Μικρό μαύρο φόρεμα είχε "εφευρεθεί" το 1926 από την Coco Chanel στη μνήμη του νεκρού αγαπημένου της. Μέχρι εκείνη τη στιγμή το μαύρο χρώμα συνδεόταν με το πένθος, δεν είχε επιτυχία και ζήτηση, αλλά με την άφιξη του μικρού μαύρου φορέματος έγινε πολύ δημοφιλή. Το φόρεμα, που σχεδίασε η Chanel, κάλυπτε τα γόνατα, καθώς η Chanel πίστευε ότι τα γόνατα είναι το πιο άσχημο μέρος του γυναικείου σώματος. Επίσης, είχε "ταπεινά" χαρακτηριστικά όπως απλή στρογγυλή λαιμόκοψη, μακριά στενά μανίκια και έλλειψη πολυτελείας, όπως βολάν, κουμπιά κι άλλα διακοσμητικά στοιχεία. Το μικρό αυτό μαύρο φόρεμα μπορούσε να αγοράσει οποιαδήποτε γυναίκα, ακόμη κι αν είχε σχετικά χαμηλό εισόδημα. Αφού έχοντας ένα τέτοιο φόρεμα μπορούσαν να έχουν πολλές διαφορετικές εμφανίσεις χρησιμοποιώντας κάθε φορά διαφορετικά αξεσουάρ. Ένα από τα πιο διάσημα μαύρα φορέματα θεωρείται εκείνο το απλό φόρεμα του Hubert de Givenchy που φορούσε η ηρωίδα Audrey Hepburn στην ταινία «Breakfast at Tiffany's» (1961).
Η σύγχρονη εκδοχή του φορέματος διαφέρει σημαντικά από εκείνο το παλιό κλασικό: μπορεί να είναι πιο κοντό, να έχει διαφορετική λαιμόκοψη, να έχει δαντέλα κι άλλα διακοσμητικά στοιχεία. Το μικρό μαύρο φόρεμα είναι στις προτιμήσεις πολλών σχεδιαστών, καθώς και στην γκαρνταρόμπα σχεδόν κάθε γυναίκας.
Η πιο σωστή επιλογή - ένα μικρό μαργαριταρένιο κολιέ, πολύ λεπτό καλσόν στο χρώμα του δέρματος και μαύρες γόβες με ψηλό τακούνι. Το μοναδικό μειονέκτημα - αυτό το ντύσιμο σας κάνει να φαίνεστε μεγαλύτερη.
Το μαύρο χρώμα απαιτεί άψογη επιδερμίδα. Επίσης, δεν είναι δεδομένο ότι ταιριάζει σε όλες. Με την ευκαιρία, το μαύρο χρώμα (όπως και το λευκό και το γκρι) θεωρείτε "αχρωματικό". Σε συνδυασμό με άλλο χρώμα, είναι σαν να παίρνει πάνω του το «βάρος» της άλλης απόχρωσης. Γι 'αυτό η "δύναμη" του μαύρου μπορεί να μετριαστεί με άλλες χρωματικές χροιές.
Το μαύρο χρώμα απαιτεί αρμονικό και ισορροπημένο σχήματα σώματος, καθώς υπογραμμίζει και τονίζει τις γραμμές και τις καμπύλες. Συνεπώς, δεν ισχύει πάντα ότι «λεπταίνει» όλα τα γυναικεία κορμιά. Επομένως, πολλές Ελληνίδες θα πρέπει να το λάβουν υπόψη πριν αγοράσουν φαρδιά ρούχα σε αυτό το χρώμα.
Αρχικά, το μικρό μαύρο φόρεμα κρίθηκε ως coctail dress. Τώρα φοριέται σε διάφορες περιστάσεις όπως σε μια επαγγελματική συνέντευξη ή και σε ένα ρομαντικό δείπνο. Το βασικό είναι να τονιστεί η αξιοπρέπεια της γυναίκας.
Σωστό: διακόσμηση παραδοσιακά συντηρητική. Επιτρέπεται: βαθύ ντεκολτέ, μακριά και κοντά μανίκια ή εντελώς αμάνικα, καθώς και φορέματα με τιράντες. Μοντέρνο: δαντέλες και σιφόνι, διακοσμητικά κουμπιά και prints σε γοτθικό στιλ.
Σωστό: το μάκρος να φτάνει ως τη μέση του γόνατου. Επιτρέπεται: αν τα πόδια δεν είναι τα πιο όμορφα του κόσμου, είναι καλύτερα να επιλέξετε πιο μακρύ φόρεμα. Μοντέρνο: σέξι, πολύ κοντό φόρεμα σε στιλ baby doll και glam sport.
Σωστό: η αγορά μόνο των καλύτερων φορεμάτων - με κλασικό σχέδιο, από καλό ύφασμα (όχι απαραίτητα ακριβό, αλλά καλής ποιότητας). Θα σας υπηρετήσει για πολλά χρόνια. Επιτρέπεται: αν θέλετε πάρα πολύ, να φορέσετε κάτι πιο μοντέρνο. Αλλά πρέπει να θυμάστε - ότι την επόμενη σεζόν, μπορεί να μην είναι πια στη μόδα. Η ίδια Coco Chanel έλεγε: «Είμαι κατά της μόδας, η οποία έρχεται και φεύγει πολύ γρήγορα. Μάλλον αυτό είναι αντρικό στοιχείο. Δεν μου αρέσει να βλέπω ανθρώπου να πετούν τα ρούχα τους επειδή άλλαξε η μόδα».
Σωστό: Μικρό μαργαριταρένιο κολιέ, ακριβά κοσμήματα. Επιτρέπονται: διάφορα αξεσουάρ. Από υφάσματα - γιακάδες, βολάν, φιόγκοι, μαντήλια στο λαιμού, ζώνες. Απλά κοσμήματα. (Παρεμπιπτόντως, η ίδια η Chanel αγαπούσε να αναμειγνύει ακριβά πετράδια με τεχνητά.) Γούνινες λεπτομέρειες, άνθη και λουλούδια... Μοντέρνο: vintage και χειροποίητα κοσμήματα.
Σωστό: παπούτσια - κλασικά. Επιτρέπονται και μοντέρνα, αλλά όχι υπερβολικά εξτρίμ.
Σωστό: το μικρό μαύρο φόρεμα να φοριέται σε ειδικές περιπτώσεις και εκδηλώσεις. Επιτρέπεται: να το βάλετε στο γραφείο φορώντας από πάνω ένα απλό σακάκι, και το αντίθετο, κάτω από το λεπτό φόρεμα ένα μπλουζάκι με μακριά μανίκια. Το βράδυ αρκεί να βάλετε κάποια λαμπερά κοσμήματα και αξεσουάρ ή μια απλή αλλά κομψή καρφίτσα.