Σάββατο
26-05-2018
23:24
Καλωσόρισες Επισκέπτης
RSS
 

Main Publisher Registration Login
Άρθρα »
Site menu

Catalog categories
Ψυχολογία
Η διατροφή μας
Δίαιτα και βάρος
Υγεία πάνω απ' όλα
Άσκηση και γυμναστική

Ενδιαφέρον

Κατασκευές βήμα-βήμα

Τέχνη Σερβιρίσματος

Ομορφιά βήμα-βήμα

* * *


Λέξεις κλειδιά

Κουτσομπολιό

Αρχική » Άρθρα » Υγεία - Διατροφή » Υγεία πάνω απ' όλα

Ο πόνος του αυχένα
Ο ασθενής με αυχεναλγία, δηλαδή με έντονους πόνους στην περιοχή του αυχένα, είναι συχνός επισκέπτης των ιατρείων αλλά και των τμημάτων επειγόντων περιστατικών.

Πότε πρέπει να ανησυχήσω;

Παρατεινόμενος ή επιδεινούμενος πόνος: Συνήθως τα μυϊκά προβλήματα διαγιγνώσκονται από τον ίδιο τον πάσχοντα, καθώς είναι αποτέλεσμα παρατεταμένης ή υπερβολικής δραστηριότητας και κακής στάσης του σώματος και παρέρχονται από μόνα τους εντός λίγων ημερών. Στην περίπτωση όμως που ο πόνος επιδεινώνεται ή δε βελτιώνεται εντός μιας ως δύο εβδομάδων, τότε πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Έντονος πόνος μετά από τραυματισμό: Μετά από κάκωση στο κεφάλι ή στον αυχένα αναζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια, καθώς μπορεί να έχει υποστεί κάταγμα κάποιος σπόνδυλος και να κινδυνεύει άμεσα ο νωτιαίος μυελός. Στο μεταξύ ο αυχένας πρέπει να ακινητοποιηθεί με νάρθηκα (κολάρο).

Πόνος που ακτινοβολεί: Ο αυχενικός πόνος που ακτινοβολεί στον ώμο και το άνω άκρο, ή που συνοδεύεται από μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στα δάχτυλα, υποδεικνύει νευρικό ερεθισμό και μπορεί να διαρκέσει από τρεις ως έξι μήνες. Επειδή ο συνεχής νευρικός ερεθισμός μπορεί να προκαλέσει σοβαρές και μη αναστρέψιμες βλάβες, μη χρονοτριβείτε να ζητήσετε τη βοήθεια ειδικού.

Έκπτωση μυϊκής ισχύος: Η εμφάνιση μυϊκής αδυναμίας στο άνω ή κάτω άκρο, όπως μαρτυρά η δυσκολία σταθερής συγκράτησης αντικειμένων στην παλάμη, ή το σύρσιμο του ποδιού κατά τη βάδιση, απαιτεί άμεση ιατρική εκτίμηση.

Πόνος κατά τη διάρκεια της νύχτας: Η εμφάνιση πόνου ή η επιδείνωση του κατά τη διάρκεια της νύχτας μπορεί να υποδηλώνει σοβαρό πρόβλημα.

Αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου και της ουροδόχου κύστης: Τέτοιες μεταβολές οφείλονται στη συμπίεση του ΝΜ και αυτονόητο είναι ότι αποτελούν ιατρικό επείγον.

Πόνος που εκδηλώνεται κατά την άσκηση ή συνδυάζεται με πόνο στο θώρακα: Αυτού του τύπου ό πόνος υποδηλώνει όπως προαναφέρθηκε στεφανιαία νόσο και δεν πρέπει να υποτιμάται.

Πόνος που συνοδεύεται από πυρετό: Όταν ο πόνος στον αυχένα συνδυάζεται με δυσκαμψία της περιοχής και πυρετό υποδεικνύει την ύπαρξη μηνιγγίτιδας και πρέπει να σας οδηγήσει άμεσα στο γιατρό σας.

health.in.gr

Ας δούμε εν συντομία την θεραπευτική προσέγγιση της αυχεναλγίας

Τα 5 κακά της
μοίρας μας!

Βελτιώστε την ποιότητα ζωής σας και απαλλα- χτείτε από τον πόνο περιορίζοντας ή, ακόμη καλύτερα, δίνοντας τέ- λος σε ορισμένες κακές συνήθειες. Συγκεκριμέ- να, αποφεύγετε να:

 • Δουλεύετε στον υπολογιστή με το κε- φάλι σκυφτό ή με τον κορμό σας στραμμένο στο πλάι.
 • Στηρίζετε πολλή ώρα το κεφάλι σας με τα χέρια.
 • Συγκρατείτε για πολλή ώρα με τον ώμο σας το τηλέφωνο στο αυτί σας την ώρα που μιλάτε.
 • Παρακολουθείτε τη- λεόραση ξαπλωμένοι σε ψηλό μαξιλάρι.
 • «Χτυπά» πάνω σας το κλιματιστικό.
 • vita.gr
  Τα τοπικά θεραπευτικά μέτρα θα πρέπει να εφαρμόζονται κυρίως κατά την νύχτα, οπότε και συμβαίνουν οι περισσότερες βλάβες λόγω πολύωρης κακής θέσης.

  Μαξιλάρια: Κατά τη διάρκεια του ύπνου, οι μετακινήσειςς και οι περιστροφές χωρίς υποστήριξη επιδεινώνουν το σπασμό. Ο ασθενής πρέπει να κοιμάται πάνω σε δύο πολύ σκληρά μαξιλάρια. Μπορεί να δοκιμαστεί ο συνδυασμός ενός μαξιλαριού με φλοιούς σίκαλης πάνω σε ένα μαξιλάρι με πούπουλα. Ο ασθενής πρέπει να κοιμάται χρησιμοποιώντας οποσδήποτε μαξιλάρι και στάση τον βολεύει περισσότερο. Η εφαρμογή τοπικής θερμότητας με οποιοδήποτε τρόπο παρέχει ανακούφιση.

  Κολάρα: Ένα μαλακό αυχενικό κολάρο που χρησιμοποιείται μόνο κατά τη διάρκεια της νύχτας παρέχει συμπτωματική ανακούφιση και αν το άλγος είναι έντονο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αναφέρεται συχνά ότι η χρήση του κολάρου προκαλεί αδυναμία των αυχενικών μυών, αλλά η αντίληψη αυτή δεν ευσταθεί και τα οφέλη από τη χαλάρωση του αυχένα υπερτερούνμ κατά πολύ των οποιωνδήποτε θεραπευτικών αντεδείξεων.

  Φάρμακα: Η αυχεναλγία μπορεί να ανταποκριθεί σε απλά αναλγητικά, συχνά όμως είναι έντονη και ανθεκτική. Εφόσον τα παραπάνω βήματα αποτύχουν μπορεί να δοκιμαστεί η χρήση ενός μυοχαλαρωτικού φαρμάκου.
  Επιδή το άλγος μπορεί να είναι χρόνιο είναι συχνή μια αντιδραστική κατάθλιψη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα αντικαταθλιπτικό τόσο για ψυχιατρική του ένδειξη όσο και για οφέλη που παρατηρούνται σε όλες τις περιπτώσεις χρόνιου άλγους.

  Φυσικοθεραπεία: Η φυσικοθεραπεία συνιστάται συχνά και εφαρμόζεται χωρίς ιατρική παραγγελία αλλά χρειάζεται προσοχή. Από τη στιγμή που ο φυσιοθεραπευτής περιορίζει τη θεραπεία σε τοπική εφαρμογή θερμότητας και ήπιες μαλάξεις δεν υπάρχει κίνδυνος. Η περισσότερο έντονη θεραπεία, οι χειρισμοί και οι ασκήσεις συνήθως επιδεινώνουν το πρόβλημα.

  Χειροπρακτική: Οι χειρισμοί της χειροπρακτικής μπορεί να παρέχουν παροδική συμπτωματική ανακούφιση σε πολλούς ασθενείς, αλλά, αν και σπάνια, η επιπλοκή της βλάβης της σπονδιλικής αρτηρίας είναι καταστροφική.

  Ιατρεία πόνου: Οι ασθενείς με επίμονο άλγος μπορεί να ωφελούνται από μια επίσκεψη σε ένα ιατρείο πόνου για μια αυχενική επισκληρίδια έγχυση στεροειδών. Η τοπική θεραπεία με ενέσεις ατλαντικής τοξίνης τύπου Α είναι επίσης υπό διερεύνηση ως ένα μέσο διακοπής του φαύλου κύκλου άλγους-μυικού σπασμού-άλγους.

  Γράφει η Νευρολόγος Όλγα Κουτούλα
  Περιοδική έκδοση του Δήμου Ευόσμου Θεσ/νίκης
  Μάρτιος-Απρίλιος 2009
  Τεύχος 05

  Κατηγορία: Υγεία πάνω απ' όλα | Έγραψε: woman-life (21-08-2009) | Το διάβασαν: 4993

  Άλλα άρθρα με θέμα υγεία:

  Καινούρια Άρθρα :

  · Είναι και κάτι πρωινά ...!!!

  · 5 Tips για οικονομικές καλοκαιρινές...

  · Τοματόσουπα με καπνιστό λουκάνικο

  · Τα 4 SOS τιπ για το μακιγιάζ της πα...

  · Δουλεύω στο σπίτι

  · Μην κάνετε αυτά τα λάθη μπροστά στα...

  · Το φαρμακείο των καλοκαιρινών διακο...

  · 40+ Πλεξούδες για το καλοκαίρι

  · Η ζωή με σκύλο

  · 10 ταξίδια που πρέπει να κάνεις πρι...

  · Φτιάξε δικά σου πεντανόστιμα ferrer...

  · 4 λάθη καλοκαιρινού μακιγιάζ

  · Τα πρώτα 70 λεπτά του μωρού στον κό...

  · 7 τύποι γυναικών που οι άντρες δε θ...

  Συνολικά σχόλια: 0

  Μόνο εγγεγραμμένα μέλη μπορούν να αφήνουν σχόλια.

  [ Εγγραφή νέου μέλους | Είσοδος ]  Σχόλια Καινούρια τεστ
 • Πώς εκδηλώνετε τον έρωτά σας? New

 • Τι είδους ζευγάρι είστε?

 • Θα ωριμάσετε επιτέλους?

 • Τα θέλω όλα εδώ και τώρα!

 • Το ποτήρι είναι μισοάδειο ή μισογεμάτο?

 • Είστε στο σωστό επαγγελματικό δρόμο?
 • Login form
  Μπείτε στην παρέα μας!
  Γίνετε μέλος και αποκτήστε πρόσβαση στις κρυφές σελίδες!

  Όνομα :
  Κωδικός :

  Αναζήτηση Άρθρων


  Χρήσιμοι σύνδεσμοι


  Η αναδημοσίευση μπορεί να γίνει αν, και μόνο αν τηρηθούν οι όροι
  Copyright MyCorp © 2018 - Site managed by uCoz
  website stats