Με βάση τη νέα μελέτη, οι αλλαγές στα γεννητικά όργανα αρχίζουν κατά μέσο όρο στην ηλικία των εννέα έως δέκα ετών και η πλήρης ωριμότητα επιτυγχάνεται στην ηλικία των 15 έως 16 ετών, ενώ οι πρώτες τρίχες είναι εμφανείς μεταξύ των δέκα και 11,5 ετών. Μελέτες από τις δεκαετίες του ‘50 έως του ‘70 τοποθετούσαν την έναρξη των αλλαγών στα γεννητικά όργανα μεταξύ των ηλικιών 11 και 12 ετών, ενώ την εμφάνιση των πρώτων εμφανών τριχών μεταξύ των 12 και 13 ετών, δηλαδή σχεδόν δύο χρόνια αργότερα από ό,τι δείχνουν τα στοιχεία για τα σύγχρονα αγόρια.
Οι αιτίες της πρόωρης εφηβείας στην εποχή μας και οι επιπτώσεις αυτής της εξέλιξης είναι ασαφείς, σύμφωνα με τους ερευνητές, και χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης. «Οι αιτίες που συμβαίνει κάτι τέτοιο, μπορεί να μην είναι υγιεινές», δήλωσε η Χέρμαν-Γκίντενς. Οι ανθυγιεινές αλλαγές στη διατροφή, η έλλειψη σωματικής άσκησης και άλλες αρνητικές περιβαλλοντικές αιτίες (π.χ. χημικές ουσίες με δράση ανάλογη των ορμονών) μπορεί να παίζουν ρόλο. Ειδικότερα, ή αύξηση του βάρους είναι πιθανό ότι συντελεί στην πρόωρη εφηβεία, καθώς έχει ήδη διαπιστωθεί στα κορίτσια ότι η συσσώρευση λίπους οδηγεί σε αυξημένη παραγωγή γυναικείων ορμονών (οιστρογόνων), αν και στα αγόρια ένας ανάλογος ορμονικός μηχανισμός είναι λιγότερο δεδομένος. Πάντως, δεν είναι ακόμα βέβαιο αν το πάχος πυροδοτεί την πρόωρη εφηβεία ή, αντίστροφα, αποτελεί συνέπειά της.
Μια έρευνα του 2010, που είχε δημοσιευτεί στο αμερικανικό παιδιατρικό περιοδικό «US Journal of Pediatrics», είχε διαπιστώσει ότι τα κορίτσια αρχίζουν να αναπτύσσουν στήθος ακόμα και από την ηλικία των επτά ή οκτώ ετών. 'Αλλες μελέτες σε όλο τον κόσμο έχουν επιβεβαιώσει την τάση πρόωρης εφηβείας των κοριτσιών και πλέον φαίνεται πως επιβεβαιώνεται ότι κάτι ανάλογο συμβαίνει και στα αγόρια. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η πρόωρη έναρξη της εφηβείας σημαίνει πως οι γονείς πρέπει να βρίσκονται σε αυξημένη επαγρύπνηση για τα παιδιά τους (κορίτσια και αγόρια) και για το πότε θα αρχίσουν να τους ενημερώνουν γύρω από το σεξ.
Εξάλλου, σύμφωνα με τον δρα Φρανκ Μπίρο του Παιδιατρικού Κέντρου του Σινσινάτι, το γεγονός ότι τα αγόρια φθάνουν νωρίτερα στην εφηβεία, δεν σημαίνει ότι παράλληλα ωριμάζουν πιο γρήγορα από ψυχολογική ή κοινωνική πλευρά. «Αντίθετα, υπάρχει κατά πάσα πιθανότητα ακόμα μεγαλύτερη διάσταση ανάμεσα στη σωματική ωρίμανσή τους και στην ψυχο-κοινωνική ωρίμανσή τους», όπως είπε.