Πέμπτη
28-03-2024
17:40
Καλωσόρισες Επισκέπτης
RSS
 

Main Publisher Registration Login
Μια σκηνή καπνίσματος μας ωθεί να ανάψουμε τσιγάρο - ΦΟΡΟΥΜ »

· Αρχική σελίδα του site
· Αρχική σελίδα του φόρουμ
· Νέα δημοσιεύματα · Μέλη
· Κανόνες · Αναζήτηση · RSS


  • Page 1 of 1
  • 1
ΦΟΡΟΥΜ » ΧΟΜΠΙ - ΑΣΧΟΛΙΕΣ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ » ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΣΙΝΕΜΑ » Μια σκηνή καπνίσματος μας ωθεί να ανάψουμε τσιγάρο
Μια σκηνή καπνίσματος μας ωθεί να ανάψουμε τσιγάρο
woman-life

Ημερομηνία: Τετάρτη, 19-01-2011, 13:45 | Δημοσίευμα # 1
Πλατινένιο Admin

Δημοσιεύσεις: 2513
Δωράκια: 6
Σεβασμός: 5

Offline
Οι περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με το κάπνισμα, ενεργοποιούνται αυτομάτως όταν ένας καπνιστής παρακολουθεί στον κινηματογράφο ή στην τηλεόραση κάποιον άλλο να καπνίζει, ειδικά αν αυτός είναι ένας διάσημος πρωταγωνιστής, σύμφωνα με μια νέα έρευνα αμερικανών νευροεπιστημόνων, η οποία δείχνει, μεταξύ άλλων, πόσο «ύπουλα» αυτά τα ερεθίσματα υποβάλλουν στους ανθρώπους την ανάγκη να καπνίσουν. Έτσι, αν κανείς θέλει να το κόψει, ίσως θα έπρεπε παράλληλα να κόψει, για ένα διάστημα, την τηλεόραση και τον κινηματογράφο!

Οι ερευνητές, υπό τον Τοντ Χίδερτον του Κέντρου Κοινωνικών Επιστημών του Εγκεφάλου του Κολλεγίου Ντάρτμουθ του Νιού Χαμσάιρ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό νευροεπιστήμης “Journal of Neuroscience”, σύμφωνα με τη βρετανική «Γκάρντιαν», διαπίστωσαν ότι αρκεί η παρακολούθηση ενός «σταρ» σε μια ταινία να ρουφάει το τσιγάρο του, για να «ανάψει» αμέσως στον εγκέφαλο του ανυποψίαστου θεατή ένα νευρωνικό κύκλωμα, που μιμείται το άναμμα του τσιγάρου.

Έτσι, όσοι εκτίθενται σε τέτοια ερεθίσματα, υποσυνείδητα αποκτούν μεγαλύτερη επιθυμία να καπνίσουν και επομένως δυσκολεύονται περισσότερο να το κόψουν, όταν προσπαθούν. Η συνήθεια του καπνίσματος σκοτώνει πρόωρα σχεδόν 5 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο, κυρίως από καρκίνο των πνευμόνων και καρδιοπάθεια. Σε 1,2 δισεκατομμύρια υπολογίζονται οι καπνιστές στη Γη.

Οι αμερικανοί επιστήμονες συνέκριναν -μέσω λειτουργικής μαγνητικής απεικόνισης (fMRI)- τους εγκεφάλους 17 καπνιστών και 17 μη καπνιστών την ώρα που παρακολουθούσαν σκηνές ταινιών με διάσημους «σταρ» να καπνίζουν. Κανείς εθελοντής δεν ήξερε ότι η έρευνα αφορούσε το κάπνισμα.

Όπως διαπιστώθηκε, μόνο στους ήδη καπνιστές, ενεργοποιούνταν ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου, που σχετίζονται με τον προγραμματισμό και τον συντονισμό μιας κίνησης, σαν ο θεατής να προετοιμαζόταν μέσα του να ανάψει ένα τσιγάρο, μιμούμενος τη σκηνή στην οθόνη. Επίσης άλλα εγκεφαλικά κυκλώματα, που σχετίζονται με τις ορμές και την ικανοποίηση/ανταμοιβή, ενεργοποιούνταν στους καπνιστές θεατές, ιδίως σε όσους ήσαν οι πιο φανατικοί.

Η νέα έρευνα έρχεται να προστεθεί σε προηγούμενες που είχαν διαπιστώσει ότι οι καπνιστές είναι πιθανότερο να φαντασιώσουν και να επιθυμήσουν ένα τσιγάρο αμέσως μετά την παρακολούθηση μιας ταινίας με σκηνές καπνίσματος. «Όταν ο καπνιστής βλέπει κάποιον άλλο να καπνίζει, ο εγκέφαλός του φαίνεται να προσομοιώνει τις κινήσεις του άλλου, σαν να άναβε ο ίδιος ένα τσιγάρο», δήλωσε ο υπεύθυνος της μελέτης.

Σε αυτό το πλαίσιο, συστήνεται στους πρώην καπνιστές (ιδίως σε όσους το έχουν κόψει πρόσφατα) να αποφεύγουν κοινωνικές καταστάσεις που μπορούν να ενεργοποιήσουν ξανά τον πειρασμό του τσιγάρου. Στους «πειρασμούς» αυτούς, σύμφωνα με τον Χίδερτον, πρέπει πλέον να προστεθούν η τηλεόραση και ο κινηματογράφος, στο μέτρο που προβάλλουν σκηνές καπνίσματος.

Αν και τα τελευταία χρόνια, αυτές οι σκηνές έχουν αραιώσει, παρόλα αυτά, σύμφωνα με το Κέντρο για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών των ΗΠΑ, περίπου οι μισές από τις πιο δημοφιλείς ταινίες, κυρίως του Χόλιγουντ, συνεχίζουν να περιλαμβάνουν κάπνισμα με κάποια μορφή. Το Κέντρο επίσης προειδοποίησε ότι όσο πιο συχνά οι έφηβοι βλέπουν σκηνές καπνίσματος, τόσο πιθανότερο είναι κάποια στιγμή όντως να καπνίσουν.

Σε αυτό ακριβώς το συμπέρασμα κατέληξε και μια νέα επιστημονική έρευνα της Ιατρικής Σχολής Ντάρτμουθ, υπό τον δρα Τζέημς Σάρτζεντ, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Pediatrics” της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ. Οι ερευνητές, που μελέτησαν 2.000 εφήβους, οι οποίοι ποτέ πριν δεν είχαν καπνίσει, διαπίστωσαν ότι όσο πιο συχνά αυτοί οι έφηβοι έβλεπαν σε διαφημιστικές ταινίες διάσημες «φιγούρες» (όπως ο «καου-μπόι με το λάσο» της Marlboro), τόσο περισσότερο δελεάζονταν να καπνίσουν.

Η νέα μελέτη αναδεικνύει την επίδραση που μπορούν να ασκήσουν οι διαφημίσεις στους νέους για να τους επηρεάσουν να αρχίσουν το τσιγάρο. Για αυτό το λόγο, άλλωστε, σε αρκετές χώρες τέτοιες διαφημίσεις έχουν απαγορευτεί τελείως.

skai.gr

Εσείς τι λέτε; Συμφωνείτε; Το έχετε παρατηρήσει στον εαυτό σας αυτό το φαινόμενο;

smok


Woman-Life
 
rika

Ημερομηνία: Τετάρτη, 26-01-2011, 18:44 | Δημοσίευμα # 2
Δυνατό Μέλος

Δημοσιεύσεις: 243
Δωράκια: 0
Σεβασμός: 1

Offline
Το έχω παρατηρήσει στους φίλους μου. Όταν βλέπουμε κάποια ταινία και ένας ηθοποιός ανάβει τσιγάρο, οι φίλοι ανάβουν κι αυτοί. Τους το είχα πει κιόλας.
 
martzak51

Ημερομηνία: Παρασκευή, 28-01-2011, 01:52 | Δημοσίευμα # 3
Ασημένιο Μέλος

Δημοσιεύσεις: 1235
Δωράκια: 7
Σεβασμός: 4

Offline
Οι καπνίζοντες αποκτούν τέτοιο εθισμό που με την παραμικρή κίνηση που θα δουν θα ανάψουν αμέσως τσιγάρο χωρίς καν να το έχουν ανάγκη
Ο γυιός μου πολλές φορές ξεκίνησε να κόψει το τσιγάρο αλλά για κάποιο λόγο μέσα σε 3 -5 εβδομάδες το άρχιζε ξανά.Ισως γιατί ποτε μέσα του δεν το ήθελε ή δεν ήταν έτοιμος . Ελεγε ότι δεν μπορούσε να ζήσει χωρίς αυτήν την απόλαυση.
Ενας πονόλαιμος όμως ήταν αιτία να το κόψει ριζικά,σαν μαχαίρι.Όχι μόνο δεν επηρεάζεται, τώρα, απο τους φίλους του, που είναι καπνιστές αλλά τον ενοχλεί φοβερά και το δείχνει. Έγινε και φανατικός αντικαπνιστής .Όλα αυτά από την μια στιγμή στην άλλη.
Πώς κατάφερε να το κόψει με έναν απλό πονόλαιμο, ενώ τις άλλες φορές οι προσπάθειες πήγαιναν χαμένες;;
 
Ρανια

Ημερομηνία: Τετάρτη, 23-11-2011, 13:38 | Δημοσίευμα # 4
Χάλκινο Μέλος

Δημοσιεύσεις: 757
Δωράκια: 5
Σεβασμός: 2

Offline
ναι! το ίδοι ισχύει και για το ποτό
 
martzak51

Ημερομηνία: Πέμπτη, 24-11-2011, 01:00 | Δημοσίευμα # 5
Ασημένιο Μέλος

Δημοσιεύσεις: 1235
Δωράκια: 7
Σεβασμός: 4

Offline
Κάπως έτσι θα είναι και για τό ποτό Ράνια μου.....αλλά κάπως δυσκολότερα νομίζω......
 
Ρανια

Ημερομηνία: Τετάρτη, 30-11-2011, 01:19 | Δημοσίευμα # 6
Χάλκινο Μέλος

Δημοσιεύσεις: 757
Δωράκια: 5
Σεβασμός: 2

Offline
ίσως επειδή ο Ελληνας είναι πιο πολύ εθισμός στο τσιγάρο παρά στο άλκοόλ, αλλά σε διαβεβαιώνω ότι για όποιον έχει τάση.. είναι το ίδιο wink
 
ANDRIANA

Ημερομηνία: Τετάρτη, 30-11-2011, 13:05 | Δημοσίευμα # 7
Δυνατό Μέλος

Δημοσιεύσεις: 194
Δωράκια: 1
Σεβασμός: 2

Offline
Νομιζω πως οι περισσοτεροι καπνιστες δεν καταλαβαινουν το ποσο βλαβερο είναι το τσιγαρο!Κ βάζω πρωτα τον εαυτο μου που μετα απο εισαγωγη στο νοσοκομειο,για 2η φορά,λόγο τρομερού βηχα κ ταχυκαρδιας,σε ηλικια 23 ετων,αποφασισα να το κόψω...κ καπνιζα μόνο 4 χρονια...Όσο για το ποτο...πιστευω οτι οι περισσοτεροι δεν καταλαβαίνουν τις επιπτωσεις του...Ο εθισμος γινεται σταδιακα...

ΖΗΣΕ ΤΗΝ ΚΑΘΕ ΣΤΙΓΜΗ ΣΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΟΥ...

Τελευταία επεξεργασία από ANDRIANA - Τετάρτη, 30-11-2011, 13:05
 
woman-life

Ημερομηνία: Τετάρτη, 30-11-2011, 20:48 | Δημοσίευμα # 8
Πλατινένιο Admin

Δημοσιεύσεις: 2513
Δωράκια: 6
Σεβασμός: 5

Offline
Quote (ANDRIANA)
αποφασισα να το κόψω


Μπράβο Μπράβο Μπράβο !!!
Τα κατάφερες; Το κοψες;

respect


Woman-Life
 
ANDRIANA

Ημερομηνία: Πέμπτη, 01-12-2011, 03:17 | Δημοσίευμα # 9
Δυνατό Μέλος

Δημοσιεύσεις: 194
Δωράκια: 1
Σεβασμός: 2

Offline
Τα καταφερα!!!Μαχαιρι ομως...Αν πεις πως θα κανω ενα-δυο παει...το εχασες το παιχνιδι!Και τελικα... μια συνηθεια ηταν!!!

ΖΗΣΕ ΤΗΝ ΚΑΘΕ ΣΤΙΓΜΗ ΣΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΟΥ...
 
ΦΟΡΟΥΜ » ΧΟΜΠΙ - ΑΣΧΟΛΙΕΣ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ » ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΣΙΝΕΜΑ » Μια σκηνή καπνίσματος μας ωθεί να ανάψουμε τσιγάρο
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:

Καινούρια Άρθρα

(15-01-2017) Είναι και κάτι πρωινά ...!!! | Ψυχολογία
(23-06-2016) 5 Tips για οικονομικές καλοκαιρινές αποδράσεις | Χρήμα, αγορά, οικονομία
(20-06-2016) Τοματόσουπα με καπνιστό λουκάνικο | Σούπες - Ζωμοί
(17-06-2016) Τα 4 SOS τιπ για το μακιγιάζ της παραλίας | Μακιγιάζ και άρωμα
(14-06-2016) Δουλεύω στο σπίτι | Χτίζουμε καριέρα
(12-06-2016) Μην κάνετε αυτά τα λάθη μπροστά στα παιδιά σας | Γονείς και παιδιά

Κατασκευές βήμα βήμα
Μόνο για μέλη

Τέχνη Σερβιρίσματος
Μόνο για μέλη


Copyright MyCorp © 2024
Site managed by uCoz
website stats