Με το πέρασμα των γενιών, σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα, η εξέλιξη και ο ανταγωνισμός ωθεί τις γυναίκες να γίνονται ολοένα και πιο όμορφες, στο πλαίσιο μιας "κούρας ομορφιάς" που αδιάκοπα λαμβάνει χώρα στο γυναικείο φύλο διεθνώς. Έτσι, διαχρονικά, η "ψαλίδα" ομορφιάς ανάμεσα σε γυναίκες και άνδρες συνεχώς μεγαλώνει, καθώς η μέση γυναίκα ομορφαίνει περισσότερο από τον μέσο άνδρα.
Η έρευνα, που έγινε από Φιλανδούς ερευνητές, διαπίστωσε ότι οι όμορφες γυναίκες έχουν 16% περισσότερα παιδιά κατά μέσο όρο σε σχέση με τις πιο κοινότοπες γυναίκες, ενώ τα πιο πολλά παιδιά αυτών των ομορφότερων γυναικών είναι κορίτσια. Οι κόρες αυτές, όταν μεγαλώσουν, τείνουν να γίνονται επίσης ελκυστικές και έτσι να διαιωνίζουν - και σταδιακά να βελτιώνουν - το πρότυπο της ομορφιάς.
Επίσης, οι πιο ελκυστικοί γονείς είναι 26% λιγότερο πιθανό να αποκτήσουν αγόρι. Όταν μάλιστα πρόκειται για το πρώτο παιδί, οι πιο όμορφοι γονείς είναι κατά 36% πιθανότερο να αποκτήσουν κορίτσι. Οι λιγότερο όμορφοι άνδρες έχουν κατά μέσο όρο 13% λιγότερα παιδιά σε σχέση με τους υπόλοιπους.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η φυσική ομορφιά είναι ένα άκρως κληρονομήσιμο χαρακτηριστικό, που αυξάνει δυσανάλογα την αναπαραγωγική επιτυχία των κοριτσιών σε σχέση με των αγοριών. "Αν οι πιο ελκυστικοί γονείς έχουν πιο πολλές κόρες και αν η φυσική ομορφιά είναι κληρονομήσιμη, τότε λογικά προκύπτει ότι η μέση γυναίκα, με το πέρασμα πολλών γενιών, διαδοχικά γίνεται πιο ελκυστική σε σχέση με τον άνδρα", αναφέρουν.
Στους άνδρες, αντίθετα, από εξελικτική άποψη, η ομορφιά δεν φαίνεται να έχει κάποια ιδιαίτερη σημασία, με συνέπεια στο πέρασμα του χρόνου δεν έχουν αισθανθεί πραγματική βιολογική πίεση να γίνουν πιο όμορφοι.
Οι ψυχολόγοι και οι βιολόγοι συμφωνούν ότι οι γυναίκες δίνουν μικρότερη σημασία στην ομορφιά ενός άνδρα και μεγαλύτερη στην ικανότητά του να φροντίσει εκείνες και τα παιδιά τους στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μετά. Αυτό εξηγεί γιατί η κύρια πίεση που αισθάνονται οι άνδρες, είναι να είναι πετυχημένοι στην κοινωνία.