Παρασκευή
29-03-2024
11:37
Καλωσόρισες Επισκέπτης
RSS
 

Main Publisher Registration Login
Η αγάπη ενός σκύλου είναι αληθινή! - ΦΟΡΟΥΜ »

· Αρχική σελίδα του site
· Αρχική σελίδα του φόρουμ
· Νέα δημοσιεύματα · Μέλη
· Κανόνες · Αναζήτηση · RSS


  • Page 1 of 1
  • 1
ΦΟΡΟΥΜ » ΣΠΙΤΙ - ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ - ΝΟΙΚΟΚΥΡΑ » ΦΥΤΑ ΚΑΙ ΖΩΑ » Η αγάπη ενός σκύλου είναι αληθινή!
Η αγάπη ενός σκύλου είναι αληθινή!
woman-life

Ημερομηνία: Τετάρτη, 05-02-2014, 20:00 | Δημοσίευμα # 1
Πλατινένιο Admin

Δημοσιεύσεις: 2513
Δωράκια: 6
Σεβασμός: 5

Offline
Η αγάπη ενός σκύλου είναι αληθινή!

Για πολλά χρόνια οι επιστήμονες υποστήριζαν ότι ο δεσμός που αναπτύσσεται ανάμεσα σε ένα κατοικίδιο και τον ιδιοκτήτη του, δεν αποτελεί κάτι παραπάνω από την ανάγκη που νιώθουν για… φαγητό και αίσθημα ασφάλειας. Κι όμως, μια νέα μελέτη έρχεται για να επιβεβαιώσει αυτό που υποστηρίζουν πολλοί ιδιοκτήτες σκύλων: ότι δηλαδή βιώνουν αισθήματα αγάπης και τρυφερότητας από τα σκυλιά τους. Ερευνητές από το πανεπιστήμιο Emory στην Ατλάντα των ΗΠΑ, ανακάλυψαν ότι το τμήμα του εγκεφάλου που συνδέεται με τα θετικά συναισθήματα είναι παρόμοιο στους ανθρώπους και τους σκύλους.



Η ερευνητική ομάδα κατάφερε να εκπαιδεύσει πάνω από μια ντουζίνα σκυλιά, ώστε να παραβλέπουν τον ενοχλητικό θόρυβο κατά τη διάρκεια μιας μαγνητικής τομογραφίας, καταφέρνοντάς τα να στέκονται ακίνητα για να πάρουν μια ακριβή εικόνα του εγκεφάλου τους, χωρίς να χρειάζεται να τους χορηγήσουν κατασταλτικά. Σύμφωνα με τον νευροεπιστήμονα Gregory Berns, ο οποίος μίλησε στη Daily Mail «είμαστε σε θέση πια να αρχίσουμε να κατανοούμε τι σκέφτεται ένας σκύλος, αντί να καταλήγουμε σε δικά μας συμπεράσματα βάση της συμπεριφοράς τους». Ο Berns και η ομάδα του κατάφεραν με αυτόν τον τρόπο να δείξουν ότι ο κερκοφόρος πυρήνας, το τμήμα του εγκεφάλου που σχετίζεται με τα θετικά συναισθήματα, είναι παρόμοιος στα σκυλιά και τους ανθρώπους.

Στην επόμενη φάση του πειράματός τους, οι ερευνητές θα αναλύσουν μαγνητικές τομογραφίες από σκύλους, στους οποίους προσφέρουν λιχουδιές άγνωστοι, καθώς και μηχανήματα. «Αν, όπως έχουν υποστηρίξει πολλοί επιστήμονες κατά το παρελθόν, η συμπεριφορά των σκύλων είναι τέτοια μόνο λόγω της ανταμοιβής τους με φαγητό, τότε η αντίδραση που θα καταγράφεται στον εγκέφαλό τους θα είναι η ίδια, ανεξάρτητα με το ποιος τους προσφέρει τη λιχουδιά» πρόσθεσε ο ίδιος. «Ελπίζουμε να δείξουμε ότι τα σκυλιά αγαπούν τους ανθρώπους, πολύ πιο βαθιά, πέρα από τη βασική τους ανάγκη για φαγητό, αλλά εξαιτίας ενός βαθύτερου αισθήματος, όπως αυτό που κάνει τους ανθρώπους να αγαπούν ο ένας τον άλλο» κατέληξε.

πηγή: newsbeast.gr

Εικόνες: 9731918.jpg (36.9 Kb)



Woman-Life
 
woman-life

Ημερομηνία: Σάββατο, 15-02-2014, 18:49 | Δημοσίευμα # 2
Πλατινένιο Admin

Δημοσιεύσεις: 2513
Δωράκια: 6
Σεβασμός: 5

Offline
Τα σκυλιά έχουν ανθρώπινα συναισθήματα!

Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες δεν ήταν βέβαιοι εάν τα συναισθήματα και ο έντονος τρόπος που τα εκφράζουν τα σκυλιά, αποτελούν ένα μηχανισμό άσκησης πειθούς για να πάρουν αυτό που θέλουν από τον άνθρωπο, ή είναι πραγματικά. Για να το διαπιστώσουν ένας τρόπος υπήρχε: να κοιτάξουν βαθιά, στις εγκεφαλικές δομές του σκύλου και να δουν εάν υπάρχουν ομοιότητες με τις δομές του ανθρώπινου εγκεφάλου. Χρησιμοποιώντας μαγνητικό τομογράφο, ειδικοί από το Πανεπιστήμιο του Εμορι στη Ατλάντα, κατάφεραν να μάθουν όχι μόνο εάν το σκυλί έχει συναίσθημα όμοιο με του ανθρώπου, αλλά και να το προσδιορίσουν. Για την ακρίβεια, μελετώντας τα συμπεράσματα της μελέτης του ο δρ Γκρέγκορι Μπερνς ανέφερε πώς «Και τα σκυλιά είναι άνθρωποι». Για να καταφέρουν να έχουν σωστά αποτελέσματα, οι ειδικοί εκπαίδευσαν σκύλους να μπαίνουν ξύπνιοι στον μαγνητικό τομογράφο. Κανονικά τα ζώα υποβάλλονται σε αναισθησία, προκειμένου να μην κινούνται μέσα στον κλειστό κλωβό του τομογράφου.

Εντούτοις, όταν τα σκυλιά κοιμούνται, δεν φαίνονται στην εξέταση εγκεφαλικές λειτουργίες, όπως είναι η αντίληψη ενός γεγονότος ή το συναίσθημα. Η χαρτογράφηση των εγκεφάλων των σκύλων, έδειξε πώς όταν τα σκυλιά όταν έχουν συναισθηματικές μεταβολές, υπάρχει δραστηριότητα στον κερκοφόρο πυρήνα του εγκεφάλου τους. Η εγκεφαλική αυτή δομή και σε σκυλιά και σε ανθρώπους, διαθέτει τον μεγαλύτερο αριθμό υποδοχέων δομαπίνης, κάτι που αυξάνει τη συναισθηματική αντίδραση ακόμη και σε στιγμιαία ερεθίσματα. Για παράδειγμα, η δραστηριότητα στον κερκοφόρο πυρήνα του εγκεφάλου του σκύλου, αλλά και του ανθρώπου, αυξάνουν τη στιγμή που βλέπουν (τα σκυλιά μυρίζουν και πριν δουν), το αφεντικό τους ή κάποιο αγαπημένο πρόσωπο. «Η δυνατότητα να βιώνουμε θετικά συναισθήματα όπως είναι η αγάπη και η αφοσίωση, σημαίνει ότι τα σκυλιά έχουν επίπεδο ευαισθησίας που μπορεί να συγκριθεί με αυτό των παιδιών», αναφέρει ο Μπερνς σε άρθρο του στους Νιου Γιόρκ Τάιμς.

tanea.gr


Woman-Life
 
woman-life

Ημερομηνία: Δευτέρα, 24-02-2014, 19:00 | Δημοσίευμα # 3
Πλατινένιο Admin

Δημοσιεύσεις: 2513
Δωράκια: 6
Σεβασμός: 5

Offline
Γιατί τα σκυλιά «συμπάσχουν» με τους ανθρώπους;

O εγκέφαλος του σκύλου αντιδρά σε φωνές με τον ίδιο τρόπο που το κάνει και ο ανθρώπινος εγκέφαλος, διαπίστωσαν ερευνητές από την Ουγγαρία στην πρόσφατη μελέτη τους, δημοσιευμένη στο Current Biology. Συναισθηματικά φορτισμένοι ήχοι, όπως το κλάμα ή το γέλιο, προκάλεσαν επίσης παρόμοιες αντιδράσεις, που πιθανόν εξηγεί γιατί οι σκύλοι "συμπάσχουν" με τους ανθρώπους και τα συναισθήματά τους. "Πιστεύουμε πως τα σκυλιά και οι άνθρωποι έχουν πολύ παρόμοιους μηχανισμούς επεξεργασίας συναισθηματικών πληροφοριών", δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Attila Andics από το Πανεπιστήμιο Eotvos Lorand της Βουδαπέστης. Έντεκα σκύλοι συμμετείχαν στην έρευνα. "Χρησιμοποιήσαμε στρατηγικές θετικής ενίσχυσης, με πολλή επιβράβευση", διευκρίνισε ο Andics. "Κάναμε 12 συνεδρίες προετοιμασίας, έπειτα επτά συνεδριάσεις στην αίθουσα του μαγνητικού τομογράφου και, στη συνέχεια, τα σκυλιά μπορούσαν να ξαπλώσουν ακίνητα για οκτώ λεπτά. Μόλις είχαν εκπαιδευτεί, ήταν τόσο ευτυχισμένα, αν δεν το έβλεπα με τα μάτια μου, δεν θα το πίστευα".



Η ομάδα συνέκρινε τη λειτουργία εγκεφάλου των σκύλων με 22 ανθρώπους εθελοντές που εξετάστηκαν στους ίδιους αξονικούς τομογράφους. Οι επιστήμονες έπαιξαν στους ανθρώπους και στα σκυλιά 200 διαφορετικούς ήχους, από τους θορύβους του περιβάλλοντος -όπως οι ήχοι των αυτοκινήτων και οι σφυρίχτρες- μέχρι τους ανθρώπινους ήχους (αλλά όχι λόγια) και φθόγγους σκύλου. Διαπιστώθηκε ότι ένα παρόμοιο σημείο – το πιο πρόσθιο τμήμα του κροταφικού λοβού- ενεργοποιήθηκε τόσο στα ζώα, όσο και στους ανθρώπους, στο άκουσμα ανθρώπινης φωνής. "Η θέση όπου έγινε αυτή η αντίδραση στον εγκέφαλο του σκύλου βρίσκεται σε πολύ παρόμοιο σημείο με αυτό που βρήκαμε στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Ήδη το γεγονός ότι διαπιστώσαμε πως αυτές οι περιοχές υπάρχουν στον εγκέφαλο του σκύλου, είναι για εμάς μια έκπληξη", είπε ο Andics.

Συναισθηματικοί ήχοι, όπως το κλάμα και το γέλιο, έδειξαν να ακολουθούν επίσης ένα παρόμοιο μοτίβο αντίδρασης, με μια περιοχή κοντά στον πρωτοταγή ακουστικό φλοιό να ανάβει και σε σκύλους και σε ανθρώπους. Ωστόσο, ενώ ανταποκρίθηκαν στην ανθρώπινη φωνή, οι αντιδράσεις των σκύλων ήταν πολύ ισχυρότερες σε ήχους άλλων σκυλιών. Επίσης, φάνηκαν λιγότερο ικανοί από τους ανθρώπους να διακρίνουν τη διαφορά μεταξύ των ήχων του περιβάλλοντος και φωνητικών θορύβων. Μετά από αυτή τη μεγάλη διαπίστωση, οι επιστήμονες εξετάζουν την πιθανότητα να συνεχίσουν τις μελέτες, πάνω σε αντιδράσεις σκυλιών σε ανθρώπινα λόγια, αυτή τη φορά.

econews.gr


Woman-Life
 
woman-life

Ημερομηνία: Τετάρτη, 12-11-2014, 23:17 | Δημοσίευμα # 4
Πλατινένιο Admin

Δημοσιεύσεις: 2513
Δωράκια: 6
Σεβασμός: 5

Offline
Και τα σκυλιά ζηλεύουν, λένε οι επιστήμονες!

Οι σκύλοι ζηλεύουν το αφεντικό τους, αν αυτό δείχνει ενδιαφέρον για κάποιον άλλο σκύλο, ακόμη και ψεύτικο, όπως επιβεβαιώνει μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Η διαπίστωση δεν αναμένεται να εκπλήξει όσους διαθέτουν σκύλο και έχουν ήδη μάλλον διαπιστώσει ιδίοις όμμασι τις ζηλιάρικες αντιδράσεις του «καλύτερου φίλου» τους. Σε κάθε περίπτωση, η μελέτη δείχνει ότι το αίσθημα της ζήλιας έχει βαθιές εξελικτικές ρίζες και δεν αποτελεί «προνόμιο» των ανθρώπων. Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια ψυχολογίας Κριστίν Χάρις του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια – Σαν Ντιέγκο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «PLoS One», σύμφωνα με το «Science», τους «Times» της Νέας Υόρκης και τη βρετανική «Gurdian», μελέτησαν 36 σκύλους μαζί με τα αφεντικά τους, τους οποίους βιντεοσκόπησαν.



Τα περισσότερα σκυλιά, που προέρχονταν από 14 διαφορετικές ράτσες, αλλά ήσαν όλα σχετικά μικρά, έδειχναν αδιάφορα, όταν το αφεντικό τους έκανε κάτι άλλο, π.χ. διάβαζε φωναχτά ένα βιβλίο. Όταν όμως το αφεντικό τους έπαιζε με έναν ψεύτικο σκύλο ή ακόμη και με έναν κουβά που είχε πάνω του ζωγραφισμένο έναν σκύλο, τότε η συμπεριφορά των σκυλιών άλλαζε δραματικά. Τα συμπαθή τετράποδα έκαναν ό,τι μπορούσαν για να του αποσπάσουν την προσοχή από το «ανταγωνιστικό» αντικείμενο, γαυγίζοντας, κουνώντας την ουρά τους, μπαίνοντας ανάμεσα στο αφεντικό τους και στον ψεύτικο σκύλο, σπρώχνοντας τον έναν ή τον άλλο κ.α. Αρκετοί σκύλοι μάλιστα -το 42% – δάγκωναν την κούκλα – σκύλο, που με το πάτημα ενός κουμπιού γαύγιζε κουνώντας για λίγο την ουρά της και την οποία μάλλον θεωρούσαν ζωντανή.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, πιθανότατα πρόκειται για μια απλή -και γνώριμη στους ανθρώπους- μορφή ζήλιας, που πηγάζει από την έλλειψη προσοχής και στοργής λόγω της ύπαρξης κάποιου «ανταγωνιστή». Η Χάρις εκτίμησε ότι είναι μια πρωτογενής μορφή ζήλιας, ανάλογη αυτής που δείχνουν τα μωρά, τα οποία, όπως έχει δείξει μία προηγούμενη έρευνα, ήδη από την ηλικία των έξι μηνών ζηλεύουν, όταν η μαμά τους στρέφει την προσοχή της σε κάποια μεγάλη κούκλα. Πιθανώς η ζήλια είναι ένα αίσθημα που βοηθούσε στην επιβίωση (εξασφάλιση τροφής, προστασίας κ.ά.), γι’ αυτό «καλωδιώθηκε» εξελικτικά στον εγκέφαλο των κοινωνικών ζώων και των ανθρώπων.

Πάντως δεν πείθονται όλοι οι επιστήμονες ότι αυτό που νιώθουν τα σκυλιά, είναι όντως ζήλια ανθρώπινου τύπου. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η ζήλεια δεν είναι ένα απλό, αλλά ένα πολύπλοκο συναίσθημα, που προϋποθέτει περίπλοκες σκέψεις για τον εαυτό και τους άλλους, κάτι που δεν είναι δυνατό για έναν σκύλο. Άλλοι επιστήμονες όμως αντιτείνουν ότι όχι μόνο η ζήλεια είναι τελικά απλή και εν μέρει έμφυτη, άρα όχι παράξενο που τη νιώθουν -εκτός από τα μωρά- και οι σκύλοι, αλλά επιπλέον, όπως έχουν δείξει άλλες έρευνες, οι τετράποδοι φίλοι μας φαίνεται να νιώθουν και άλλα οικεία στους ανθρώπους συναισθήματα, όπως ενοχή. Σημειωτέον ότι, σύμφωνα με την Χάρις, η ζήλια είναι η τρίτη συχνότερη αιτία ανθρωποκτονιών παγκοσμίως. Ευτυχώς πάντως οι σκύλοι δεν φαίνεται να πέφτουν στο επίπεδο των ανθρώπων…

πηγή: tanea.gr


Woman-Life
 
woman-life

Ημερομηνία: Κυριακή, 30-11-2014, 17:08 | Δημοσίευμα # 5
Πλατινένιο Admin

Δημοσιεύσεις: 2513
Δωράκια: 6
Σεβασμός: 5

Offline
Τι πραγματικά νιώθει o σκύλος για εμάς;

Λατρεύουμε τα μαλλιαρά παιδιά μας. Και το ξέρουμε πως μας λατρεύουν και αυτά. Η αγάπη και η μοναδική αφοσίωση του σκύλου στον άνθρωπό του έρχεται όμως τώρα να αποδειχθεί και επιστημονικά μέσω νευροαπεικόνισης. Ναι, οι επιστήμονες μελετούν τον εγκέφαλο των τετράποδων. Και ο μαγνητικός τομογράφος έρχεται να επιβεβαιώσει πως οι σκύλοι μας αγαπάνε, μας χρειάζονται, μας συναισθάνονται, είμαστε η οικογένειά τους… Χάρη στις σύγχρονες μεθόδους νευροαπεικόνισης αρχίζουμε να έχουμε μία καλύτερη εικόνα για ό,τι συμβαίνει στο χνουδωτό κεφάλι των τετράποδων παιδιών μας, γράφει η Τερίσα Φίσερ στον ενημερωτικό δικτυακό τόπο Mic που εδρεύει στη Νέα Υόρκη. Όχι μόνο οι σκύλοι μας αγαπούν όσο κι εμείς, αλλά στην πραγματικότητα μας νοιώθουν και είμαστε οικογένειά τους. Οι σκύλοι βασίζονται στους ανθρώπους περισσότερο για στοργή και προστασία απ’ ότι στο δικό τους είδος.

Η πιο άμεσα συνδεδεμένη με τον εγκέφαλο απόδειξη ότι οι σκύλοι είναι απελπιστικά αφοσιωμένοι στους ανθρώπους έρχεται από πρόσφατη μελέτη νευροαπεικόνισης για την επεξεργασία της οσμής στον εγκέφαλο του σκύλου. Επιστήμονες ειδικευμένοι στις γνωστικές λειτουργίες των ζώων στο Πανεπιστήμιο Έμορι της πολιτείας της Τζόρτζια εκπαίδευσαν τους σκύλους να καθίσουν ακίνητοι στον μαγνητικό τομογράφο και χρησιμοποίησαν τη μη επεμβατική μέθοδο της λειτουργικής μαγνητικής τομογραφίας (fMRI) για να μετρήσουν την αντίδραση του νευρικού συστήματος στην μυρωδιά ανθρώπων και ζώων, τόσο οικείων όσο και αγνώστων.

Καθώς οι σκύλοι καθοδηγούνται στον κόσμο μέσω της μύτης τους, ο τρόπος με τον οποίο επεξεργάζονται τις μυρωδιές προσφέρει πολλές δυνατότητες ερμηνείας της κοινωνικής συμπεριφοράς. Οι επιστήμονες εντόπισαν ότι η μυρωδιά των ιδιοκτητών των σκύλων πράγματι πυροδότησε ενεργοποίηση του ‘κέντρου επιβράβευσης’ στον εγκέφαλό τους (κερκοφόρος πυρήνας). Από όλες τις μυρωδιές, οι σκύλοι όντως έδωσαν πρώτη προτεραιότητα σε εκείνη του ανθρώπου –πάνω από ο,τιδήποτε και οποιονδήποτε άλλον. Τα αποτελέσματα της μελέτης του Πανεπιστημίου του Έμορι συμφωνούν με άλλες έρευνες τετράποδης νευροαπεικόνισης.

Στη Βουδαπέστη, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Έοτβος Λόραντ έχουν μελετήσει επίσης μέσω της μεθόδου της fMRI την εγκεφαλική δραστηριότητα των σκύλων στο άκουσμα ανθρώπινων και σκυλίσιων ήχων -φωνές, γέλια, κλάματα, γαβγίσματα, αναστεναγμούς, σφυρίγματα. Πριν από αυτή τη μελέτη, την πρώτη στον κόσμο, δεν είχαμε καμία ιδέα τι συμβαίνει μέσα στο κεφάλι του σκύλου όταν οι άνθρωποι κάνουν… θόρυβο. Και το πιο εντυπωσιακό που μάθαμε είναι ότι υπάρχουν μεγάλες ομοιότητες στον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος ανθρώπου και σκύλου επεξεργάζεται συναισθηματικά φορτισμένους ήχους.

Οι σκύλοι όχι μόνο καταλαβαίνουν από τη φωνή τη διάθεση και τη συναισθηματική μας φόρτιση, αλλά στην πραγματικότητα είναι «σχεδιασμένοι» να μας συναισθάνονται, καθώς περιοχές του εγκεφάλου τους είναι, ακριβώς όπως και στον άνθρωπο, αφιερωμένες στην επεξεργασία της φωνής. «Είναι ενδιαφέρον να κατανοήσουμε τον μηχανισμό που βοηθά μία τόσο επιτυχή φωνητική επικοινωνία μεταξύ δύο ειδών. Δεν χρειαζόμασταν την νευροαπεικόνιση για να δούμε ότι αυτή η επικοινωνία [μεταξύ ανθρώπου και σκύλου) λειτουργεί, αλλά χωρίς αυτήν, δεν καταλαβαίναμε γιατί λειτουργεί. Τώρα, αρχίζουμε πραγματικά να την κατανοούμε» δήλωσε στο Mic o νευροεπιστήμονας Ατίλα Άντιτς, επικεφαλής της ερευνητικής μελέτης.

Η συμπεριφορική μελέτη υποστηρίζει επίσης τα ευρήματα της νευροαπεικόνισης. Σύμφωνα με τον Άντιτς οι σκύλοι αλληλεπιδρούν με τους ανθρώπους με τον ίδιο τρόπο που κάνουν τα μωρά με τους γονείς τους. Όταν οι σκύλοι φοβούνται ή ανησυχούν τρέχουν στους ιδιοκτήτες τους, όπως τα νήπια τρέχουν προς τους γονείς τους. Αυτό έρχεται σε απόλυτη αντίθεση με άλλα εξημερωμένα ζώα: οι γάτες, καθώς και τα άλογα, θα τρέξουν μακριά.

Ο σκύλος είναι επίσης το μόνο μη πρωτεύον θηλαστικό που κοιτά τον άνθρωπο στα μάτια. Αυτό είναι κάτι που ο Άντιτς, μαζί με άλλους ερευνητές, ανακάλυψαν περίπου μία δεκαετία πριν όταν μελέτησαν την εξημέρωση λύκων, οι οποίοι νόμιζε πως θα μοιράζονται αυτό το χαρακτηριστικό. Όμως, αυτή είναι μία μοναδική συμπεριφορά μεταξύ σκύλου και ανθρώπου: Οι σκύλοι επιζητούν την επαφή με τα μάτια με τους ανθρώπους, όχι τους βιολογικούς γονείς τους.

Οι ερευνητές έχουν εξετάσει τη σχέση ανθρώπου-ζώου και από την άλλη πλευρά. Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Οκτώβριο στην επιθεώρηση της Public Library of Science (PLOS) , ερευνητές στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασσαχουσέττης εξέτασαν την εγκεφαλική δραστηριότητα ως «απάντηση» σε φωτογραφίες σκύλων και παιδιών.

Οι μετέχοντες στη μελέτη ήταν γυναίκες που είχαν σκυλιά και παιδιά για τουλάχιστον δύο χρόνια. Αμφότερες οι φωτογραφίες σκύλων και παιδιών κέντρισαν τις περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με συναίσθημα, επιβράβευση, στοργή, οπτική επεξεργασία και κοινωνική αλληλεπίδραση. Βασικά, τόσο τα μαλλιαρά όσο και τα μη μαλλιαρά μέλη της οικογένειας μάς κάνουν εξίσου χαρούμενους…

πηγή: in.gr


Woman-Life
 
woman-life

Ημερομηνία: Κυριακή, 04-01-2015, 15:09 | Δημοσίευμα # 6
Πλατινένιο Admin

Δημοσιεύσεις: 2513
Δωράκια: 6
Σεβασμός: 5

Offline
Τα σκυλιά… καταλαβαίνουν τι λέμε

Τα σκυλιά δείχνουν ιδιαίτερη προσοχή στα συναισθήματα που «βγαίνουν» από τη φωνή μας. Ακούν αν ο τόνος της φωνή μας είναι φιλικός ή εχθρικός, πώς ανεβαίνει ή κατεβαίνει ο τόνος μας, ακόμη και ο ρυθμός της ομιλίας μας. Τι συμβαίνει όμως με το νόημα των λέξεων που επιλέγουμε; Κάποιες έρευνες αναφέρουν, ότι οι πολύ έξυπνοι σκύλοι γνωρίζουν μερικές εκατοντάδες λέξεις. Όπως αναφέρει δημοσίευμα του npr.org, ο Chaser, ένα μπόρντερ κόλι από τη Νότια Καρολίνα είχε μάθει 1.022 ουσιαστικά και εντολές. «Πέρα όμως από αυτές τις ελάχιστες έρευνες, υπάρχουν λίγα στοιχεία ως προς το πώς τα σκυλιά διακρίνουν την ομιλία που περιέχει λέξεις με κάποιο νόημα, από τους ήχους» σχολίασε ο νευροβιολόγος Attila Andics. «Γνωρίζουμε ότι τα σκυλιά καταλαβαίνουν από τον τρόπο με τον οποίο λέμε κάτι, όμως γνωρίζουμε ελάχιστα γύρω από το πόσα καταλαβαίνουν τα σκυλιά από αυτά που τους λέμε» πρόσθεσε ο ίδιος.



Μια ομάδα ψυχολόγων παρουσίασε πρόσφατα μια έρευνα στο επιστημονικό περιοδικό Current Biology, σύμφωνα με την οποία τα σκυλιά όντως δίνουν προσοχή στην έννοια των λέξεων. Μάλιστα, όπως υποστηρίζουν, τα σκυλιά επεξεργάζονται τις πληροφορίες αυτές σε ένα διαφορετικό τμήμα του εγκεφάλου τους από εκείνο στο οποίο επεξεργάζονται τα συναισθηματικά στοιχεία μιας ομιλίας. Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας της μεταπτυχιακής φοιτήτριας Victoria Ratcliffe από το πανεπιστήμιο του Σάσεξ, ο Andics ανέφερε το εξής: «Τα σκυλιά ήταν σε θέση να διακρίνουν ανάμεσα στις προτάσεις που είχαν κάποιο νόημα και σε αυτές που δεν είχαν νόημα».

Η έρευνα υποδηλώνει ακόμη, ότι ο εγκέφαλος ενός σκύλου «σπάει» το λόγο σε δύο τμήματα: τα συναισθηματικά στοιχεία και τη σημασία των λέξεων. Στη συνέχεια, επεξεργάζεται τα δύο αυτά «συστατικά» σε διαφορετικές περιοχές: τα συναισθηματικά στοιχεία στη δεξιά πλευρά του εγκεφάλου και τη σημασία των λέξεων στην αριστερή. Η διαδικασία αυτή παρουσιάζει ομοιότητες με τον τρόπο που επεξεργάζονται την ομιλία οι άνθρωποι. Κι εμείς σπάμε το λόγο σε πολλά κομμάτια, όπως αυτό της σημασίας των ίδιων των λέξεων και τα συναισθηματικά στοιχεία που βγαίνουν από τον ομιλητή. «Πείτε όλα τα συναισθηματικά στο αριστερό αυτί του σκύλου σας, ενώ για τις εντολές που θέλετε ο σκύλος σας να καταλάβει ξεκάθαρα και με ακρίβεια στοχεύστε προς το δεξί αυτί», συμπληρώνουν οι ερευνητές.

perierga.gr


Woman-Life
 
woman-life

Ημερομηνία: Τρίτη, 10-03-2015, 23:28 | Δημοσίευμα # 7
Πλατινένιο Admin

Δημοσιεύσεις: 2513
Δωράκια: 6
Σεβασμός: 5

Offline
Oι σκύλοι ξεχωρίζουν τους χαρούμενους από τους θυμωμένους ανθρώπους

Πολλοί άνθρωποι ήσαν ήδη σχεδόν σίγουροι, αλλά τώρα μια νέα αυστριακή επιστημονική έρευνα έρχεται να το επιβεβαιώσει: Οι σκύλοι μπορούν να διακρίνουν ανάμεσα σε ένα θυμωμένο και σε ένα χαρούμενο ανθρώπινο πρόσωπο. Έτσι, ένα χαμόγελο στον καλύτερο φίλο του ανθρώπου δεν πάει χαμένο.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βιέννης, του Ιατρικού Πανεπιστημίου και του Κτηνιατρικού Πανεπιστημίου, με επικεφαλής τον καθηγητή κτηνιατρικής Λούντβιχ Χούμπερ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας «Current Biology», σύμφωνα με το «Science» και το BBC, διεξήγαγαν πειράματα με δύο ομάδες 20 σκύλων, στις οποίες έδειξαν φωτογραφίες ανθρώπων με διαφορετικές εκφράσεις στο πρόσωπο.

Οι μισοί σκύλοι αμείβονταν αυτόματα με τροφή κάθε φορά που με την μουσούδα τους ακουμπούσαν σωστά ένα χαρούμενο πρόσωπο, ενώ οι άλλοι μισοί σκύλοι έπαιρναν την αμοιβή τους, όταν αναγνώριζαν σωστά μια θυμωμένη έκφραση. Οι «απαντήσεις» των σκύλων είχαν σαφώς μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας από αυτό που αναμενόταν αν δίνονταν απλώς στην τύχη.

Οι Aυστριακοί επιστήμονες ανέφεραν ότι ουσιαστικά πρόκειται για την πρώτη φορά που υπάρχουν αξιόπιστες ενδείξεις ότι ένα άλλο ζώο, πέρα από τον άνθρωπο, είναι σε θέση να αναγνωρίσει τις συναισθηματικές εκφράσεις κάποιου άλλου.

Όπως είπε ο Λούντβιχ Χούμπερ, αυτό το πετυχαίνουν οι σκύλοι όχι μόνο με πρόσωπα ανθρώπων που ήδη γνωρίζουν, αλλά και εντελώς αγνώστων, που δεν έχουν δει ποτέ στο παρελθόν. Είναι πιθανό, όπως είπε, ότι οι σκύλοι κάνουν ό,τι και οι άνθρωποι: συσχετίζουν ένα χαρούμενο πρόσωπο με ένα θετικό νόημα και ένα θυμωμένο πρόσωπο με ένα αρνητικό νόημα – αν και δεν συμφωνούν ακόμη όλοι οι επιστήμονες με αυτό.

Προηγούμενες μελέτες έχουν πάντως δείξει ότι οι σκύλοι μπορούν να νιώσουν κάποιον άνθρωπο που κλαίει, ενώ μπορούν επίσης να «διαβάσουν» και τη συμπεριφορά του αφεντικού τους. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα σκυλιά ανέπτυξαν ασυνήθιστα καλές ικανότητες επικοινωνίας με τους ανθρώπους, κατά την μακρά φάση εξημέρωσής τους από τους λύκους.

Πηγη : news.gr


Woman-Life
 
ΦΟΡΟΥΜ » ΣΠΙΤΙ - ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ - ΝΟΙΚΟΚΥΡΑ » ΦΥΤΑ ΚΑΙ ΖΩΑ » Η αγάπη ενός σκύλου είναι αληθινή!
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:

Καινούρια Άρθρα

(15-01-2017) Είναι και κάτι πρωινά ...!!! | Ψυχολογία
(23-06-2016) 5 Tips για οικονομικές καλοκαιρινές αποδράσεις | Χρήμα, αγορά, οικονομία
(20-06-2016) Τοματόσουπα με καπνιστό λουκάνικο | Σούπες - Ζωμοί
(17-06-2016) Τα 4 SOS τιπ για το μακιγιάζ της παραλίας | Μακιγιάζ και άρωμα
(14-06-2016) Δουλεύω στο σπίτι | Χτίζουμε καριέρα
(12-06-2016) Μην κάνετε αυτά τα λάθη μπροστά στα παιδιά σας | Γονείς και παιδιά

Κατασκευές βήμα βήμα
Μόνο για μέλη

Τέχνη Σερβιρίσματος
Μόνο για μέλη


Copyright MyCorp © 2024
Site managed by uCoz
website stats