Πέμπτη
28-03-2024
19:42
Καλωσόρισες Επισκέπτης
RSS
 

Main Publisher Registration Login
Καφές: Έρευνες και μελέτες λένε ότι... - ΦΟΡΟΥΜ »

· Αρχική σελίδα του site
· Αρχική σελίδα του φόρουμ
· Νέα δημοσιεύματα · Μέλη
· Κανόνες · Αναζήτηση · RSS


  • Page 1 of 1
  • 1
ΦΟΡΟΥΜ » ΟΜΟΡΦΙΑ - ΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ » ΔΙΑΤΡΟΦΗ » Καφές: Έρευνες και μελέτες λένε ότι...
Καφές: Έρευνες και μελέτες λένε ότι...
woman-life

Ημερομηνία: Σάββατο, 15-02-2014, 18:00 | Δημοσίευμα # 1
Πλατινένιο Admin

Δημοσιεύσεις: 2513
Δωράκια: 6
Σεβασμός: 5

Offline

Διάφορες ειδήσεις, μελέτες και έρευνες για το πολυαγαπημένο ρόφημα των Ελλήνων... τον Καφέ!!!


Woman-Life
 
woman-life

Ημερομηνία: Σάββατο, 15-02-2014, 18:01 | Δημοσίευμα # 2
Πλατινένιο Admin

Δημοσιεύσεις: 2513
Δωράκια: 6
Σεβασμός: 5

Offline
Πίνοντας καφέ θυμόμαστε καλύτερα!

Η καφεΐνη βελτιώνει τη μνήμη έως 24 ώρες μετά την κατανάλωσή της, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Η δράση αυτή έρχεται να προστεθεί στη γενικότερη διεγερτική επίδραση που ασκεί στον οργανισμό η καφεΐνη, η οποία περιέχεται στον καφέ, το τσάι και ορισμένα «ενεργειακά» ροφήματα. Είναι η πρώτη φορά που μια μελέτη διαπιστώνει μια τόσο μακρόχρονη επίπτωση στη μνήμη. Μέχρι σήμερα οι λίγες έρευνες που είχαν γίνει σε αυτό το πεδίο, είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η καφεΐνη έχει μικρή ή καθόλου επίπτωση στη μνήμη σε σχετικό βάθος χρόνου.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή ψυχολογικών και εγκεφαλικών επιστημών Μάικλ Γιάσα του πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό νευροεπιστήμης «Nature Neuroscience», σύμφωνα με το BBC και το «New Scientist», έκαναν ένα «τυφλό» πείραμα. Οι συμμετέχοντες, οι οποίοι δεν έπιναν στο παρελθόν συχνά προϊόντα με καφεΐνη, κλήθηκαν να πάρουν είτε ένα εικονικό χάπι (πλασέμπο), είτε ένα χάπι καφεΐνης των 200 μιλιγκράμ, αφού προηγουμένως είχαν μελετήσει μια σειρά από εικόνες επί πέντε λεπτά.

Την επόμενη ημέρα, οι ερευνητές εξέτασαν την ικανότητα των εθελοντών να θυμούνται τις εικόνες που είχαν δει την προηγούμενη ημέρα. Την καλύτερη μνήμη, όπως έδειξαν τα τεστ, είχαν όσοι είχαν πάρει την καφεΐνη. Όμως, φαίνεται πως η σωστή δόση παίζει ρόλο, γιατί όταν το πείραμα επαναλήφθηκε με ποσότητα καφεΐνης 100 ή 300 μιλιγκράμ, δεν υπήρξε η ίδια βελτίωση της μνήμης, ενώ επιπλέον, στη δεύτερη περίπτωση, παρατηρήθηκαν και τα αναμενόμενα συμπτώματα υπερδιέγερσης.



Το κέντρο μνήμης στον ανθρώπινο εγκέφαλο βρίσκεται στον ιππόκαμπο, γι’ αυτό οι περισσότερες επιστημονικές έρευνες σχετικά με την μνήμη εστιάζονται σε αυτήν ακριβώς την εγκεφαλική περιοχή. Η νέα μελέτη ήταν διαφορετική από προηγούμενα πειράματα, επειδή οι συμμετέχοντες πήραν την καφεΐνη, αφού είχαν δει και προσπαθήσει να απομνημονεύσουν τις εικόνες. Στις προηγούμενες έρευνες, η καφεΐνη είχε δοθεί εκ των προτέρων, πράγμα όμως που προκαλούσε σύγχυση κατά πόσον η τυχόν βελτίωση της μνήμης οφειλόταν όντως στην ίδια την καφεΐνη ή σε άλλους παράγοντες (πχ στην ένταση της προσοχής).

Εκτιμάται ότι το 90% των ανθρώπων διεθνώς καταναλώνουν καφεΐνη με τη μία ή την άλλη μορφή, οι περισσότεροι σε καθημερινή βάση. Ενδεικτικά, στις ΗΠΑ ο μέσος ενήλικας καταναλώνει περίπου 200 μιλιγκράμ καφεΐνης την ημέρα, δηλαδή την ίδια ποσότητα που χορηγήθηκε πειραματικά στο πλαίσιο της έρευνας για τη βελτίωση της μνήμης. Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί σε ένα μεγάλο φλιτζάνι δυνατού καφέ ή σε δύο μικρότερα.

Ο Μάικλ Γιάσα (ο οποίος πλέον έχει μετακινηθεί στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας), προτίθεται πλέον να μελετήσει τους συγκεκριμένους βιολογικούς μηχανισμούς μέσω των οποίων η καφεΐνη ωφελεί την μνήμη. Όπως είπε, «γνωρίζουμε επίσης ότι η καφεΐνη σχετίζεται με υγιή μακροζωία και μπορεί να έχει προστατευτική δράση στη νόσο Αλτσχάιμερ». Άλλοι επιστήμονες, πάντως, όπως ο Γιον Σάιμονς του πανεπιστημίου Κέμπριτζ, σύμφωνα με τη βρετανική «Γκάρντιαν», εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί και δήλωσαν ότι χρειάζονται περαιτέρω στοιχεία από άλλες μελέτες σε μεγαλύτερο δείγμα πληθυσμού, που να επιβεβαιώνουν το νέο εύρημα.

news.gr


Woman-Life
 
woman-life

Ημερομηνία: Σάββατο, 15-02-2014, 18:03 | Δημοσίευμα # 3
Πλατινένιο Admin

Δημοσιεύσεις: 2513
Δωράκια: 6
Σεβασμός: 5

Offline
Οι χώρες που καταναλώνουν περισσότερο καφέ!

Αγαπημένο ρόφημα για τους περισσότερους, ο καφές αποτελεί καθημερινή συνήθεια για δισεκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη. Οι γεύσεις, τα αρώματα και η ποικιλία διαφέρουν αλλά παραμένει πάντα γεγονός ότι μερικές γουλιές καφέ συνιστούν μια μικρή απόλαυση.

Ορισμένοι λαοί βέβαια είναι περισσότερο… εθισμένοι στην καφεΐνη από άλλους καταναλώνοντας πολλάπλάσιες ποσότητες καφέ. Πρωταθλητές αναδεικνύονται οι Σκανδιναβοί και ιδιαίτερα οι Φινλανδοί. Η Ελλάδα καταλαμβάνει τη 15η θέση στη λίστα και η Κύπρος τη 19η.

Οι ποσότητες που αναφέρονται παρακάτω αναφέρονται σε κιλά κόκκων καφέ (ακατέργαστου) ανά κάτοικο ανά έτος.

1. Φινλανδία 12.0 kg
2. Νορβηγία 9.9 kg
3. Ισλανδία 9.0 kg
4. Δανία 8.7 kg
5. Ολλανδία 8.4 kg
6. Σουηδία 8.2 kg
7. Ελβετία 7.9 kg
8. Βέλγιο 6.8 kg
9. Καναδάς 6.5 kg
10. Βοσνία-Ερζεγοβίνη 6.2 kg
11. Αυστρία 6.1 kg
12. Ιταλία 5.9 kg
13. Σλοβενία 5.8 kg
13. Βραζιλία 5.8 kg
14. Γερμανία 5.5 kg
15. Ελλάδα 5.5 kg
17. Γαλλία 5.4 kg
18. Κροατία 5.1 kg
19. Κύπρος 4.9 kg
20. Λίβανος 4.8 kg


Woman-Life
 
woman-life

Ημερομηνία: Σάββατο, 15-02-2014, 18:05 | Δημοσίευμα # 4
Πλατινένιο Admin

Δημοσιεύσεις: 2513
Δωράκια: 6
Σεβασμός: 5

Offline
Ξέρεις ότι είσαι εθισμένος στον καφέ όταν…

Άλλοι το λένε ρόφημα, εγώ το λέω εμμονή. Άλλοι επιμένουν ότι «έναν καφέ το πρωί θα τον έπινα», εγώ λέω «μη μου μιλάτε πριν πιω καφέ». Τι μας δείχνει αυτό; Ότι ο καφές είναι μια εξάρτηση. Και θα ξέρεις ότι είσαι εθισμένος στον καφέ:

  • Όταν αρνείσαι να πεις καλημέρα πριν πιάσεις στα χέρια σου την πρωινή σου κούπα.
  • Όταν έχεις… πρωινή κούπα από την οποία πίνεις (εννοείται) μόνο εσύ. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις εμμονής υπάρχει η απογευματινή κούπα και η κούπα του Σαββατοκύριακου, που είναι σαφώς μεγαλύτερη από την καθημερινή πρωινή, γιατί έχεις χρόνο να πιεις περισσότερο καφέ.
  • Όταν ο απλός καφές δεν σου «λέει» τίποτα πια. Αν δεν είναι διπλός, είναι… νεροζούμι.
  • Όταν έχεις ξεχάσει τι θα πει γαλλικός, γιατί αυτό δεν είναι καφές είναι νερό με άρωμα καφέ.
  • Όταν πίνεις διπλή δόση από… διπλό εσπρέσο (σε μεγάλη κούπα εννοείται).
  • Όταν αρνείσαι να χαλάσεις τον καφέ σου με πρόσθετα τύπου γάλα και σιρόπια.
  • Όταν σου φαίνεται ευχάριστο να μασήσεις έναν κόκκο καφέ (έτσι για το άρωμα).
  • Όταν αγριεύεις στην περίπτωση που ο σερβιτόρος τολμήσει να ρωτήσει «να το πάρω;» μιλώντας για την κούπα σου και θεωρώντας ότι έχεις τελειώσει (ενώ είναι εμφανέστατο ότι έχει μία ακόμα… τζούρα μέσα).
  • Όταν αναφέρεσαι στη γουλιά του καφέ ως… τζούρα.
  • Όταν αφήνεις στο ποτήρι με τον καφέ (την τζούρα που λέγαμε προηγουμένως) στην άκρη σε περίπτωση που όταν γυρίσεις από το σούπερ μάρκετ, το γυμναστήριο ή τον… καφέ θελήσεις να την πιείς.
  • Όταν την ταχυπαλμία λόγω καφεΐνης την αποδίδεις στο άγχος.
  • Όταν φτιάχνεις τον καφέ τόσο δυνατό που κανείς δεν μπορεί να τον πιει.
  • Όταν στα μηνιαία έξοδα έχεις ξοδέψει περισσότερα χρήματα για καφέ παρά για ρούχα ή φαγητό.
  • Όταν δεν περιμένεις καν πλέον μέχρι να βράσει το νερό ή τον πίνεις… κουταλάτο (ξέρεις, τον νες καφέ χωρίς χτύπημα, αλλά απλώς ανακατεμένο).
  • Όταν ακόμα και το κέικ που φτιάχνεις θέλεις να έχει γεύση καφέ (για τα ρεσό ούτε λόγος, εννοείται άρωμα καφέ).

    clickatlife.gr


    Woman-Life
  •  
    woman-life

    Ημερομηνία: Σάββατο, 15-02-2014, 18:07 | Δημοσίευμα # 5
    Πλατινένιο Admin

    Δημοσιεύσεις: 2513
    Δωράκια: 6
    Σεβασμός: 5

    Offline
    Δύο καφέδες την ημέρα για καλή μνήμη

    Βελτίωση της λειτουργικότητας της μνήμης για ως και 24 ώρες μετά την κατανάλωσή της προκαλεί η καφεΐνη, σύμφωνα με μια αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Nature Neuroscience».

    Το νέο αυτό στοιχείο προστίθεται στη μακρά λίστα των ευεργετικών επιδράσεων της καφεΐνης στον ανθρώπινο οργανισμό, ανεξαρτήτως αν προέρχεται από τον καφέ, το τσάι ή άλλες πηγές.

    Μακροχρόνια επίδραση στη μνήμη

    Πάντως, είναι η πρώτη φορά που μια μελέτη διαπιστώνει μια μακροχρόνια επίδραση της καφεΐνης στη μνήμη, αφού μέχρι σήμερα λίγες μελέτες είχαν εστιάσει στο συγκεκριμένο πεδίο και είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι έχει μικρή ή καμιά επίδραση στη μνήμη σε βάθος χρόνου.

    Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Τζονς Χοπκινς, με επικεφαλής τον δρα Μάικλ Γιάσα, ζήτησαν από ομάδα εθελοντών που δεν κατανάλωναν συχνά προϊόντα με καφεΐνη, να πάρουν είτε εικονικό χάπι, είτε δισκίο που περιείχε 200 mg καφεΐνης, αφού προηγουμένως είχαν δει μια σειρά από εικόνες.

    Την επόμενη ημέρα οι εθελοντές έπρεπε να ανακαλέσουν στη μνήμη τους τις εικόνες που είχαν δει. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι καλύτερες επιδόσεις στα τεστ μνήμης είχαν εκείνοι που καταναλώσει καφεΐνη.

    Η σωστή δοσολογία

    Όταν οι ειδικοί επανέλαβαν το πείραμα αλλά με άλλες δόσεις καφεΐνης, 100 ή 300 mg, παρατήρησαν ότι δεν προέκυψε ανάλογη βελτίωση στις επιδόσεις των εθελοντών. Αυτό σημαίνει ότι η δοσολογία των 200 mg είναι η κατάλληλη για να επιφέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα, ενώ η δόση των 300 mg προκάλεσε συμπτώματα υπερδιέγερσης στον οργανισμό των εθελοντών.



    Αξίζει να σημειωθεί ότι η παρούσα μελέτη κρίνεται ως επιστημονικά αξιόλογη, διότι εν αντιθέσει με άλλες, οι εθελοντές πήραν καφεΐνη αφού είχαν προσπαθήσει να απομνημονεύσουν το οπτικό υλικό. Στις παλαιότερες μελέτες, η καφεΐνη είχε χορηγηθεί εκ των προτέρων με αποτέλεσμα να μην μπορούν οι επιστήμονες να πουν με σαφήνεια αν η τυχόν παρατηρούμενη βελτίωση οφείλεται στην καφεΐνη ή σε άλλους παράγοντες.

    Ο δρ Γιάσα, που βρίσκεται πλέον στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, προτίθεται να μελετήσει συγκεκριμένους βιολογικούς μηχανισμούς δια μέσου των οποίων η καφεΐνη έχει θετική επίδραση στη μνήμη.

    «Γνωρίζουμε επίσης ότι η καφεΐνη σχετίζεται με τη μακροζωία και μπορεί να έχει προστατευτική δράση στη νόσο Αλτσχάιμερ», σημειώνει.

    Οι επιφυλάξεις

    Ωστόσο, ο δρ Γιον Σάιμονς του Πανεπιστημίου Κέμπριτζ, εμφανίζεται επιφυλακτικός απέναντι στα νέα ευρήματα και με δηλώσεις του στην εφημερίδα «The Guardian» τονίζει ότι χρειάζονται μελέτες σε μεγαλύτερο δείγμα πληθυσμού, που να επιβεβαιώνουν το νέο εύρημα.

    Σύμφωνα με επικαιροποιημένα στοιχεία, το 90% των ανθρώπων, παγκοσμίως, καταναλώνει καφεΐνη σχεδόν σε καθημερινή βάση. Στις ΗΠΑ έχει υπολογιστεί ότι ο μέσος άνθρωπος καταναλώνει περίπου 200 mg καφεΐνης την ημέρα, δηλαδή ποσότητα ίση με αυτή που χορηγήθηκε στο πλαίσιο της μελέτης και αναλογεί σε δύο φλιτζάνια καφέ.

    tovima.gr


    Woman-Life
     
    woman-life

    Ημερομηνία: Σάββατο, 15-02-2014, 18:13 | Δημοσίευμα # 6
    Πλατινένιο Admin

    Δημοσιεύσεις: 2513
    Δωράκια: 6
    Σεβασμός: 5

    Offline
    «Καφεαπαγόρευση»! Πότε και πού είχε απαγορευτεί ο καφές!

    Προτού όμως φτάσουμε στην απαγόρευση της παρασκευής, διακίνησης και πώλησης του αλκοόλ στις ΗΠΑ, αρκετά χρόνια πριν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και μέχρι τη Μέση Ανατολή ορισμένες χώρες είχαν επιβάλλει… «καφεαπαγόρευση»! Δείτε παρακάτω ποιες χώρες απαγόρευσαν τον καφέ, όπως τις κατέγραψε η Emmy Blotnick σε δημοσίευμα του mentalfloss.com.

    1. Μέκκα, Σαουδική Αραβία
    Ο καφές απαγορεύτηκε στη Μέκκα το 1511 καθώς θεωρήθηκε ότι διέγειρε τις ριζοσπαστικές σκέψεις και ότι έκανε τους ανθρώπους να κυκλοφορούν περισσότερο. Ο τότε κυβερνήτης πίστευε ότι αυτό θα μπορούσε να ισχυροποιήσει τους αντιπάλους του.

    2. Ιταλία
    Όταν έφτασε ο καφές στην Ευρώπη το 16ο αιώνα οι κληρικοί ασκούσαν πιέσεις προς την απαγόρευσή του, «βαφτίζοντάς» τον «σατανικό». Τα πράγματα άλλαξαν όταν το ρόφημα δοκίμασε ο Πάπας Κλήμης VIII, ο οποίος το βρήκε πολύ γευστικό και… έδωσε τις ευλογίες του. Με την παπική ευλογία, άρχισαν να ξεπηδούν τα καταστήματα που πωλούσαν καφέ σε πολλές περιοχές της Ευρώπης.



    3. Κωνσταντινούπολη
    Όταν το 1623 στο θρόνο της οθωμανικής αυτοκρατορίας ανέβηκε ο Μουράτ Δ΄, ο οποίος έμεινε γνωστός για το βίαιο χαρακτήρα του, φρόντισε σύντομα να απαγορεύσει τον καφέ και να επιβάλλει ένα σύστημα τιμωριών για τους παραβάτες. Η τιμωρία για όποιον πιανόταν για πρώτη φορά με καφέ ήταν το ξύλο, ενώ αν υπέκυπτε και δεύτερη φορά… ο παραβάτης δενόταν σε ένα δερμάτινο σάκο και τον έριχναν στα νερά του Βοσπόρου.

    4. Σουηδία
    Η Σουηδία απαγόρευσε τον καφέ το 1746. Μάλιστα, σύμφωνα με εντολές της κυβέρνησης κρίθηκαν παράνομα και τα σύνεργα παρασκευής του καφέ, με τους αστυνομικούς να… μαζεύουν πιατάκια και κούπες. Ο βασιλιάς Γουσταύος Γ΄ μάλιστα έδωσε εντολή όσοι είχαν καταδικαστεί με την κατηγορία της δολοφονίας να… πίνουν καφέ μέχρι να πεθάνουν, με τους γιατρούς να καταγράφουν πόσος καιρός και πόσα ποτήρια χρειάζονται για να τους σκοτώσουν!

    5. Πρωσία
    Ο Μέγας Φρειδερίκος της Πρωσίας εξέδωσε το 1777 ένα μανιφέστο, στο οποίο αναφερόταν στην υπεροχή της μπύρας έναντι του καφέ. Ισχυριζόταν ότι ο καφές επηρέαζε την κατανάλωση της μπύρας στη χώρα, ελπίζοντας ότι η βασιλική αυτή δήλωση θα έκανε τους πολίτες να αλλάξουν γνώμη. Φέρεται να είχε γράψει ότι «η Αυτού Μεγαλειότητα μεγάλωσε με μπύρα» εξηγώντας γιατί πίστευε ότι ήταν καλό να πίνει κανείς μπύρα με το πρωινό του.

    news.gr


    Woman-Life
     
    woman-life

    Ημερομηνία: Σάββατο, 15-02-2014, 18:29 | Δημοσίευμα # 7
    Πλατινένιο Admin

    Δημοσιεύσεις: 2513
    Δωράκια: 6
    Σεβασμός: 5

    Offline
    Η καλύτερη ώρα για να πιεις καφέ…

    Η κατανάλωση καφέ είναι ευεργετική μεταξύ 9:30-11:30 το πρωί, όταν το σώμα είναι πιο δεκτικό στις επιπτώσεις της καφεΐνης, σύμφωνα με την «Daily Mail». Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ο μόνος τρόπος για να πάρει κάποιος τα μέγιστα οφέλη της καφεΐνης είναι να πιει καφέ λίγες ώρες μετά το ξύπνημα. Ο Steven Miller, νευροεπιστήμονας από το Πανεπιστήμιο Επιστημών Υγείας στο Μέριλαντ, δήλωσε: «Το καλύτερο είναι να πίνετε καφέ όταν τα επίπεδα της κορτιζόλης στο σώμα είναι χαμηλά, επειδή η καφεΐνη αλληλεπιδρά με τη συγκεκριμένη ορμόνη».

    Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι τα επίπεδα των ορμονών στο σώμα είναι συνήθως υψηλά ακριβώς μετά το ξύπνημα αλλά αρχίζουν να πέφτουν λίγες ώρες μετά. Ως εκ τούτου κατά τη διάρκεια αυτής της πτώση των επιπέδων κορτιζόλης το σώμα παίρνει το μεγαλύτερο όφελος από την κατανάλωση καφέ. Ο Miller διαπίστωσε επίσης ότι οι άνθρωποι που έπιναν καφέ αμέσως μόλις ξυπνούσαν συνήθως ήθελαν στη συνέχεια περισσότερα φλιτζάνια μέσα στη μέρα. Επιπλέον, ήθελαν κάθε φορά και πιο δυνατό καφέ.

    perierga.gr


    Woman-Life
     
    woman-life

    Ημερομηνία: Κυριακή, 16-02-2014, 12:51 | Δημοσίευμα # 8
    Πλατινένιο Admin

    Δημοσιεύσεις: 2513
    Δωράκια: 6
    Σεβασμός: 5

    Offline
    Γιατί ο καφές έχει καλύτερο άρωμα από γεύση;

    Πόσες φορές η μυρωδιά του φρέσκου καφέ δεν σας έχει κάνει να σπεύσετε λαίμαργα σε ένα φλιτζάνι από το αγαπημένο σας ρόφημα; Και πόσες φορές δεν έχετε διαπιστώσει με απογοήτευση ότι η πρώτη γουλιά δεν είναι ποτέ αντάξια των «μυρωδάτων» προσδοκιών; Η επιστήμη έχει πλέον την εξήγηση αυτού του φαινομένου: για όλα φταίει το σάλιο μας και η «διπλή» αίσθηση της όσφρησης μας.

    Η όσφρηση, και αυτό είναι γνωστό εδώ και καιρό στους επιστήμονες, διαμορφώνει σε μεγάλο βαθμό τη γεύση μας. Όπως όμως έχουν ανακαλύψει πρόσφατα, δεν «μυρίζουμε» πάντα με τον ίδιο τρόπο. «Εχουμε δυο αισθήσεις της όσφρησης» δήλωσε χαρακτηριστικά περιγράφοντας τον μηχανισμό στο Βρετανικό Φεστιβάλ Επιστημών στο Αμπερντίν ένας από τους κατ’ εξοχήν ειδικούς νευροεπιστήμονες σε αυτόν τον τομέα, ο Μπάρι Σμιθ, ιδρυτής του Κέντρου Μελέτης των Αισθήσεων στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου.

    «Η μια αίσθηση είναι όταν εισπνέουμε αέρα από το περιβάλλον και η άλλη όταν ο αέρας έρχεται από το εσωτερικό του σώματος ανεβαίνοντας τη ρινική οδό και βγαίνοντας προς τα έξω μέσω της μύτης» διευκρίνισε ο κ. Σμιθ. Ανάλογα με την κατεύθυνση, όπως εξήγησε ο επιστήμονας, οι οσφρητικές πληροφορίες γίνονται διαφορετικά αντιληπτές από τους υποδοχείς της όσφρησης στέλνοντας διαφορετικά μηνύματα στο κέντρα του εγκεφάλου. Αυτά άλλοτε μπορεί να ενισχύουν το ευχάριστο συναίσθημα της γεύσης και άλλοτε να το μειώνουν. Κάποιες φορές δε, όπως συμβαίνει με τον καφέ, μπορούν να αντιστρέψουν τις αρχικές εντυπώσεις.

    ‘Ενα κατ’ εξοχήν παράδειγμα ευχάριστης αντιστροφής των δυσοίωνων προσδοκιών με βάση τη μυρωδιά είναι εκείνο ορισμένων τυριών, τα οποία όπως είπε χαρακτηριστικά ο ερευνητής «μυρίζουν σαν το αθλητικό παπούτσι ενός εφήβου» αλλά αν πειστούμε να τα δοκιμάσουμε διαπιστώνουμε ότι είναι γευστικότατα. Η εμπειρία του καφέ είναι, όπως υπογράμμισε ο κ. Σμιθ, η πιο χαρακτηριστική από τις πολλές περιπτώσεις στις οποίες ο αρχικός ενθουσιασμός… ξεφουσκώνει στην πράξη.

    «Δεν απογοητεύεστε πάντα λιγάκι σε σχέση με τη μυρωδιά;» ρώτησε τους συνέδρους. «Ποτέ δεν μπορεί να σας δώσει την ίδια ευχαρίστηση» είπε, προσθέτοντας ότι ένας ακόμη παράγοντας που «ρίχνει» τη γευστική εμπειρία του καφέ σε σχέση με την οσφρητική είναι το γεγονός ότι το σάλιο μας αλλοιώνει 300 από τα 641 χημικά που περιέχει. Δύο μόνο πράγματα, όπως έχουν δείξει οι έρευνες του κ. Σμιθ, γίνονται αντιληπτά με την ίδια ευχαρίστηση, με όποιον τρόπο και αν τα «μυρίζουμε»: η λεβάντα και η σοκολάτα.

    tovima.gr


    Woman-Life
     
    woman-life

    Ημερομηνία: Δευτέρα, 17-02-2014, 12:31 | Δημοσίευμα # 9
    Πλατινένιο Admin

    Δημοσιεύσεις: 2513
    Δωράκια: 6
    Σεβασμός: 5

    Offline
    Η κατανάλωση καφέ μειώνει τον κίνδυνο τροχαίου

    Ένας δυνατός καφές μπορεί να είναι η καλύτερη παρέα για όσους διανύουν με το αυτοκίνητό τους μεγάλες αποστάσεις, καθώς μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο τροχαίου, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

    Όπως γράφουν στην «Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση» (BMJ) επιστήμονες από την Αυστραλία, μελέτησαν 530 οδηγούς βαρέων οχημάτων, οι οποίοι είχαν προσφάτως εμπλακεί σε τροχαίο και 517 συναδέλφους τους, οι οποίοι δεν είχαν κανένα τροχαίο κατά το τελευταίο 12μηνο.

    Όπως διαπίστωσαν, ο καφές και κάθε άλλο ρόφημα με καφεΐνη σχετιζόταν με μείωση του κινδύνου τροχαίου, πιθανώς επειδή η καφεΐνη ασκεί διεγερτική δράση και αυξάνει την εγρήγορση.

    Ωστόσο, οι ειδικοί έσπευσαν να διευκρινίσουν πως το εύρημά τους δεν σημαίνει πως η καφεΐνη μπορεί να υποκαταστήσει τον ύπνο για τους κουρασμένους οδηγούς – τουλάχιστον όχι για πολλή ώρα.

    Στη μελέτη, το 43% των οδηγών είπαν ότι έπιναν ροφήματα με καφεΐνη (λ.χ. καφέ, τσάι, ισοτονικά ροφήματα) με στόχο να μείνουν ξύπνιοι στο τιμόνι. Οι οδηγοί αυτοί διέτρεχαν κατά 63% μικρότερο κίνδυνο να εμπλακούν σε τροχαίο, σε σύγκριση με όσους δεν κατανάλωναν ροφήματα με καφεΐνη.

    Το εύρημα αυτό ίσχυε, όπως αναφέρουν τα Νέα, ακόμα και όταν οι ερευνητές έλαβαν υπ’ όψιν άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον κίνδυνο τροχαίου, όπως η ηλικία των οδηγών (η μέση ηλικία ήταν τα 45 έτη), τα χιλιόμετρα που διήνυε κάθε οδηγός, η οδήγηση τη νύχτα και η διάρκεια του ύπνου.

    Η μελέτη έδειξε ακόμη πως οι οδηγοί οι οποίοι είχαν εμπλακεί σε τροχαία κατά την τελευταία πενταετία, διέτρεχαν κίνδυνο αυξημένο κατά 81% να πάθουν και άλλο.

    Το 70% των οδηγών, εξάλλου, είπαν πως όταν ένιωθαν κουρασμένοι σταματούσαν τη νταλίκα τους σε πάρκινγκ για να κοιμηθούν λίγο – κάτι που οι ειδικοί στην οδική ασφάλεια συνιστούν ενθέρμως ως μέσον πρόληψης των τροχαίων.

    newsbeast.gr


    Woman-Life
     
    woman-life

    Ημερομηνία: Τετάρτη, 19-02-2014, 10:53 | Δημοσίευμα # 10
    Πλατινένιο Admin

    Δημοσιεύσεις: 2513
    Δωράκια: 6
    Σεβασμός: 5

    Offline
    Κινδυνεύουν όσοι πίνουν μεγάλες ποσότητες καφέ

    Μια μεγάλη αμερικανική επιστημονική έρευνα υποστηρίζει ότι η κατανάλωση περισσότερων από 28 καφέδων την εβδομάδα (δηλαδή κατά μέσο όρο τεσσάρων την ημέρα) μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για την υγεία των ανθρώπων κάτω των 55 ετών, ενώ οι πιο μεγάλοι δεν φαίνεται να αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο.

    Οι ερευνητές της Κλινικής Mayo, με επικεφαλής τον Στίβεν Μπλερ του Τμήματος Βιοστατιστικής και Επιδημιολογίας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου της Ν. Καρολίνα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «Mayo Clinic Proceedings», σύμφωνα με τη βρετανική «Γκάρντιαν», μελέτησαν στοιχεία για πάνω από 43.000 άτομα ηλικίας 20 έως 87 ετών για μια μέση περίοδο 17 ετών.

    Στη διάρκεια αυτής της περιόδου, υπήρξαν 2.512 θάνατοι, από τους οποίους περίπου ένας στους τρεις (ποσοστό 32%) από καρδιαγγειακά αίτια. Σύμφωνα με τους ερευνητές, όσοι πίνουν μεγάλες ποσότητες καφέ, έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να καπνίζουν και να ασκούνται λιγότερο, με αποτέλεσμα να υστερούν σε καρδιοαναπνευστική υγεία.



    Οι επιστήμονες βρήκαν ότι αυξάνεται κατά 21% ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία για όσους πίνουν περισσότερους από 28 καφέδες εβδομαδιαίως. Για τους άνδρες κάτω των 55 ετών, ο αυξημένος κίνδυνος θνησιμότητας φθάνει το 56%, ενώ για τις γυναίκες ίδιας ηλικίας η κατανάλωση άνω των 28 καφέδων την εβδομάδα σχετίζεται με υπερδιπλάσιο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, σε σχέση με όσες δεν πίνουν καθόλου καφέ.

    Από την άλλη, η συχνή κατανάλωση καφέ δεν εμφανίζει ανάλογες συνέπειες για τα άτομα άνω των 55 ετών. «Τα ευρήματα δεν δείχνουν οποιαδήποτε σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση καφέ και στη θνησιμότητα από οποιαδήποτε αιτία μεταξύ των μεγαλύτερης ηλικίας ανδρών και γυναικών. Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι καμία από τις δόσεις του καφέ, είτε στους άνδρες είτε στις γυναίκες, είτε στους πιο νέους είτε στους πιο μεγάλους, δεν έχει σημαντικές επιπτώσεις στην καρδιαγγειακή θνησιμότητα», δήλωσε ο Μπλερ.

    Οι ερευνητές προειδοποιούν πάντως ότι κυρίως οι νεότεροι πρέπει να αποφεύγουν τη μεγάλη κατανάλωση καφέ, ο οποίος αποτελεί καθημερινή συνήθεια για πολλά εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, πάνω από το 60% των ενηλίκων πίνουν καφέ καθημερινά, καταναλώνοντας κατά μέσο όρο περίπου τρεις την ημέρα.

    Ο καφές είναι ένα πολύπλοκο ρόφημα που περιέχει χιλιάδες χημικές ουσίες. Διάφορες έρευνες έχουν συσχετίσει τον καφέ είτε με ποικίλες χρόνιες παθήσεις κυρίως εξαιτίας της δράσης της καφεΐνης (μεταξύ άλλων αυξάνει την αρτηριακή πίεση), είτε αντίθετα με οφέλη για την υγεία χάρη στα αντιοξειδωτικά, αντιφλεγμονώδη και άλλα συστατικά του. Κατά συνέπεια, η σχέση του καφέ με την υγεία συνεχίζει να αποτελεί ένα λίγο- πολύ αμφιλεγόμενο θέμα.

    Σύμφωνα με τους ερευνητές, «όλοι αυτοί οι μηχανισμοί μπορεί να αντισταθμίσουν ο ένας τον άλλον». Η έρευνα επίσης επισημαίνει τον επιπρόσθετο κίνδυνο λόγω πιθανών γενετικών μηχανισμών που ευνοούν τον εθισμό στον καφέ. Πάντως οι Αμερικανοί επιστήμονες τονίζουν ότι χρειάζονται κι άλλες έρευνες σε άλλες ομάδες πληθυσμού για να αξιολογηθούν καλύτερα οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της κατανάλωσης καφέ πάνω στη θνησιμότητα.

    tanea.gr


    Woman-Life
     
    filam

    Ημερομηνία: Δευτέρα, 05-05-2014, 14:22 | Δημοσίευμα # 11
    Φρέσκο Μέλος

    Δημοσιεύσεις: 16
    Δωράκια: 0
    Σεβασμός: 0

    Offline
    Δεν ξέρω για μεγάλες ποσότητες, πάντος εγώ έναν espresso την ημέρα τον χρειάζομαι. Χαλαρώνω και μπορώ να λειτουργήσω καλύτερα! Επειδή δεν είχα πολύ χρόνο για να τον πάρω από το δρόμο, χώρια και που πολλά καφέ δεν ξέρουν να φτιάχνουν και τον σερβίρουν καμμένο, είχα πάρει μια Brikka της Bialetti στο γραφείο που και την αντικατέστησα πρόσφατα με μία Philips SAECO HD 8745. Πολυ καλή μηχανη για τα λεφτά της! Έτσι έχω καφέ όποτε ακριβως τον ζητήσω!
     
    woman-life

    Ημερομηνία: Κυριακή, 30-11-2014, 01:49 | Δημοσίευμα # 12
    Πλατινένιο Admin

    Δημοσιεύσεις: 2513
    Δωράκια: 6
    Σεβασμός: 5

    Offline
    Πώς να μην χύνετε τον καφέ σας περπατώντας

    Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί είναι τελικά τόσο δύσκολο να μεταφέρει κανείς μια κούπα γεμάτη καφέ χωρίς να χύσει το περιεχόμενό της; Νέα μελέτη αμερικανών επιστημόνων έδειξε ότι ο συνδυασμός των χαρακτηριστικών του βηματισμού, της κούπας και του υγρού περιεχομένου της, συνήθως οδηγούν στην εκτόξευση του τελευταίου κατά την πραγματοποίηση του έβδομου ή δέκατου βήματος.

    Η πρωτότυπη μελέτη έρχεται από τους φυσικούς του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας (UCSB), οι οποίοι αποφάσισαν να εξετάσουν την επιστήμη του… κυματισμού του καφέ.

    Οπως εξηγούν με δημοσίευσή τους στο επιστημονικό έντυπο «Physical Review Letters E», προχώρησαν στον υπολογισμό της συχνότητας του κυματισμού (εμπρός-πίσω) που προκαλείται στον καφέ κατά τη μεταφορά του σε κούπες διαφόρων μεγεθών – από μικρά φλιτζανάκια του εσπρέσο μέχρι μεγάλες κούπες του καπουτσίνο.

    Διαπίστωσαν λοιπόν, ότι κάθε βήμα ενίσχυε τον κυματισμό του καφέ. Ένα μικρό παραπάτημα ή μια αλλαγή στον βηματισμό – γεγονός όχι σπάνιο ειδικά όταν δεν έχουμε ακόμη πιει το καφεδάκι μας – ήταν αρκετά για να προκαλέσουν μια πραγματική «έκρηξη» καφεΐνης που ξεκινά από την κούπα και καταλήγει πολλές φορές στα ρούχα μας.

    Η επιστήμη του «πιστού» καφέ

    Οι ειδικοί δημιούργησαν το υπολογιστικό μοντέλο του μυρωδάτου περιεχομένου της κούπας και της δυναμικής του βηματισμού και στη συνέχεια το συνέκριναν με πραγματικές περιπτώσεις μεταφοράς του καφέ, που κατέγραψαν κατά τη διάρκεια των πειραμάτων τους.

    «Φυσικά και υπάρχουν τρόποι προκειμένου να αποτρέψουμε το χύσιμο του καφέ» εξηγεί ο δρ Ρουσλάν Κρετσέτνικοφ, ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης.

    Τα «φάουλ» και τα «μαγικά»

    Οπως αποκαλύπτει, οι λάτρεις του μυρωδάτου ροφήματος συχνά προσπαθούν να περπατήσουν γρήγορα κρατώντας την κούπα τους. Αυτό είναι το πρώτο «φάουλ». Βάσει των ευρημάτων, όσο ταχύτερα περπατάμε κατά τη μεταφορά του καφέ, τόσο περισσότερο αυξάνουμε τη συχνότητα του φυσικού κυματισμού του.

    Προκειμένου λοιπόν να αποφύγουμε τους δυσάρεστους λεκέδες, οι ειδικοί συνιστούν να περπατάμε αργά.

    Εξίσου σημαντικό με την ταχύτητα του βηματισμού, προσθέτουν, είναι το γεγονός ότι πρέπει να παρακολουθούμε το τι συμβαίνει στην κούπα μας και όχι στα πόδια μας.

    Κατά τη διάρκεια των πειραμάτων τους οι επιστήμονες είδαν ότι οι εθελοντές που έτειναν να εστιάζουν την προσοχή τους στο φλιτζάνι τους κατάφερναν να πραγματοποιήσουν κατά μέσο όρο περισσότερα βήματα πριν από το χύσιμο του καφέ, συγκριτικά με τους υπόλοιπους.

    Τέλος, οι ειδικοί προτείνουν ότι εάν κάποιος πρέπει πραγματικά να βιαστεί για να προλάβει τη σύσκεψη, τότε καλά θα κάνει να επιταχύνει σταδιακά. Με την ξαφνική εκκίνηση το μόνο που θα καταφέρει θα είναι να προκαλέσει ένα τεράστιο κύμα καφέ το οποίο μάλλον θα τον κάνει «πλουσιότερο» κατά έναν λεκέ.

    πηγή: tovima.gr


    Woman-Life
     
    woman-life

    Ημερομηνία: Δευτέρα, 08-12-2014, 14:49 | Δημοσίευμα # 13
    Πλατινένιο Admin

    Δημοσιεύσεις: 2513
    Δωράκια: 6
    Σεβασμός: 5

    Offline
    Ο καφές αδυνατίζει!

    Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Georgia, ένα συστατικό που βρίσκεται στον καφέ βοηθά όχι μόνο στο να μην πάρουμε βάρος, αλλά δρα και στις αρνητικές επιπτώσεις της παχυσαρκίας στον οργανισμό. Το συστατικό είναι το χλωρογενικό οξύ, γνωστό και ως CGA, και εκτός από τον καφέ, βρίσκεται σε φρούτα και λαχανικά όπως μήλα, αχλάδια, ντομάτες και μύρτιλλα. Στο πλαίσιο της μελέτης, ερευνητές παρείχαν σε τρωκτικά μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά και ταυτόχρονα τους έδωσαν, μέσω ένεσης, συμπυκνωμένο διάλυμα CGA δυο φορές την εβδομάδα. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το συστατικό αυτό τελικά απέτρεψε την πρόσληψη βάρους, ενώ διατήρησε τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σε φυσιολογικά επίπεδα και διατήρησε την υγιή λειτουργία του ήπατος.



    Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης, Yongjie Ma, «το CGA είναι ένα πολύ δυνατό αντιοξειδωτικό που μειώνει τη φλεγμονή και υπάρχουν πολλές αποδείξεις ότι οι παθήσεις που συνδέονται με την παχυσαρκία, προκαλούνται από χρόνια φλεγμονή. Αν, λοιπόν, καταφέρουμε να την ελέγξουμε, θα απαλλαχτούμε από τις αρνητικές επιδράσεις του πλεονάζοντος βάρους». Παρ’ όλ’ αυτά μην περιμένετε την ποσότητα του CGA που βρίσκεται στον καφέ να κάνει θαύματα, ούτε οι ερευνητές συστήνουν να αυξήσετε την κατανάλωση του καφέ προκειμένου να νικήσετε την πρόσληψη βάρους. Η έρευνα αυτή είναι μια καλή αρχή για να βοηθηθούν οι επιστήμονες στο μέλλον σε θέματα που έχουν να κάνουν με την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.

    clickatlife.gr


    Woman-Life
     
    Fwteini

    Ημερομηνία: Δευτέρα, 15-06-2015, 15:32 | Δημοσίευμα # 14
    Φρέσκο Μέλος

    Δημοσιεύσεις: 25
    Δωράκια: 0
    Σεβασμός: 0

    Offline
    Κάθε μέρα πίνω καφέ, αλλά το πρόβλημα μου είναι ότι μου αρέσει να το πίνω με πολύ ζάχαρη και με γάλα. Έτσι έχει και περισσότερες θερμίδες. Για να μην πάρω βάρος χρησιμοποιώ ένα προιόν το οποιο λέγεται Nidora, το οποιο μειώνει την όρεξή μου και έτσι μπορώ να συνεχίζω με αυτή τη βλαβερή συνήθεια tongue tongue
    Είμαι πολύ ικανοποιημένη, επειδή δεν έχω παρενέργιες και νιώθω ότι αυτό το προίον δουλέυει, για τώρα έχω χάσει 5-6 κιλά! tongue
     
    ΦΟΡΟΥΜ » ΟΜΟΡΦΙΑ - ΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ » ΔΙΑΤΡΟΦΗ » Καφές: Έρευνες και μελέτες λένε ότι...
    • Page 1 of 1
    • 1
    Search:

    Καινούρια Άρθρα

    (15-01-2017) Είναι και κάτι πρωινά ...!!! | Ψυχολογία
    (23-06-2016) 5 Tips για οικονομικές καλοκαιρινές αποδράσεις | Χρήμα, αγορά, οικονομία
    (20-06-2016) Τοματόσουπα με καπνιστό λουκάνικο | Σούπες - Ζωμοί
    (17-06-2016) Τα 4 SOS τιπ για το μακιγιάζ της παραλίας | Μακιγιάζ και άρωμα
    (14-06-2016) Δουλεύω στο σπίτι | Χτίζουμε καριέρα
    (12-06-2016) Μην κάνετε αυτά τα λάθη μπροστά στα παιδιά σας | Γονείς και παιδιά

    Κατασκευές βήμα βήμα
    Μόνο για μέλη

    Τέχνη Σερβιρίσματος
    Μόνο για μέλη


    Copyright MyCorp © 2024
    Site managed by uCoz
    website stats