Οι ηλικιωμένοι που καταναλώνουν αρκετά φλιτζάνια πράσινου τσαγιού έχουν λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν κατάθλιψη, υποστηρίζουν Ιάπωνες ερευνητές. Σύμφωνα με τους επιστήμονες το μυστικό βρίσκεται στα χημικά στοιχεία της "καλής διάθεσης" που περιέχονται σ' αυτόν τον τύπο του τσαγιού.
Πολλές μελέτες συνδέουν την κατανάλωση πράσινου τσαγιού με τη μείωση των ψυχολογικών προβλημάτων και ο δόκτωρ Καϊζτούμ Νίου, του πανεπιστημίου Τοχόκου και οι συνεργάτες του ανακάλυψαν ότι τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες ηλικίας άνω των 70 που καταναλώνουν περισσότερα από τέσσερα φλιτζάνια πράσινο τσάι ημερησίως έχουν 44% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν συμπτώματα κατάθλιψης.
Το πράσινο τσάι καταναλώνεται ευρύτατα σε πολλές χώρες της Ασίας και ιδιαίτερα στην Κίνα και την Ιαπωνία.
Ο δόκτωρ Νιού και η ομάδα του μελέτησαν 1.058 υγιείς ηλικιωμένους άνδρες και γυναίκες. Περίπου το 34% των ανδρών και το 39% των γυναικών είχαν συμπτώματα κατάθλιψης, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύεται στο τεύχος του Δεκεμβρίου της ιατρικής επιθεώρησης American Journal of Clinical Nutrition .
Συνολικά 488 άτομα που μετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι έπιναν τέσσερα ή περισσότερα φλιτζάνια πράσινο τσάι ημερησίως, οι 284 τα μείωσαν σε δύο με τρία και οι υπόλοιποι κατανάλωναν ένα ή λιγότερα την ημέρα.
Σύμφωνα πάντα με τους μελετητές, η προφανής συνέπεια της κατανάλωσης περισσότερης ποσότητας πράσινου τσαγιού ήταν ο περιορισμός των συμπτωμάτων της κατάθλιψης τα οποία οφείλονται τόσο στην κοινωνική και οικονομική κρίση, στο φύλο, τη διατροφή, το ιστορικό ιατρικών προβλημάτων και στην χρήση αντικαταθλιπτικών.
Αντίθετα δεν υπάρχει καμιά σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση μαύρου ή μίγματος μαύρου και πράσινου τσαγιού (oolong), και του καφέ με τον περιορισμό των συμπτωμάτων της κατάθλιψης.