Τα φρούτα, όπως και τα λαχανικά, που βρίσκονται στην ίδια διατροφική κατηγορία, είναι πολύ σημαντικά για την υγεία του ανθρώπου, καθώς περιέχουν πολλές βιταμίνες και ανόργανα στοιχεία (μέταλλα και ιχνοστοιχεία). Κι εφόσον διανύουμε την πιο ζεστή εποχή του χρόνου, αποφάσισα να αναφερθώ στα νοστιμότατα καλοκαιρινά φρούτα. Βερίκοκα:
Πηγή μεταλλικών αλάτων και υδατανθράκων, πλούσια σε κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, χαλκό και πυρίτιο. Περιέχουν βιταμίνη Α και τα 100γρ. δίνουν γύρω στις 50 θερμίδες. Επίσης περιέχει βιταμίνες C, Β1, Β2 και φυσικό σάκχαρο. Βοηθούν στην αντιμετώπιση της αναιμίας, δυσκοιλιότητας και της καταρροής.
Βανίλιες:
Πλούσιο φρούτο σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο, σίδηρο και φώσφορο. Διατηρούν την υγεία του νευρικού συστήματος, βοηθούν στην καλή λειτουργία εντέρου και έχουν αντιγηραντικές ιδιότητες.
Μπανάνες:
Είναι από τα φρούτα που περιέχουν βιταμίνες A, B, C, D, πολλές ίνες και επιπλέον αποτελούν μια από τις καλύτερες πηγές ποτασίου, καλίου και ασβεστίου. Βοηθάνε στην αντιμετώπιση της κολίτιδας, ωφελούν στο μυικό σύστημα, δεν περιέχουν λιπαρά και, επειδή είναι χορταστικό φρούτο, ενδείκνυται για δίαιτες. Άλλωστε 100 γραμμάρια μπανάνας έχουν 70 περίπου θερμίδες.
Κεράσια:
Ενδείκνυνται για την αντιμετώπιση της αναιμίας λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε σίδηρο, προάγουν την αιμοποίηση. Επίσης για την αντιμετώπιση των ρευματισμών, ενώ συχνά συναντώνται σε αποτοξινωτικές θεραπείες. Προσφέρουν κάλιο, σίδηρο και μαγνήσιο στον οργανισμό και βοηθάνε στην “κάθαρση” του συκωτιού και της χοληδόχου κύστης. Φρούτο που συντελεί στην καλή λειτουργία του εντέρου και φυσικά συνοδεύει τις δίαιτες αδυνατίσματος, μιας και τα 100 γραμμάρια έχουν μόλις 60 θερμίδες.
Σταφύλια:
Τα σταφύλια είναι ο άρχοντας των φρούτων. Αποτελούν γιατρικό για πολλές αρρώστιες, γι' αυτό και άλλωστε συνιστώνται και οι σταφυλοθεραπείες λίγων ημερών για την αποτοξίνωση και αποθεραπεία του οργανισμού. Κατά του καρκίνου, διουρητικά, αποτοξινωτικά φρούτα, τα σταφύλια βοηθούν στη διατήρηση μιας λαμπερής και υγιούς επιδερμίδας.
Φρούτα και χρώματα
Τα φρούτα χρώματος μοβ ξεχωρίζουν για τις αντιγηραντικές τους ιδιότητες, ενώ τα κόκκινα εμποδίζουν το σχηματισμό ελεύθερων ριζών και θεωρούνται αποτελεσματικά για την πρόληψη του καρκίνου στήθους, εντέρων και πνευμόνων. Συνέχεια >>>