Κυριακή
05-12-2021
19:52
Καλωσόρισες Επισκέπτης
RSS
 

Main Publisher Registration Login
Άρθρα »
Site menu

Catalog categories
Διακόσμηση
Φυτά και ζώα
Η καλή Νοικοκυρά
Χρήμα, αγορά, οικονομία
Κατασκευές βήμα-βήμα

Ενδιαφέρον

Κατασκευές βήμα-βήμα

Τέχνη Σερβιρίσματος

Ομορφιά βήμα-βήμα

* * *


Λέξεις κλειδιά

Κουτσομπολιό

Αρχική » Άρθρα » Σπίτι - Διακόσμηση » Φυτά και ζώα

Κατάλληλη φροντίδα για το φυτό
Επειδή τα φυτά που μεγαλώνουν μέσα σε γλάστρες ή δοχεία δεν βρίσκονται στο φυσικό τους περιβάλλον, είναι απαραίτητες ορισμένες φροντίδες που θα τα βοηθήσουν να αναπτυχθούν και να διατηρηθούν. Η πρώτη από αυτές τις φροντίδες είναι η μεταφύτευση. Μ' αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται η καλή λειτουργία των ριζών. Η μεταφύτευση είναι απαραίτητη όταν το φυτό είναι μεγάλο για τη γλάστρα του και οι ρίζες έχουν μπλεχτεί πολύ στο χώμα, με αποτέλεσμα το φυτό να ασφυκτιά. Πολλές φορές η ίδια η εμφάνιση του φυτού προειδοποιεί για την ανάγκη μεταφύτευσης. Φαίνεται σαν να θέλει να γείρει από το πολύ βάρος ή δεν αναπτύσσεται πλέον την άνοιξη ή οι ρίζες προεξέχουν από τη βάση της γλάστρας. Πάντως, ο ασφαλέστερος τρόπος, για να εγακριβώσετε, αν η μεταφύτευση είναι απαραίτητη, είναι ο εξής: καλύπτετε με τα δάχτυλα το χώμα και αναποδογυρίζετε τη γλάστρα. Χτυπάτε το χείλος της σε μια σκληρή κόχη. Το φυτό μαζί με το χώμα θα γλιστρήσει έξω από τη γλάστρα και θα μπορέσετε να εξετάσετε την κατάσταση των ριζών. Πριν από τη μεταφύτευση ποτίζετε κατά το φυτό, ενώ το ξαναποτίζετε μετά από 2-3 μέρες. Αυτό θα παροτρύνει τις ρίζες να διακλαδιστούν στο καινούριο χώμα, καθώς θα ψάχνουν για υγρασία. Μετά τη μεταφύτευση τοποθετείτε για λίγο διάστημα τα φυτά στη σκιά ή τα προστατεύετε μ' ένα φύλλο εφημερίδας από τον ήλιο.

Μερικές φορές συμβαίνει το μείγμα χώματος της γλάστρας να μη φθάνει για να εφοδιάσει με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά ορισμένα φυτά και ιδιαίτερα εκείνα που μεγαλώνουν γρήγορα. Ακόμα μπορεί τα φυτά να έχουν μεγαλώσει πάρα πολύ και να μην είναι εύκολο να μεταφυτευθούν. Τότε είναι ανάγκη να τους χορηγήσετε πρόσθετη τροφή την εποχή ανάπτυξης και ανθοφορίας. Στο εμπόριο κυκλοφορούν αρκετά υδροδιαλυτά λιπάσματα με τα οποία μπορείτε να τροφοδοτήσετε τα φυτά κατά το πότισμα. Επίσης μπορείτε να ψεκάσετε το φύλλωμα με τα λεγόμενα διαφυλλικά λιπάσματα. Ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες χρήσης. Μη χρησιμοποιείτε ποτέ μεγαλύτερη δόση από ότι γράφουν. Πολλές φορές είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσετε τη μισή δόση απ' ότι γράφουν οι οδηγίες.

Το κλάδεμα είναι μια φροντίδα απαραίτητη για τα περισσότερα διακοσμητικό φυτά. Αφαιρείτε πάντοτε τα κατεστραμμένα φύλλα και άνθη. Με το κλάδεμα τα φυτά διατηρούν συμμετρική εμφάνιση. Το κόψιμο των πλαϊνών βλασταριών βοηθά στην καλύτερη ανάπτυξη των υπολοίπων, ενώ το φυτό αποκτά συνεπτυγμένο σχήμα. Στα ανθοφόρα φυτά τα πλαϊνά μπουμπούκια πρέπει μερικές φορές να κόβονται. Έτσι, έχουμε λιγότερα μεν άνθη, αλλά αρκετά μεγαλύτερα (π.χ. Χρυσάνθεμα).

Το κορφολόγημα που γίνεται με το κόψιμο της κορυφής των βλασταριών ενισχύει την ανάπτυξη του φυτού. Σε περίπτωση που τα φυτά είναι ανθοφόρα αναγκάζονται να συγκεντρώσουν τις προσπάθειές τους στη δημιουργία λουλουδιών και όχι φυλλώματος. Στο κλάδεμα χρησιμοποιείτε ένα κοφτερό μαχαίρι ή κλαδευτήρι. Αν στο σημείο τομής τρέχει χυμός την αλείφετε με βαζελίνη για να επουλωθεί.

Επιλογή του κατάλληλου μείγματος χώματος

Η χρησιμοποίηση του κατάλληλου μείγματος χώματος υποβοηθάει στη σωστή ανάπτυξη των φυτών. Ορισμένα, πάντως, αναπτύσσονται σε οποιοδήποτε μείγμα χώματος. Ποτέ μην χρησιμοποιείτε κηπόχωμα, γιατί μπορεί να περιέχει σπόρους ζιζανίων, έντομα και να μην έχει καλή αποστράγγιση.

Έρευνες διακεκριμένου ανθοκομικού ινστιτούτου στο Σάρρεϋ της Αγγλίας οδήγησαν στη σύνθεση ενός γενικού μείγματος χώματος που είναι κατάλληλο για όλα σχεδόν τα φυτά. Έτσι έχουμε το αργιλλώδες μείγμα χώματος που χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες 1, 2 και 3. Οι αριθμοί αυτοί δείχνουν την ισχύ του λιπάσματος.

Υπάρχουν επίσης τυρφώδη μείγματα χώματος χωρίς περιεκτικότητα σε άργιλλο τα οποία είναι κατάλληλα για πολλά φυτά. Μην πιέζετε πολύ γερά το χώμα αυτών των μειγμάτων που πρέπει να διατηρείτε νοτισμένο. Τα τυρφώδη μείγματα είναι κατάλληλα για φτέρες, αλλά δεν κάνουν για φυτά που αναπτύσσονται με ταχύ ρυθμό και που χρειάζονται συνέχεια άφθονα θρεπτικά συστατικά.


Αργιλλώδη μείγματα χώματος για γλάστρες
Σύνθεση γενικού αργιλλώδους μείγματος χώματος:

7 μέρη αποστειρωμένου άργιλου
3μέρη τύρφης
2 μέρη πλυμένης άμμου

Αναλογίες βασικού λιπάσματος

2 μέρη οστεάλευρο
2 μέρη φωσφωρικό σβέστιο
1 μέρος θειϊκό κάλιο

Αργιλλώδες μείγμα χώματος Νο1: Προσθέτετε 113γρ. βασικό λίπασμα και 21γρ. σκόνη ασβεστολιθικού εδάφους κάθε 36 λίτρα γενικού αργιλλώδους μείγματος χώματος.
Αργιλλώδες μείγμα χώματος Νο2: Προσθέτετε 340γρ. βασικό λίπασμα και 42γρ. σκόνη ασβεστολιθικού εδάφους κάθε 36 λίτρα γενικού αργιλλώδους μείγματος χώματος.
Αργιλλώδες μείγμα χώματος Νο3: Προσθέτετε 340γρ. βασικό λίπασμα και 64γρ. σκόνη ασβεστολιθικού εδάφους κάθε 36 λίτρα γενικού αργιλλώδους μείγματος χώματος.


Κατηγορία: Φυτά και ζώα | Έγραψε: woman-life (02-05-2010) | Το διάβασαν: 4216

Άλλα άρθρα με θέμα λουλούδια, κήπος, σπίτι:

Καινούρια Άρθρα :

· Είναι και κάτι πρωινά ...!!!

· 5 Tips για οικονομικές καλοκαιρινές...

· Τοματόσουπα με καπνιστό λουκάνικο

· Τα 4 SOS τιπ για το μακιγιάζ της πα...

· Δουλεύω στο σπίτι

· Μην κάνετε αυτά τα λάθη μπροστά στα...

· Το φαρμακείο των καλοκαιρινών διακο...

· 40+ Πλεξούδες για το καλοκαίρι

· Η ζωή με σκύλο

· 10 ταξίδια που πρέπει να κάνεις πρι...

· Φτιάξε δικά σου πεντανόστιμα ferrer...

· 4 λάθη καλοκαιρινού μακιγιάζ

· Τα πρώτα 70 λεπτά του μωρού στον κό...

· 7 τύποι γυναικών που οι άντρες δε θ...

Συνολικά σχόλια: 0

Μόνο εγγεγραμμένα μέλη μπορούν να αφήνουν σχόλια.

[ Εγγραφή νέου μέλους | Είσοδος ]Σχόλια Καινούρια τεστ
 • Πώς εκδηλώνετε τον έρωτά σας? New

 • Τι είδους ζευγάρι είστε?

 • Θα ωριμάσετε επιτέλους?

 • Τα θέλω όλα εδώ και τώρα!

 • Το ποτήρι είναι μισοάδειο ή μισογεμάτο?

 • Είστε στο σωστό επαγγελματικό δρόμο?
 • Login form
  Μπείτε στην παρέα μας!
  Γίνετε μέλος και αποκτήστε πρόσβαση στις κρυφές σελίδες!

  Όνομα :
  Κωδικός :

  Αναζήτηση Άρθρων


  Χρήσιμοι σύνδεσμοι


  Η αναδημοσίευση μπορεί να γίνει αν, και μόνο αν τηρηθούν οι όροι
  Copyright MyCorp © 2021 - Site managed by uCoz
  website stats