Ο έρωτας χρειάζεται δώρα, αλλά η αληθινή αγάπη όχι, αναφέρουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Γέιλ. Σε μελέτη που πραγματοποίησαν με ομάδα εθελοντών διαπίστωσαν ότι η αγάπη που νιώθουν δυο ερωτευμένοι τείνει να ενεργοποιεί στον εγκέφαλο τα ίδια κέντρα επιβράβευσης με αυτά που ενεργοποιεί η… κοκαΐνη. Το εύρημα αυτό εξηγεί γιατί νιώθουν τόση απογοήτευση οι ερωτευμένοι, όταν το έτερό τους ήμισυ δεν τους λέει «σ’ αγαπώ» ή δεν τους κάνει δώρα όταν οι ίδιοι το επιθυμούν. Αντιθέτως, η αληθινή, ανιδιοτελής αγάπη, δηλαδή η βαθιά και γνήσια επιθυμία για την ευτυχία των άλλων, απενεργοποιεί σχεδόν πλήρως αυτά τα κέντρα.
Αυτό σημαίνει πως η αληθινή αγάπη δεν χρειάζεται ανταλλάγματα – ούτε και επιβεβαιώσεις. Όπως εξηγούν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Brain and Behavior», τα ευρήματά τους προέρχονται από λειτουργικές μαγνητικές τομογραφίες (fMRI) εγκεφάλου, στις οποίες υπέβαλλαν τους εθελοντές τους την ώρα που κοιτούσαν τις φωτογραφίες του ανθρώπου με τον οποίο ήταν ερωτευμένοι και την ώρα που αδιάκοπα επαναλάμβαναν νοερώς «εύχομαι όλοι οι άνθρωποι να είναι ευτυχισμένοι». Αυτού του είδους ο νοερός διαλογισμός χρησιμοποιείται ευρέως στα προγράμματα διαχείρισης του στρες, διότι οι θετικές, γεμάτες καλοσύνη σκέψεις χαρίζουν έντονο αίσθημα ηρεμίας.
«Η ηρεμία της ανιδιοτελούς αγάπης για τους άλλους, την οποία αντιπροσωπεύουν στο έπακρο ιστορικές μορφές όπως η Μητέρα Τερέζα και ο Δαλάι Λάμα, δεν προκαλεί το ίδιο αίσθημα ενθουσιασμού που προκαλεί, λ.χ., ένα τρυφερό μήνυμα από τον άνθρωπο που αγαπάμε, διότι δεν αφορά καν εμάς», εξήγησε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Τζάντσον Μπριούερ, επίκουρος καθηγητής Ψυχιατρικής και ιατρικός διευθυντής της Κλινικής Θεραπευτικής Νευροεπιστήμης του Γέιλ.