Το 1994, η Γενική Συνέλευση κήρυξε την 16 Σεπτεμβρίου Διεθνή Ημέρα Προστασίας της Στιβάδας του Όζοντος, σε μνήμη της υπογραφής του πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ για τις ουσίες που καταστρέφουν την στοιβάδα του όζοντος. Το 1987, 36 χώρες υπέγραψαν ένα έγγραφο σύμφωνα με το οποίο οι συμμετέχουσες χώρες πρέπει να μειώσουν και να σταματήσουν εντελώς την παραγωγή ουσιών που καταστρέφουν το όζον.
Χώρες – μέλη καλούνται να αφιερώσουν την ημέρα αυτή σε δραστηριότητες που θα προωθήσουν τους στόχους του πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ.
Το όζον είναι αέριο που βρίσκεται σα απόσταση περίπου 50 χιλιόμετρων πάνω από την επιφάνεια της Γης. Λειτουργεί ως προστατευτικό φίλτρο για εμάς και τη φύση από τις βλαβερές υπεριώδεις ακτίνες του Ήλιου. Εάν αυτό το στρώμα κάποτε καταστραφεί τότε θα κινδυνεύσει όλη η βιόσφαιρα. Εάν οι υπεριώδεις ακτίνες φτάσουν το ανθρώπινο σώμα τότε θα προκληθούν αρρώστιες όπως καρκίνος του δέρματος, τύφλωση και άλλες.
Τη δεκαετία του ’80, επιστήμονες ανακάλυψαν, σε μια περιοχή της Ανταρκτικής, ότι το όζον μειώθηκε κατά δύο φορές. Το φαινόμενο αυτό ονομάστηκε «η τρύπα του όζοντος». Η καταστροφή του οφείλετε κυρίως στην επίδραση των χλωροφθοροανθράκων, αερίων που βρίσκονται στα σπρέι, στα αεροζόλ και στα ψυκτικά μηχανήματα, αλλά και στα καυσαέρια των αεροπλάνων. Στην μείωση του όζοντος συμβάλλει το οξείδιο του χλωρίου, προϊόν εργοστασίων και βιομηχανικών επιχειρήσεων.
Είμαστε ανήμποροι να εμποδίσουμε την εμφάνιση της τρύπας του όζοντος, αλλά είμαστε σε θέση να μειώσουμε τον ρυθμό καταστροφής του. Επομένως, είναι κατάλληλη στιγμή να ευαισθητοποιηθούμε και να συμβάλλουμε όλοι.