Παρασκευή
22-11-2024
04:29
Καλωσόρισες Επισκέπτης
RSS
 

Main Publisher Registration Login
Site menu

Ενδιαφέρον

Κατασκευές βήμα-βήμα

Τέχνη Σερβιρίσματος

Ομορφιά βήμα-βήμα

* * *


Λέξεις κλειδιά

Κουτσομπολιό

Αρχική » 2010 » Οκτώβριος » 29 » Θέμα γονιδίων η αντοχή στην αϋπνία

Θέμα γονιδίων η αντοχή στην αϋπνία
11:10
Ορισμένοι άνθρωποι μπορούν να κοιμούνται λίγες μόνο ώρες και, παρόλα αυτά, να είναι φρέσκοι-φρέσκοι την επόμενη μέρα, ενώ άλλοι δεν μπορούν να… πάρουν τα πόδια τους ακόμα και με την παραμικρή έλλειψη ύπνου. Τώρα, μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα έρχεται να ρίξει φως σε αυτή την ανισότητα, ανακαλύπτοντας ότι η αντοχή στην αϋπνία είναι (και) θέμα κατάλληλων γονιδίων.

Οι ερευνητές του εργαστηρίου ύπνου της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, υπό την καθηγήτρια ψυχιατρικής Νάμνι Γκοέλ, που παρουσίασαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό νευρολογίας “Neurology”, σύμφωνα με τη βρετανική «Ιντιπέντεντ» και το Live Science, μελέτησαν 110 υγιείς ενηλίκους για να βρουν για ποιο λόγο οι άνθρωποι διαφέρουν μεταξύ τους αναφορικά με το πόσο ύπνο χρειάζονται.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι όσοι άνθρωποι διαθέτουν μια συγκεκριμένη γενετική παραλλαγή (γνωστή ως DQB1*0602), αν δεν έχουν κοιμηθεί καλά το βράδυ, την επόμενη μέρα είναι πιο νυσταγμένοι και αισθάνονται πιο κουρασμένοι, ενώ επίσης έχουν περάσει λιγότερη ώρα στη λεγόμενη «βαθιά» φάση του ύπνου, σε σχέση με όσους δεν έχουν στο DNA τους αυτή την παραλλαγή γονιδίου. Το συγκεκριμένο γονίδιο συναντάται στους περισσότερους ανθρώπους με τη διαταραχή της ναρκοληψίας, κατά την οποία οι άνθρωποι δεν μπορούν να κρατήσουν τα βλέφαρά τους ανοιχτά στη διάρκεια της μέρας.

Περίπου το 12% έως 38% όσων έχουν αυτό το γονίδιο, δεν πάσχουν από ναρκοληψία, όμως αυτοί οι κατά τα άλλα υγιείς άνθρωποι φαίνεται να επηρεάζονται αναλογικά περισσότερο από την έλλειψη ύπνου σε σχέση με τους υπόλοιπους, συμπεριφερόμενοι λίγο-πολύ σαν ναρκοληπτικοί. Περισσότερες έρευνες πάντως, όπως είπε η Γκοέλ, θα χρειαστούν για να επιβεβαιώσουν τα συμπεράσματά της, ώστε παράλληλα να ανακαλυφθούν και άλλα γονίδια που πιθανώς εμπλέκονται στην ικανότητας αντίδρασης του ανθρώπου στην έλλειψη ύπνου.

Ο Γουίνστον Τσόρτσιλ, η Μάργκαρετ Θάτσερ και ο Μπιλ Κλίντον, μεταξύ άλλων διάσημων, τα έβγαζαν πέρα με τα απαιτητικά καθήκοντα της μέρας, μόνο με πέντε ή έξι ώρες ύπνο. Για το Ναπολέοντα, τον Μιχαήλ Άγγελο και την Μαντόνα λέγεται ότι τέσσερις ώρες ήσαν - ή είναι- αρκετές.

Οι μελετητές του ύπνου έχουν χωρίσει τους ανθρώπους σε διάφορους τύπους ανάλογα με τις συνήθειές τους. Έτσι, για παράδειγμα, οι «κουκουβάγιες» είναι πιο δραστήριοι και «ξύπνιοι» τα απογεύματα, ενώ οι «κόκορες» ξυπνούν από τα χαράματα. Είναι επίσης γνωστό ότι οι περισσότεροι άνθρωποι, όσο γερνούν, τόσο κάνουν πιο ανήσυχο ύπνο και πιο διακεκομμένο, αν και στην ουσία χρειάζονται τόσο ύπνο όσο και οι νέοι.

skai.gr

Άλλα άρθρα με θέμα ύπνος:
Το διάβασαν: 951 | Έγραψε: woman-life

Τελευταίες Ειδήσεις

· Το κάπνισμα και το αλκοόλ γερνά νωρίτερα ...
· Ακόρεστα λιπαρά για υγιέστερη ζωή
· Γυναίκες με ημικρανίες αντιμετωπίζουν αυξ...
· Η ενδοοικογενειακή βία «κληροδοτείται» στ...
· Στην εξωσωματική χρειάζεται υπομονή
· Ετήσιο τεστ αίματος σώζει από τον καρκίνο...
· Μακριά οι αρνητικές σκέψεις και το... Αλτ...
· Ο εγκέφαλός μας είναι και ανδρικός και γυ...
· Η πολλή τηλεόραση γερνάει τον εγκέφαλο
· Tο πιο διαδεδομένο παιδικό όνομα στον κόσ...

Σχόλια: 0

Μόνο εγγεγραμμένα μέλη μπορούν να αφήνουν σχόλια.

[ Εγγραφή νέου μέλους | Είσοδος ]

Σχόλια Καινούρια τεστ
  • Πώς εκδηλώνετε τον έρωτά σας? New

  • Τι είδους ζευγάρι είστε?

  • Θα ωριμάσετε επιτέλους?

  • Τα θέλω όλα εδώ και τώρα!

  • Το ποτήρι είναι μισοάδειο ή μισογεμάτο?

  • Είστε στο σωστό επαγγελματικό δρόμο?
  • Login form
    Μπείτε στην παρέα μας!
    Γίνετε μέλος και αποκτήστε πρόσβαση στις κρυφές σελίδες!

    News calendar
    «  Οκτώβριος 2010  »
    ΚυρΔευΤρΤετΠεμΠαρΣαβ
         12
    3456789
    10111213141516
    17181920212223
    24252627282930
    31

    Αναζήτηση Ειδήσεων


    Χρήσιμοι σύνδεσμοι


    Copyright MyCorp © 2024
    Site managed by uCoz
    website stats