Οι ημέρες που θα κάθεστε στη βεράντα ή, αν είστε τυχεροί στον κήπο σας και θα απολαμβάνετε τις απαλές ακτίνες του ήλιου και ευωδιαστό άρωμα των λουλουδιών πλησιάζουν. Στρωθείτε στη δουλειά και μην καθυστερείτε καθόλου! Εργαλεία, πρόχειρα και άνετα ρούχα και ... χαμόγελο! Έτσι θα απολαύσετε αργότερα τα χρώματα και τις μυρωδιές από τα λουλούδια που θα φυτέψετε. Όσοι ασχολούνται με την κηπουρική έχουν ήδη κινήσει τις απαραίτητες διαδικασίες και μάλλον ξέρουν τι θα κάνουν τις επόμενες μέρες. Τι γίνεται, όμως, με όλους εμάς τους "ευκαιριακούς" λάτρεις των χρωμάτων της άνοιξης, που αντικρίσαμε τα παρατημένα στο έλεος των συνθηκών φυτά του μπαλκονιού; Οι πρωτάρηδες στην ανθοκομία θα διαπίστωσαν απογοητευμένοι ότι τα φυτά που φύτεψαν την προηγούμενη χρονιά με τόσο μεράκι και κέφι είναι κατάξερα ή τουλάχιστον έτσι φαίνονται. Μην απελπίζεστε, ακολουθήστε τις συμβουλές μας και πολύ σύντομα τα άνθη σας θα ξαναζωντανέψουν!
Το πρώτο πράγμα που έχετε να κάνετε είναι να καθαρίσετε το έδαφος από τα ζιζάνια και τα ξερόκλαδα. Θα αφαιρέσετε σχολαστικά όλα τα ξερόχορτα μαζί με τις ρίζες τους και θα ανακατέψετε καλά το χώμα.
Στη συνέχεια, εμπλουτίζετε το χώμα με χωνεμένη κοπριά ή τύρφη και, αν είναι εντελώς άγονο, προσθέτετε και λίγο λίπασμα. Δεν ρίχνουμε ποτέ φρέσκια κοπριά, διότι οι τοξικές ουσίες που περιέχονται σε αυτήν μπορούν να κάψουν τα φυτά.
Βήμα τρίτο. Αν υπάρχουν φυτά από τον προηγούμενο χρόνο στον κήπο σας, ελέγξτε αν το κάτω μέρος της ρίζας είναι ακόμη ζωντανό. Στην περίπτωση αυτή, ελευθερώστε τη ρίζα, κόβοντας τα ξερά μέρη της. Η ενέργεια αυτή θα δώσει στις ρίζες τη δυνατότητα να βγάλουν νέα βλαστάρια. Με τον τρόπο αυτό δεν αναβιώνουν όλα τα φυτά και μερικά, που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στην παγωνιά, θα πρέπει να ξαναφυτευτούν. Τα πλέον κατάλληλα φυτά, για να φυτευτούν την άνοιξη, είναι τα ανθοφόρα, όπως οι πετούνιες και οι πανσέδες, για παράδειγμα, μπορείτε, όμως, να φυτέψετε και άνθη με βολβούς, τα οποία θα ανθίσουν όψιμα.
Τριανταφυλλιές – οι βασίλισσες!
Είναι από τα πλέον αγαπημένα και όμορφα άνθη και συναντούνται σε κάθε σχεδόν κήπο. Αυτό που πρέπει να προσέχετε στις νέες τριανταφυλλιές είναι το γκριζάρισμα των φύλλων, που παρουσιάζεται όταν προσβληθούν από μύκητες. Στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει οπωσδήποτε να το ψεκάσετε με ένα ειδικό υγρό, ωιδιοκτόνο. Ο ψεκασμός καλό είναι να επαναλαμβάνεται μια φορά την εβδομάδα, μέχρι το φυτό να δυναμώσει. Σε περίπτωση που εμφανιστούν ψείρες στο φύλλωμα της τριανταφυλλιάς, τότε συνιστάται ψεκασμός με εντομοκτόνο. Η τριανταφυλλιά, για να αναπτυχθεί σωστά χρειάζεται συχνό κλάδεμα. Για τον τρόπο κλαδέματος, μη διστάζετε να συμβουλευτείτε τους παλαιότερους, η εμπειρία αποτελεί πάντοτε σημαντικό κεφάλαιο.
Γρασίδι: όχι μόνο για τα παιδιά
Το γνωστό μας γκαζόν θέλει κι αυτό τη φροντίδα του. Οι τριανταφυλλιές σας θα δείξουν πιο όμορφες, αν είναι όμορφος και ο χώρος που τις περιβάλλει. Για να πετύχει το γκαζόν που θα σπείρουμε, θα πρέπει να ακολουθήσουμε κάποιους βασικούς κανόνες.
Πρώτον. Φρεζάρουμε το χρώμα και το εμπλουτίζουμε με τύρφη.
Δεύτερον. Ισοπεδώνουμε το έδαφος με τσουγκράνα και δίνουμε ανάλογες κλίσεις, ώστε να μη λιμνάζουν πουθενά νερά. Στη συνέχεια ξαναπερνάμε το χώμα με την τσουγκράνα, ώστε να απομακρυνθούν τυχόν σβώλοι χώματος και πέτρες που υπάρχουν.
Τρίτον. Προσθέτουμε χούμο στα αδύνατα χώματα και όχι κοπριά, που μπορεί να περιέχει και σπόρους από ζιζάνια.
Τέταρτον. Σπέρνουμε ομοιόμορφα τους σπόρους, για να μην εμφανιστούν μετέπειτα φαλακρά μέρη και εν συνέχεια ενσωματώνουμε, με τη βοήθεια της τσουγκράνας, τους σπόρους στο χώμα και φροντίζουμε να εφάπτονται καλά σε αυτό.
Πέμπτον. Ποτίζουμε το σπαρμένο έδαφος και δεν το πατάμε ποτέ.
Η βασική φροντίδα του γκαζόν μετέπειτα είναι το κούρεμα, που πρέπει να γίνεται μια φορά ην εβδομάδα και το πότισμα, που γίνεται μία με δύο φορές την εβδομάδα αυτήν την εποχή. Για να δείχνει πιο ζωηρό το γρασίδι σας, θα πρέπει να το δυναμώνετε με πλήρες λίπασμα κάθε τρεις εβδομάδες.