Το εντυπωσιακό μακιγιάζ που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίες Αιγύπτιες μεταξύ των οποίων και η Κλεοπάτρα, ήταν για να προστατευθούν από ασθένειες των ματιών, σύμφωνα με μελέτη Γάλλων ειδικών. Μέχρι σήμερα ήταν γνωστό ότι το έντονο μακιγιάζ ήταν ένα καλλωπιστικό στοιχείο ή "φυλαχτό" από το "κακό μάτι" των άλλων.
Οι Αρχαίοι Αιγύπτιοι, πριν περίπου 4.000 χρόνια, παρήγαγαν μακιγιάζ που χρησιμοποιούσαν για να τονίζουν και να διακοσμούν τα μάτια τους. Οι ουσίες παράγονταν από μόλυβδο και μίγματα από άλατα μολύβδου κυρίως και χρειάζονταν μέχρι και ένα μήνα για να παρασκευασθούν.
Αντίθετα με την ευρέως διαδεδομένη αντίληψη ότι ο μόλυβδος είναι επιβλαβής, οι γάλλοι ερευνητές, κάνοντας χημικά πειράματα, με τη βοήθεια ενός μικροσκοπικού ηλεκτροδίου με μέγεθος το ένα δέκατο της ανθρώπινης τρίχας, διαπίστωσαν ότι σε πολύ χαμηλές δόσεις η συγκεκριμένη ουσία δεν σκοτώνει τα κύτταρα.
Αντίθετα, επιβεβαίωσαν (και έτσι δικαίωσαν τους αρχαίους) ότι, σε χαμηλή δοσολογία, ο μόλυβδος παράγει ένα μόριο (μονοξείδιο του αζώτου) που ενεργοποιεί τις άμυνες του ανοσοποιητικού συστήματος και καταπολεμά τα βακτήρια σε περίπτωση μόλυνσης του ματιού, κάτι που θα πρέπει να συνέβαινε συχνά στην αρχαιότητα.