Πέμπτη
25-04-2024
09:00
Καλωσόρισες Επισκέπτης
RSS
 

Main Publisher Registration Login
Περί σοκολάτας ο λόγος - Page 3 - ΦΟΡΟΥΜ »

· Αρχική σελίδα του site
· Αρχική σελίδα του φόρουμ
· Νέα δημοσιεύματα · Μέλη
· Κανόνες · Αναζήτηση · RSS


  • Page 3 of 3
  • «
  • 1
  • 2
  • 3
ΦΟΡΟΥΜ » ΟΜΟΡΦΙΑ - ΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ » ΔΙΑΤΡΟΦΗ » Περί σοκολάτας ο λόγος
Περί σοκολάτας ο λόγος
woman-life

Ημερομηνία: Παρασκευή, 14-11-2014, 23:01 | Δημοσίευμα # 31
Πλατινένιο Admin

Δημοσιεύσεις: 2513
Δωράκια: 6
Σεβασμός: 5

Offline
Η σοκολάτα «προστατεύει από την παχυσαρκία»!

Λίγη σοκολάτα την ημέρα μπορεί να προστατεύει από την παχυσαρκία και τον τύπου 2 διαβήτη χάρη σε ένα αντιοξειδωτικό συστατικό που περιέχει, σύμφωνα με μία νέα μελέτη. Ωστόσο αυτό δεν αποτελεί άλλοθι για την υπερκατανάλωσή της: στις περισσότερες μελέτες οι συγκεντρώσεις των συστατικών που ελέγχονται αντιστοιχούν σε ποσότητα σοκολάτας έως 100 γραμμάρια την ημέρα. Επιπλέον, δεν περιέχουν όλες οι σοκολάτες εξίσου πολλά θρεπτικά συστατικά. Αντιθέτως, οι πιο πλούσιες είναι οι μαύρες σοκολάτες και μάλιστα με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο.

Οι επιστήμονες που πραγματοποίησαν τη νέα μελέτη λένε ότι αυτού του είδους οι σοκολάτες βελτιώνουν επίσης τη σκέψη, ελαττώνουν την όρεξη και μειώνουν την αρτηριακή πίεση. Όπως γράφουν οι ερευνητές στην «Επιθεώρηση Αγροτικής & Διατροφικής Χημείας» (JAFC), είναι καλά γνωστό ότι το κακάο, το βασικό συστατικό της μαύρης σοκολάτας, είναι πλούσιο σε φλαβονόλες, μία ομάδα ισχυρών αντιοξειδωτικών ουσιών. Ωστόσο, περιέχει πολλά και διαφορετικά είδη και έως τώρα δεν ήταν γνωστό ποιο απ’ όλα παρέχει τα περισσότερα οφέλη.

Έτσι, οι επιστήμονες από το Πολυτεχνικό Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Επιστήμης Τροφίμων δρα Άντριου Π. Νίλσον, αποφάσισαν να εξετάσουν ξεχωριστά τα δυνητικά οφέλη κάθε είδους φλαβονολών. Οι ερευνητές άρχισαν να χορηγούν σε πολλές ομάδες ποντικιών διαφορετικά διαιτολόγια, άλλα εκ των οποίων ήταν πλούσια σε λιπαρά και άλλα φτωχά, ενώ σε άλλες ομάδες χορήγησαν διαιτολόγια με πολλά λιπαρά που όμως περιείχαν και συμπληρώματα διαφόρων ειδών φλαβονολών.

Με αυτό τον τρόπο ανακάλυψαν πως όταν προσέθεταν στο φαγητό των ζωών ένα συγκεκριμένο είδος φλαβονολών, τις ολιγομερικές προκυανιδίνες (PCs), τα ζώα δεν παρουσίαζαν αύξηση του σωματικού βάρους τους όσο παχυντική κι αν ήταν η διατροφή τους. Επιπλέον, παρουσίαζαν βελτίωση στην αντοχή στην γλυκόζη, γεγονός που σημαίνει ότι ήταν προστατευμένα από τον τύπου 2 διαβήτη. «Οι ολιγομερικές προκυανιδίνες φαίνεται ότι διαθέτουν τις ισχυρότερες αντιδιαβητικές και αντιπαχυντικές βιοϊδιότητες απ’ όλα τα φλαβονοειδή του κακάο, ιδίως στις χαμηλές δόσεις που δοκιμάσθηκαν στην παρούσα μελέτη», γράφουν οι ερευνητές στο άρθρο τους.

πηγή: tanea.gr


Woman-Life
 
woman-life

Ημερομηνία: Πέμπτη, 27-11-2014, 02:12 | Δημοσίευμα # 32
Πλατινένιο Admin

Δημοσιεύσεις: 2513
Δωράκια: 6
Σεβασμός: 5

Offline
Σοκολάτα και τυρί το πρωί για αστραφτερό χαμόγελο!

Ορισμένα τρόφιμα μπορεί να αυξάνουν τη λευκότητα των δοντιών – και η καλύτερη ώρα για να τα τρώμε είναι το πρωί, ισχυρίζεται ένας διάσημος αμερικανός οδοντίατρος. Όπως είπε στην βρετανική εφημερίδα «Daily Mail» ο δρ Χάρλοντ Κατζ, ιδρυτής της αλυσίδας κλινικών The California Breath Clinics, η μαύρη σοκολάτα, το πράσινο τσάι, οι φράουλες και το τυρί μπορούν να βοηθήσουν τη λευκότητα των δοντιών. Άλλα τρόφιμα που ασκούν παρόμοια δράση είναι οι ξηροί καρποί, τα μήλα και τα αχλάδια. Για καλύτερα αποτελέσματα, τα τρόφιμα αυτά πρέπει να καταναλώνονται πρωί-πρωί, για να εξουδετερώνουν τις βακτηριακές αποικίες που έχουν συσσωρευτεί τη νύχτα στα δόντια και ευθύνονται για την βακτηριακή πλάκα, υποστηρίζει.

Η σοκολάτα περιέχει θειοβρομίνη – μία ουσία που παίζει ρόλο στη σκλήρυνση της αδαμαντίνης ουσιών των δοντιών. Η αδαμαντίνη είναι η εξωτερική στοιβάδα τους και ο δρ Κατζ λέει πως όσο πιο σκληρή είναι, τόσο πιο δύσκολο είναι να αποχρωματιστούν τα δόντια. Ωστόσο το όφελος αυτό παρέχει μονάχα η μαύρη σοκολάτα με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο. Αντιθέτως, η σοκολάτα γάλακτος έχει αντίθετη δράση και συμβάλλει στην κακοσμία του στόματος, διότι περιέχει πάρα πολλή ζάχαρη και γάλα, λέει ο δρ Κατζ. Το πράσινο τσάι, με τη σειρά του, περιέχει τανίνες, οι οποίες ευνοούν τη λευκότητα επειδή εμποδίζουν τα βακτήρια να κολλήσουν στα δόντια, καθώς και πολυφαινόλες που καταπολεμούν τα οξέα και τα βακτήρια του στόματος.

Οι φράουλες περιέχουν μαλικό οξύ, ένα ένζυμο το οποίο στην πραγματικότητα λευκαίνει τα δόντια καθώς απομακρύνει τις χρωστικές (λ.χ. από τον καφέ και το τσιγάρο) από αυτά, ενώ το τυρί αυξάνει το pH του στόματος και έτσι μειώνει τις πιθανότητες αποχρωματισμού και διάβρωσης των δοντιών. Ξηροί καρποί, μήλα και αχλάδια συμβάλλουν στην απομάκρυνση των χρωστικών από τα δόντια, ενώ η υψηλή περιεκτικότητα των δύο τελευταίων σε νερό αυξάνει την παραγωγή του σάλιου, το οποίο είναι απαραίτητο για τη μείωση των βακτηρίων στο στόμα.

πηγή: tanea.gr


Woman-Life
 
woman-life

Ημερομηνία: Δευτέρα, 15-12-2014, 22:26 | Δημοσίευμα # 33
Πλατινένιο Admin

Δημοσιεύσεις: 2513
Δωράκια: 6
Σεβασμός: 5

Offline
Ποια σοκολάτα είναι καλύτερη για σένα;

Ένας από τους μεγαλύτερους γλυκούς πειρασμούς που κυκλοφορούν στο εμπόριο, ακούει στο όνομα «σοκολάτα» και βγαίνει σε ό,τι εκδοχή μπορεί να βάλει κανείς με το νου του. Είτε πρόκειται για μαύρη σοκολάτα, γάλακτος, λευκή, με ξηρούς καρπούς, σταφίδες και καραμέλα, ό,τι κι αν επιλέξει κανείς, το μόνο σίγουρο είναι ότι αφήνει γλυκιά γεύση στο στόμα. Ποια είναι όμως η καλύτερη επιλογή, σε τι διαφέρουν μεταξύ τους;



Κουβερτούρα
Αποτελείται από κακαόμαζα, βούτυρο κακάο και ζάχαρη. Το ποσοστό της κακαόμαζας είναι αυτό που καθορίζει την ποιότητα αλλά και τη γεύση της σοκολάτας σε μεγάλο βαθμό. Το ποσοστό αρχίζει από το 50% για τις περισσότερο κοινές σοκολάτες, φτάνει το 70% για σοκολάτες υψηλής περιεκτικότητας σε κακαόμαζα και εξαιρετικής ποιότητας και αγγίζει το 95% στο υψηλότερο ποσοστό της απόλυτης μπίτερ σοκολάτας χωρίς προσθήκη ζάχαρης. Παρότι οι περισσότεροι θεωρούν ότι η μαύρη σοκολάτα είναι καλύτερη σε περιπτώσεις δίαιτας, ωστόσο θερμιδικά διαφέρει από τη γάλακτος μόλις κατά περίπου 10-30 θερμίδες. Λόγω των αντιοξειδωτικών της, αλλά και της χαμηλότερης περιεκτικότητάς της σε «κακά» λιπαρά και χοληστερόλη αποτελεί καλύτερη επιλογή για ενηλίκους και άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

Σοκολάτα γάλακτος
Αποτελείται από κακαόμαζα, ζάχαρη και γάλα (ή σκόνη γάλακτος) και το ποσοστό της κακαόμαζας είναι κατά μέσο όρο στο 35%. Η σοκολάτα γάλακτος περιέχει τριπλάσια χοληστερόλη σε σχέση με τη μαύρη. Έχει όμως 3-4 φορές περισσότερο ασβέστιο, λιγότερη καφεΐνη και θεοβρωμίνη, ουσίες που δρουν στο κεντρικό νευρικό σύστημα, αλλά και λιγότερα αντιοξειδωτικά. Με βάση τη σύστασή της, θα λέγαμε ότι η σοκολάτα γάλακτος είναι καλύτερη για τα παιδιά και τους έφηβους, τις νεαρότερες δηλαδή ηλικίες, λόγω του ασβεστίου και της χαμηλής περιεκτικότητάς της σε καφεΐνη.

Λευκή σοκολάτα
Αποτελείται από βούτυρο κακάο, ζάχαρη, γάλα (ή σκόνη γάλακτος) και δεν περιέχει καθόλου κακαόμαζα γι’ αυτό έχει λίγο περισσότερες θερμίδες, χειρότερης ποιότητας λιπαρά και λίγο περισσότερη χοληστερόλη.

πηγή: huffington.gr


Woman-Life
 
woman-life

Ημερομηνία: Πέμπτη, 05-02-2015, 02:31 | Δημοσίευμα # 34
Πλατινένιο Admin

Δημοσιεύσεις: 2513
Δωράκια: 6
Σεβασμός: 5

Offline
Η σοκολάτα ωφελεί τη μνήμη!

Η πλούσια σε φλαβανόλη διατροφή-ουσίες που βρίσκονται στη σοκολάτα -μπορούν να φρενάρουν την εξασθένηση της μνήμης λόγω ηλικίας σε υγιείς ενήλικες, σύμφωνα με νέα έρευνα. Ο ερευνητής Giovambattista Desideri, από το University of L’Aquila, στην Ιταλία, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα της έρευνας είναι ενθαρρυντικά, καθώς στηρίζουν την ιδέα ότι η διατροφή- και συγκεκριμένα αυτή που είναι πλούσια σε φλαβανόλη- μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της νοητικής υγείας καθώς γερνάμε. Η έρευνα αφορούσε άντρες και γυναίκες ηλικίας 61 έως 85 ετών.



Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε 3 ομάδες φλαβανόλης και κατανάλωσαν ένα ρόφημα που περιείχε είτε υψηλή, είτε χαμηλή, είτε μέτρια ποσότητα κάθε μέρα για 8 εβδομάδες. Στους ανθρώπους που κατανάλωναν τακτικά ροφήματα με υψηλή ή μέτρια ποσότητα φλαβανόλης υπήρχαν σημαντικές βελτιώσεις στη γενική νοητική λειτουργία μετά από 8 εβδομάδες. Καθώς η νοητική λειτουργία ήταν φυσιολογική για τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα, η έρευνα έδειξε ότι ακόμα και νοητικά υγιείς άνθρωποι μπορούν να ωφεληθούν γρήγορα από την τακτική ένταξη της φλαβανόλης στη διατροφή τους. Οι ερευνητές ανακάλυψαν, νωρίτερα, οφέλη στις νοητικές και καρδιομεταβολικές λειτουργίες από τη συχνή κατανάλωση φλαβανόλης σε ηλικιωμένους που είχαν διαγνωστεί με ελαφριά νοητική εξασθένηση.

perierga.gr


Woman-Life
 
Fwteini

Ημερομηνία: Πέμπτη, 04-06-2015, 13:54 | Δημοσίευμα # 35
Φρέσκο Μέλος

Δημοσιεύσεις: 25
Δωράκια: 0
Σεβασμός: 0

Offline
Αγαπάω σοκολάτα πάρα πολύ αλλά έχει πλλές θερμίδες και μέχρι πρόσφατα το απόφυγα. Από την στιγμή όταν πήρα το Nidora - ένα συμπλήρωμα διατροφής που αποτελεί σκόνη με την οποια πρέπει να πασπαλίζουμε ό,τι τρώμε - μπορώ να τρώω σοκολάτα χωρίς τύψεις! Απλά ρίχνω λίγο από πάνω και είμαι ήσυχη!!!
 
woman-life

Ημερομηνία: Παρασκευή, 01-07-2016, 17:14 | Δημοσίευμα # 36
Πλατινένιο Admin

Δημοσιεύσεις: 2513
Δωράκια: 6
Σεβασμός: 5

Offline
Μαύρη vs. λευκή σοκολάτα: Δείτε ποιες είναι οι διαφορές;

Η σοκολάτα είναι αναμφισβήτητα το πιο δημοφιλές γλύκισμα ανά τον κόσμο. Την αγαπάμε είτε σκέτη, είτε σε τούρτες και πάστες αλλά και σε ρόφημα και μάλιστα ορισμένα είδη της είναι εξαιρετικά ευεργετικά για την υγεία μας.

Τρεις είναι οι βασικότερες ποικιλίες σοκολάτας που διατίθενται στην αγορά: η μαύρη ή πικρή σοκολάτα, η σοκολάτα γάλακτος και η λευκή σοκολάτα.

Στη συσκευασία της σοκολάτας αναγράφεται πάντοτε ένα ποσοστό (π.χ. 35%, 55%, 70%) ανάλογα με την περιεκτικότητα σε βούτυρο κακάο ή σκόνη κακάο. Όσο λιγότερο κακάο έχει η σοκολάτα, τόσο πιο γλυκιά είναι.

Η λευκή σοκολάτα δεν είναι στην πραγματικότητα σοκολάτα, καθώς δε φτιάχνεται από σκόνη κακάο ή σπόρους κακάο. Αποτελεί μείγμα από βούτυρο κακάο, ζάχαρη και γάλα. Το βούτυρο κακάο είναι το φυτικό λίπος που προέρχεται από τους σπόρους του κακάο.

Αντιθέτως, η μαύρη σοκολάτα δεν περιέχει -κανονικά- άλλα συστατικά πέρα από βούτυρο κακάο, λιωμένο κακάο σε υγρή μορφή, λεκιθίνη (κατηγορία λιπιδίων), ζάχαρη και σοκολάτα.

Η μαύρη σοκολάτα, ιδιαίτερα αυτή που έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε κακάο, είναι ευεργετική για την υγεία, καθώς συμβάλλει στην καταπολέμηση του στρες και προστατεύει την καρδιά. Αντίθετα, οι μεγάλες ποσότητες ζάχαρης στη λευκή σοκολάτα την καθιστούν «απαγορευτική» για όσους θέλουν να αδυνατίσουν.

onmed.gr


Woman-Life
 
ΦΟΡΟΥΜ » ΟΜΟΡΦΙΑ - ΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ » ΔΙΑΤΡΟΦΗ » Περί σοκολάτας ο λόγος
  • Page 3 of 3
  • «
  • 1
  • 2
  • 3
Search:

Καινούρια Άρθρα

(15-01-2017) Είναι και κάτι πρωινά ...!!! | Ψυχολογία
(23-06-2016) 5 Tips για οικονομικές καλοκαιρινές αποδράσεις | Χρήμα, αγορά, οικονομία
(20-06-2016) Τοματόσουπα με καπνιστό λουκάνικο | Σούπες - Ζωμοί
(17-06-2016) Τα 4 SOS τιπ για το μακιγιάζ της παραλίας | Μακιγιάζ και άρωμα
(14-06-2016) Δουλεύω στο σπίτι | Χτίζουμε καριέρα
(12-06-2016) Μην κάνετε αυτά τα λάθη μπροστά στα παιδιά σας | Γονείς και παιδιά

Κατασκευές βήμα βήμα
Μόνο για μέλη

Τέχνη Σερβιρίσματος
Μόνο για μέλη


Copyright MyCorp © 2024
Site managed by uCoz
website stats