Μια ομάδα ερευνητών από τη Βραζιλία έλυσε το… μυστήριο γιατί οι γυναίκες… τα «μυρίζονται» όλα! Για την ακρίβεια οι ερευνητές μελέτησαν τις οσφρητικές ικανότητες αντρών και γυναικών και διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες έχουν καλύτερη αίσθηση της όσφρησης σε σχέση με τους άντρες, γεγονός που οφείλεται στη δομή του εγκεφάλου τους. Οι άντρες και οι γυναίκες έχουν πολύ διαφορετική αντίληψη των οσμών και τις αξιολογούν πολύ διαφορετικά σε σχέση με τους άντρες, σημειώνοντας καλύτερες επιδόσεις σε διάφορα οσφρητικά τεστ.
Ο καθηγητής RobertoLent από το Ινστιτούτο Βιοϊατρικών Επιστημών στο Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο του Ρίο ντε Τζανέιρο και το Εθνικό Ινστιτούτο Μεταγραφικών Νευροεπιστημών ανακάλυψε βιολογικές αποδείξεις στους εγκεφάλους ανδρών και γυναικών, οι οποίες μπορεί να εξηγούν τις οσφρητικές διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα. Η διαφορετική ικανότητα οσφρητικής ανίχνευσης ανάμεσα στα δύο φύλα μπορεί να σχετίζεται με τις διαφοροποιημένες κοινωνικές συμπεριφορές και να συνδέεται με την αντίληψη της μυρωδιάς ενός ατόμου, η οποία είναι φυσικά συνδεδεμένη με συναφείς εμπειρίες και συναισθήματα, υποστηρίζουν οι ερευνητές.
Αυτό τους οδήγησε στο συμπέρασμα, ότι η γυναίκεια οσφρητική υπεροχή είναι γνωστική ή συναισθηματική, παρά αντιληπτική, αναφέρει η DailyMail σε σχετικό δημοσίευμά της. Προηγούμενες έρευνες που είχαν διερευνήσει τις βιολογικές ρίζες της οσφρητικής υπεροχής των γυναικών, είχαν χρησιμοποιήσει απεικονιστικές μεθόδους, οι οποίες επιτρέπουν χοντρικές μετρήσεις των δομών των εγκεφάλων. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα ισοτροπικό κλασματοποιητή (isotropic fractionators), μια γρήγορη και αξιόπιστη τεχνική που είχε αναπτυχθεί από μια ομάδα ερευνητών στο Ομοσπονδιακό πανεπιστήμιο του Ρίο ντε Τζανέιρο.
Η μηχανή αυτή μετρά τον απόλυτο αριθμό κυττάρων σε μια δεδομένη εγκεφαλική δομή, όπως τον οσφρητικό βολβό, ο οποίος είναι το πρώτο τμήμα του εγκεφάλου που λαμβάνει τις οσφρητικές πληροφορίες που συλλαμβάνονται από τα ρουθούνια. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι γυναίκες έχουν κατά μέσο όρο 43% περισσότερα κύτταρα σε αυτή την εγκεφαλική δομή, σε σχέση με τους άντρες. Μάλιστα, μετρώντας συγκεκριμένα τους νευρώνες, η διαφορά έφτασε σχεδόν στο 50%. «Γενικά μιλώντας, οι μεγαλύτεροι εγκέφαλοι, με μεγαλύτερο αριθμό νευρώνων σχετίζονται με λειτουργική πολυπλοκότητα και κανείς μπορεί να πει, ότι οι περισσότεροι νευρώνες στο γυναικείο οσφρητικό βολβό μπορεί να παρέχουν στις γυναίκες υψηλότερη οσφρητική ευαισθησία» εξήγησε ο καθηγητής. Το γεγονός ότι ελάχιστα κύτταρα προστίθενται στον ανθρώπινο εγκέφαλο κατά τη διάρκεια της ζωής του, υποδηλώνει ότι οι γυναίκες γεννιούνται με αυτά τα επιπλέον κύτταρα.