Κυριακή
29-05-2022
13:46
Καλωσόρισες Επισκέπτης
RSS
 

Main Publisher Registration Login
Άρθρα »
Site menu

Catalog categories
Διακόσμηση
Φυτά και ζώα
Η καλή Νοικοκυρά
Χρήμα, αγορά, οικονομία
Κατασκευές βήμα-βήμα

Ενδιαφέρον

Κατασκευές βήμα-βήμα

Τέχνη Σερβιρίσματος

Ομορφιά βήμα-βήμα

* * *


Λέξεις κλειδιά

Κουτσομπολιό

Αρχική » Άρθρα » Σπίτι - Διακόσμηση » Διακόσμηση

Το χρώμα στη διακόσμηση
Διαλέγοντας το design του εσωτερικού χώρου στο σπίτι έχουμε να σκεφτούμε και να αναλύσουμε πολλά πράγματα ένα από τα οποία είναι και το θέμα του στιλ. Ωστόσο, αν και το στιλ ενός δωματίου παίζει μεγάλο ρόλο, δεν είναι το μόνο βασικό στοιχείο. Ποιο είναι αυτό;

Το χρώμα! Το χρώμα που επιλέγετε για το σπίτι σας. Πιστεύω πως όλοι θα συμφωνήσουν ότι το χρώμα είναι αυτό που προσέχεις πρώτα όταν μπαίνεις σ' έναν χώρο. Μπαίνοντας σ' ένα σπίτι συμβαίνει να μην προσέξουμε κατευθείαν κάποια αντικείμενα όσο πρωτότυπα κι αν είναι. Αλλά ένας λάθος συνδυασμός χρωμάτων πάντοτε κάνει “μπαμ”. Με τη βοήθεια του χρώματος μπορείτε να τονίσετε ή αντιθέτως να σκιάσετε κάποια στοιχεία της εσωτερικής διακόσμησης. Εκτός απ' όλα αυτά ,το χρώμα χτίζει τη διάθεσή μας, θέτει ένα ύφος, δίνει στον χώρο δική του νότα, είναι ικανό να ηρεμεί ή να διεγείρει. Γι' αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην επιλογή των χρωμάτων όπως και στους συνδυασμούς αυτών.

Έτσι υπάρχουν κάποιοι κανόνες. Ο πιο σημαντικός από αυτούς λέει: πρέπει να σας αρέσει αυτό που βλέπετε, ειδάλλως, όλα όσα κάνετε δεν έχουν νόημα. Ο δεύτερος κανόνας υποδεικνύει την σημαντικότητα του σωστού συνδυασμού των επιλεγμένων αποχρώσεων. Για παράδειγμα, ένα δωμάτιο στο οποίο υπάρχουν όλα τα χρώματα του ουράνιου τόξου μπορεί να φαίνεται πολύ ζωντανό και χαρούμενο, αλλά θα λείπει η αίσθηση της αρμονίας. Επίσης θα πρέπει πάντα να λαμβάνεται υπ' όψη το διακοσμητικό στιλ του δωματίου. Έτσι για παράδειγμα σ' έναν χώρο με κλασσικό στιλ δεν ταιριάζουν οι αποχρώσεις μετάλλου.

Ο επόμενος κανόνας, τον οποίο δεν πρέπει να ξεχνάμε και πρέπει πάντα να λαμβάνουμε υπ' όψη κατά τη διακόσμηση, είναι το γεγονός ότι τα χρώματα έχουν επίδραση στον εσωτερικό μας κόσμο, στην ψυχολογία μας. Οι ειδικοί ψυχολόγοι ομόφωνα εκφράζουν την άποψή τους λέγοντας ότι το γύρω περιβάλλον συμβάλλει στην αντίληψη της πραγματικότητας, καθώς σε κάθε μας ψυχική κατάσταση αντιστοιχεί ένα χρώμα. Γι' αυτό, επιλέγοντας χρώμα για κάθε δωμάτιο του σπιτιού, πρέπει να βασιζόμαστε στο πώς θα χρησιμοποιείται ο συγκεκριμένος χώρος και στο ποια διάθεση θα θέλατε να έχετε εκεί. Αναφέροντας τις γενικές συστάσεις μπορούμε να πούμε τα εξής:

 • Για το παιδικό δωμάτιο: φυσικά ταιριάζουν ανοιχτά, έντονα, ζουμερά χρώματα τα οποία δημιουργούν χαρούμενα συναισθήματα. Εάν στο δωμάτιο αυτό θα μείνει ένα πολύ δραστήριο παιδί, τότε στον συνδυασμό χρωμάτων προσθέστε μερικές κρύες αποχρώσεις όπως το ανοιχτό γαλάζιο ή απαλό πράσινο. Αυτό θα βοηθήσει να ηρεμεί το μικρό ανθρωπάκι.
 • Για το μπάνιο: εφόσον παραδοσιακά είναι μικρά στο μέγεθος, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιηθούν ανοιχτά χρώματα ακόμα και αποκλειστικά λευκό. Τέτοια επιλογή θα διευρύνει οπτικά τον μικρό χώρο και θα προσθέσει άνεση.
 • Για την κουζίνα: είναι ο χώρος του σπιτιού που επιτρέπει σχεδόν τον μέγιστο αριθμό διαφόρων επιλογών. Εδώ μπορούν να χρησιμοποιηθούν φωτεινά, κρύα, ζωντανά ή ζεστά χρώματα, ανάλογα με τις προτιμήσεις του καθενός.
 • Για το υπνοδωμάτιο: είναι χώρος ξεκούρασης γι' αυτό στο design του δεν πρέπει να το παρακάνουμε με έντονες αποχρώσεις οι οποίες διεγείρουν και παράλληλα “ενοχλούν” στην χαλάρωση και τον ήρεμο ύπνο.
 • Για το σαλόνι / καθιστικό: εδώ αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη. Ταιριάζουν οποιεσδήποτε χρωματικές επιλογές που θα σας έρθουν στο νου. Ξεκινώντας από το κατάλευκο χώρο και τελειώνοντας με τον συνδυασμό όλων των χρωμάτων μαζί εάν επιλέξετε το κατάλληλο στιλ.

  Τώρα μας έμεινε να δώσουμε μια σύντομη περιγραφή των βασικών χρωμάτων για να γνωρίζετε πώς επιδρούν στην ψυχολογία και να μπορέσετε να επιλέξετε αυτό που σας αρέσει περισσότερο. Θα μιλήσουμε για όλα τα χρώματα του ουράνιου τόξου ξεκινώντας από το κόκκινο και τελειώνοντας με το βιολετί-μοβ.

  Κόκκινο. Ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα χρώματα και για το οποίο οι συζητήσεις δε σταματούν ποτέ. Κάποιοι το θεωρούν ως ενσάρκωση της επιθετικότητας καθώς το συνδέουν αποκλειστικά με το αίμα και τη βία. Στην πραγματικότητα όμως, όλα εξαρτιούνται από την απόχρωσή του. Και τα τριαντάφυλλα κόκκινα δεν είναι; Κι όμως τα λατρεύουμε. Το κόκκινο διεγείρει το νευρικό σύστημα, ενεργοποιεί τον ψυχικό κόσμο και επιδρά στην σεξουαλικότητα των ανθρώπων. Ωστόσο, σε μεγάλες ποσότητες είναι ικανό να ασκεί πίεση και να επηρεάζει αρνητικά. Γι' αυτό μην ξεπερνάτε τα όρια. Προτιμήστε το σε κάποια αντικείμενα και να μην το χρησιμοποιείτε στα παιδικά δωμάτια και υπνοδωμάτια μεγάλων.

  Πορτοκαλί. Το πιο εκφραστικό ηλιακό φως. Συνδυάζεται με ζεστή έντονη ζωή. Οι επαγγελματίες σχεδιαστές υποστηρίζουν ότι στα δωμάτια μπορούν να χρησιμοποιηθούν όλες οι αποχρώσεις μιας γκάμας χρωμάτων ανάλογα με το προς ποια πλευρά κοιτούν τα παράθυρα. Έτσι, το πορτοκαλί και το κοντινότερο κίτρινο σε αυτό, είναι μια υπέροχη επιλογή για δωμάτια που κοιτούν βόρεια καθώς και για ανθρώπους γεμάτους ενέργεια και ζωντάνια.

  Κίτρινο. Αυτό το χρώμα φέρνει αναμνήσεις από τον λαμπερό καλοκαιρινό ήλιο γι' αυτό δεν θα κάνετε λάθος αν το επιλέξετε για το σπίτι σας, ειδικά αν ζείτε σε μια μεγαλούπολη. Το μόνο που χρειάζεται είναι να επιλέξετε τη σωστή απόχρωση. Όσο πιο πολύ μοιάζει με τα χρώματα της φύσης ( κι όσο πιο μακριά από το φωσφορούχο και όξινο είναι) τόσο το καλύτερο. Το κίτρινο ταιριάζει σε δυναμικές προσωπικότητες, που έχουν ενεργό τρόπο ζωής καθώς συμβάλλει στην ανάπτυξη αυτών των χαρακτηριστικών.

  Πράσινο. Το πιο φυσικό, το πιο natural χρώμα. Πλησιάζει στο ψυχρό μέρος του φάσματος γι' αυτό έχει κατευναστική επίδραση, ειδικά αν η απόχρωσή του μοιάζει με αυτό του φρέσκου γρασιδιού. Το πράσινο θα ταιριάζει ιδιαίτερα σε εκείνους που τους αρέσει να ξεκουράζονται, να χαλαρώνουν και σ' εκείνους που ενοχλούνται από τα έντονα χρώματα.

  Γαλάζιο. Η πρώτη εικόνα που έρχεται κατά νου είναι ο ουρανός. Το ουράνιο χρώμα – χρώμα της αιώνιας ηρεμίας και γαλήνης. Ο ουρανός υπήρχε πριν την ανθρωπότητα και θα παραμείνει για πάντα. Ακριβώς γι' αυτό τέτοια χρώματα μας ηρεμούν, μας κάνουν κομμάτι του σύμπαντος, γαληνεύουν το πνεύμα και υποσυνείδητα μας χαρίζουν νέες δυνάμεις.

  Μπλε. Πρόκειται για ένα πιο έντονο χρώμα και αναμφίβολα κι αυτό συνδέεται με τον ουρανό. Αλλά μ' έναν ουρανό πιο σκυθρωπό, πιο σοβαρό, πιο σοφό και ασύγκριτα ισχυρότερο. Προσδίδει ηρεμία αλλά όχι ανέμελη και αθώα σαν το γαλάζιο. Οι ψυχολόγοι το έχουν συνδέσει με ταξίδια. Εάν σας ελκύουν οι αποστάσεις και τα ξένα τοπία, τότε το μπλε είναι αυτό που σας ταιριάζει.

  Βιολετί-μοβ. Ένα επίσης αμφιλεγόμενο χρώμα καθώς αποτελείται από το κόκκινο και το μπλε. Ενεργητικό και παθητικό ταυτόχρονα. Είναι το χρώμα των ανθρώπων που βρίσκονται σε αέναη αναζήτηση. Εάν δυσκολεύεστε να επιλέξετε τι θέλετε να επικρατεί στο σπίτι σας – ηρεμία ή ενέργεια – επιλέξτε το μοβ που θα αντανακλά την “ταραγμένη” σας κατάσταση.

  Και παρόλο που εμείς απλώς ανασηκώσαμε λίγο το πέπλο του μυστηρίου των χρωμάτων, ελπίζουμε ότι το άρθρο αυτό θα σας βοηθήσει να κάνετε τις σωστές επιλογές.
  © Woman-Life

 • Κατηγορία: Διακόσμηση | Έγραψε: woman-life (07-10-2011) | Το διάβασαν: 3227

  Άλλα άρθρα με θέμα διακόσμηση, χρώματα:

  Καινούρια Άρθρα :

  · Είναι και κάτι πρωινά ...!!!

  · 5 Tips για οικονομικές καλοκαιρινές...

  · Τοματόσουπα με καπνιστό λουκάνικο

  · Τα 4 SOS τιπ για το μακιγιάζ της πα...

  · Δουλεύω στο σπίτι

  · Μην κάνετε αυτά τα λάθη μπροστά στα...

  · Το φαρμακείο των καλοκαιρινών διακο...

  · 40+ Πλεξούδες για το καλοκαίρι

  · Η ζωή με σκύλο

  · 10 ταξίδια που πρέπει να κάνεις πρι...

  · Φτιάξε δικά σου πεντανόστιμα ferrer...

  · 4 λάθη καλοκαιρινού μακιγιάζ

  · Τα πρώτα 70 λεπτά του μωρού στον κό...

  · 7 τύποι γυναικών που οι άντρες δε θ...

  Συνολικά σχόλια: 0

  Μόνο εγγεγραμμένα μέλη μπορούν να αφήνουν σχόλια.

  [ Εγγραφή νέου μέλους | Είσοδος ]  Σχόλια Καινούρια τεστ
 • Πώς εκδηλώνετε τον έρωτά σας? New

 • Τι είδους ζευγάρι είστε?

 • Θα ωριμάσετε επιτέλους?

 • Τα θέλω όλα εδώ και τώρα!

 • Το ποτήρι είναι μισοάδειο ή μισογεμάτο?

 • Είστε στο σωστό επαγγελματικό δρόμο?
 • Login form
  Μπείτε στην παρέα μας!
  Γίνετε μέλος και αποκτήστε πρόσβαση στις κρυφές σελίδες!

  Όνομα :
  Κωδικός :

  Αναζήτηση Άρθρων


  Χρήσιμοι σύνδεσμοι


  Η αναδημοσίευση μπορεί να γίνει αν, και μόνο αν τηρηθούν οι όροι
  Copyright MyCorp © 2022 - Site managed by uCoz
  website stats