13 τροφές-ασπίδα για το κρύο - Η διατροφή μας - Υγεία - Διατροφή - Άρθρα - Woman-Life
 
Παρασκευή
02-12-2016
19:58
Καλωσόρισες Επισκέπτης
RSS
 

Main Publisher Registration Login
Άρθρα »
Site menu

Catalog categories
Ψυχολογία
Η διατροφή μας
Δίαιτα και βάρος
Υγεία πάνω απ' όλα
Άσκηση και γυμναστική

Ενδιαφέρον

Κατασκευές βήμα-βήμα

Τέχνη Σερβιρίσματος

Ομορφιά βήμα-βήμα

* * *


Λέξεις κλειδιά

Κουτσομπολιό

Αρχική » Άρθρα » Υγεία - Διατροφή » Η διατροφή μας

13 τροφές-ασπίδα για το κρύο
Η ξαφνική πτώση της θερμοκρασίας κάνει τον οργανισμό μας πιο ευάλωτο. Γεμίζοντας το πιάτο μας έξυπνα, μπορούμε να αυξήσουμε την ενέργειά μας και να βελτιώσουμε την υγεία μας.

Ρόδι
Πλεονεκτήματα: Αποτελεί πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών, όπως οι πολυφαινόλες, οι τανίνες και οι ανθοκυανίνες, και θεωρείται πραγματική ασπίδα για την εποχική γρίπη, αλλά και στελέχη ιών όπως ο Η1Ν1. Παράλληλα, περιέχει σημαντικές ποσότητες σιδήρου, σεληνίου, βιταμίνης C (1 ρόδι καλύπτει το 40% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας) και φυλλικού οξέος. Ο χυμός του θεωρείται απαραίτητος μετά την άσκηση, καθώς βελτιώνει την κυκλοφορία και μειώνει την καρδιακή επιβάρυνση. Πρόσφατες μελέτες έδειξαν επίσης πως μπορεί να προστατεύσει και από τον καρκίνο του δέρματος.
Μειονέκτημα: Είναι ο μόνος καρπός απ’ όπου δεν μπορούμε να αφαιρέσουμε τα κουκούτσια. Μπορούμε όμως να πιούμε το χυμό του.
Θερμίδες: Ένα μέτριο ρόδι περιέχει 105 θερμίδες.
Σκόρδο

Τα τρόφιμα που μυρίζουν έντονα όπως το σκόρδο αποτρέπουν την εμφάνιση κρυολογήματος εξαιτίας της ουσίας allicin, μιας αντιμικροβιακής ένωσης. Λιγότερα κρυολογήματα και 46% πιο γρήγορη ανάρρωση για όσους τρώνε μέχρι 2 σκελίδες τη μέρα.
Σολομός

Σε μια πρόσφατη μελέτη, οι συμμετέχοντες με τα χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D είχαν περίπου 40% περισσότερες πιθανότητες να πάθουν λοίμωξη του αναπνευστικού από τα άτομα με υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D. Έτσι η άυξηση της πρόσληψης σε σολομό κρίνεται απαραίτητη κατά τους χειμερινούς μήνες.
Μανιτάρια
Πλεονεκτήματα: Περιέχουν άφθονα μεταλλικά άλατα και ιχνοστοιχεία, όπως το κάλλιο, που βοηθά στην καλή λειτουργία των καρδιακών μυών και στην έκκριση ινσουλίνης από το πάγκρεας. Αποτελούν εξαιρετική πηγή φωσφόρου, έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε χαλκό (100 γραμμ. μανιτάρια καλύπτουν το ήμισυ της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης), ενώ ο ψευδάργυρός τους ενισχύει το ανοσοποιητικό. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε σελήνιο, θεωρείται ότι έχουν και αντικαρκινική δράση.
Μειονέκτημα: Λειτουργούν σαν σφουγγάρια, απορροφούν τα πάντα από τη γη, το καλύτερο αλλά και το χειρότερο. Σε κάποιες περιπτώσεις είναι φορείς βαρέων μετάλλων. Έτσι, καλό θα ήταν να γνωρίζετε την προέλευσή τους και να αποφεύγετε να τα μαζεύετε μόνες, σε περίπτωση που οι γνώσεις σας δεν επαρκούν.
Θερμίδες: 20 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια.
Τσάι

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ διαπίστωσαν ότι πίνοντας πέντε φλιτζάνια μαύρο τσάι τη μέρα τετραπλασιάζεται η άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος.
Γιαούρτι

Το πεπτικό σύστημα είναι ένα από τα σπουδαιότερα όργανα του ανοσοποιητικού, γι ‘αυτό φροντίστε το όσο μπορείτε με προβιοτικά και πρεβιοτικά που υπάρχουν σε φυσικά τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση όπως το γιαούρτι.
Μπρόκολο
Πλεονεκτήματα: Πλούσια πηγή ασβεστίου (93 mg ανά 100 γραμμ., που καλύπτουν περίπου το 10% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης) και βιταμίνης C (110 mg ανά 100 γραμμ., που καλύπτουν το 100% των ημερήσιων αναγκών). Ιδανικό για όσους δεν συμπαθούν ή πρέπει να αποφεύγουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Μειονέκτημα: Η γεύση του δεν ταιριάζει σε κάθε γούστο. Αν δεν σας αρέσει βραστό, δοκιμάστε να το προσθέσετε σε μια λευκή σάλτσα για ζυμαρικά.
Θερμίδες: 35 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια
Μαύρη σοκολάτα

Η μαύρη σοκολάτα κερδίζει επάξια μια θέση στη λίστα των τροφών που δρουν κατά του κρυολογήματος, καθώς, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «British Journal of Nutrition», μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα.
Στρείδια

Ο ψευδάργυρος είναι ζωτικής σημασίας για το ανοσοποιητικό σύστημα – συγκεντρώνει τον «στρατό» του οργανισμού, ή αλλιώς τα λευκά αιμοσφαίρια, για να επιτεθούν σε ιούς και βακτήρια. Ένα μέσο στρείδι παρέχει τον ψευδάργυρο που απαιτείται ημερησίως.
Ξηροί καρποί
Πλεονεκτήματα: Εξαιρετική πηγή ω-3 λιπαρών (7,5 g ανά 100 γραμμ. καλύπτουν το 700% των ημερήσιων αναγκών), που βοηθούν στην καλή λειτουργία της καρδιάς. Οι ξηροί καρποί μπορούν να αντικαταστήσουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα για όσους δεν μπορούν για κάποιο λόγο να τα καταναλώσουν.
Μειονέκτημα: Επειδή έχουν πολλές θερμίδες, χρειάζεται μέτρο. Δεν πρέπει να υπερβαίνουν τη μία χούφτα ημερησίως.
Θερμίδες: 560 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια (ένα καρύδι είναι περίπου 5 γραμμάρια)
Συγκεκριμένα τα αμύγδαλα: Πλούσια σε βιταμίνη Ε, τα αμύγδαλα μειώνουν αρκετά την πιθανότητα της «σύλληψης» ενός κρυολογήματος ή μιας λοίμωξης του αναπνευστικού, σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου Tufts.
Φράουλες

Παρά το γεγονός ότι η βιταμίνη C φέρνει αμέσως στο νου το πορτοκάλι, οι φράουλες κερδίζουν στα σημεία καθώς μπορούν να μειώσουν την ένταση και τη διάρκεια του κρυολογήματος πέρα από το γεγονός ότι θα δυσκολέψουν την είσοδο των ιών στο αναπνευστικό.
Γλυκοπατάτα

Αν και είναι ένα από τα πλέον παραξηγημένα τρόφιμα επί… ελληνικής κουζίνας, εντούτοις η γλυκοπατάτα λόγω της βήτα-καροτίνης που περιέχει βελτιώνει την άμυνα του οργανισμού σας. Παίζει επίσης καθοριστικό ρόλο στην αύξηση και ανάπτυξη των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος και βοηθά στην εξουδετέρωση των επιβλαβών τοξινών.
Φακές
Πλεονεκτήματα: Χορταίνουν ακόμη περισσότερο και από το κρέας, ιδιότητα που έχουν τα περισσότερα όσπρια. Η υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες (4 g ανά 100 γραμμ. καλύπτουν περίπου το 15% των ημερήσιων αναγκών) συμβάλλει στην καλή απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και στην καλή πέψη. Επίσης, ο γλυκαιμικός δείκτης στις φακές είναι χαμηλός, γεγονός που σημαίνει πως έτσι αυξάνονται σταδιακά και όχι απότομα τα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα. Η περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη Β και μαγνήσιο (32 mg ανά 100 γραμμ., το 9% των ημερήσιων αναγκών) είναι επίσης σημαντική. Με άλλα λόγια, πρόκειται για διατροφική πηγή με θαυματουργές ιδιότητες όσον αφορά την καλή λειτουργία της καρδιάς και την τόνωση του ανοσοποιητικού.
Μειονέκτημα: Μπορεί σε κάποιους να προκαλούν φούσκωμα και δυσανεξία.
Θερμίδες: 90 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια (μαγειρεμένες).


elle.gr
perierga.gr

Κατηγορία: Η διατροφή μας | Έγραψε: woman-life (06-02-2015) | Το διάβασαν: 305 | Βαθμολογία: 0.0/0 |

Άλλα άρθρα με θέμα διατροφή, γρίπη, χειμώνας:

Καινούρια Άρθρα :

· 5 Tips για οικονομικές καλοκαιρινές...

· Τοματόσουπα με καπνιστό λουκάνικο

· Τα 4 SOS τιπ για το μακιγιάζ της πα...

· Δουλεύω στο σπίτι

· Μην κάνετε αυτά τα λάθη μπροστά στα...

· Το φαρμακείο των καλοκαιρινών διακο...

· 40+ Πλεξούδες για το καλοκαίρι

· Η ζωή με σκύλο

· 10 ταξίδια που πρέπει να κάνεις πρι...

· Φτιάξε δικά σου πεντανόστιμα ferrer...

· 4 λάθη καλοκαιρινού μακιγιάζ

· Τα πρώτα 70 λεπτά του μωρού στον κό...

· 7 τύποι γυναικών που οι άντρες δε θ...

· Τι να τρώτε το βράδυ για ν΄αδυνατίσ...

Συνολικά σχόλια: 0

Μόνο εγγεγραμμένα μέλη μπορούν να αφήνουν σχόλια.

[ Εγγραφή νέου μέλους | Είσοδος ]



Σχόλια Καινούρια τεστ
  • Πώς εκδηλώνετε τον έρωτά σας? New

  • Τι είδους ζευγάρι είστε?

  • Θα ωριμάσετε επιτέλους?

  • Τα θέλω όλα εδώ και τώρα!

  • Το ποτήρι είναι μισοάδειο ή μισογεμάτο?

  • Είστε στο σωστό επαγγελματικό δρόμο?
  • Login form
    Μπείτε στην παρέα μας!
    Γίνετε μέλος και αποκτήστε πρόσβαση στις κρυφές σελίδες!

    Όνομα :
    Κωδικός :





    Αναζήτηση Άρθρων


    Χρήσιμοι σύνδεσμοι


    Η αναδημοσίευση μπορεί να γίνει αν, και μόνο αν τηρηθούν οι όροι
    Copyright MyCorp © 2016 - Site managed by uCoz
    website stats