Είναι το ψηφιακό βιβλίο η τάξη των πραγμάτων που θα έρθει, η απλά μόδα και το Ηi-Tec «φετίχ» ολίγων; Στο εξωτερικό πάντως, οι αναγνώστες φαίνεται να προτιμούν πλέον τα ψηφιακά βιβλία, περισσότερο από τα συμβατικά. Εξέλιξη που ανησυχεί και την ελληνική αγορά του βιβλίου, η οποία εξάλλου είναι τα τελευταία χρόνια σε ύφεση.
H μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης στο διαδίκτυο, η Google, έχει ήδη ψηφιοποιήσει 10 εκατομμύρια βιβλία, τα οποία και πουλά φθηνότερα από τα αντίστοιχα συμβατικά, ενώ η Amazon, ο μεγαλύτερος διαδικτυακός τόπος λιανικής πώλησης αγαθών, ανακοίνωσε πως φέτος, πούλησε περισσότερα ψηφιακά - απ' ό,τι παραδοσιακά βιβλία..
Πάντως, πολλοί έλληνες βιβλιοπώλες δεν συμμερίζονται τις ανησυχίες για επικράτηση του ψηφιακού βιβλίο, σημειώνοντας ότι ο Έλληνας θέλει να υπάρχει μία επαφή με το βιβλιοπωλείο.
Άλλωστε, στην ελληνική αγορά ήδη έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν οι πρώτες συσκευές ανάγνωσης βιβλίων σε ψηφιακή μορφή χωρίς όμως να έχουν κερδίσει ακόμη την εμπιστοσύνη του αναγνωστικού κοινού.