Μιλάμε για κρασί
|
|
Ρανια | Ημερομηνία: Κυριακή, 18-12-2011, 19:19 | Δημοσίευμα # 1 |
Χάλκινο Μέλος

| Οταν θέλουμε να έχουμε ένα προσεγμένο τραπέζι, αναρωτιόμαστε συχνά με τί κρασί να συνοδεύσουμε το φαγητό μας Θα αρχίσουμε από κάποιους απλούς κανόνες: 1.Ο γενικός κανόνας είναι ψάρι και πουλερικά με λευκό κρασί και κρέας με κόκκινο. Αυτός όμως ο κανόνας είναι πολύ απλός και με την πολυπλοκότητα των γεύσεων που έχει η κουζίνα σήμερα δεν αρκεί. Πρέπει να γνωρίζουμε και άλλα πράγματα για να μπορέσουμε να συνδυάσουμε τις 2 γεύσεις και να δημιουργήσουμε μια πραγματική γευστική εμπειρία 2.Πρέπει να υπάρχει μια ισορροπία μεταξύ φαγητού και κρασιού πχ ελαφρύ φαγητό με ελαφρύ κρασί, βαρύ φαγητό με πλουσιότερο κρασί 3.Ενα πιάτο γλυκό σε γεύση πρέπει να συνδυαστεί με κρασί ξηρό για να εξισορροπήσουν οι δύο γεύσεις και να αναδειχθεί η γλυκύτητα του φαγητού 4 Το ίδιο ισχζύει και για το συνδυασμό με τα τυριά Ενα τυρί με απαλή γεύση χρειάζεται κόκκινο κρασί, ενώ ένα τυρί με δυνατή γεύση όπως κάποια γαλλικά πχ χρειάζεται κάποιο με γλυκειά γεύση τύπου πασίτο, λιαστό 5. Αν προσφέρουμε περισσότερα κρασιά πρέπει το λευκό να προηγείται και μετά το κόκκινο, όπως επίσης πρώτα τα ελαφρύτερα κρασιά και μετά τα πιο δυνατά 6. Μπορείτε να συνδυασετε επίσης ωραία ένα πιάτο καυτερό με πάπρικα κλπ με ένα γλυκό κρασί που κάνει μια ευχάριστη αντίθεση
ελπίζω να μη μεθύσατε Θα συνεχίσουμε................
|
|
| |
martzak51 | Ημερομηνία: Δευτέρα, 19-12-2011, 00:13 | Δημοσίευμα # 2 |
Ασημένιο Μέλος

| Μάλλον μέθυσα....Ράνια :D. Πολύ σπάνια θα πιώ ένα κρασάκι και σήμερα μόνο που τα διάβασα...μέθυσα. Πέρα από την πλάκα καλό είναι να μάθω κάτι που ποτέ δεν νιάστηκα.Ολα αυτά τα είχε επωμισθεί ο άνδρας μου οπότε .....εγώ αγρόν αγοράζω με ότι αφορά τα ποτά.Τώρα ο γυιός ή ο γαμπρός αναλαμβάνουν τα ποτά.Καιρός λοιπόν είναι να κάνω την έμπειρη,χαχαχαχα, με τα κρασί χάρη στις δικές σου γνώσεις Ράνια
|
|
| |
Ρανια | Ημερομηνία: Δευτέρα, 19-12-2011, 18:26 | Δημοσίευμα # 3 |
Χάλκινο Μέλος

| Η θερμοκρασία στην οποία διατηρούμε το κρασί έχει μεγάλη σημασία, αλλά και η θερμοκρασία που το πίνουμε
Το λευκό αλλά και το ροζέ θέλουν για διατήρηση (αν εχουμε κάβα ) 10-12 βαθμούς Κελσίου. Οταν σερβίρεται ιδανική θερμοκρασία είναι 10 βαθμοί
Τα κοκκινα κρασιά λέμε ότι θέλουν θερμοκρασία δωματίου, αλλά μη φανταστείτε ζέστη θέλουν 18-19 βαθμούς. Σε αυτή τη θερμοκρασία θα απολαύστε όλα τα αρώματα του
Κάτι σχετικό με το σερβίρισμα:
Μη σερβίρετε το κρασί από ψηλά γιατί χάνονται τα αρώματα του
Να σερβίρετε φέρνοντας το λαιμό του μπουκαλιού κοντά στο ποτήρι αλλά ποτέ δεν πρέπει να ακουμπάνε τα 2 γυαλιά
Μην παραγεμίζετε το ποτήρι Καλό είναι στα 2/3
Την ώρα που σερβίρετε για να μη σταξει το κρασί στο τραπεζομάνδηλο, αφού τελειώσει το σερβίρισμα περιστρέφετε λίγο το μπουκάλι και η σταγόνα πέφτει μέσα. Φυσικά υπάρχουν τα απαραίτητα εξαρτήματα stop gouttes κλπ για να μην έχετε πρόβλημα. Αλλά και μια λευκή πετσέτα γύρω από το μπουκάλι αποδεικνύεται πολύ χρήσιμη
|
|
| |
ANDRIANA | Ημερομηνία: Δευτέρα, 19-12-2011, 18:45 | Δημοσίευμα # 4 |
Δυνατό Μέλος

| Πολύ χρησιμες οι συμβουλές σου Ρανια!Ειδικα τωρα στις γιορτες,πιστευω πως το κρασι δε θα λειπει απο το τραπεζι!Καποια γενικολογα τα ηξερα,αλλα τωρα έμαθα πολλα!!!
ΖΗΣΕ ΤΗΝ ΚΑΘΕ ΣΤΙΓΜΗ ΣΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΟΥ...
|
|
| |
Ρανια | Ημερομηνία: Δευτέρα, 19-12-2011, 18:59 | Δημοσίευμα # 5 |
Χάλκινο Μέλος

| οσα και να ξέρουμε ...παντα μαθαινουμε.. για το κρασί ιδίως από τη δοκιμή Διαβάζουμε και δοκιμάζουμε Και μπορέι να υπάρχουν γενικοί κανόνες αλλά δεν ισχύουν παντα με κλειστα μάτια Πχ λέμε το ψάρι με λευκό κρασί Ομως ψάρια όπως τόνο, ξιφία παλαμήδα κλπ μπορούμε να διαλέξουμε ή ροζέ ή ελαφρύ κόκκινο.
|
|
| |
woman-life | Ημερομηνία: Δευτέρα, 19-12-2011, 19:41 | Δημοσίευμα # 6 |
Πλατινένιο Admin

| Εμπλουτίζω κι εγώ τις γνώσεις μου μαζί σας κορίτσια. Ωραία μυστικά ειδικά αυτά με τις φατσούλες από δίπλα μου άρεσαν! Τρία πραγματάκια μαθαίνεις και στο σερβίρισμα γίνεσαι αστέρι.. άλλου επιπέδου Σ' ευχαριστώ Ράνια!!!
Woman-Life
|
|
| |
Ρανια | Ημερομηνία: Δευτέρα, 19-12-2011, 21:57 | Δημοσίευμα # 7 |
Χάλκινο Μέλος

| παρακαλώ admin
|
|
| |
martzak51 | Ημερομηνία: Δευτέρα, 19-12-2011, 23:36 | Δημοσίευμα # 8 |
Ασημένιο Μέλος

| Πράγματι πλουτίσαμε τις γνώσεις μας σχετικά με το κρασί. Να πίνεται,το κρασί, όμως με ρέγουλα.Να το πίνεις το κρασί και όχι να σε πίνει ,μας λέγει μια Κρητική παροιμία. Καλό κρασί με καλή παρεούλα είναι ότι καλύτερο κορίτσια....
|
|
| |
Ρανια | Ημερομηνία: Τρίτη, 20-12-2011, 13:14 | Δημοσίευμα # 9 |
Χάλκινο Μέλος

| Κρασί και ποτήρι
αν έχουμε ένα καλό κρασί δε θα πρέπει να το καταστρέψουμε σερβίροντάς το σε ένα ακατάλληλο ποτήρι Το λευκό κρασί απαιτεί μικρότερο ποτήρι με κανονικό άνοιγμα του χείλους , ενώ το κόκκινο θέλει μεγαλύτερο ποτήρι με σχήμα κάλυκα και στενότερο χείλος, έτσι ώστε τα αρώματα να αναδεικνύονται καλύτερα Προτιμούμε τα κολονάτα έτσι ώστε η θερμότητα του χεριού να μην επηρεάζει τη θερμοκρασία του κρασιού
|
|
| |
martzak51 | Ημερομηνία: Τρίτη, 20-12-2011, 21:30 | Δημοσίευμα # 10 |
Ασημένιο Μέλος

| Κάτι ακόμα που δεν ήξερα είναι ότι κάθε κρασί απαιτεί το δικό του ποτήρι...Σε ευχαριστούμε για τις γνώσεις Ράνια ,τις οποίες θα μεταδώσουμε στα παιδιά μας...
|
|
| |
|
woman-life | Ημερομηνία: Πέμπτη, 22-12-2011, 17:24 | Δημοσίευμα # 12 |
Πλατινένιο Admin

| Φοβερή ενημέρωση Ράνια μου! Φοβερή!
Woman-Life
|
|
| |
martzak51 | Ημερομηνία: Πέμπτη, 22-12-2011, 23:54 | Δημοσίευμα # 13 |
Ασημένιο Μέλος

| Πράγματι φοβερές γνώσεις.Νάσαι καλά Ράνια μου,για όλα αυτά που μαθαίνομε.Κοντεύεις να με πείσεις να πίνω ενα ποτηράκι με το φαγητό μου αφού κάνει τόσο πολύ καλό στην υγεία μας..
|
|
| |
Ρανια | Ημερομηνία: Παρασκευή, 23-12-2011, 02:02 | Δημοσίευμα # 14 |
Χάλκινο Μέλος

| ναι κορίτσια πρέπει να μάθουμε να αγαπάμε το κρασί Ενα ποτηράκι αρκεί
|
|
| |
martzak51 | Ημερομηνία: Παρασκευή, 23-12-2011, 16:00 | Δημοσίευμα # 15 |
Ασημένιο Μέλος

| Θα το καθιερώσω......!!!!!!