Παγκόσμια Ημέρα Θάλασσας γιορτάζεται από το 1978 κάθε τελευταία βδομάδα του Σεπτεμβρίου με την απόφαση που πάρθηκε στη δέκατη Σύνοδο του Διακυβερνητικού Ναυτιλιακού Συμβουλευτικού Οργανισμού. Σκοπός της ημέρας αυτής να στρέψει τη προσοχή της διεθνούς κοινότητας στις ανεπανόρθωτες καταστροφές που προκαλούνται στις θάλασσες και τους ωκεανούς από την υπεραλίευση, τη ρύπανση των υδάτων και της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Τα δύο πιο σημαντικά έργα – η ενίσχυση της ναυτικής ασφάλειας και η πρόληψη της θαλάσσιας ρύπανσης.
Περίπου το 70% του πλανήτη είναι καλυμμένο με νερό. Η βιομάζα των θαλασσών – από τα φύκια μέχρι τις μπλε φάλαινες – αποτελούν το 90% της βιομάζας όλων των ζωντανών οργανισμών του πλανήτη.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τα τελευταία 100 χρόνια είδη ψαριών όπως ο τόνος, ο βακαλάος, ο μάρλιν έχουν αλιευθεί έως το 90% του συνόλου τους. Σχεδόν 21 εκατομμύρια ευρώ βαρέλια πετρελαίου, ετησίως ρίχνονται σε θάλασσες και τους ωκεανούς. Χημικά απόβλητα αποτελούν την αιτία θανάτου ενός εκατομμυρίου θαλάσσιων πτηνών και θηλαστικών ετησίως. Λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη τα τελευταία 100 χρόνια, τα επίπεδα του νερού σε μεγάλους υδροβιότοπους του πλανήτη έχουν αυξηθεί κατά 10-25 εκατοστά.