Πέμπτη
30-11-2023
13:05
Καλωσόρισες Επισκέπτης
RSS
 

Main Publisher Registration Login
Άρθρα »
Site menu

Catalog categories
Διακόσμηση
Φυτά και ζώα
Η καλή Νοικοκυρά
Χρήμα, αγορά, οικονομία
Κατασκευές βήμα-βήμα

Ενδιαφέρον

Κατασκευές βήμα-βήμα

Τέχνη Σερβιρίσματος

Ομορφιά βήμα-βήμα

* * *


Λέξεις κλειδιά

Κουτσομπολιό

Αρχική » Άρθρα » Σπίτι - Διακόσμηση » Φυτά και ζώα

Ανανάς - Περιποίηση, Ασθένειες, Πολλαπλασιασμός
Ανανάς ο εύκομος (Ananas comosus)

Ο Ανανάς ανήκει στην οικογένεια των Βρομελιωδών και κατάγεται από τη Βραζιλία. Είναι πολύ όμορφο διακοσμητικό φυτό και ιδιαίτερα οι ποικιλόχρωμες ποικιλίες του. Τα φύλλα του είναι μακριά και οδοντωτά. Τα άνθη του, μικρά και απαραίτητα για την καρποφορία του.

Υπάρχουν 3 ποικιλίες κατάλληλες για εσωτερικούς χώρους:
- Ανανάς ο εύκομος, έχει στενόμακρα πράσινα φύλλα και καρποφορεί εύκολα.
- Ανανάς ο εύκομος "ποικιλόχρωμος", έχει μικρότερα, αλλά ελαφρώς φαρδύτερα φύλλα με κίτρινες λωρίδες γύρω από τις άκρες και σχηματίζουν "ροζέττα".
- Ανανάς βρακτεάτους "Στριάτους".

Διαλέγοντας ένα καινούριο φυτό, πρέπει να προσέχετε να έχει γερά φύλλα με ζωηρό χρώμα. Ένα φυτό που είναι μεγάλο και έχει παραφυάδες - έχει ήδη ανθίσει και πρόκειται να μαραθεί.

Ιδιότητες - Περιποίηση

Μέγεθος: Ο Ανανάς ο εύκομος είναι μικρό φυτό ύψους 25-30 εκατοστών. Η ποικιλία "Στριάτους" φθάνει περίπου το 1 μέτρο.
Ανάπτυξη: Τα νεαρά φυτά διπλασιάζουν το μέγεθός τους μέσα σ' ένα χρόνο.
Εποχή ανθοφορίας: Παρόλο που τα άνθη είναι μικρά, ο καρπός του είναι πολύ ελκυστικός και εμφανίζεται την άνοιξη.
Οσμή: Εμφανίζεται μόνο στην εποχή της καρποφορίας.
Φωτισμός: Πολύ έντονος. Το φως του ήλιου είναι απαραίτητο για το λαμπερό χρώμα των φύλλων.
Θερμοκρασία: Ζεστή ιδιαίτερα τον χειμώνα. Η ιδανική είναι μεταξύ 18 και 21°C. Αν προτιμάτε μικρά φυτά, τότε διατηρείτε τα σε πολύ μικρές γλάστρες και χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στους 5°C. Η ανώτερη επιτρεπτή θερμοκρασία 24°C.
Πότισμα: Το καλοκαίρι το φυτό πρέπει να ποτίζεται μία ή δύο φορές τη βδομάδα ανάλογα με τη θερμοκρασία. Μεταξύ δύο ποτισμάτων αφήνετε το χώμα να στεγνώσει. Το χειμώνα μην το ποτίζετε παραπάνω από 1 φορά τη βδομάδα.
Λίπανση: Υδροδιαλυτό λίπασμα μία φορά τη βδομάδα, όταν το φυτό σχηματίζει καρπό.
Ατμοσφαιρική υγρασία: Το καλοκαίρι ψεκάζετε το φυτό με νερό 2 φορές τη βδομάδα και μόνο μια φορά το χειμώνα. Κρατάτε τον ψεκαστήρα σε απόσταση 15 εκ. από τα φύλλα.
Καθάρισμα: Σκουπίζετε τη σκόνη μ' ένα μαλακό πανί και πλένετε τα φύλλα με σφουγγάρι βουτηγμένο σε χλιαρό νερό. Μην ξεχνάτε, με το άλλο σας χέρι, να υποστηρίζετε το φύλλο. Θυμηθείτε να φορέσετε γάντια. Μην χρησιμοποιείτε προϊόν γυαλίσματος φύλλων.
Συνθήκες περιβάλλοντος: Το φυτό είναι ανθεκτικό, αλλά πρέπει να το προστατεύετε από παγωμένα ρεύματα.
Χώμα: Αργιλλώδες μείγμα χρώματος. Προτιμότερο το μείγμα Νο2.
Μεταφύτευση: Μεταφυτεύετε το φυτό που προέρχεται από παραβλάστημα 3 μήνες μετά από το χώρισμά του από το μητρικό φυτό. Ένα χρόνο αργότερα χρειάζεται νέα μεταφύτευση. Φοράτε γάντια για να προστατέψετε τα χέρια σας από τα οδοντωτά φύλλα.
Κλάδεμα: Δεν είναι αναγκαίο. Απλώς κόβετε τα κατεστραμμένα φύλλα. Μ' ένα κοφτερό ψαλίδι κόβετε τις ξερές, καστανές άκρες των φύλλων, ακριβώς λίγο πιο πάνω από το υγιές τμήμα των φύλλων.
Πολλαπλασιασμός: Με παραβλαστήματα. Μετά την απόσπασή τους από το μητρικό φυτό αναπτύσσονται πολύ γρήγορα, αν οι γλάστρες τοποθετηθούν σε θερμό περιβάλλον (24°C). Ο πολλαπλασιασμός μπορεί να γίνει και με φρεσκοκομμένο καρπό (ανανά) που έχει όλα τα φύλλα στην κορυφή. Η κορυφή φυτεύεται σε μικρή γλάστρα με τύρφη και άμμο και τοποθετείται σε θερμό περιβάλλον (24°C). Με αυτή τη μέθοδο τα νέα φυτά αργούν περισσότερο να εμφανιστούν. Ο πολλαπλασιασμός μπορεί να γίνει και με σπόρους.
Διάρκεια ζωής: Όπως όλα τα βρομελιώδη το φυτό καταστρέφεται αφού ανθίσει και καρποφορήσει. Έχει όμως ήδη πετάξει δύο ή τρία παραβλαστήματα. Ο κύκλος ζωής του φθάνει τα δύο χρόνια περίπου.
Φυτικοί συνδυασμοί: Το ξεχωριστό χρώμα των φύλλων του ταιριάζει με το φύλλωμα άλλων διακοσμητικών φυτών. Ο ανανάς χρησιμοποιείται σαν κεντρικό φυτό σε φυτικές διακοσμήσεις.
Ευκολίες / Δυσκολίες: Εύκολο φυτό.

Προβλήματα - Ασθένειες

Φύλλα ζαρωμένα: Υπερβολική ζέστη και ξηρασία. Ποτίζετε και ψεκάζετε το φυτό. Το μεταφέρετε σε δροσερότερο χώρο.
Φύλλα χωρίς έντονο χρώμα: Ανεπαρκής φωτισμός. Μεταφέρετε το φυτό σε φωτεινότερο χώρο.
Φύλλα με κίτρινα στίγματα, ιδιαίτερα ανάμεσα στα νεύρα και καστανόχρωμα έντομα που επικάθονται στην κάτω επιφάνεια των φύλλων και στους βλαστούς: Κοκκοειδή (ψώρες). Τα αφαιρείτε ένα-ένα χωριστά μ' ένα βαμβάκι βουτηγμένο σε οινόπνευμα.
Οι άκρες των φύλλων ξεραίνονται και παίρνουν καστανό χρώμα: Ξηρασία στην ατμόσφαιρα. Ψεκάζετε το φυτό και βελτιώνετε τις συνθήκες ατμοσφαιρικής υγρασίας.
Βραδεία ανάπτυξη χωρίς άνθη: Το φυτό χρειάζεται λίπανση.
Τα πιο χαμηλά φύλλα μαραίνονται, ζαρώνουν και κατσαρώνουν: Ρεύματα αέρος. Μεταφέρετε το φυτό σε πιο κατάλληλο χώρο.
Σάπισμα του φυτού στη βάση: Υπερβολικό πότισμα και κρύο. Μεταφέρετε το φυτό σε θερμότερο και πιο ευάερο χώρο και αφήνετε το χώμα του να στεγνώσει μέχρις ότου συνέλθει. Αν το σάπισμα έχει προχωρήσει πολύ δεν υπάρχει θεραπεία.
Τα φύλλα ζαρώνουν και μαραίνονται μετά την ανθοφορία: Είναι φυσιολογικό, γιατί ο ανανάς καταστρέφεται μετά την ανθοφορία. Παίρνετε όμως νέα φυτά από τις παραφυάδες.


Πολλαπλασιασμός

- Διαλέγετε ένα φρέσκο καρπό με όλα τα φύλλα στην κορυφή.
- Τοποθετείτε στον πυθμένα γλάστρας στρώμα υλικού αποστράγγισης και μείγμα από ίσα μέρη τύρφης και άμμου. Το στόμιο της γλάστρας πρέπει να είναι αρκετά μεγάλο για να χωρέσει όλη την κορυφή του καρπού.
- Κόβετε την τούφα των φύλλων και 1 εκ. περίπου από τη σάρκα του καρπού.
- Τοποθετείτε την κορυφή στη γλάστρα και τη στερεώνετε με το χώμα έτσι, ώστε να είναι σε όρθια στάση και το τμήμα του καρπού να έχει καλυφθεί καλά με χώμα.
- Ποτίζετε και καλύπτετε τη γλάστρα με νάιλον σακούλα στερεωμένη σε συρμάτινο πλέγμα. Αφαιρείτε το κάλυμμα για 5 λεπτά κάθε μέρα και διατηρείτε το χώμα υγρό. Διατηρείτε θερμοκρασία 24°C.
- Όταν στο κέντρο της κορυφής ξεπεταχτούν νέα φύλλα αφαιρείτε το νάιλον.
Πολλαπλασιασμός
Παραβλαστήματα


- Προτού μεταφυτεύσετε τα παραβλαστήματα, το μητρικό φυτό πρέπει να ξεραθεί τελείως. Αυτά πρέπει να έχουν το μέσο ύψος του αρχικού φυτού.
- Τοποθετείτε στον πυθμένα γλάστρας στρώμα υλικού αποστράγγισης και νοτισμένο μείγμα χώματος.
- Μ' ένα κοφτερό μαχαίρι χωρίζετε το παραβλάστημα και τις ρίζες του από το μητρικό φυτό. Φοράτε γάντια, γιατί τα φύλλα του μπορεί να πληγώσουν τα χέρια σας.
- Το παραβλάστημα πρέπει να έχει τις δικές του μικρές ρίζες γιατί αλλιώς δεν θα μεγαλώσει.
- Ποτίζετε και καλύπτετε τη γλάστρα με νάιλον σακούλα στερεωμένη σε συρμάτινο πλέγμα. Αφαιρείτε το κάλυμμα για 5 λεπτά κάθε μέρα διατηρώντας υγρό το χώμα. Διατηρείτε θερμοκρασία 24°C. Μετά από 21 μέρες αφαιρείτε τελείως το νάιλον.
Μεταφύτευση

- Μεταφυτεύετε τα νεαρά φυτά 3 μήνες μετά την απόσπασή τους από το μητρικό φυτό και ξανά, μετά από ένα χρόνο. Φοράτε πάντοτε γάντια και ποτίζετε πρώτα καλά το φυτό.
- Τοποθετείτε στον πυθμένα γλάστρας αμέσως επόμενου μεγέθους, στρώμα υλικού αποστράγγισης και στρώμα νοτισμένο μείγματος χώματος Νο2.
- Κρατάτε με το ένα χέρι τη βάση της γλάστρας και με το άλλο συγκρατείτε το χώμα έχοντας το βλαστό ανάμεσα στα δάκτυλά σας. Αναποδογυρίζοντας κτυπάτε το χείλος της γλάστρας σε μια σκληρή κόχη. Το φυτό μαζί με το χώμα του θα γλιστρήσει έξω από τη γλάστρα.
- Ελευθερώνετε το κάτω μέρος των ριζών από το παλιό χώμα, χρησιμοποιώντας ένα μολύβι ή ξυλάκι και προσέχοντας να μην τις καταστρέψετε.
- Τοποθετείτε τη μπάλα του χώματος με τις ρίζες στο κέντρο της νέας γλάστρας.
- Γεμίζετε τη γλάστρα με νέο μείγμα χώματος προσέχοντας να καλυφθούν όλες οι ρίζες. Μην πιέζετε πολύ το χώμα. Αφήνετε το φυτό στη σκιά χωρίς να το ποτίζετε για δύο μέρες. Αυτό θα παροτρύνει τις ρίζες να μεγαλώσουν και να δημιουργήσουν διακλαδώσεις στο καινούριο χώμα.


Πηγή: Άγνωστη

Κατηγορία: Φυτά και ζώα | Έγραψε: woman-life (16-02-2013) | Το διάβασαν: 4836

Άλλα άρθρα με θέμα λουλούδια, κήπος:

Καινούρια Άρθρα :

· Είναι και κάτι πρωινά ...!!!

· 5 Tips για οικονομικές καλοκαιρινές...

· Τοματόσουπα με καπνιστό λουκάνικο

· Τα 4 SOS τιπ για το μακιγιάζ της πα...

· Δουλεύω στο σπίτι

· Μην κάνετε αυτά τα λάθη μπροστά στα...

· Το φαρμακείο των καλοκαιρινών διακο...

· 40+ Πλεξούδες για το καλοκαίρι

· Η ζωή με σκύλο

· 10 ταξίδια που πρέπει να κάνεις πρι...

· Φτιάξε δικά σου πεντανόστιμα ferrer...

· 4 λάθη καλοκαιρινού μακιγιάζ

· Τα πρώτα 70 λεπτά του μωρού στον κό...

· 7 τύποι γυναικών που οι άντρες δε θ...

Συνολικά σχόλια: 0

Μόνο εγγεγραμμένα μέλη μπορούν να αφήνουν σχόλια.

[ Εγγραφή νέου μέλους | Είσοδος ]Σχόλια Καινούρια τεστ
 • Πώς εκδηλώνετε τον έρωτά σας? New

 • Τι είδους ζευγάρι είστε?

 • Θα ωριμάσετε επιτέλους?

 • Τα θέλω όλα εδώ και τώρα!

 • Το ποτήρι είναι μισοάδειο ή μισογεμάτο?

 • Είστε στο σωστό επαγγελματικό δρόμο?
 • Login form
  Μπείτε στην παρέα μας!
  Γίνετε μέλος και αποκτήστε πρόσβαση στις κρυφές σελίδες!

  Όνομα :
  Κωδικός :

  Αναζήτηση Άρθρων


  Χρήσιμοι σύνδεσμοι


  Η αναδημοσίευση μπορεί να γίνει αν, και μόνο αν τηρηθούν οι όροι
  Copyright MyCorp © 2023 - Site managed by uCoz
  website stats