Το παγκόσμιο ρεκόρ στην κατανάλωση τσιγάρων κατέχει η Ελλάδα. Η δυσάρεστη αυτή πρωτιά οφείλεται στις Ελληνίδες, καθώς το ποσοστό των συστηματικών καπνιστριών στη χώρα μας έχει αυξηθεί τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια κατά 20%. Αντίθετα οι άνδρες καπνιστές μειώθηκαν κατά 10%. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μεγάλης επιστημονικής έρευνας που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της πανευρωπαϊκής εκστρατείας κατά του καπνίσματος, οι μισοί περίπου Έλληνες καπνιστές έχουν στον οργανισμό τους ποσότητες μονοξειδίου του άνθρακα πάνω από τα όρια ασφαλείας.
Ακόμη όμως και στους μη καπνιστές, οι Έλληνες έχουν μιάμιση φορές υψηλότερα ποσοστά μονοξειδίου του άνθρακα από τους υπόλοιπους ευρωπαίους εξαιτίας του παθητικού καπνίσματος.
Στοιχεία σοκ
Σύμφωνα με τα παγκόσμια επιδημιολογικά δεδομένα, ένας καπνιστής που παθαίνει έμφραγμα έχει 4 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνει αιφνιδίως από κάποιον που δεν καπνίζει.
Οι καπνιστές έχουν δύο έως έξι φορές περισσότερες πιθανότητες να καταλήξουν λόγω εγκεφαλικού επεισοδίου σε σχέση με έναν μη καπνιστή, ενώ οι άνδρες 40-60 ετών που καπνίζουν ένα πακέτο τσιγάρα την ημέρα τριπλασιάζουν τον κίνδυνο για έμφραγμα του μυοκαρδίου.
Επιπλέον, το κάπνισμα είναι η σημαντικότερη αιτία εμφάνισης καρκίνου κυρίως στο στόμα, το λάρυγγα, τον οισοφάγο, τους πνεύμονες και το στομάχι.
Ευθύνεται επίσης -μεταξύ άλλων- για τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, το πεπτικό έλκος, τις σεξουαλικές δυσλειτουργίες και τη γήρανση.
Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας εκτιμά ότι μέσα στα επόμενα 20 χρόνια θα πεθάνουν εξαιτίας του καπνίσματος 150 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο.