Δεν προλαβαίνετε να παραδώσετε την εργασία στην ώρα. Έχετε meeting με τους ανωτέρους. Το παιδί σας έχει εξεταστική. Αδυνατείτε να πληρώσετε όλους τους λογαριασμούς. Μαλώσατε με τον αγαπημένο σας άνθρωπο. Τέλος πάντων, τα νεύρα είναι τεντωμένα. Τι να κάνετε; 1. Χαλαρώνουμε.
Απομονωθείτε για 10 λεπτά. Κλείστε τις κουρτίνες, ξαπλώστε στον καναπέ και μετρήστε αργά ως το 10. Ύστερα εστιάστε τη σκέψη σας στα πόδια. Προσπαθήστε να χαλαρώσετε το κάθε μυ του πέλματος και της γάμπας σας. Ύστερα προχωρήστε στα γόνατα και στους μηρούς. Κινηθείτε έτσι από κάτω μέχρι πάνω, χαλαρώνοντας τους μύες του λαιμού ώσπου να φτάσετε στο κεφάλι.
2. Σφιγγόμαστε.
Για να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή χαλάρωση, πρέπει πρώτα να βάλουμε τους μύες να δουλέψουν λίγο. Πάρτε μια βαθιά ανάσα και σφίξτε τους μύες στα πέλματα και τις κνήμες. Στην εκπνοή αφήστε τα να χαλαρώσουν. Εάν νιώσετε στα πόδια σας μια ευχάριστη ζεστασιά, τότε το κάνετε σωστά. Επαναλάβετε το ίδιο με τη κοιλιά, ώμους και λαιμό.
3. Απαλύνουμε τις ρυτίδες.
Κοιταχτείτε στον καθρέφτη όταν είστε νευριασμένη: ρυτίδες στο μέτωπο επειδή έχετε σουφρώσει, τα μάτια μισοκλειστά, τα δόντια σφιχτά, παλάμες μεταμορφωμένες σε γροθιές. Όλα αυτά γίνονται άθελά σας λόγω των έντονων αρνητικών συναισθημάτων. Ξεφορτωθείτε τα λοιπόν: με το ένα χαλαρώστε το μέτωπο, με το δύο ανοίξτε τα μάτια σας, με το τρία χαλαρώστε το σαγόνι σας, με το τέσσερα ανοίξτε τις παλάμες και με το πέντε χαμογελάστε.
4. Αναπνέουμε.
Όταν αγχωνόμαστε ή νευριάζουμε, η αναπνοή μας διαταράσσεται, γίνεται πιο γρήγορη αλλά επιφανειακή. Προσπαθήστε να επιβραδύνετε τον ρυθμό. Πάρτε μια βαθιά ανάσα και φανταστείτε ότι εκπνέοντας φουσκώνετε ένα μπαλόνι, σαν να ξεφυσάτε μέσα του τους φόβους και τις ανησυχίες σας. Τώρα σκεφτείτε τι χρώμα έχει το μπαλόνι αυτό. Είναι μεγάλο ή μικρό; Μια νέα εισπνοή και το μπαλόνι πετά προς τον ουρανό παίρνοντας μαζί του τα προβλήματά σας.
5. Ακούμε.
Αν δυσκολεύεστε να καταπολεμήσετε το άγχος και τα νεύρα σας, βάλτε την αγαπημένη σας μουσική ή ακούστε το κελάηδισμα των πουλιών.
6. Αναπολούμε.
Μαζέψτε σ' ένα άλμπουμ φωτογραφίες με τις πιο πολύτιμες και χαρούμενες στιγμές της ζωής σας. Όπως για παράδειγμα από κάποια ταξίδια, πάρτι ή και το τέλειο φωτοπορτρέτο σας. Δείτε τις φωτογραφίες μία μία, χωρίς να βιάζεστε και είναι σίγουρο ότι θα ηρεμήσετε.
7. Βυθιζόμαστε.
Γεμίστε την μπανιέρα με νερό και προσθέστε 2 σταγόνες αρωματικού ελαίου με καταπραϋντικές ιδιότητες (λεβάντα, τριαντάφυλλο). Ύστερα κάντε μπάνιο και φανταστείτε ότι όλες σας οι ανησυχίες έφυγαν μαζί με το νερό ενώ στη θέση τους ήρθαν ηρεμία και γαλήνη.
8. Χόμπι.
Οι χαλαρές δουλειές του σπιτιού είναι εξαιρετικά φάρμακα κατά του άγχους και της νευρικότητας. Το πλέξιμο, το κέντημα μπορούν να σας χαλαρώσουν καλύτερα από οποιοδήποτε ηρεμιστικό φάρμακο. Είτε φτιάχνετε βραχιολάκια, είτε μαζεύετε παζλ – το αποτέλεσμα θα είναι εξίσου καλό.
9. Πιέζουμε.
Κάντε ένα απαλό μασάζ. Ή βρείτε το σημείο στη μύτη μεταξύ ματιών (λίγο πιο κάτω από το μέτωπο) και πιέστε το μερικές φορές με δύο δάχτυλα.
10. Τα σπάμε.
Αν τα συναισθήματα ξεχειλίζουν ... εκδηλώστε τα! Δείρτε το μαξιλάρι σας, σκίστε παλιές εφημερίδες. Λένε ότι οι Ιάπωνες έχουν στο γραφείο τους μια κούκλα-αφεντικό την οποία μπορούν να κλωτσάνε και να βρίζουν για να εκτονώνονται. Μήπως γι' αυτό αρρωσταίνουν πιο σπάνια και ζουν περισσότερο;
11. Φωνάζουμε.
Αλλά όχι στους ανθρώπους γύρω μας. Πηγαίνετε σ' ένα πάρκο ή μια έρημη περιοχή. Χαλαρώστε τις φωνητικές σας χορδές κι αρχίστε να φωνάζετε. Χρησιμοποιήστε οποιοδήποτε επιφώνημα αρκεί να ανοίξουν οι πνεύμονές σας.
12. Μιλάμε.
Εκφράστε φωναχτά τα συναισθήματά σας προσπαθώντας να διαμορφώνετε με ακρίβεια το τι ακριβώς σας ενοχλεί. Έτσι θα καταλάβετε ότι υπάρχουν λύσεις και σχεδόν τα πάντα μπορούν να αντιμετωπιστούν.
13. Κινούμαστε.
Το τρέξιμο, το γρήγορο περπάτημα ή μια βόλτα με το ποδήλατο στρέφουν την προσοχή στην κίνηση αποσπώντας σας από τα προβλήματα. Επιπλέον, κάνουν καλό και στην φυσική σας κατάσταση.
14. Πάμε spa.
Εκμεταλλευτείτε κάποια υπηρεσία στα spa όπως το χαμάμ ή σάουνα και μετά βουτήξτε σε πισίνα με κρύο νερό. Εξαιρετικό ταρακούνημα για το σώμα και την ψυχή αν σας το επιτρέπει ο γιατρός σας βέβαια.
15. Κρυβόμαστε.
Οι ψυχολόγοι συνιστούν να βρείτε ένα “καταφύγιο” όπου νιώθετε ασφάλεια και ηρεμία. Θυμηθείτε που και πότε νιώσατε απόλυτα ασφαλής. Καθίστε εκεί (έστω νοητικά) και οι δυνάμεις σας θα επιστρέψουν.
16. Βότανα.
Μπορείτε να δοκιμάσετε μια παλιά δοκιμασμένη μέθοδο – τσάι με βαλεριάνα, εφόσον σας το επιτρέπει ο γιατρός σας.
17. Καθαρίζουμε.
Συμμαζέψτε το πατάρι, σφουγγαρίστε τα πατώματα, ξεκαθαρίστε το τσαντάκι σας εν τέλη. Μόλις καθαρίσετε τον χώρο σας και ξεφορτωθείτε τα άχρηστα πράγματα, η διάθεσή σας θα βελτιωθεί σημαντικά.
18. Γελάμε.
Ακόμα κι αν δυσκολεύεστε, γελάστε. Νοικιάστε ένα DVD με μια καλή κωμωδία και βυθιστείτε στα προβλήματα των πρωταγωνιστών της. Οι ήρωες τα αντιμετωπίζουν με χιούμορ. Ακολουθήστε το παράδειγμά τους.
19. Κλαίμε.
Και δεν ντρεπόμαστε γι' αυτό. Οι ενήλικες έχουν το δικαίωμα κάποιες φορές να νιώθουν αδύναμοι και ανίκανοι. Εάν εκείνος ή εκείνη που θέλετε να αγκαλιάσετε είναι μακριά, αγκαλιάστε το λούτρινο αρκουδάκι ή το μαξιλάρι σας.
20. Κοιμόμαστε.
Αύριο θα ξημερώσει μια καινούρια μέρα. Βάλτε το πρόβλημά σας για ύπνο και τα νεύρα στο πατάρι. Πολύ πιθανόν το πρωί να βρείτε τη λύση ακριβώς μπροστά σας.
© Woman-Life