21 Σεπτεμβρίου – Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης Για ορισμένους από εμάς, η ειρήνη είναι καθημερινή πραγματικότητα. Έχουμε ασφαλείς δρόμους και τα παιδιά μας πηγαίνουν σχολείο. Αυτό είναι το δώρο που αντικρίζουμε καθημερινά αλλά δεν το εκτιμάμε.
Ωστόσο, για πάρα πολλούς ανθρώπους στον σύγχρονο κόσμο το δώρο αυτό είναι ένα παραμύθι, ένα μακρινό όνειρο. Ζουν αυτοί οι άνθρωποι σε μια ατμόσφαιρα φόβου και αστάθειας.
Είκοσι πέντε χρόνια πριν, η Γενική Συνέλευση κήρυξε την Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης ως την ημέρα της παγκόσμιας εκεχειρίας και μη βίας.
Σκοπός… να κάνει εμάς και όλους τους ανθρώπους όχι μόνο να σκεφτούμε την ειρήνη αλλά και να κάνουμε κάτι γι’ αυτήν.
Η πικρή αλήθεια
Από το 1990 μέχρι και το 2003 ο κόσμος γνώρισε 59 μεγάλες συρράξεις. Τα θύματά τους είναι σε συντριπτικό ποσοστό άμαχοι, γυναίκες και παιδιά που ζουν τα παιδικά τους χρόνια σε κοινότητες και οικογένειες που έχουν καταστραφεί από τις συνέπειες των συρράξεων αυτών. Από το 1990 μέχρι σήμερα έχουν σκοτωθεί σε συρράξεις 3.600.000 άνθρωποι και το λυπηρό είναι πώς σχεδόν τα μισά θύματα (1.600.000) ήταν παιδιά. (Πηγή-UNICEF)
21 Σεπτεμβρίου – Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ
Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι νόσος εγκεφάλου και ευθύνεται για το 50-60% των περιπτώσεων άνοιας της μεγάλης ηλικίας. Αρχικά της συμπτώματα αποτελούν η ήπια έκπτωση της μνήμης και των άλλων νοητικών λειτουργιών που συχνά περνούν απαρατήρητα. Όσο όμως η νόσος εξελίσσεται, επηρεάζονται σταδιακά και οι δραστηριότητες της καθημερινής ζωής. Οι δυσκολίες γίνονται τόσο σοβαρές ώστε ο ασθενής εξαρτάται ολοκληρωτικά από τους άλλους.
Η νόσος συνήθως εκδηλώνεται σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, ενώ είναι σχετικά σπάνια σε μικρότερες ηλικίες.
Οι κυριότεροι προδιαθεσικοί παράγοντες για τη νόσο Αλτσχάιμερ
- Ο κυριότερος παράγοντας κινδύνου είναι η αύξηση της ηλικίας.
- Η νόσος Αλτσχάιμερ κληρονομείται σε ποσοστό μικρότερο από 5%.
- Οι επιστημονικές ενδείξεις συνδέουν τους γνωστούς παράγοντες κινδύνου για την καρδιαγγειακή νόσο (υπέρταση, σακχαρώδης διαβήτης, παχυσαρκία, κάπνισμα) με τη νόσο Αλτσχάιμερ.
Πρόληψη για τη νόσο Αλτσχάιμερ και την άνοια γενικότερα
Ο έλεγχος των αγγειακών παραγόντων κινδύνου συντελεί σημαντικά στην πρόληψη της άνοιας. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η υγιεινή διατροφή και ο έλεγχος της αρτηριακής πίεσης, του σωματικού βάρους, των επιπέδων σακχάρου και χοληστερόλης στο αίμα ωφελούν τόσο τον εγκέφαλο όσο και το καρδιαγγειακό σύστημα.
Επιπλέον, η συστηματική σωματική αλλά και πνευματική άσκηση προστατεύει από την άνοια. Άτομα υψηλού μορφωτικού επιπέδου που ασκούν συστηματικά το μυαλό τους, παρουσιάζουν νόσο Αλτσχάιμερ σε μεγαλύτερη ηλικία και σε ηπιότερη μορφή σε σχέση με άτομα που κρατούν το μυαλό τους σε αδράνεια.
Δραστηριότητες όπως το διάβασμα, τα πνευματικά παιχνίδια (χαρτιά, σκάκι) ή ακόμη και πιο απλές δραστηριότητες όπως η λύση σταυρολέξων μπορούν να κρατήσουν ζωντανές τις νοητικές λειτουργίες των ηλικιωμένων και να βοηθήσουν στη διατήρηση της μνήμης.