Οι σύγχρονες συνθήκες οδηγούν συχνά τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες να προχωρούν στο γάμο και στην τεκνοποίηση σε ηλικίες αρκετά μεγαλύτερες απ’ ό,τι παλαιότερα. Η σχετικά προχωρημένη ηλικία της υποψήφιας μητέρας έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τόσο την πιθανότητα σύλληψης (μετά τα 37 έτη ηλικίας) όσο και την πιθανότητα γέννησης υγιούς παιδιού (φόβος παρουσίας του συνδρόμου Down, με δυσμορφίες και πνευματική καθυστέρηση).
Επειδή και οι άνδρες -σε σημαντική αναλογία- τεκνοποιούν μετά τα 50 και αρκετοί μετά τα 60, υπήρξαν ερωτηματικά πάνω στις μεταβολές που μπορεί να φέρει η ηλικία τόσο στην αναπαραγωγική ικανότητα του άνδρα όσο και στην υγεία των παιδιών που θα γεννηθούν.
Πρώτον, η πρόοδος της ηλικίας στον υγιή άνδρα δεν φαίνεται να επηρεάζει σημαντικά την αναπαραγωγική του ικανότητα. Μελετήθηκαν οι μεταβολές του σπέρματος, των όρχεων και των ορμονών, οι οποίες υπάρχουν μεν σε μικρό βαθμό στους ηλικιωμένους άνδρες, αλλά κάθε άλλο παρά σημαντικές είναι. Η ενδεχόμενη χρήση, βέβαια, ορισμένων φαρμάκων για θεραπευτικούς λόγους (όπως χημειοθεραπευτικά για αντιμετώπιση κάποιας κακοήθειας) και άλλοτε για λόγους προσωπικούς (π.χ. αναβολικά για εντυπωσιακότερη σωματική εμφάνιση!) μπορεί να επηρεάσει λίαν αρνητικά το σπέρμα, αυτό όμως δεν μπορεί να αποδοθεί στην ηλικία.
Εδώ πρέπει να αναφερθούν και ορισμένα φάρμακα που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τη σεξουαλική λειτουργία (άρα, εμμέσως, την αναπαραγωγή), όπως ορισμένα αντι-υπερτασικά και αντικαταθλιπτικά φάρμακα, καθώς και ορμονικά για την αντιμετώπιση νοσημάτων του προστάτου. Επίσης φάρμακα για την αντιμετώπιση των διαταραχών της ούρησης μπορεί να διαταράξουν ή και να αναστείλουν τελείως την εκσπερμάτωση.
Ως προς την επίδραση της ηλικίας του πατέρα πάνω στην υγεία του παιδιού υπήρξαν πολλά ερωτηματικά, στα οποία διάφοροι ερευνητές προσπάθησαν να απαντήσουν. Ερευνήθηκε η πιθανότητα εμφάνισης του συνδρόμου Down λόγω μεγάλης ηλικίας του πατέρα. Επίσης η πιθανότητα εμφάνισης σχιζοφρένειας, αυτισμού, καρδιολογικών διαταραχών και άλλων ανωμαλιών. Όλες οι σχετικές έρευνες που δημοσιεύθηκαν δεν ξεκαθάρισαν με αυστηρά επιστημονικά κριτήρια αν μπορεί η μεγάλη ηλικία του πατέρα να θεωρηθεί παράγων κινδύνου για εμφάνιση σημαντικών ανωμαλιών στα παιδιά που θα γεννηθούν.
Η γνώμη των πλέον πεπειραμένων γιατρών, που ασχολούνται με τα θέματα αναπαραγωγής, είναι ότι η συντριπτική πλειονότητα των παιδιών που προέρχονται από ηλικιωμένους πατέρες δεν έχουν προβλήματα υγείας. Οι ειδικοί, λοιπόν, δεν αποκλείουν τους ηλικιωμένους υποψήφιους πατέρες ούτε ακόμη και από τη συμμετοχή σε εξωσωματική γονιμοποίηση.