Ασπίδα για τον καρκίνο του εντέρου αποτελούν τα δημητριακά και τα τρόφιμα ολικής αλέσεως, σύμφωνα με Βρετανούς επιστήμονες, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι η αύξηση μόλις κατά 10 γραμμάρια της καθημερινής πρόσληψης ινών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου κατά 10%.
Ασπίδα για τον καρκίνο του εντέρου αποτελούν τα δημητριακά και τα τρόφιμα ολικής αλέσεως, σύμφωνα με Βρετανούς επιστήμονες, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι η αύξηση μόλις κατά 10 γραμμάρια της καθημερινής πρόσληψης ινών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου κατά 10%. Μάλιστα οι πιθανότητες εμφάνισης της κακοήθειας με την προσθήκη τριών μερίδων (90 γρ.) τροφίμων ολικής άλεσης στη διατροφή μας μειώνονται κατά 20%.
Οι ερευνητές του Ιmperial College του Λονδίνου, οι οποίοι μελέτησαν 25 προηγούμενες έρευνες και στοιχεία 2 εκατ. ανθρώπων, δεν διαπίστωσαν μείωση του κινδύνου καρκίνου του εντέρου από την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.
Συμπεράσματα
Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσίευσαν στην επιθεώρηση British Medical Journal, "όσο μεγαλύτερη η πρόσληψη ινών τόσο μεγαλύτερη η προστασία από τον καρκίνο του εντέρου", ενώ "ακόμα και μέτρια επίπεδα έχουν κάποιο αποτέλεσμα". "Είναι ενθαρρυντικό να γνωρίζεις ότι απλές αλλαγές στη διατροφή και στον τρόπο ζωής μπορούν να σε προστατεύσουν από τον δεύτερο φονικότερο καρκίνο στη Βρετανία", σχολίασε ο διευθυντής της οργάνωσης "Beating Bowel Cancer", Μαρκ Φλάναγκαν. Στο παρελθόν έχει διαπιστωθεί ότι τα τρόφιμα ολικής αλέσεως, όπως είναι το καστανό ρύζι, το μαύρο ψωμί, τα δημητριακά, βοηθούν στη θωράκιση του οργανισμού απέναντι σε καρδιαγγειακές ασθένειες, τον διαβήτη τύπου 2, την παχυσαρκία, καθώς και ότι αυξάνουν το προσδόκιμο ζωής.