19 Σεπτεμβρίου 1982 ο καθηγητής Scott E. Fahlman για πρώτη φορά πρότεινε τη χρήση τριών ενωμένων συμβόλων – άνω-κάτω τελεία, παύλα και παρένθεση :-) – προκειμένου οι άνθρωποι να μπορέσουν να εκδηλώσουν τα συναισθήματά τους σε ηλεκτρονική μορφή. Αυτή η πρόταση έφερε μια τεράστια ανανέωση στο ηλεκτρονικό λεξικό. Η ιστορία έχει διατηρήσει την επιστολή, την οποία ο Scott Fahlman δημοσίευσε στον τοπικό ηλεκτρονικό πίνακα ανακοινώσεων, το οποίο ήταν το πρωτότυπο του σημερινού φόρουμ και την εποχή εκείνη ήταν το κύριο μέσο επικοινωνίας μεταξύ του προσωπικού του πανεπιστημίου.
Το πρωτότυπο μήνυμα έγραφε:
19-Sep-82 11:44 From: Scott E. Fahlman I propose that the following character sequence for joke markers :-) Read it sideways. Actually, it is probably more economical to mark things that are NOT jokes, given current trends. For this, use :-( |
Πρέπει να πούμε ότι το μήνυμα στο οποίο χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά smile, βρέθηκε μόνο το 2002, στα αρχεία του πίνακα ανακοινώσεων, τα οποία έχουν συντηρήσει σε φιλμ. Οι «ψηφιακές αρχαιολογικές ανασκαφές» οργανώθηκαν αποκλειστικά και μόνο για να βρεθεί αυτό το μήνυμα και να καθοριστεί η ημερομηνία γέννησης του smile.
Μέσα σε 26 χρόνια, το smile έγινε ένα στοιχείο ηλεκτρονικών επικοινωνιών και είναι αδύνατον να φανταστούμε πως θα μπορούσαμε να ζούμε χωρίς αυτό. Αυτή η φατσούλα αντικαθιστά αυτό που λείπει στην επικοινωνία μέσω chat και e-mail – τη φωνή και τα συναισθήματα. Τα smiles βοήθησαν να γίνει καλύτερη η κατανόηση μεταξύ συνομιλητών και τέλος είναι απλά αστεία και ανεβάζουν τη διάθεση.