Σάββατο
20-04-2024
08:28
Καλωσόρισες Επισκέπτης
RSS
 

Main Publisher Registration Login
Site menu

Ενδιαφέρον

Κατασκευές βήμα-βήμα

Τέχνη Σερβιρίσματος

Ομορφιά βήμα-βήμα

* * *


Λέξεις κλειδιά

Κουτσομπολιό

Αρχική » 2008 » Οκτώβριος » 4 » Σήμερα, 4 Οκτωβρίου ...

Σήμερα, 4 Οκτωβρίου ...
19:28
4 Οκτωβρίου – Παγκόσμια Εβδομάδα Διαστήματος

6 Δεκεμβρίου 1999 η Γενική Συνέλευση κήρυξε την περίοδο από 4 έως 10 Οκτωβρίου Παγκόσμια Εβδομάδα Διαστήματος, για να γιορτάσουν την συμβολή της επιστήμης του διαστήματος και της τεχνολογίας στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης του ανθρώπου. Επιλέχθηκαν οι ημερομηνίες αυτές για να αναστήσει τη μνήμη των γεγονότων, όπως η έναρξη στις 4 Οκτωβρίου 1957 τον πρώτο τεχνητό δορυφόρο της Γης «Δορυφόρος Ι» και τη θέση σε ισχύ στις 10 Οκτωβρίου 1967 την Συνθήκη που διέπουν τις δραστηριότητες των μελών στην εξερεύνηση και χρήση του διαστήματος.

Για πρώτη φορά η ιδέας για τη δημιουργία Παγκόσμιας Εβδομάδας Διαστήματος ήρθε στη 3η Παγκόσμια Διάσκεψη του ΟΗΕ για το απώτερο διάστημα. Εκεί η αντιπροσωπεία του Μαρόκου είχε υποβάλει πρόταση να κηρύξει την 20 Ιουλίου ως Παγκόσμια Ημέρα Διαστήματος. Διότι τέτοια μέρα έγινε η αποβίβαση αμερικανικής εκστρατείας στο Φεγγάρι.

Η πρόταση αυτή κρίθηκε ασαφής. Οι περισσότεροι αντιπρόσωποι χωρών εξέφρασαν την υποστήριξή τους για τη διακήρυξη της Παγκόσμιας Ημέρας. Αλλά η ημερομηνία προκάλεσε ευρεία συζήτηση.
Η ρωσική αντιπροσωπεία υποστήριξε την ιδέα, ωστόσο, δεν μπόρεσε να συμφωνήσει με την ημερομηνία 20 Ιουλίου, καθώς δεν είναι απολύτως σωστές και από ιστορική σκοπιά. Σύμφωνα με τη ρωσική αντιπροσωπεία, η διαστημική εποχή στην ιστορία της ανθρωπότητας άρχισε στις 4 Οκτωβρίου 1957, όταν η Σοβιετική Ένωση, για πρώτη φορά στον κόσμο έστειλε το πρώτο τεχνητό δορυφόρο της Γης. Δεδομένης αυτής της συλλογιστικής ρωσική αντιπροσωπεία εισήγαγε την τροπολογία για τη μαροκινή πρόταση, προτείνοντας την 4 Οκτωβρίου ως την ημερομηνία για την Παγκόσμια Ημέρα διαστήματος. Την Ρωσία υποστήριξαν ενεργά η Λευκορωσία, το Καζακστάν, το Ουζμπεκιστάν, η Κίνα, η Ινδία, η Κούβα, η Νότια Αφρική και πολλές άλλες χώρες.

Ορισμένες άλλες χώρες έχουν κάνει αντιπρόταση – να γιορτάσουν την ημέρα αυτή στις 10 Οκτωβρίου – έναρξη ισχύος της Συνθήκης Outer Space. Στο επίκεντρο των συζητήσεων απρόσμενη πρόταση εισήγαγε το Ιράν. Πρότειναν να γιορτάσουν όχι μόνο μια ημέρα αλλά ολόκληρη εβδομάδα η οποία θα άρχιζε στις 4 Οκτωβρίου και θα τελείωνε 10 Οκτωβρίου.

Η πρόταση για την Παγκόσμια Εβδομάδα Διαστήματος υποστηρίχτηκε ομόφωνα από όλους τους συμμετέχοντες του συνεδρίου.

4 Οκτωβρίου – Παγκόσμια Ημέρα Ζώων

Η απόφαση του να καθιερωθεί Παγκόσμια Ημέρα Ζώων στις 4 Οκτωβρίου εγκρίθηκε από το Διεθνές Συνέδριο του κινήματος για την προστασία της φύσης, που διεξήχθη στη Φλωρεντία το 1931.

Σύλλογος για την Προστασία των ζώων σε πολλές χώρες εξέφρασαν την ετοιμότητά τους να οργανώσουν μια ποικιλία ετήσιων εκδηλώσεων. Ημέρα των Ζώων είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού για την ανάγκη να προστατευθεί το περιβάλλον, την αύξηση της δραστηριότητας στον τομέα της προστασίας των ζώων.

Σε πολλές χώρες της Δυτικής Ευρώπης, θεωρείται ότι τα κατοικίδια ζώα – είναι μέρος της οικογένειας, και έχουν τα ίδια δικαιώματα όπως και τα άλλα μέλη.

Οι Αμερικάνοι έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό οικογενειών που έχουν υιοθετήσει ένα «μικρό αδερφάκι». Τη δεύτερη θέση κατέχουν οι Ρώσοι. Κάθε Τρίτη ρώσικη οικογένεια έχει ένα ζωάκι.

Κ γιορτή αυτή συνδέεται άμεσα με τον Άγιο Φραγκίσκο της Ασίζης, υποστηρικτή και προστάτη των ζώων και του περιβάλλοντος. Τέτοια μέρα 800 χρόνια πριν είχε γεννηθεί.

4 Οκτωβρίου – Παγκόσμια Γιορτή Πουλιών

Η Πανευρωπαϊκή Γιορτή Πουλιών είναι ετήσιο γεγονός που λαμβάνει χώρα σε 27 ευρωπαϊκές χώρες και συντονίζεται από την παγκόσμια ομοσπονδία Birdlife Onternational.
Εορτάζεται κάθε χρόνο το πρώτο σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου.

Στην Ελλάδα, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία (εταίρος της Birdlife Onternational) διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων.

Εξορμήσεις για παρατήρηση πουλιών, περιβαλλοντικά παιχνίδια και άλλες δραστηριότητες, περάσουν μια συναρπαστική ημέρα στη φύση και, παράλληλα, να εμπλουτίζουν τις γνώσεις τους για τη φύση και τα πουλιά του τόπου τους.


Άλλα άρθρα με θέμα :
Το διάβασαν: 559 | Έγραψε: woman-life

Τελευταίες Ειδήσεις

· Το κάπνισμα και το αλκοόλ γερνά νωρίτερα ...
· Ακόρεστα λιπαρά για υγιέστερη ζωή
· Γυναίκες με ημικρανίες αντιμετωπίζουν αυξ...
· Η ενδοοικογενειακή βία «κληροδοτείται» στ...
· Στην εξωσωματική χρειάζεται υπομονή
· Ετήσιο τεστ αίματος σώζει από τον καρκίνο...
· Μακριά οι αρνητικές σκέψεις και το... Αλτ...
· Ο εγκέφαλός μας είναι και ανδρικός και γυ...
· Η πολλή τηλεόραση γερνάει τον εγκέφαλο
· Tο πιο διαδεδομένο παιδικό όνομα στον κόσ...

Σχόλια: 0

Μόνο εγγεγραμμένα μέλη μπορούν να αφήνουν σχόλια.

[ Εγγραφή νέου μέλους | Είσοδος ]

Σχόλια Καινούρια τεστ
  • Πώς εκδηλώνετε τον έρωτά σας? New

  • Τι είδους ζευγάρι είστε?

  • Θα ωριμάσετε επιτέλους?

  • Τα θέλω όλα εδώ και τώρα!

  • Το ποτήρι είναι μισοάδειο ή μισογεμάτο?

  • Είστε στο σωστό επαγγελματικό δρόμο?
  • Login form
    Μπείτε στην παρέα μας!
    Γίνετε μέλος και αποκτήστε πρόσβαση στις κρυφές σελίδες!

    Όνομα :
    Κωδικός :





    News calendar
    «  Οκτώβριος 2008  »
    ΚυρΔευΤρΤετΠεμΠαρΣαβ
       1234
    567891011
    12131415161718
    19202122232425
    262728293031

    Αναζήτηση Ειδήσεων


    Χρήσιμοι σύνδεσμοι


    Copyright MyCorp © 2024
    Site managed by uCoz
    website stats