Σάββατο
22-06-2024
10:39
Καλωσόρισες Επισκέπτης
RSS
 

Main Publisher Registration Login
Άρθρα »
Site menu

Catalog categories
Διακόσμηση
Φυτά και ζώα
Η καλή Νοικοκυρά
Χρήμα, αγορά, οικονομία
Κατασκευές βήμα-βήμα

Ενδιαφέρον

Κατασκευές βήμα-βήμα

Τέχνη Σερβιρίσματος

Ομορφιά βήμα-βήμα

* * *


Λέξεις κλειδιά

Κουτσομπολιό

Αρχική » Άρθρα » Σπίτι - Διακόσμηση » Διακόσμηση

Ανανεώνοντας τον χώρο
Τα σωστά έπιπλα

Ποια έπιπλα θα ταιριάξουν σε κάθε από τα δωμάτια; Ποιο θα είναι το στιλ, η διάταξη και το χρώμα – είναι δική σας προσωπική επιλογή. Αλλά ούτως ή άλλως τοποθετώντας τα έπιπλα πρέπει να τηρήσετε ορισμένους γενικούς κανόνες.

Πρώτα απ' όλα το μέγεθος των επίπλων πρέπει να ταιριάζει στον χώρο. Προσπαθήστε να μην παραγεμίζετε το δωμάτιο με μεγάλα πελώρια έπιπλα. Μεγάλο πιάνο στο σαλόνι ή ογκώδης μπουφές στην τραπεζαρία θα πιάσουν πολύ χώρο. Τέτοια ανισορροπία θα είναι δύσκολο να διορθωθεί – εσείς και οι φίλοι σας σ' αυτό το δωμάτιο θα νιώσετε άβολα κι όχι οικία.

Εάν τελικά, δεν μπορείτε για οποιουσδήποτε λόγους να αποφύγετε τα ογκώδη έπιπλα, τότε είναι προτιμότερο να τα τοποθετείτε κατά μήκος των τοίχων. Αν υπάρχει τέτοια δυνατότητα, τοποθετήστε φωτάκια / σποτάκια μέσα στα ντουλάπια / ράφια ώστε να φαίνονται πιο "ελαφριά" τα έπιπλα αυτά.Να τοποθετείτε τα έπιπλα έτσι ώστε να γεμίζει το δωμάτιο πιο όμορφα και να δημιουργείται αίσθηση ισορροπίας. Τα έπιπλα δεν πρέπει να ενοχλούν στο άνοιγμα της πόρτας, η οποία πρέπει να ανοίγει ελεύθερα και μέχρι το τέλος.

Τη διαρρύθμιση να τη ξεκινάτε πάντα από το σημαντικότερο έπιπλο του συγκεκριμένου δωματίου – έτσι θα είναι πιο πετυχημένο το design. Στο σαλόνι, αυτό θα είναι, πιθανότατα, ο καναπές και οι πολυθρόνες, στην τραπεζαρία – το τραπέζι, στην κουζίνα – η ηλεκτρική κουζίνα, στο υπνοδωμάτιο – το κρεβάτι, στη βιβλιοθήκη / γραφείο – το γραφείο.

Ο καναπές και οι πολυθρόνες πρέπει να τοποθετηθούν έτσι ώστε όσοι κάθονται να μπορούν άνετα να βλέπουν την πόρτα. Το κέντρο του σαλονιού είναι προτιμότερο να παραμείνει ελεύθερο ώστε η πρόσβαση στις πολυθρόνες και το τραπεζάκι να είναι άνετη.

Τα πολυαγαπημένα αντικείμενα (βάζα, βιβλία, διακοσμητικά κλπ), αυτά που συχνά χρησιμοποιείτε και αγαπάτε, τοποθετήστε στα σημεία που να φαίνονται ώστε να τα βλέπετε και να σας ανεβάζουν τη διάθεση.

Ιδού το φως!

Αν ακόμα δεν έχετε σχεδιάσει τον φωτισμό του σπιτιού σας – τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να το κάνετε. Όσο δεν έχει γεμίσει το δωμάτιο με έπιπλα και μικροαντικείμενα είναι πιο εύκολο να υπολογίσετε ποιος θα ήταν ο καλύτερος φωτισμός. Θα δοκιμάσω εν συντομία να σας περιγράψω τους κανόνες φωτισμού για το κάθε δωμάτιο ξεχωριστά.

Πρώτος και κύριος κανόνας για οποιοδήποτε χολ ή είσοδο του σπιτιού – πρέπει να φωτίζεται πολύ καλά, γιατί συνήθως αυτό το μέρος του σπιτιού δεν βλέπει το φως του ήλιου. Ακόμα και η ολιγόλεπτη παραμονή σ' ένα όχι αρκετά κατά φωτισμένο χολ μπορεί να καταστρέψει ολοκληρωτικά την εντύπωση για όλο το σπίτι. Γλυκός και φιλικός φωτισμός, αντιθέτως, κατευθείαν ανοίγει την ψυχή του ανθρώπου. Τον κάνει πιο κοινωνικό και άνετο. Εάν το χολ οδηγεί από δωμάτιο σε δωμάτιο θα χρειαστούν πρόσθετα φωτάκια όπως μια διακοσμητική λάμπα.

Σαλόνι – αρκετά δύσκολος χώρος από άποψη φωτισμού. Εδώ ο βασικός κανόνας είναι – δυο επίπεδα φωτός, δηλαδή φώτα δυο διαφορετικών εντάσεων. Σε αυτό το δωμάτιο πρέπει να υπάρχουν τα κύρια φωτιστικά που θα πλημμυρίζουν το δωμάτιο με φως και κάποιες λάμπες όχι τόσο έντονες ώστε όταν ανάβουν οι άνθρωποι να νιώθουν ζεστά και οικία. Φυσικά, αυτά τα δύο είδη φωτισμού χρησιμοποιούνται σε κατάλληλες και διαφορετικές περιπτώσεις.Ο κύριος κανόνας φωτισμού για την κρεβατοκάμαρα – πρέπει να είναι γλυκός. Είναι προτιμότερο το διάσπαρτο φως – διάφορα παλ χώματα, ματ γυαλί ακόμα και υφάσματα θα σας βοηθήσουν να πετύχετε το ποθητό αποτέλεσμα. Εδώ δεν είναι το σωστό δωμάτιο όπου το φως χτυπά απευθείας στα μάτια.

Στην κουζίνα το φως πρέπει να είναι επικεντρωμένο στις βασικές λειτουργικές περιοχές: πάγκος, τραπέζι, ηλεκτρική κουζίνα. Πανέμορφα θα φαίνονται τα σποτάκια ενσωματωμένα σε ντουλάπια με πορτάκια από ματ γυαλί. Βέβαια μπορείτε να ζήσετε και χωρίς αυτά τα σποτάκια, αλλά αν μια φορά τα δοκιμάσετε μετά δε θα μπορέσετε χωρίς αυτά να κοιτάτε τα πλέον σκοτεινά ράφια.

Δώστε μεγάλη προσοχή στην τραπεζαρία. Το πιο συνηθισμένο είναι – φως πάνω από ο τραπέζι. Πολύ βολικό αν θα έχετε τη δυνατότητα να ρυθμίζετε το ύψος του φωτιστικού. Όσο πιο ψηλά το φωτιστικό τόσο πιο γιορτινό θα φαίνεται το τραπέζι, ενώ όσο πιο χαμηλά θα κρέμετε τόσο περισσότερη οικειότητα και ζεστασιά θα χαρίζει.

Soft λεπτομέρειες

Επόμενο βήμα – ντύνουμε τα παράθυρά μας με κουρτίνες. Αλλά πριν αγοράσετε το ύφασμα θα πρέπει πρώτα να διαλέξετε την κατάλληλη κουρτινόβεργα ή κουρτινόξυλο. Στο κάτω κάτω η κουρτινόβεργα είναι απλώς ένα ραβδί στο οποίο κρεμάμε κουρτίνες και αποτελεί μια ανεξάρτητη λεπτομέρεια.

Το κουρτινόξυλο πρώτα απ' όλα πρέπει να ταιριάζει με τις κουρτίνες που θα κρέμονται σε αυτό. Δεν αξίζει να αγοράζετε αυτά που είναι φτιαγμένα από μαλακά μέταλλα ή πλαστικά για το σαλόνι και την κρεβατοκάμαρα όπου συνήθως κρεμάμε κουρτίνες από βαριά υφάσματα. Είναι πολύ βολικές αυτές οι κουρτινόβεργες στις οποίες μπορείτε να κρεμάσετε κουρτίνες σε δύο σειρές.
Τα αγκιστράκια, οι κρίκοι, οι ροδίτσες πρέπει να κινούνται εύκολα. Ειδάλλως θα τραβάτε τις κουρτίνες με δύναμη και υπάρχει πιθανότητα να σκιστούν.

Εάν θέλετε το παράθυρό σας να δείχνει μεγαλύτερο επιλέξτε μια πιο μακριά κουρτινόβεργα ή κουρτινόξυλο – ώστε οι κουρτίνες που θα κρέμονται σ' αυτό να καλύπτουν τον τοίχο γύρω από το παράθυρο, και το αντίθετο. Εάν το παράθυρο είναι υπερβολικά μεγάλο, αγοράστε κουρτινόβεργα ή κουρτινόξυλο ακριβώς στο μάκρος του παραθύρου αυτού.Με παρκέ και ξύλινα έπιπλα απόλυτα ταιριάζουν τα ξύλινα κουρτινόξυλα – τέτοια είναι καλά για υπνοδωμάτια, κουζίνες και σαλόνια. Μεταλλικές κουρτινόβεργες ταιριάζουν περισσότερο με πιο μοντέρνα έπιπλα, τέτοια μπορείτε να βάλετε στην κουζίνα, ειδικά αν στη διακόσμησή της υπάρχουν πολλά μεταλλικά στοιχεία. Πλαστικές κουρτινόβεργες – πιο φτηνή εναλλακτική λύση – ιδανική επιλογή για παιδικά δωμάτια: ένα τέτοιο κουρτινόξυλο θα ταιριάξει απόλυτα με τα χρωματιστά έπιπλα.

Γενικός κανόνας

Για να βρείτε το σωστό μήκος για το κουρτινόξυλο, προσθέστε στο καθαρό πλάτος του παραθύρου σας δεξιά και αριστερά 15-20 εκατοστά.

Κουρτινόξυλο διαλέξαμε, άρα ράβουμε κουρτίνες. Μην ξεχνάμε πως κι αυτές, παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη διακόσμηση του σπιτιού: μεγάλες, μη διαφανές, βαριές κουρτίνες βαραίνουν αλλά παράλληλα ζεσταίνουν το περιβάλλον ενώ οι διάφανες, ανάλαφρες, σε παστέλ χρώματα κάνουν το εσωτερικό του σπιτιού να φαίνεται πιο φωτεινό. Μην ξεχνάμε επίσης πως το χρώμα τους πρέπει να ταιριάζει με τα έπιπλα και τους τοίχους. Για παράδειγμα, εάν ο καναπές, τα τραπεζάκια, τα μαξιλαράκια είναι σε χρώματα άσπρα και καφέ τότε οι μπεζ κουρτίνες θα ταιριάξουν απόλυτα. Εάν περιβάλλεστε από μπεζ χρώματα και χρώμα της άμμου, τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε υφάσματα σε χρώματα της θάλασσας, τουρκουάζ, γαλάζιο, μπλε και άσπρο σαν γάλα.

Παρόλα αυτά οι κλασικές κουρτίνες χρησιμοποιούνται πολύ, παντού και πάντα.

Για να προσθέσετε περισσότερη ζωή στο σπίτι σας, διακοσμήστε το με ζωντανά φυτά και λουλούδια. Ίσως στο διαμέρισμά σας να βρεθεί μια γωνίτσα για ένα ενυδρείο. Ή μήπως θα θέλατε να ανανεώσετε την ατμόσφαιρα του σπιτιού φτιάχνοντας ένα τζάκι εάν είναι δυνατόν. Ή μήπως θα αποκτήσετε την επιθυμία να ζείτε σ' ένα "έξυπνο" σπίτι και να τα διαχειρίζεστε όλα μ' ένα ηλεκτρονικό τηλεχειριστήριο;

Δεν υπάρχει όριο στην τελειότητα...
Υπάρχει όμως η φαντασία σας...! Κλικ στη φώτο για να τη μεγεθύνετε.

©Woman-Life

Κατηγορία: Διακόσμηση | Έγραψε: woman-life (20-02-2009) | Το διάβασαν: 14369

Άλλα άρθρα με θέμα διακόσμηση, νοικοκυριό, σπίτι:

Καινούρια Άρθρα :

· Είναι και κάτι πρωινά ...!!!

· 5 Tips για οικονομικές καλοκαιρινές...

· Τοματόσουπα με καπνιστό λουκάνικο

· Τα 4 SOS τιπ για το μακιγιάζ της πα...

· Δουλεύω στο σπίτι

· Μην κάνετε αυτά τα λάθη μπροστά στα...

· Το φαρμακείο των καλοκαιρινών διακο...

· 40+ Πλεξούδες για το καλοκαίρι

· Η ζωή με σκύλο

· 10 ταξίδια που πρέπει να κάνεις πρι...

· Φτιάξε δικά σου πεντανόστιμα ferrer...

· 4 λάθη καλοκαιρινού μακιγιάζ

· Τα πρώτα 70 λεπτά του μωρού στον κό...

· 7 τύποι γυναικών που οι άντρες δε θ...

Συνολικά σχόλια: 0

Μόνο εγγεγραμμένα μέλη μπορούν να αφήνουν σχόλια.

[ Εγγραφή νέου μέλους | Είσοδος ]Σχόλια Καινούρια τεστ
 • Πώς εκδηλώνετε τον έρωτά σας? New

 • Τι είδους ζευγάρι είστε?

 • Θα ωριμάσετε επιτέλους?

 • Τα θέλω όλα εδώ και τώρα!

 • Το ποτήρι είναι μισοάδειο ή μισογεμάτο?

 • Είστε στο σωστό επαγγελματικό δρόμο?
 • Login form
  Μπείτε στην παρέα μας!
  Γίνετε μέλος και αποκτήστε πρόσβαση στις κρυφές σελίδες!

  Αναζήτηση Άρθρων


  Χρήσιμοι σύνδεσμοι


  Η αναδημοσίευση μπορεί να γίνει αν, και μόνο αν τηρηθούν οι όροι
  Copyright MyCorp © 2024 - Site managed by uCoz
  website stats