Παγκόσμια Ημέρα Κατοικίας Παγκόσμια Ημέρα Κατοικίας γιορτάζεται την πρώτη Δευτέρα Οκτωβρίου. Στα αγγλικά ονομάζεται World Habitat Day.
Αυτήν την ημέρα η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Οργανώσεων Υποστήριξης Αστέγων (FEANTSA) καλεί όλες τις Ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις να κατοχυρώσουν και νομικά το δικαίωμα στη στέγη.
Το 1985, σύμφωνα με τη σύσταση της Επιτροπής Ανθρωπίνων Οικισμών, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ θέσπισε την «Παγκόσμια Ημέρα Κατοικίας» με στόχο να παρέχει καταφύγιο στον πληθυσμό μέχρι το 2000.
Habitat – αγγλική λέξη που σημαίνει «στέγη».
Τα προβλήματα της στέγασης και τις συνθήκες διαβίωσης ήταν σε υψηλά επίπεδα, ακόμη και κατά την πρώτη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την αειφόρο ανάπτυξη των οικισμών στο Βανκούβερ το 1976. Από τότε, ο κόσμος άλλαξε, αλλά η φτώχεια, η ρύπανση και η ασθένεια δεν χάθηκαν, μάλλον το αντίθετο.
Ο αριθμός των ανθρώπων που υφίστανται αποκλεισμό από τη στέγαση αυξάνεται συνεχώς σε πολλά κράτη – μέλη της ΕΕ. Οι τιμές των σπιτιών, των ενοικίων καθώς και οι σχετικές με την κατοικία δαπάνες αυξάνονται συνεχώς και ειδικότερα στις περιοχές όπου δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας.
Η πρόσβαση στην αξιοπρεπή κατοικία είναι βασική προϋπόθεση για την άσκηση όλων των άλλων θεμελιωδών δικαιωμάτων και για την πλήρη συμμετοχή στην κοινωνία. Αντιστρόφως η έλλειψη στέγης αποκλείει τους πολίτες από όλα τα κοινωνικά δικαιώματα, όπως η υγεία, η εκπαίδευση και η κοινωνική προστασία.
Πολλές χώρες γνωρίζοντας την κρισιμότητα του προβλήματος και την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων έχουν ήδη υιοθετήσει πολιτικές για την στέγη.
Παγκόσμια Ημέρα Αρχιτεκτόνων
Σήμερα και κάθε πρώτη Δευτέρα Οκτωβρίου οι αρχιτέκτονες έχουν τη δική τους επαγγελματική γιορτή.
Η ημέρα αυτή καθιερώθηκε από τη Διεθνή Ένωση Αρχιτεκτόνων (UIA). Το 1985, σε συνεδρίαση της UIA, αποφασίστηκε κάθε χρόνο να γιορτάζεται Παγκόσμια Ημέρα της αρχιτεκτονικής την πρώτη Δευτέρα του μηνός Ιουλίου.
Το 1996, Η Διεθνής Ένωση Αρχιτεκτόνων, κατά την 20η γενική συνέλευση της Βαρκελώνης, ψήφισαν να μεταφερθεί ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας της αρχιτεκτονικής την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου.
Διεθνής Ένωση Αρχιτεκτόνων ιδρύθηκε αμέσως μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Τώρα υπάρχουν περίπου εκατό εθνικά τμήματα στο MSA και περισσότερους από ένα εκατομμύριο αρχιτέκτονες.
Παραδοσιακά, αυτή την ημέρα αρχιτέκτονες από όλο τον κόσμο συγκεντρώνουν στη διάσκεψη στην οποία συζητάνε τις επιδόσεις τους, αναλύουν τα προβλήματα της αρχιτεκτονικής εκπαίδευσης, διοργανώνουν εκθέσεις.
Διεθνής Ημέρα Γιατρού
Το επάγγελμα του ιατρού είναι ένα από τα πιο αρχαία. Πρώτος επαγγελματικός όρκος γιατρού έγινε αυτός του Ιπποκράτη.
Με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ) η πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρη εορτάζεται ως Παγκόσμια Ημέρα του Γιατρού – μια μέρα αλληλεγγύης και δράσης των ιατρών σε όλο τον κόσμο.
Το 1971 ιδρύθηκε η διεθνής ιατρική ανθρωπιστική οργάνωση: Γιατροί χωρίς Σύνορα, Medecins Sans Frontiers, MSF. Μεταξύ των ιδρυτών είναι ο Ερυθρός Σταυρός και UNICEF.
Είναι μια ανεξάρτητη οργάνωση, που χρηματοδοτείται κυρίως από δημόσιες δωρεές από χώρες όπου βρίσκονται οι εκπρόσωποι της. Η MSF, που δρα υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, προβλέπει την παροχή βοήθειας στα θύματα φυσικών καταστροφών, ένοπλων συγκρούσεων, επιδημιών χωρίς να υπολογίζουν τις πολιτικές, θρησκευτικές ή εθνικές πεποιθήσεις των θυμάτων.
Κάθε χρόνο, περίπου 700 εργαζόμενοι από τον ιατρικό κλάδο της MSF εργάζονται σε επικίνδυνα σημεία του πλανήτη.
Παγκόσμια Ημέρα για την Προστασία των Ενδιαιτημάτων
Ημέρα προστασίας των ενδιαιτημάτων γιορτάζουν σήμερα, 6 Οκτωβρίου, σε όλο τον κόσμο. Η γιορτή αυτή καθιερώθηκε το 1979 βάσει της σύμβασης για την προστασία των φυσικών οικοτόπων και της άγριας ζωής στην Ευρώπη.
Ο άνθρωπος εδώ και καιρό με τις δραστηριότητές του επηρεάζει το περιβάλλον, αλλάζοντάς το. Κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο περιοχές καλλιεργήσιμων εκτάσεων, βοσκοτόπων, υπόκεινται σε αλλαγές λόγω της αστικής ανάπτυξης, της εξόρυξης, της κατασκευής διυλιστηρίων και άλλων εγκαταστάσεων της οικονομίας.
Μέσα στους 20 αιώνες εξαφανίστηκαν 150 είδη θηλαστικών και 139 είδη πουλιών. Κάθε είδος που εξαφανίστηκε – είναι πολύ σοβαρή και ανεπανόρθωτη ζημία.
Ο άνθρωπος έχει μάθει τόσα πολλά: πέταξε στο διάστημα και περπάτησε στη Σελήνη, αλλά δεν θα μπορέσει ποτέ να δημιουργήσει εκ νέου τα είδη ζώων και πουλιών που εξαφανίστηκαν για πάντα εξαιτίας των ανθρώπων.