Πέμπτη
28-03-2024
11:12
Καλωσόρισες Επισκέπτης
RSS
 

Main Publisher Registration Login
Μουσική και υγεία - ΦΟΡΟΥΜ »

· Αρχική σελίδα του site
· Αρχική σελίδα του φόρουμ
· Νέα δημοσιεύματα · Μέλη
· Κανόνες · Αναζήτηση · RSS


  • Page 1 of 1
  • 1
ΦΟΡΟΥΜ » ΧΟΜΠΙ - ΑΣΧΟΛΙΕΣ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ » ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΣΙΝΕΜΑ » Μουσική και υγεία
Μουσική και υγεία
woman-life

Ημερομηνία: Πέμπτη, 25-06-2009, 12:34 | Δημοσίευμα # 1
Πλατινένιο Admin

Δημοσιεύσεις: 2513
Δωράκια: 6
Σεβασμός: 5

Offline
Οι όπερες -ιδίως του Βέρντι- κάνουν καλό στην καρδιά και τα εγκεφαλικά

Η ακρόαση του κατάλληλου είδους μουσικής μπορεί να έχει θεραπευτικά αποτελέσματα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα, οι όπερες -ειδικά του Βέρντι!- κάνουν καλό στην καρδιά, χαμηλώνουν την πίεση του αίματος και βοηθούν στην αποκατάσταση ασθενών με εγκεφαλικά και εμφράγματα.
Η μουσική ήδη αξιοποιείται σε αρκετά νοσοκομεία, καθώς αποτελεί μια εύκολη και φθηνή μέθοδο, που βοηθά τόσο το σώμα όσο και την ψυχική διάθεση των ασθενών, αλλά η νέα έρευνα, σύμφωνα με το BBC, έκανε ένα βήμα παραπέρα και διαπίστωσε ότι ορισμένα συγκεκριμένα είδη μουσικής έχουν ευεργετική επίδραση σε συγκεκριμένες ασθένειες.

Η έρευνα έγινε από ερευνητές του πανεπιστημίου της Παβίας, υπό τον δρα Λουτσιάνο Μπερνάρντι, και δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό "Circulation" (Κυκλοφορία) της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρίας. Οι εθελοντές της νέας έρευνας, φορώντας ακουστικά και όντας συνδεμένοι σε διάφορα όργανα μέτρησης, άκουσαν διάφορα κομμάτια κλασικής μουσικής (από την "Ενάτη Συμφωνία" του Μπετόβεν, από τις όπερες "Τουραντό", "Ναμπούκο" και "Τραβιάτα", μια καντάτα του Μπαχ κ.α.).

Επιβεβαιώθηκε ότι η μουσική που έχει γρήγορο ρυθμό, αυξάνει τον ρυθμό της αναπνοής, τους κτύπους της καρδιάς και την πίεση του αίματος, ενώ η μουσική με πιο αργό ρυθμό έχει τις αντίστροφες επιδράσεις. Όπως παρατηρήθηκε, κάθε μουσικό κρεσέντο, δηλαδή η σταδιακή ενίσχυση της έντασης της μουσικής, διέγειρε το σώμα των εθελοντών και οδηγούσε σε σμίκρυνση των αιμοφόρων αγγείων, αύξηση της πίεσης του αίματος και των κτύπων της καρδιάς, καθώς και πιο γρήγορη αναπνοή. Όταν αντίθετα έπεφτε η ένταση της μουσικής, τα αγγεία διευρύνονταν, το σώμα χαλάρωνε, η καρδιά χτυπούσε πιο αργά και η αναπνοή γινόταν πιο αργή.

Οι ερευνητές δοκίμασαν διάφορους συνδυασμούς μουσικών κομματιών και σιωπής στους εθελοντές και βρήκαν τελικά κομμάτια, κυρίως από όπερες, όπου εναλλάσσονται ο γρήγορος και ο αργός ρυθμός, και τα οποία φαίνεται να είναι τα καλύτερα, όσον αφορά στις θετικές επιδράσεις στην καρδιά και το κυκλοφορικό σύστημα. Ειδικά, οι άριες του Βέρντι, που συχνά χρησιμοποιούν μουσικές "φράσεις" διάρκειας δέκα δευτερολέπτων, φαίνεται να συγχρονίζονται τέλεια με το φυσικό καρδιαγγειακό ρυθμό του σώματος.

Εκπρόσωπος της βρετανικής φιλανθρωπικής οργάνωσης "Music in Hospitals" (Μουσική στα Νοσοκομεία), η οποία εδώ και χρόνια παρέχει ζωντανή μουσική σε νοσοκομεία, άσυλα και γηροκομεία, δήλωσε ότι, σύμφωνα με την εμπειρία της οργάνωσης, "η δύναμη της μουσικής είναι απίστευτη. Έχουμε δει τεράστια οφέλη σε ανθρώπους που είχαν εγκεφαλικά επεισόδια ή εμφράγματα. Η μουσική έχει ολιστική επίδραση. Υπάρχουν ασθενείς από εγκεφαλικά, που ήσαν παράλυτοι και ξαφνικά μπορούν πάλι να κινηθούν σε συγχρονισμό με την μουσική που ακούνε". Τόνισε όμως, ότι οι μουσικές προτιμήσεις των ατόμων διαφέρουν σημαντικά, γι' αυτό είναι σημαντικό οι ασθενείς να ακούνε κομμάτια που μπορούν να εκτιμήσουν.




Woman-Life
 
Ρανια

Ημερομηνία: Κυριακή, 11-12-2011, 10:51 | Δημοσίευμα # 2
Χάλκινο Μέλος

Δημοσιεύσεις: 757
Δωράκια: 5
Σεβασμός: 2

Offline
Μια εκδηλωση ενδιαφέρουσα που δεν ήξερα πού αλλού να τη βάλω
Τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011, ώρα 8.00 μμ, στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών για πρώτη φορά στην Ελλάδα το «Ορατόριο των Χριστουγέννων», ένα εξαιρετικό έργο για σολίστ, χορωδία και ορχήστρα, του Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίωνα Αλφέγιεφ.
Στη συναυλία συμμετέχουν η Συνοδική Χορωδία του Πατριαρχείου Μόσχας και η Ορχήστρα του Κέντρου Ελληνικής Μουσικής. Διευθύνει ο Ανδρέας Τσελίκας
Το έργο χαρακτηρίζει το έντονο δραματικό στοιχείο: από το σκότος στο φως, από την Παλαιά Διαθήκη στην Καινή, από την αγωνιώδη προσμονή του Μεσσία στην θριαμβευτική χαρά για την σωτηρία του ανθρώπου από τον Ενανθρωπήσαντα Κύριο.
 
woman-life

Ημερομηνία: Τετάρτη, 12-11-2014, 23:47 | Δημοσίευμα # 3
Πλατινένιο Admin

Δημοσιεύσεις: 2513
Δωράκια: 6
Σεβασμός: 5

Offline
Άκου τζαζ για να παχύνεις και χιπ χοπ για αδυνάτισμα!

Το είδος της μουσικής που ακούει κάποιος όταν τρώει, μπορεί να επηρεάσει την ικανοποίηση που αποκομίζει από το φαγητό και έτσι να μεταβάλλει τις ποσότητες που καταναλώνει, σύμφωνα με μία νέα μελέτη. Όπως έδειξε, η χειρότερη μουσική για όποιον θέλει να αδυνατίσει είναι η τζαζ, διότι κάνει πιο εύγευστο το φαγητό. Αντιθέτως, εάν ακούει χιπ χοπ, πιθανότατα θα του κοπεί η όρεξη! Όπως εξηγούν στην επιθεώρηση «Appetite» επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Άρκανσας, προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι συγκεκριμένες συνιστώσες της μουσικής, όπως ο ρυθμός, η ένταση και ο τόνος, μπορεί να επηρεάσουν τις διατροφικές συμπεριφορές.

Ωστόσο, λίγα είναι γνωστά για τις τυχόν επιδράσεις του είδους της μουσικής στην αντίληψη και την αποδοχή του φαγητού. Έτσι, ο δρ Χαν-Σέοκ Σέο, καθηγητής στο Τμήμα Επιστήμης της Διατροφής στο πανεπιστήμιο, και οι συνεργάτες του επιστράτευσαν 99 εθελοντές για να κάνουν ένα ενδιαφέρον πείραμα. Πήραν το έργο του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ «Air on the G String» και το διασκεύασαν σε τζαζ, χιπ-χοπ και ροκ, που άλλοτε παιζόταν σόλο και άλλοτε από ορχήστρα. Στη συνέχεια, ζήτησαν από τους εθελοντές τους να μπαίνουν σε ηχομονωμένους θαλάμους και να φορέσουν ακουστικά, με τα οποία άκουγαν κάποια από τις διασκευές ή το γνήσιο έργο της κλασικής μουσικής.

Στα 45 δευτερόλεπτα κάθε μουσικού κομματιού, οι ερευνητές προσέφεραν στους εθελοντές τους είτε σοκολάτα είτε πιπεριές και τους ζητούσαν να βαθμολογήσουν τη γεύση και την έντασή της σε μία κλίμακα από 0 (εντελώς δυσάρεστη ή αδύναμη) έως 15 (εξαιρετικά ευχάριστη ή δυνατή). Αποτέλεσμα: οι εθελοντές έδωσαν υψηλότερη βαθμολογία και στα δύο όταν άκουγαν τζαζ μουσική, αλλά χαμηλότερη όταν άκουγαν χιπ χοπ. Παραμένει άγνωστο γιατί αυτά τα δύο είδη μουσικής ασκούν αυτή την επίδραση.

tanea.gr


Woman-Life
 
woman-life

Ημερομηνία: Πέμπτη, 27-11-2014, 02:16 | Δημοσίευμα # 4
Πλατινένιο Admin

Δημοσιεύσεις: 2513
Δωράκια: 6
Σεβασμός: 5

Offline
Σπουδαίες οι… θεραπευτικές επιδράσεις της μουσικής!

Η μουσική ομορφαίνει τη ζωή μας. Μας ανεβάζει τη διάθεση, όταν δεν είμαστε στα καλύτερά μας, μας ξυπνά την όρεξη για χορό και συνοδεύει μελωδικά τις στενοχώριες μας. Πέρα όμως από αυτά, η μουσική φαίνεται ότι χρησιμεύει και για επιστημονικούς-ιατρικούς σκοπούς. Δείτε παρακάτω τις βασικές «θεραπευτικές» πλευρές της μουσικής:



1. Δυναμώνει τα πρόωρα νεογέννητα
Τα μωρά που γεννιούνται πρόωρα συχνά χρειάζεται να μείνουν για κάποιο διάστημα στο νοσοκομείο, μέχρι να πάρουν βάρος και να αποκτήσουν δύναμη. Προκειμένου να διευκολύνουν τη διαδικασία αυτή, πολλά νοσοκομεία έχουν αρχίσει να στρέφονται προς τη… μουσική. Μια ομάδα ερευνητών από τον Καναδά, βρήκε ότι η μουσική μείωνε τα επίπεδα του πόνου στα πρόωρα μωράκια και βελτίωνε τις διατροφικές τους συνήθειες, με αποτέλεσμα να αυξάνεται το βάρος τους. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ακόμη, ότι η μουσική του Μότσαρτ βοηθά τα πρόωρα μωρά να μειώνουν τα επίπεδα ενέργειας που ξοδεύουν, κάτι που τα οδηγεί επίσης στην πρόσληψη βάρους.

2. Ανεβάζει τη «διάθεση» των φυτών
Η μουσική μπορεί να ενισχύσει την ανάπτυξη των φυτών. Η συγγραφέας Dorothy Retallack είχε διεξάγει ένα πείραμα κατά το οποίο έπαιζε δύο διαφορετικά είδη μουσικής (ροκ και χαλαρή μουσική) σε δύο πανομοιότυπες ομάδες φυτών. Στο τέλος του πειράματος τα φυτά που άκουγαν τη «χαλαρή μουσική» παρουσίαζαν ομοιομορφία στο μέγεθος, ήταν γεμάτα και καταπράσινα και μάλιστα έτειναν προς το μέρος απ’ όπου προερχόταν η μουσική. Εκείνα που άκουγαν ροκ, παρότι ψήλωσαν αρκετά δεν ήταν ιδιαίτερα «ζωντανά», τα φύλλα τους ήταν πεσμένα και είχαν κλίση προς την αντίθετη πλευρά από εκεί που ήταν τοποθετημένο το ραδιόφωνο.

3. Ενεργοποιεί τον εγκέφαλο
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, από το 1,5 εκατομμύριο Αμερικανούς που υποφέρουν από εγκεφαλικές βλάβες κάθε χρόνο, οι 90.000 περίπου εμφανίζουν μακροχρόνιες δυσκολίες στην ομιλία και την κίνηση. Οι ειδικοί χρησιμοποιούν τη μουσική για να τους βοηθήσουν να ενεργοποιήσουν τα τμήματα του εγκεφάλου τους που ελέγχουν αυτές τις δύο λειτουργίες.

4. Συντελεί στην ανάρρωση από καρδιακή προσβολή
Η μουσική μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς που αναρρώνουν μετά από κάποιο καρδιακό επεισόδιο ή επέμβαση στην καρδιά, μειώνοντας την αρτηριακή πίεση, επιβραδύνοντας τους καρδιακούς παλμούς και μειώνοντας τα επίπεδα άγχους.

5. Ενισχύει την απόδοση των αθλητών
Μια έρευνα που είχε γίνει το 2005 στο Ηνωμένο Βασίλειο έδειξε ότι η μουσική μπορεί να βελτιώσει την απόδοση των αθλητών μέχρι και κατά 20%.

6. Ενισχύει την ικανότητα της ανάγνωσης
Σύμφωνα με μια έρευνα του 2009, η μουσική μπορεί να ενισχύσει τις ικανότητες ανάγνωσης. Μετά από ένα πείραμα που έγινε σε παιδιά σχολικής ηλικίας, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι εκείνα που είχαν «μουσική εκπαίδευση» τα πήγαιναν καλύτερα στο σχολείο και ιδιαίτερα στη γνώση λεξιλογίου και αλφάβητου.


Woman-Life
 
ΦΟΡΟΥΜ » ΧΟΜΠΙ - ΑΣΧΟΛΙΕΣ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ » ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΣΙΝΕΜΑ » Μουσική και υγεία
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:

Καινούρια Άρθρα

(15-01-2017) Είναι και κάτι πρωινά ...!!! | Ψυχολογία
(23-06-2016) 5 Tips για οικονομικές καλοκαιρινές αποδράσεις | Χρήμα, αγορά, οικονομία
(20-06-2016) Τοματόσουπα με καπνιστό λουκάνικο | Σούπες - Ζωμοί
(17-06-2016) Τα 4 SOS τιπ για το μακιγιάζ της παραλίας | Μακιγιάζ και άρωμα
(14-06-2016) Δουλεύω στο σπίτι | Χτίζουμε καριέρα
(12-06-2016) Μην κάνετε αυτά τα λάθη μπροστά στα παιδιά σας | Γονείς και παιδιά

Κατασκευές βήμα βήμα
Μόνο για μέλη

Τέχνη Σερβιρίσματος
Μόνο για μέλη


Copyright MyCorp © 2024
Site managed by uCoz
website stats