Τα Χριστούγεννα για ακόμη μια χρονιά είναι προ των πυλών και όλοι ξεκινούν τις προετοιμασίες. Ενώ γνωρίζουμε λοιπόν όλοι τα αναμενόμενα έθιμα – είτε τα πούμε έλατα, είτε καραβάκια και μελομακάρονα ή κουραμπιέδες – κάτι το οποίο περνάει σχετικά απαρατήρητο είναι οι χριστουγεννιάτικες στολές.
Για να γίνω λίγο πιο συγκεκριμένη, τα τελευταία χρόνια κατά τις γιορτινές αυτές μέρες ανθεί παράλληλα και ένα είδος καρναβαλιού, μεταξύ άλλων στα δεκάδες χριστουγεννιάτικα χωριά που δημιουργούνται. Μικροί και μεγάλοι σπεύδουν λοιπόν να μασκαρευτούν και να δώσουν έτσι το στίγμα τους με μια ιδιαίτερη γιορτινή νότα. Γιατί συμβαίνει όμως αυτό; Από που προέρχεται αυτή η βαθύτερη θέληση (ή και ανάγκη) μας να φορέσουμε μια χριστουγεννιάτικη στολή Ιωσήφ ή Μαρία και τι βαθύτερο εξυπηρετεί;
Η απάντηση προέρχεται κυρίως μέσω της ψυχολογίας. Με το να φορέσουμε κάποια από τις δεκάδες χριστουγεννιάτικες στολές που κυκλοφορούν, ουσιαστικά αλλάζουμε την ταυτότητά μας και γινόμαστε κάποιος άλλος. Αν για παράδειγμα βάλουμε τη χριστουγεννιάτικη στολή Αη Βασιλής , αυτομάτως ξεχνάμε τα προσωπικά μας βάσανα και παροδικά έστω γινόμαστε ένα νέο αγαπητό από όλους πρόσωπο που φέρνει δώρα και χαρά στα παιδιά. Άλλωστε το ζήτημα της αποδοχής από την κοινωνία είναι κάτι πρωτεύον για όλους μας (σχετικά με την ανάγκη για επιβεβαίωση και αποδοχή) και η εξωτερική εμφάνιση είναι από τους πλέον σημαντικούς παράγοντες για να την επιτύχουμε.
Όλα λοιπόν τα χριστουγεννιάτικα κοστούμια βρίσκονται εδώ για να εξυπηρετήσουν αυτή την ανάγκη μας. Προκύπτει ωστόσο το ερώτημα «Γιατί δεν συνέβη αυτό ήδη από πιο παλιά;». Η πιο απλή απάντηση είναι πιθανότατα και η πιο σωστή και έχει να κάνει με την ευκολία. Στις μέρες μας είναι ιδιαίτερα εύκολο για κάποιον να αποκτήσει πρόσβαση σε πολλές φθηνές χριστουγεννιάτικες στολές. Υπάρχουν πολλά καταστήματα που τις προσφέρουν είτε για πώληση, είτε για ενοικίαση ενώ το χαμηλό κόστος λειτουργεί μονάχα ενθαρρυντικά.
Ένας δεύτερος λόγος είναι η επιρροή από τα μέσα. Χαρακτηριστικό τέτοιο παράδειγμα είναι το χριστουγεννιάτικο δέντρο. Παραδοσιακά ως Έλληνες στολίζαμε καραβάκι, πλέον όμως το συγκεκριμένο έθιμο έχει σχεδόν καταργηθεί. Το ίδιο συμβαίνει και με τα χριστουγεννιάτικα ρούχα: αν κάποιο παιδί δει στην τηλεόραση μια χριστουγεννιάτικη στολή ευχούλα, βοσκός ή έλατο, δεν είναι διόλου περίεργο να ζητήσει να ντυθεί και το ίδιο. Δεν είναι μυστικό άλλωστε το ότι τα παιδιά λατρεύουν να μασκαρεύονται και να παίζουν υποδυόμενα άλλους ρόλους.
Ανεξάρτητα από τους λόγους που ντυνόμαστε, δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε πως τα Χριστούγεννα είναι μια γιορτή αγάπης και χαράς. Θα πρέπει λοιπόν καθένας, ιδιαίτερα στις σημερινές δύσκολες μέρες, να προσπαθεί και να χαίρεται με την οικογένεια του τα όσα έχει ανεξάρτητα από το πόσο πολλά ή λίγα είναι.
|