Γενικές συμβουλές: Φροντίστε ώστε η διατροφή σας να είναι ισορροπημένη, να τρώτε φρούτα και λαχανικά, να αποφεύγετε τις πολλές βαφές ή και το ντεκαπάζ στα μαλλιά σας και να χρησιμοποιείτε τα κατάλληλα προϊόντα ανάλογα με τον τύπο και τις ανάγκες των μαλλιών σας.
Αν τα μαλλιά σας λαδώνουν πολύ εύκολα, προσέξτε τις ορμόνες σας. Πολλές φορές έχετε παρατηρήσει τα μαλλιά σας να είναι βαριά, χωρίς όγκο με τάση να λαδώνουν σχεδόν αμέσως μετά το λούσιμο και δεν ξέρετε τι να κάνετε. Καταρχήν χρησιμοποιήστε το κατάλληλο για τον τύπο σας σαμπουάν και καλύτερα με ουδέτερο pH. Καλό είναι να το αλλάζετε κατά διαστήματα για να μην το συνηθίζουν τα μαλλιά σας. Έπειτα φροντίστε να κάνετε κάποια εξέταση για να ελέγξετε τα επίπεδα των ορμονών σας. Τέλος φροντίστε τη διατροφή σας, ώστε να περιέχει βιταμίνη Β8, η οποία βρίσκεται στον κρόκο αβγού, μαγιά μπίρας, μανιτάρια, όσπρια, κρέας, ψάρι, φρούτα.
Ποιος είναι ο πιο ασφαλής τρόπος να ξεμπερδεύω τα μαλλιά μου; Όχι πάντως τραβώντας τα δυνατά με μια βούρτσα μέχρι να σπάσουν οι τρίχες. Εκτός του ότι έτσι δε θα καταφέρεις να τα ξεμπερδέψεις, κάποιες τούφες θα σου μείνουν στη βούρτσα. Το κόλπο είναι απλό. Αρκεί να χρησιμοποιήσεις ένα ελαφρύ κοντίσιονερ μόνο στο σημείο εκείνο -αυτό θα τα μαλακώσει- και ύστερα με μια αραιή χτένα σιγά σιγά θα καταφέρεις να τα ξεμπερδέψεις. Είναι απλό, αρκεί να δείξεις υπομονή. | Αν τα μαλλιά σας πέφτουν... ...Μην ανησυχείτε, γιατί και οι τρίχες έχουν έναν κύκλο ζωής. Μεγαλώνουν και πεθαίνουν περιοδικά, όπως συμβαίνει με τα φύλλα των δέντρων. Αν ωστόσο πέφτουν σε ανησυχητικό βαθμό, πάτε σε ένα δερματολόγο, ώστε να εξετάσει με τα κατάλληλα μηχανήματα την υγεία και την κατάσταση της τρίχας και την ποσότητα λίπους στο τριχωτό μέρος του κεφαλιού σας. Ελέγξτε καλού κακού και το θυρεοειδή αδένα σας, ο οποίος πολλές φορές όταν υπο- ή υπερλειτουργεί μπορεί να προκαλέσει τριχόπτωση. Συμβουλή: προσπαθήστε να μην επιβαρύνετε τα μαλλιά σας μαζεύοντάς τα κοτσίδα με σφιχτά λαστιχάκια, μην τα βάφετε συχνά και όσο γίνεται αφήστε τα να στεγνώσουν μόνα τους και όχι με το πιστολάκι.
Αν είναι θαμπά... ...Μπορεί να φταίνε παράγοντες όπως το στρες και η κούραση ή να είναι πολύ χαμηλά τα επίπεδα του σιδήρου σας και επομένως να υπάρχουν αυτές οι επιπτώσεις στην υφή της τρίχας. Σίδηρος υπάρχει στο κόκκινο κρέας αλλά και στα λαχανικά και τα φρούτα όπως ακτινίδια, φράουλες κλπ. Απαραίτητη για την καλή υγεία των μαλλιών είναι και η βιταμίνη Ε, η οποία βρίσκεται σε αμύγδαλα, καρύδια και δημητριακά.
Τι κάνουμε για την ψαλίδα; Η ψαλίδα δεν γιατρεύεται. Φεύγει όταν κόβουμε τα μαλλιά, γι' αυτό φρεσκάρετε την κουπ σας κάθε 1-1,5 μήνα. Αποφύγετε τα επιθετικά σαμπουάν, χρησιμοποιείτε απαραιτήτως γαλάκτωμα μετά το λούσιμο, για να ξεμπλέκουν πιο εύκολα τα μαλλιά και να μην σπάτε τις τρίχες στην προσπάθεια να χτενιστείτε, διαλέγετε χτένα με αραιά δόντια (αποφεύγετε τις μεταλλικές), κι αν θέλετε οπωσδήποτε βούρτσα, διαλέγετε κάποια που να έχει αραιές σχετικά τρίχες και κατά προτίμηση όχι μεταλλικές.
Συμβουλές επιβίωσης μαλλιών
1. Επιλέξτε το σωστό σαμπουάν, το οποίο να ταιριάζει στο δικό σας τύπο μαλλιών. Κάντε δύο λουσίματα. Το πρώτο θα απομακρύνει όλες τις βρομιές και το δεύτερο, αφού το αφήσετε λίγα λεπτά για να ενεργήσει, θα αντιμετωπίσει τα υπάρχοντα προβλήματα, όπως λιπαρότητα, ξηροδερμία κλπ. 2. Ξύδι για λάμψη. Προσθέστε μερικές σταγόνες σε χλιαρό ή και κρύο -αν το αντέχετε- νερό και ξεπλύντε τα μαλλιά σας τέλος του λουσίματος. 3. Αν θέλετε όγκο, μην τα κρεπάρετε. Δοκιμάστε να αλλάξετε τη φορά της χωρίστρας σας! 4. Αγοράστε βούρτσες με φυσική τρίχα, ιδανικές για να μην ηλεκτρίζονται τα μαλλιά. 5. Ονειρεύεστε μακριά μαλλιά; Αγοράστε ποστίς στο χρώμα των μαλλιών σας και μαζέψτε τα σε ψηλή κοτσίδα! 6. Για υγιή μαλλιά, φάτε δημητριακά, φρούτα, μήλα κυρίως, όσπρια και λαχανικά, τα οποία είναι πλούσια σε βιταμίνες Α, Ε, Β5, Β8 και F, ιδανικές για να αντιμετωπίσουν τριχόπτωση, ξηρά και ευαίσθητα μαλλιά.
|