Η νηστεία μπορεί να είναι αναπόσπαστο κομμάτι των θρησκευτικών μας παραδόσεων, ωστόσο δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναρωτιούνται αν τελικά είναι ευεργετική για την υγεία ή εγκυμονεί κινδύνους. Υπέρ
Μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης: Μελέτες του Τμήματος Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής του Πανεπιστημίου Κρήτης έχουν δείξει ότι όσοι νηστεύουν 180 μέρες το χρόνο έχουν 12,5% χαμηλότερη ολική χοληστερόλη και 20% χαμηλότερη «κακή» (LDL) χοληστερόλη απ’ ό,τι όσοι δεν νηστεύουν λόγω της μειωμένης κατανάλωσης τροφίμων ζωικής προέλευσης.
Βελτιώνει τη λειτουργία του εντέρου και μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο: Η υψηλή πρόσληψη φυτικών ινών λόγω της μεγάλης κατανάλωσης φρούτων, λαχανικών, οσπρίων και δημητριακών αυξάνει την κινητικότητα του εντέρου και μειώνει τη δυσκοιλιότητα και την απορρόφηση λίπους.
Μειώνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά: Η νηστεία οδηγεί σε μειωμένη πρόσληψη κορεσμένου λίπους ενώ είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες (καροτένιο, λυκοπένιο, σελήνιο, τοκοφερόλες, ω-3, ω-6 λιπαρά) που προστατεύουν την καρδιά και τα αγγεία από τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου.
Ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση: Τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια και τα δημητριακά που καταναλώνονται κατά τη νηστεία είναι πλούσια σε κάλιο που βοηθούν στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης.
Κατά
Δεν είναι για όλους: Άτομα που νοσούν, έγκυες γυναίκες, μικρά παιδιά και ηλικιωμένοι θα πρέπει να αποφεύγουν τη νηστεία για μεγάλο χρονικό διάστημα λόγω των αυξημένων αναγκών τους σε θρεπτικά συστατικά.
Προσοχή σε άτομα με σπαστική κολίτιδα: Η υψηλή περιεκτικότητα των νηστίσιμων τροφίμων σε φυτικές ίνες μπορεί να προκαλέσει αυξημένη παραγωγή αερίων και πρήξιμο στα άτομα με κολίτιδα.
Χαμηλή πρόσληψη πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας: Η πρωτεΐνη των οσπρίων και των δημητριακών είναι χαμηλότερης βιολογικής αξίας από τη ζωική. Έτσι ο οργανισμός στερείται απαραίτητα αμινοξέα που αποτελούν δομικά συστατικά των μυών και συμμετέχουν στην ανάπλαση των ιστών.
Συχνή εκδήλωση συμπτωμάτων αναιμίας: Η μειωμένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος στερεί από τον οργανισμό τον αιμικό σίδηρο, που είναι και η μοναδική μορφή καλά απορροφήσιμου σιδήρου.
Της Γεωργίας Καπώλη, κλινικής διαιτολόγου – διατροφολόγου, M.Sc., Επιστημονική Ομάδα «Απίσχνανσις – Λόγω Διατροφής»