Δευτέρα
29-11-2021
14:33
Καλωσόρισες Επισκέπτης
RSS
 

Main Publisher Registration Login
Άρθρα »
Site menu

Catalog categories
Διακόσμηση
Φυτά και ζώα
Η καλή Νοικοκυρά
Χρήμα, αγορά, οικονομία
Κατασκευές βήμα-βήμα

Ενδιαφέρον

Κατασκευές βήμα-βήμα

Τέχνη Σερβιρίσματος

Ομορφιά βήμα-βήμα

* * *


Λέξεις κλειδιά

Κουτσομπολιό

Αρχική » Άρθρα » Σπίτι - Διακόσμηση » Φυτά και ζώα

Φυτά εσωτερικού χώρου - Πότισμα
Στη σημερινή εποχή που οι κάτοικοι των πόλεων ασφυκτιούν από το τσιμέντο και το καυσαέριο, η παρουσία αληθινών φυτών μέσα στο σπίτι δεν είναι πλέον πολυτέλεια, αλλά ζωτική ανάγκη. Κι αυτό γιατί τα φυτά έχουν την ικανότητα να δημιουργούν αισθήματα ψυχικής ανακούφισης και ηρεμίας. Προδιαθέτουν πάντοτε ευχάριστα και αξιοποιούν τους χώρους δίνοντάς τους ξεχωριστό χρώμα και ζεστασιά. Ταυτόχρονα, έχουν το πλεονέκτημα ότι εναρμονίζονται απόλυτα με οποιαδήποτε επίπλωση και διακόσμηση.

Επίσης, τα φυτά αποτελούν σύμβολο σταθερότητας χωρίς να επηρεάζονται από τον έντονο ρυθμό της ζωής του σύγχρονου ανθρώπου. Ζουν και αναπτύσσονται με το δικό τους ρυθμό ακολουθώντας τους νόμους της φύσης. Οι φροντίδες που τους προσφέρουμε είναι, πολύ λίγο, μπροστά στο αίσθημα χαράς και ικανοποίησης που νιώθουμε, όταν τα φύλλα τους ξετυλίγονται σιγά-σιγά και τα μπουμπούκια αρχίσουν να ανθίζουν.

Τι είναι τα φυτά εσωτερικού χώρου;

Είναι φυτά, με διακοσμητικό φύλλωμα ή άνθη ή και τα δυο μαζί, που αναπτύσσονται μέσα στο σπίτι. Το πρόβλημα είναι ότι πρέπει να επιζήσουν και να εγκλιματιστούν στις δικές μας συνθήκες ζωής.

Τι ακριβώς όμως χρειάζονται τα φυτά αυτά για να αναπτυχθούν; Βασικά χρειάζονται έντονο φυσικό φωτισμό, που μπορεί να αντικατασταθεί ή να συμπληρωθεί με τεχνητό φωτισμό που παράγεται από λαμπτήρες πυρακτώσεως ή φθορισμού.

Τα περισσότερα φυτά δεν πρέπει να εκτίθενται απευθείας στον ήλιο, ιδιαίτερα τις μεσημεριανές ώρες, γιατί μπορεί να δημιουργηθούν εγκαύματα στα φύλλα τους.

Όσο πιο πράσινο είναι το φύλλωμα, τόσο πιο εύκολα προσαρμόζεται το φυτό σε εσωτερικό χώρο με χαμηλό φωτισμό. Τα φυτά με ανοιχτό πράσινο ή πολύχρωμο φύλλωμα απαιτούν φωτεινούς χώρους. Ο χώρος πρέπει να έχει καλό αερισμό, χωρίς όμως παγωμένα ρεύματα. Οι διακυμάνσεις της θερμοκρασίας επιδρούν αρνητικά στην ανάπτυξη των φυτών, αν και αυτό είναι αναπόφευκτο στις σύγχρονες κατοικίες με κεντρική θέρμανση. Αυτό όμως που βασικά στερούνται τα φυτά εσωτερικού χώρου είναι η ατμοσφαιρική υγρασία. Λεκανάκια με νερό πάνω στα σώματα θέρμανσης διευκολύνουν την κατάσταση.

Το πότισμα πρέπει να γίνεται όχι αυθαίρετα, αλλά ανάλογα με τις απαιτήσεις του φυτού. Τα περισσότερα φυτά (εκτός από τις φτέρες και τα υδρόφιλα) κατορθώνουν και επιζούν σε συνθήκες ξηρασίας. Συνήθως, η κυριότερη αιτία καταστροφής των φυτών εσωτερικού χώρου είναι το υπερβολικό πότισμα.

Τα ανθοφόρα φυτά εκτός από λίγες εξαιρέσεις πρέπει να θεωρούνται σαν επισκέπτες στο σπίτι. Είτε είναι άχρηστα αφού ανθίσουν όπως (π.χ. η Σινεράρια) είτε πρέπει να τοποθετηθούν σε θερμοκήπιο όπου, με κατάλληλη φροντίδα προετοιμάζονται να ξανανθίσουν την επόμενη χρονιά (π.χ, η Αζαλέα).

Πώς και πότε πρέπει να ποτίζετε το φυτό

Τα περισσότερα φυτά εσωτερικού χώρου καταστρέφονται από το υπερβολικό πότισμα. Γι' αυτό σας παραθέτουμε ορισμένους γενικούς κανόνες που εφαρμόζονται σε όλα τα φυτά.

 • Πάντοτε ελέγχετε με τα δάκτυλα το χώμα πριν από το πότισμα. Θα πρέπει να είναι στεγνό και να τρίβεται. Χώνετε το δάχτυλό σας λίγο στο χώμα για να βεβαιωθείτε ότι δεν είναι υγρό κάτω από την επιφάνειά του. Στις φτέρες και τα υδρόφιλα φυτά το χώμα πρέπει να διατηρείται πάντοτε υγρό.

 • Θυμηθείτε ότι τα φυτά χρειάζονται λιγότερο πότισμα το χειμώνα και περισσότερο την άνοιξη και το καλοκαίρι, ιδιαίτερα, όταν η θερμοκρασία είναι υψηλή.

 • Τα περισσότερα φυτά ποτίζονται από το πάνω μέρος της γλάστρας. Μερικά όμως έχουν φύλλα που σαπίζουν, όταν το νερό πέσει πάνω σ' αυτά γι' αυτό πρέπει να ποτίζονται με διαφορετικό τρόπο, δηλαδή από τη βάση της γλάστρας. Ρίχνετε νερό μέχρι το χείλος της γλάστρας. Το νερό θα διαπεράσει το χώμα και το πλεόνασμα θα βγει σε πιάτο κάτω από τη γλάστρα. Αφήνετε το νερό να απορροφηθεί ξανά από το χώμα. Μετά όμως από 15 λεπτά αδειάζετε το νερό που περισσεύει ακόμα στο πιάτο. Μην αφήνετε ποτέ τη γλάστρα να στέκεται συνέχεια στο νερό. Όταν ποτίζετε από τη βάση της γλάστρας ρίχνετε νερό στο πιάτο κάτω από τη γλάστρα και το αφήνετε να απορροφηθεί από το χώμα. Μια πιο αποτελεσματική μέθοδος είναι να βυθίζετε τη γλάστρα μέσα σ' έναν κουβά με νερό που φθάνει μέχρι το χείλος της. Αφήνετε τη γλάστρα στο νερό για 15 λεπτά και μετά τη βγάζετε να στραγγίσει.

 • Αποφεύγετε το “συχνό και λίγο πότισμα”. Στα φυτά αρέσει ένα καλό πότισμα μετά από ένα διάστημα που το χώμα παραμένει πιο στεγνό και έτσι επιτυγχάνεται ο καλύτερος αερισμός του. Μ' αυτό τον τρόπο οι ρίζες μπορούν εξίσου καλά να αναπνεύσουν και να απορροφήσουν υγρασία.

 • Κατηγορία: Φυτά και ζώα | Έγραψε: woman-life (25-01-2010) | Το διάβασαν: 8111

  Άλλα άρθρα με θέμα λουλούδια, σπίτι:

  Καινούρια Άρθρα :

  · Είναι και κάτι πρωινά ...!!!

  · 5 Tips για οικονομικές καλοκαιρινές...

  · Τοματόσουπα με καπνιστό λουκάνικο

  · Τα 4 SOS τιπ για το μακιγιάζ της πα...

  · Δουλεύω στο σπίτι

  · Μην κάνετε αυτά τα λάθη μπροστά στα...

  · Το φαρμακείο των καλοκαιρινών διακο...

  · 40+ Πλεξούδες για το καλοκαίρι

  · Η ζωή με σκύλο

  · 10 ταξίδια που πρέπει να κάνεις πρι...

  · Φτιάξε δικά σου πεντανόστιμα ferrer...

  · 4 λάθη καλοκαιρινού μακιγιάζ

  · Τα πρώτα 70 λεπτά του μωρού στον κό...

  · 7 τύποι γυναικών που οι άντρες δε θ...

  Συνολικά σχόλια: 0

  Μόνο εγγεγραμμένα μέλη μπορούν να αφήνουν σχόλια.

  [ Εγγραφή νέου μέλους | Είσοδος ]  Σχόλια Καινούρια τεστ
 • Πώς εκδηλώνετε τον έρωτά σας? New

 • Τι είδους ζευγάρι είστε?

 • Θα ωριμάσετε επιτέλους?

 • Τα θέλω όλα εδώ και τώρα!

 • Το ποτήρι είναι μισοάδειο ή μισογεμάτο?

 • Είστε στο σωστό επαγγελματικό δρόμο?
 • Login form
  Μπείτε στην παρέα μας!
  Γίνετε μέλος και αποκτήστε πρόσβαση στις κρυφές σελίδες!

  Όνομα :
  Κωδικός :

  Αναζήτηση Άρθρων


  Χρήσιμοι σύνδεσμοι


  Η αναδημοσίευση μπορεί να γίνει αν, και μόνο αν τηρηθούν οι όροι
  Copyright MyCorp © 2021 - Site managed by uCoz
  website stats