσια έφτειαξα το νηστήσιμο σάμαλι της Μαρίας. Νοστιμοταταο!!
|
|
| |
martzak51 | Ημερομηνία: Παρασκευή, 23-03-2012, 01:22 | Δημοσίευμα # 99 |
Ασημένιο Μέλος
Δημοσιεύσεις: 1235
| Χαίρομαι πάρα πολύ Ράνια μου που σου άρεσε Ακόμα δεν κατάφερα να το φτιάξω,μια το ένα μια το άλλο .......
|
|
| |
Ρανια | Ημερομηνία: Παρασκευή, 23-03-2012, 09:32 | Δημοσίευμα # 100 |
Χάλκινο Μέλος
Δημοσιεύσεις: 757
| Λοιπον Μαρια μου σημερα ειναι ακομα καλυτερο Ποτισε βαθειά το σιροπι Ομολογω οτι οχι μονο πρωτη φορα το εκανα, αλλά και πρωτη φορα το..εφαγα Δεν ειχα ξαναφαει οσο κι αν φαινεται παραξενο, γιατι στο σπιτι μας δεν το εφτειαχνε κανεις και απο την αλλη εχω τις αναμνησεις που πουλουσαν οι υπαιθριοι πωλητες και στο σινεμα και δεν μου εκανε διαθεση να το δοκιμασω. Εσυ με τη συνταγη σου με επεισες
|
|
| |
martzak51 | Ημερομηνία: Παρασκευή, 23-03-2012, 16:26 | Δημοσίευμα # 101 |
Ασημένιο Μέλος
Δημοσιεύσεις: 1235
| Πράγματι Ράνια μου,είναι πολύ νόστιμο γλύκισμα .Εύκολο,υγιεινό και κυρίως δεν στερούμαστε το σπιτικό γλυκάκι μας στην νηστεία όσο αυστηρή και να είναι Ακόμα δεν είναι ακριβό γλυκό και μπορούμε όλες μας να το φτιάξουμε.Αααα όλα τα μετρούμε τώρα στην κρίση
|
|
| |
virginie | Ημερομηνία: Παρασκευή, 23-03-2012, 17:23 | Δημοσίευμα # 102 |
Λαμπερό Μέλος
Δημοσιεύσεις: 509
| Mαρία μου σε ευχαριστώ πολύ και για τις 2 συνταγές.Έχω όλα τα υλικά και δεν μου έμεινε καθόλου χρόνος να το φτιάξω. Εχθές ήμουν όλη μέρα στο τρέξιμο και το βραδάκι ήρθαμε στο εξοχικό όπου δεν είχα internet λόγω του προγράμματος που έχουμε κάνει. Τώρα είδα και την δεύτερη συνταγή.Η Ράνια βλέπω ήδη έφτιαξε το νηστήσιμο και είναι ενθουσιασμένη.Οπότε λέω κι εγω να φτιάξω το νηστήσιμο πρώτα για να μπορέσω να φάω κι εγω λίγο αφού είμαι η μόνη που νηστεύει στην οικογένεια. Έχεις δίκιο για τα πασχαλινά κουλουράκια.Με την αμμωνία έχουν αυτή την ξεχωριστή μυρωδιά που κι εγω την έχω συνδέσει με το Πάσχα. Και η δική μου η μητέρα χρησιμοποιεί φυτίνη ακόμη και δεν αλλάζει την συνταγή της με τίποτα.Εγω της γκρινιάζω λίγο για το συγκεκριμένο φυτικό λίπος αλλά τα κουλουράκια τα τσακίζω. Τι κρίμα Ράνια μου που χάθηκαν οι συνταγές της μαμάς σου.Συνήθως οι παλιές απλές συνταγές είναι και οι πιο νόστιμες. Όταν γυρίσω στην Αθήνα θα βρω τις πασχαλινές συνταγές μου και θα σας τις δώσω κορίτσια
|
|
| |
virginie | Ημερομηνία: Πέμπτη, 29-03-2012, 10:25 | Δημοσίευμα # 103 |
Λαμπερό Μέλος
Δημοσιεύσεις: 509
| Μπουγάτσα νηστήσιμη (χωρίς αυγά) Μισό κιλό φύλλο κρούστας 5-6 κουταλιές φυτικό βούτυρο Για την κρέμα: 1 λίτρο γάλα σόγιας 1 ποτήρι σιμιγδάλι ψιλό άρωμα βανίλιας 1 ποτήρι ζάχαρη 1/2 ποτήρι φυτικό βούτυρο(μαργαρίνη) άχνη ζάχαρη και κανέλα για το πασπάλισμα
Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο και καβουρντίζουμε το σιμιγδάλι για 5 λεπτά. Ρίχνουμε το γάλα με τη ζάχαρη και τη βανίλια και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει. Σβήνουμε τη φωτιά. Βουτυρώνουμε τα μισά φύλλα και τα βάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί. Απλώνουμε την κρέμα και σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα επίσης βουτυρωμένα. Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 30-40 λεπτά. Σερβίρουμε σε μικρά κομμάτια πασπαλισμένα με με άχνη ζάχαρη και κανέλα.
|
|
| |
Ρανια | Ημερομηνία: Πέμπτη, 29-03-2012, 14:54 | Δημοσίευμα # 104 |
Χάλκινο Μέλος
Δημοσιεύσεις: 757
| πολυ πονηρή η μπουγάτσα σου Βιργινία μου αν εξαιρέσεις τα αυγά, τα έχει όλα αλλά σε φυτική μορφή, γαλα , βουτυρο Σιγουρα θαναι μοσχομυρωδάτη
|
|
| |
virginie | Ημερομηνία: Πέμπτη, 29-03-2012, 23:02 | Δημοσίευμα # 105 |
Λαμπερό Μέλος
Δημοσιεύσεις: 509
| Εγώ Ράνια μου επειδή λατρεύω το λεμόνι αντι για βανίλια βάζω ξύσμα λεμονιού. Επίσης όταν δεν νηστευω προτιμώ το κανονικό γάλα και φρέσκο βούτυρο που της δίνει ξεχωριστή γεύση.
|
|
| |