Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Ροζαλία Χερνάντεζ του Πανεπιστημίου του Ιλινόις, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα υγείας "Health Behavior and Policy Review", εξέτασαν τη σχέση μεταξύ αισιοδοξίας και υγείας της καρδιάς σε πάνω από 5.100 ενήλικες ηλικίας 45 έως 84 ετών.
«Τα άτομα με τα μεγαλύτερα επίπεδα αισιοδοξίας έχουν διπλάσια πιθανότητα να διαθέτουν ιδανική καρδιαγγειακή υγεία, σε σύγκριση με τους πιο απαισιόδοξους συνομηλίκους τους», δήλωσε η Ροζαλία Χερνάντεζ.
Η καρδιαγγειακή υγεία μετρήθηκε με βάση επτά δείκτες: πίεση αίματος, δείκτης σωματικής μάζας, επίπεδο σακχάρου και χοληστερίνης στο αίμα, διατροφή, σωματική δραστηριότητα και κάπνισμα. Παράλληλα, αξιολογήθηκε μέσω ερωτηματολογίων γενικότερα το επίπεδο ψυχικής υγείας και ειδικότερα της αισιοδοξίας καθενός ατόμου.
Η στατιστική ανάλυση έδειξε πως ό βαθμός καρδιαγγειακής υγείας αυξάνει ανάλογα με τον βαθμό αισιοδοξίας. Όσο πιο αισιόδοξοι είναι οι άνθρωποι, τόσο πιο υγιή καρδιά έχουν.
Όσον αφορά επιμέρους δείκτες, οι πιο αισιόδοξοι άνθρωποι έχουν σημαντικά χαμηλότερο σάκχαρο και λιγότερη χοληστερίνη, είναι περισσότερο δραστήριοι σωματικά, έχουν πιο φυσιολογικό βάρος και είναι λιγότερο πιθανό να καπνίζουν.
Η καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία, που συνδέεται με την αισιοδοξία, μειώνει τον κίνδυνο εμφράγματος, εγκεφαλικού και πρόωρου θανάτου. Έτσι, σύμφωνα με τους ερευνητές, η αισιοδοξία συνιστά άλλο ένα πολύτιμο «εργαλείο» πρόληψης.